Micro dalga ısıtıcılar

Başlatan sezgin05, 01 Haziran 2004, 00:09:26

sezgin05

Malum Türkiye'de çok dar bir kullanım alanına sahip. Genelde eğitim seviyesi yüksek,yurt dışı görmüş veya zamanı az olan kesimin kullandığı bir ısıtıcı türü.Acaba bu alanda bizler gelimiş ülkelerin oyununamı geliyoruz. Yoksa gerçekten Microdalga ısıtıcılar radyasyon yayarmı.Yayıyorsa neden bütün American filmlerinde microdalga fırın görüyoruz. Yoksa biz boşunamı 1500-2000 watt ısıtıcılarla saatlerce pasta kek yapıyoruz.Çünkü aynı işi 700-800  wattla 10 dk.da yapmakta mümkün.  
Çünkü bildiğim kadarıyla su moleküllerinin yüksek bir hızda titreştirilmesi  ve sürtünmeden doğan ısı prensibiyle çalışıyor(bütün gıdalada bir miktar su vardır teorisinden).
Hatta İsviçre'de yine microdalga yöntemiyle çalışan kat kaloriferleri olduğunu okumuştum bir makalede.
Eğer Avrupa'nın eski teknoloji resistanslı ısıtıcılarını bizim gibi ülkelerde eritmek için böyle bir aldatmaca varsa çok üzülürüm...

salim ALTIN

Merhaba.
Mikro dalga dikkatli kullanılırsa bir sakıncası yok. Dalga boyu ayarlı olduğundan fırın dışına çıkamıyor zaten. Dikkat ederseniz ön panelinden içi görünür ama delikli bir sac vardır. O delikler dalga boyundan küçük olduğundan mikro dalga dışarı sızamaz.
Fakat fırın tam bir dezenfeksiyon aygıtı. İçinde bakteri yada mikrop bile olsa yaşayamıyor. Bence küçük bebeği olanlar onun giysilerini kurutup dezenfekte etmek için fırına koyabilir ama asla metal bişey olmamalı giysilerde fırındayken.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

aster

bildiğim şu, microdalga ile ısıtma ilk olarak abd de askeri amaçlı
sahra da acele yemek ısıtmak için kullanılmaya başlamış yani zaten genel olarak buluşlar ilk önce askeri amaçlıdır
bende ilk olarak 81 yılında kullandım, evimde de kullanıyorum
fakat 40$ a çinden gelen fırını burda 150$ a satmalarına acayip bozuluyorum  :twisted:
microdalgayı aynı zamanda alarm devrelerinde hareket sensörü olarakta kullanıyorum, odada sinek uçsa algılıyor meret  :lol:

cozturk

Sinek algılayanlar iyi değil. "kütleye" bakıp karar verenler iyi. kedi köpek ve fare algılamayan tür. Hatta 4 bölgeli vs. tipi olup tüm bölgeler kesildiğinde alarm oluşturanı varr. Bir de bu PIR'ın camın arkasını algılayanı varmı biliyor musun?

Bir de şöyle bişey duymuştum. Galiba bu mikrodalga fının fikri dünyada ilk defa türkiyede düşünülmüş. sonradan fikri fransızlar çalmış. vs. İlk defa düşünen kişi de Adnan Görür imiş. belki şuan prof olabilir.

sezgin05

Peki endüksiyon ile sertleştirme veya sementasyon yine mikrodalga prensipli bir ısıtma şeklimi acaba?Eğer öyleyse bir matalin (örneğin krank mili) dışını daha sert içe doğru daha yumuşak nasıl yapabilirler?

DumrulBey

Merhaba,

Tartışmaya teknik olarak değil de, beğeni gözüyle bakarak katılmak istiyorum. Ben de yaklaşık beş senedir mikrodalga fırın kullanıyorum. İçine konan şeyleri çabuk ısıtmasına diyeceğim yok. Ancak ısındıktan sonra içinden çıkan yemeği pek beğenmiyorum.

Mesela patates püresini ele alalım. Isındığında pürenin homojenliği kalmıyor ve bazı yerlerde çok su toplanarak tadı, tuzu değişiyor. Bazı yerlerde çok kuruyor iğrenç bir kıvam alıyor. Bir dakikada bir çıkarıp karıştırsanız biraz iyi olur gibi. Ama bunu birkaç defa yaptığınız için sıkıcı. Dolayısıyla yeniden püre yapın daha iyi.

Sonra balıkları hiç ısıtmanızı tavsiye etmem. İğrenç ötesi. Öyle bir folloş oluyor ki yemeden çöpe at. O derileri nasıl bir yumuşuyor tarif edemem. Balığı çıtır çıtır buzdolabından çıktığı gibi soğuk yemek çok daha iyi. Tabi sıçak ve çıtır istiyorsanız tek çare yağda ısıtmak ama bu seferde pişmiş olduğu için yağ çekiyor.

Temel gıdamız ekmek desek çok kötü sonuç almadım. Ekmek ilk günki gibi taze çıkıyor. Ancak işlem sırasında ekmek altında su biriktiğini ve çıkardığınızda ise suyun buharlaştığını görüyorsunuz. Eğer o ekmeği o zaman yemezseniz bir daha kuru ekmek olarak tüketmeniz içten bile değil.

Bence en iyi kullanım alanı buz çözme ve hamur mayalama. Buzlar sapır sapır dökülürken, hamur koca balon gibi şişebiliyor. Tabi bu işlemleri buz çözme veya en aşağı ısı derecesinde uygulamak lazım. Yoksa buzu çözülen şey pişebilir. Ayrıca hamur kabının üstünü plastik folyo ile kapamak lazım. Yoksa fırın batabilir.

İşte en gıcık olduğum şeylerden biri de yemeğin üzerini kapama bahsi. Tamam fırın içinde yemek artığı olmaması lazım. Ama ben açıkmışım onu güzelce kapayıp sonra yemek sırasında açma hele hele patetes püresinde bir işkence halini alıyor.

Sonuç olarak burada her tükettiğimiz şeyi saymak yerine tecrübeyle sabit olan şu yorumu yapabilirim: Mikrodalga fırından ısınmış çıkan her yemeğin tadı olumsuz bir şekilde başka oluyor. Kesinlikle bu olaya duygusal bakmıyorum ve gözümü bağlasanız bile tad farkını anlayabilirim.

Sevgiler, saygılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

z

Madem mikrodalga fırından bahsediyoruz bende yaptığım bir deneyden bahsedeyim.

Flamanı kopup sallanan  220 voltluk bir ampulu fırına koyup süreyide en küçük zamana yakın bir zamana ayarlar ardından da fırını çalıştırırsanız lamba ışıl ışıl parlıyor. Ama çatur çutur sesler de geliyor.

Bir diğer deneyde hanımları deli etme deneyi.

Kenarları altın yaldızlı kaliteli tabakları bu fırına koyup fırını çalıştırdıktan sonra tabak hanımlar üzerinde çok kötü bir etki bırakıyor.

Halbuki tabak tabak :D
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

salim ALTIN

Merhaba.
Bu konu da sardı galiba. Bi yaklaşımda benden.
insan vücüdunda mikro dalgadan en çabuk etkilenen organın böbrek olması ilginç değilmi. Oysa beyin olacagını düşünürdüm.

Metal sertleştirmede mikro dalga kullanılamaz. uygun değil. İndüksiyon ısıtma kullanılıyor. Yani manyetik alan ile.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

birumher

Alıntı yapılan: "sezgin05"Peki endüksiyon ile sertleştirme veya sementasyon yine mikrodalga prensipli bir ısıtma şeklimi acaba?Eğer öyleyse bir matalin (örneğin krank mili) dışını daha sert içe doğru daha yumuşak nasıl yapabilirler?

Bu işlemler mikrodalga ile yapılamaz. Çünkü içerisinde su olmayan maddeleri mikrodalga ile ısıtamazsın. Ayrıca asla metaller mikrodalgaya konulmuyor.
Biraz da ilk bulunuşundan bahsedeyim. Bir radar istasyonunda radar anteninin yakınındaki çikolataların erimesi ile bu olayın farkına varılmış ve bu olaydan sonra araştırılıp ilk mikrodalga fırınlar yapılmış.

Ben de birkaç senedir kullanıyorum. Yemek pişirme konusunda başarısız olduğunu düşünüyorum. En iyi yaptığı işler buz çözmek, pilav makarna gibi yemekleri ısıtmak olduğunu düşünüyorum. Ayrıca aşağıdaki linkte yapılabilecek birkaç deney var...

http://margo.student.utwente.nl/el/microwave/
Birkan.Herguner

birumher

Alıntı yapılan: "sezgin05"Peki endüksiyon ile sertleştirme veya sementasyon yine mikrodalga prensipli bir ısıtma şeklimi acaba?Eğer öyleyse bir matalin (örneğin krank mili) dışını daha sert içe doğru daha yumuşak nasıl yapabilirler?

İndüksiyon ile sertleştirme ve semantasyonun nasıl yapıldığını anlatmayı unutmuşum.

İndüksiyon ile sertleştirmede , çaliği çok yüksek manyetik alan değişikliklerine tabii tutuyorlar, oluşan indüksiyon akımı sıcaklığın bir anda yükselmesine neden oluyor ve çeliğin dışı gerilmeler ve yapı değişikliği nedeniyle sertleşiyor.

Semantasyonda ise çelik karbon miktarı yüksek bir yerde ısıtılıyor ki bu kömür ocağı olabilir. Dış taraflarına yakın olan yerler karbonu aldığı için sertleşiyor , böylece dışarıda yüksek karbon miktarı nedeniyle çok sert bir yapı oluşyor...
Birkan.Herguner

z

Alıntı yapılan: "sezgin05"Peki endüksiyon ile sertleştirme veya sementasyon yine mikrodalga prensipli bir ısıtma şeklimi acaba?Eğer öyleyse bir matalin (örneğin krank mili) dışını daha sert içe doğru daha yumuşak nasıl yapabilirler?

Metallerin isitilmasinda kullanilan enduksiyon isitma teknigi tamamen farkli. Bir bobinden alternatif akim gecirirsen degisken manyetik alan olusur bu alana metal  koyarsan metalde gerilimler enduklenir ve kisa devre akimlari dolasimina neden olunur. Ayni zamanda ferro magnetik (ozellikte demir ve turevleri) matellerde klasik histeresiz kayiplari olusur.

Frekans ayarlanarak akimin akma derinligi dolayisi ile de isinma derinligi ayarlanir. Yuksek frekans kullanilarak ornegin celigin en disindan akim akmasi saglanir ve yuzey sertlestirme yapilir. Ic kisimlar daha az isindigindan ic yumusak kalir.

Hatirlarsaniz yuksek frekansda  kalin tel yerine ince teller biribirine burularak tel demeti kullaniliyor. Mantik ayni mantik.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

NICHOLAS

Daha önce çalıştığım tekstil fabrikasında mikrodalga ile kumaşlara kurutma,inceltme yapan devasa bir makina vardı.Makinanın mikrodalga kamarası uçları hiçbir yere bağlı olmayan 36 watt'lık bir floresan lamba ile aydınlanıyordu.İlk gördüğümde resmen şok olmuş ve inanamamıştım. 8O


ise

ayrıca ferit nüveleri parçalama ve yapıştırıcılarını çözmede bayağı başarılı

aster

bir aralar tamir etmiştim belki lazım olur