Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Linux'a sempati duyanlara...

Başlatan DumrulBey, 27 Temmuz 2004, 15:36:14

DumrulBey

Merhaba,

Arkadaşlar daha önce adresini verdiğim ve çok sevdiğim bir makaleyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Lütfen her satırını okuyun çünkü çok güzel bir yazı. Gerçekten emek harcanmış ve hedefe tam isabet yönlendirmeler yapılmış. Aşağıdaki metin orijinali ile aynıdır. İsteyen yazının altındaki orijinal adresinden de okuyabilir. Ancak yorumlarınızı ara sıra geçerseniz bu başlık canlı kalmış olur. Çünkü Linux'a sempati duyan her elektronikçinin bu yazıyı okumasını istiyorum.


amilovac@ptt.yu
Alıntı yapılan: "Aleksandar Milovac, Linux Focus'da çıkan yazısında"Özet: Elektronik mühendisi öğrenciliğim sırasında, ki bu uzun zaman önce değildi, Protel, OrCAD, çeşitli derleyiciler gibi birçok ticari yazılım kullanma şansım oldu. Linux'u keşfettiğimde (1999) ise, kendime şu soruyu sordum: "Tüm bunlar Linux'ta yapılamaz mı?" Dört yıl Linux kullandıktan sonra, gururla söylüyorum: "Evet! Yapılabilir." Bu yazıda sizlere Linux'ta gereksinim duyacağınız yazılımları tanıtacağım.

Giriş

Linux 1991'de bir hobi projesi olarak başlamasından bu güne çok şey değişti. Günümüzde Linux, çok kapsamlı ve güvenilir olarak ün salmış, çok kullanıcılı, çoklu işlemli ve modern bir işletim sistemidir. İster elektronik mühendisi, isterse de sıradan bir kullanıcı olun, bu özellikler önem taşımaktadır.

Ancak, Linux hakkındaki en önemlisi, açık kaynak projesi olmasıdır. Bunun elektronikle ne ilgisi var, sorusu aklınıza gelebiri. Çeşitli projelerde çalışan bir elektronik mühendisi olarak, bunları Linux altında da kullanmayı deneyebilirsiniz. GPL, başkalarının fikirlerini edinme ve onlarla kendi görüşlerinizi paylaşmaya olanak sağladığı için, daha önce yazılmış olan programları alabilir ve kendi projelerinizde kullanabilirsiniz. Böylece, bir sürü zaman kazanmış olursunuz. Dolayısıyla zamanınızı daha çok donanım tasarımına ayırarak değerlendirebilirsiniz. Linux ve açık kaynak kodu topluluğunda yer alan birçok program iyi belgelndirilmiş olup, programların harika teknik destek servisleri vardır. Programın yazarına bir ileti göndermeniz veya ilgili bir gruba üye olmanız durumunda, herkes size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır. Bunlar, Linux'u işi için kullanmaktan elde edeceğiniz avantajlardan sadece birkaçıdır.

Bazı arkadaşlarım bunları inandırıcı bulmayarak şunu söylediler: "Bildiğimiz şeyleri bırakıp bu harika bilinmezliğe neden geçelim ki?" Belkide haklıdırlar. Kim bilir? Ancak, denemeden bilemezsiniz, öyle değil mi? Şunu bir deneyelim ve neyle karşılaşacağımza bir bakalım, ne dersiniz?


Ne seçilmelidir?

Elektronik bir alet yapmak isteyen herkes öncelikle bir şema ile işe başlamaktadır. Daha sonra bir baskı devre oluşturmakta ki, onun üzerine elektronik elemanları yerlaştirebilsin. Modern bilgisayarlar sayesinde, bütün bunları evimizde çıtır çerez yiyerek yapabiliyoruz. Bunun için gerekli programları herkes biliyor. Bunlar : Protel, Pcad, OrCAD vs. Ancak, ev kullanıcısı için bu programları satın almak çok pahalıdır.

Şansımız var ki, bütün bunları hiç para ödemeden de yapmamızı sağlayan bir program var. Programın adı EAGLE (Easily Applicable Grafical Layout Editor) dır. Program Cadsoftusa (www.cadsoftusa.com) tarafından geliştirilmektedir. Ancak, bu yazılım freeware (serbestürün) olup, GPL değildir. Programı Linux'ta bazı kısıtlamalarla birlikte serbest olarak kullanabilirsiniz. Bunu için Cadsoftusa çalışanlarına teşekkür ediyorum. Kısıtlama olarak, baskı devre 100 mm'ye 80 mm ve iki katmanlı olarak oluşturulabilmektedir. Buna karşın, güzel baskı devreleri yaratmanız olasıdır. EAGLE'ı birkaç aylık bir kullanımdan sonra çok güzel bir yazılım olduğunu söyleyebilirim. Küçüktür ve diğer bazı programlar gibi çok bellek kullanmamaktadır. Mantığını anlayabilmek için biraz zamana gereksiniminiz olabilir, ama bu o kadar da zor değildir. Programın arayüzü açık ve basittir. Özellikle kütüphane yöneticisi (library manager) için teşekkür etmek istiyorum. Çok basit ve kullanışlıdır.

EAGLE'ın yanı sıra üniversitelerde ve sanayide kullanılmakta olan programlar vardır. Bunlardan biri ünlü Matlab (mathworks.com) dir. Bu program sayısal hesaplama, dsp ve sistem modellemede bir standarttır. Programın Linux için de sürümü olmasına karşın, çok pahalıdır. Eğer, çok paranız yoksa, Scilab (scilabsoft.inria.fr) programını kullanabilirsiniz. Bu program için para ödemeniz gerekmaktadir. İsterseniz programın kaynak kodunu veya derlenmiş halini elde edebilirsiniz. Scilab, Matlab'ın yaptığı herşeyi yapabilmektedir. Komut yapısı da Matlab'ınkine benzemektedir. Scilab X Pencere Sistemi için yazılmıştır ve yükleyebilmeniz için Tcl'e gereksiniminiz olacaktır. Hatta Matlab'ın Simulink'ne benzer Scicos (www.scicos.org) adında bir araç kutusuna bile sahiptir.

Peki, mikroişlemci programlama ve diğer konulardan ne haber? Bu da Linux'ta yapılabilir mi? Tabii ki! Linux, programlama dilleri konusda gösterdiği müthiş destek ile ünlüdür. Sevdiğiniz mikroişlemci için programlar yazıp derleyebilirsiniz. Pahalı derleyici ve diğer programlara artık gereksiniminiz yoktur. Eğer, birçok farklı mikroişlemcisi, EEPROM vs programlamanız gerekiyorsa, size PonyProg (www.lancos.com/prog.html) önerebilirim. Bununla ve uygun donanımla PIC'ler, AVR'ler vs gibi farklı EEPROM'ları programlayabilirsiniz. Program X Pencere Sisteminde çalışmakta olup, kullanışlı ve basittir.

Eğer, sadece AVR programlamak istiyorsanız,  size SP12 önerebilirim. Bu komut satırı olarak çalışan bir programlayıcıdır ve donanım programcısına uygun olan kullanımı vardır. Kullanılması çok basit ve kolaydır. Üniversitedeyken bir projede kullanmıştım ve çok da işime yaramıştı. AVR için tek seri programlayıcısı bu değildir tabii ki. AVR için birçok iyi programlayıcı vardır. AVR için C veya assambler dilinde programlar yazabilirsiniz. Eğer, C dilini seçerseniz, AVR-GCC derleyicisini önerebilirim. Birkaç yıl önce Guido Socher LF'de bir yazı yazdı. O yüzden size bu yazıyı okumayı önermkle yetineceğim. Yazı çok güzel.

PIC taraftarları için güzel bir haberim var. Ben Debian GNU/Linux kullanıyorum ve bir gün PIC ile ilgili ne tür programlar var diye bakarken, birkaç adet program buldum. İlki Picasm adında ve PIC mikroişlemcileri için bir assambler dilidir. İkincisinin adı simulpic dir. Adından da anlaşılacağı gibi bu bir PIC taklitcisidir (simülatörü). Geçmişte hiç PIC mikroişlemcisi kullanmadığımdan, bu programları henüz denemedim. PIC programlayıcıları için Brian Lane tarafından yazılmış Picprg (www.brianlane.com) programını önerebilirim.

Linux altındaki programlama, elektronik ve benzer konulardan sözettiğimize göre ilginç bir konudan sözetmeden geçemeyeceğim. Yakınlarda Linux embedded sistemler () ve gerçek zamanlı (real time) işletim sistemleri alanına da girmiş durumdadır. Bazı sanayi süreçlerini izlemekte veya makinaları denetlemekte kullanılacak olan gerçek zamanlı Linux işletim sistemi konusunda ilgili iseniz, size RTLinux (www.fsmlabs.com) ve RTAI (www.rtai.org) önerebilirim. Bunlar Linux için gerçek zaman işletim sistemi uzantılarıdır (extensions). İkiside GPL olup çok güzel belgelendirilmişlerdir.


Sonuç

Bu, günlük veya ileri seviye elektronik alanında kullanılabilecek serbest veya açık kaynak kodlu programları tanıtan kısa bir yazıdır. Eğer, elektronik ile uğraşmayı düşünüyorsanız, Linux'u denemelisiniz. Gördüğünüz gibi kullanabileceğiniz birçok program vardır.

Son dört yılda, ünüversitede ve evde Windows yerine kullanabileceğim serbest veya açık kaynak kodlu programlar araştırdım. Sonunda Windows'ta kullandığım herşeyin karşılığını buldum. Hala iyi yazılımlar araştırmayı sürdürüyorum. Ancak, geçmişe göre artık işler Linux'ta çok daha kolaydır.



Referanslar
Bu yazı için görüş bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazı kendi görüş bildirim sayfasına sahiptir. Bu sayfaya yorumlarınızı yazabilir ve diğer okuyucuların yorumlarına bakabilirsiniz.
:arrow: Orijinal Makale: http://www.linuxfocus.org/Turkce/January2004/article322.shtml

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

axanc

merhabalar,

benim de linux'a ilgi duyup, harddisk'ine Linux'u hemen kurmak istemeyen arkadaşlara bir tavsiyem olacak... Direkt olarak cd'den boot edilerek açılan Linux dağıtımlarından edinin, en son Byte dergisi Eylül ayında Knoppix 3.4'ü verdi.. aynı şelikde Knoppix'i netten ücretsiz indirebilirsiniz (700Mb), Mandrake Move'u kullanabilirsiniz, Slax diye basit bir versiyonu netten indirebilirsiniz (184Mb), Turkix diye Güzelim Türkçe'mizi ve Azericeyi destekleyen bir sürümü netten indirebilirsiniz, 1.0 sürümü 384Mb, 19 sürümü 500Mb...

önceden Chip dergisinin vermiş olduğu Knoppix 3.3'ü bilgisayarıma kurdum ve kullanıyorum.. ilk başta biraz tırsıyorsunuz ancak daha sonra herşeye hakim olmak ve virüs vb dertlerinizin olmamasının keyfine varıyorsunuz.. :))

http://tr.turkix.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=2
http://tr.turkix.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=15
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

z

Linux isletim sistemine musallat olan virusler yokmu? Yoksa yazilmazmi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

axanc

virüs olayını öğretmenimin söylediği şeylere dayanarak söylüyorum; ancak bilgisayarda hard disk'e erişebilecek okuyabilecek, yazabilecek, çalışabilecek dosyalara dair yetkilendirmeler var.. eğer dosyaya hard disk'e yazma yetkisi vermediysen orada kalıyor.. ayrıca linux 2.4.* serisinde bir açık bulunmuştu, sisteme hakim bir dil olan C ile yazılmış bir program sistemi göçürtebilir deniyordu, ancak çok kısa süre linux 2.6 kabuk yapısı çıktı, kernel.org adresinden indirip derlenerek sistem olarak kullanılabiliniyormuş..
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

DumrulBey

Alıntı yapılan: "axanc"önceden Chip dergisinin vermiş olduğu Knoppix 3.3'ü bilgisayarıma kurdum ve kullanıyorum.. ilk başta biraz tırsıyorsunuz ancak daha sonra herşeye hakim olmak ve virüs vb dertlerinizin olmamasının keyfine varıyorsunuz...
Belki reklam gibi olacak ama yeri gelmişken söyleyeyim; Bu ay PcWorld dergisiyle beraber Gnoppix veriliyor. Her zaman ki gibi 2 CD-ROM, bir tanesinin tamamı Gnoppix! Elimde geçen ay çektiğim Knoppix 3.6 da var. Eğer merak edenler olursa ikisini karşılaştırıp foruma bir inceleme yazısı olarak geçerim. Ama yine de çok geç olmadan PcWorld'ü alın derim. :Aslında Gnoppix vermese belki zor bu dergiyi zor alırdım. Herhalde çok satılmıyor olsa gerek. Çünkü aldığım yerde tüm biligsayar dergileri tükenmişti ama PcWorld üç beş tane vardı. Çok da acele etmenize gerek yok. Fiyatı 5 milyon TL.

Alıntı yapılan: "bunalmis"Linux isletim sistemine musallat olan virusler yokmu? Yoksa yazilmazmi?
Bir tane olduğunu biliyorum. Hakkında pek bir şey bilmiyorum ama duyduğum  kadarıyla bir tane varmış. Aslında bir tane değil iki tane, hatta üç, dört, beş veya on, onbeş olsun ne yazar! Allah aşkına şu an kullandığımız sistemlere kaç bin virüs bulaşabiliyor diye hiç düşündünüz mü? Eğer anti-virüs programınız yoksa ve interneti hatırı sayılır derecede kullanıyorsanız vay halimize. Aslında Windows NT tabanlı işletim sistemler daha iyi. Aman Windows 98'den uzak durun. Ben onu işletim sistemi olarak bile görmüyorum. Tamam, portlara tam erişim, hızlı açılım v.s. var ama bence güvenlik öncelikli gelir. Eğer Windows 98'i oyun konsolu olarak kullanıyorsanız mükemmel derim. En son sürüm DirectX'i yükleyin ve keyfinize bakın. Çünkü ben de öyle yapıyorum...:)

Sevgiler, saygılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

axanc

ustam, ben Gnoppix-Knoppix incelemeni merakla bekliyorum.. :)

bu arada bugün okudum, linux'da da virüsler ancak siz indirmeden gelmiyorlar, Trojanlar da var onlar da siz indirmeden gelmiyor.. virusler icin yapilacak tek sey her türlü dosyayı yükleyip durmamak...

bu arada benim de hızlı bi bağlantım olsa ben de Knoppix 3.6 indirecektim.. pühh... onun yerine anca "slax" indiriyorum 182Mb...

http://slax.linux-live.org/download.php
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

z

Dun gece XP gene catirdadi ve makinem kagni gibi yavasladi.
Makine elimdeki imkanlar dahilinde yaptigim virus ve solucan testlerinden de temiz cikti.

Internet baglantim da kesildi vs vs. Her zamanki gibi once Microsoft'a sonra da beyinlerini daha guzel ve faydali calismalara yormalari gerekirken virus yazanlarin kendilerine ve en yakin sulalerine dayadim....

Allahtan diske W98 de kuruluydu da simdi onunla idare ediyorum.

XP nin bulundugu bolume linux kurmak istiyorum. En azindan ilk asamada
internete cikabileyim istiyorum. Makinemde W98 ve linux birlikte olsun ve ilk acilista diledigimi secebileyim.

Bunun icin neler yapilmasi gerektigini adim adim aciklayabilirmisiniz.

Benim gibi linux'e karar verip  nasil yuklenecegini  bilmeyenlere de kaynak  olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

Linuxu bilmem de benim şiddetle tavsiyem partition magic + Norton Ghost edinmeniz.
Sadece 1 hdd varsa bile 4 farklı işletim sisteminiz olabilir. hangisinden isterseniz oradan açarsınız.  NTFS, vs farklı farklı birçok parttitionunuz olablir.  Bu 4 adet sadece boot +işletim sistemi içindir. Toplam partition sayısı 10 bile olabilir. Mesela:

  • win98_0 :sıfır windows 98.
  • win98_1 : içinde bir sürü programınızın yüklü olduğu windows 98.
  • Win XP
  • Linux

z

Linuxe karar vermisken deneyecegim. Nasil olsa sistemi yeniden kurmam gerekecek.

Birden fazla partition olusturmam viruslere karsi bana avantaj saglayacakmi? Ornegin 1.nolu isletim sistemi aktif iken sisteme giren virus diger parcalara sicramayacakmi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

ilk 5 partitionlarin yedeği 6.da olsun mesela buradaki dosayalar
yedek1.gho, yedek2.gho... gibi olsun. Bunlara virüs bulaşmaz. Şifre de verilebiliyor ayrıca bu yedekleri  kullanarak partitionu eski haline getirecek olan sağlam bir boot cd içindeghost.exeyi bulundurmakta yarar var.
http://www.powerquest.com/partitionmagic/features.html

ego

ben derim ki artık emule overnet ve bilimum sayesinde dilediğimiz programı çekip kullanabiliyoruz bu yüzden neden Windows'un geniş program desteği dururken gidipte linux kullanayım?Benim işim elektronik mühendisliği.windows dururken yeni maceralar gereksiz.hele ki sektör %95 windows kullanıyor ve bunu istiyor,trend neredeyse ben oradayım.
ha yarın linux işime gelir o zaman ona geçerim.

z

Artik ikinci bir PC luks değil ihtiyac. Bende de 2 tane PC var. ilk PC internet uzerinde gezinti vs icin, digeri de proje gelistirme vs isleri icin.
Butun derleyiciler vs vs zaten windows ortaminda ve bu makinami internete asla sokmuyorum. Viruslerin proje makinemden
izolasyonunu ancak bu sekilde saglayabildim.

Elektronik muhendisi linux ile de internette gezebilir diye dusunuyorum.

Neyse birileri nasil yuklenecegini ogretince makinama kuracagim ve memnuniyet durumlarini sizlerle paylasirim.

Ama hala linuxu yuklemek icin soyle soyle yap diyen cikmadi.

Bekliyorum....
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

DumrulBey

Merhaba,

Dostum öncelikle bir linux dağıtımı edin. Yüksek hızlı bağlantın varsa bu sorun değil at CD'ye sonra CD'den boot yap olay tamam. (-bkz. http://www.ibiblio.org/pub/linux)

Günümüzde Linux kurmak o kadar kolay hale geldiki. Bence bizim gibi teknik adamlar için çocuk oyuncağı. Yeni başlayanlar için tek zorlanacak husus var ki o da modem kurulumu.

Eğer ADSL gibi geniş bant bir erişiminiz varsa IP ayaları ile iş bitiyor. Ama PCI modeminiz varsa zor tanıtıyorsunuz. Ama hele bir kurulum yapın o aşama için çok belge var. Hatta bu iş için siteler açılmış, sürücüler çekilip forum yoluyla yardım alınan siteler var.

Yukarıda verdiğim sitede bugüne kadar hiç görmediğiniz büyük küçük dağıtımlar da vardır. Birinden başlayın bence pek zorlanmayacaksınız.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

axanc

merhaba arkadaşlar,

bir süreliğine net bağlantısında sorun çektiğim için buralara katılamadım ancak benim sevdiğim konu dolmuş taşıyor... hadi yavaştan sevdiğim Linux-White-Hat-Hacker olayına başlayıyım...

1. windows için tabii ki oldukça fazla yardım var, çünki windows kullananların tam da buna ihtiyaçları var YARDIM... kısa bir süre sonra virus ile uğraşma uzmanı olacaklar.. bir xp yükledikten sonra kaç tane yama yüklediğini sayan var mı? veya kaç program driver etc.. walla linux'u yüklüyorum, başka bir tane cd'im bile yok.. yardım konusunda ise belgeler.org adresini ve 24 saat online chat ile yardım veren linux.org vb yarleri öneriyorum.. Windows'da bir çökme sorunu yaşadınız, veya windows proxy server ile yönettiğiniz ağınızda bir problem çıktı ve windows YARdım'ı aradınız.. seçenekler a) ctrl+alt+del * 999 b) restart yapın.. c) sistemi yeniden yükleyin... unix uzmanları oldukça pahalıdırlar ve günde 4-5 saat mesayi yaparlar, 4-5 tane windows ağ uzmanının 9-10 saatlik mesailerinden yapmazlar..

2. linux kullanmak isteyen arkadaşlar bu ayki linuxnet dergisini 10ytl ile alarak 3 farklı linux'a sahip olabilirler, bunlardan mandrake 10.1 oldukça güzel ve şuan sistemimde kurulu, LİLO adı verilen Lİnux LOader ile bilgisayarın açılışı sırasında hangi işletim sistemi ile başlatacığınızı seçebilirsiniz, ayrıca mesela windows'u default olarak atarsınız ve otomatik açılma süresini 1sn yaparsınız yani açılışta sizin işletim sistemi seçmenizi 1 saniye bekler ve sonrasında direk olarak windows açılır..

3. yani başlayanlara mutlaka bir live-linux yani cdrom'dan boot olan bir linux ile denemeler yapmalarını ve normal kullanıcı ile root arasındaki farkları iyi bilmelerini öneririm.. örneğin Knoppix 3.6, veya Gnoppix bunlar gibi cd'den boot olan linux'lar ile biraz pratik yapın kurcalayın, hardisk'e hiçbir zararları olmaz.. her ayarı değiştirin, eneyin zira bir dahaki açılışa ayarları kaydetmemiş iseniz herşey eskisi gibi olacak. fat'dan dosya silmeyin fat'lara erişebilirsiniz, ntfs'leri de sadece okuyabilirsiniz..

indirdiğiniz bir programın üzerinde değişiklik yaparak, sonra derleyip tekrar yükleyebilmek herkezin harcı değil, anca linux.. :)

ayrıca tomms harware sitesinin Türkçe'sinde nasıl linux kuracağınız, diğer kullanım ayarları program yükleeme, neredeyse herşey video ile anlatılmış... açın biraz izleyin bence..

biliyorum alışkanlıklar kolay kaybolmaz ancak herkesin windows'u kolay bularak ona yönelmesi windows'u ve bill'i tam bir tekel yapıyor.. bazı firmaları sadece windows'a yönelik program ve harware yapmak konusunda zorluyor ve onunla işbirliğinde olmayanların batmaları için uğraşıyor... linux kullanmak, kaçak xp, kaçak office, kaçak photoshop ve bir sürü programı kullanmak gibi oluyor.. en azından ileride başınız lisans olayı ile derde girmez.. 5.000ytl ceza yiyen tanıdığım var, şimdi bilgisayarlarında hep orjinal xp var adamın... :)

bu arada knoppix içinde oyunlarda frozen-buble oyununa dikkat bağımlılık yapıyor...

ghost'u şiddetle tavsiye ediyorum... :)
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

DumrulBey

Merhaba,

Dostlar bugün Knoppix'i derinlemesine inceleme fırsatı buldum. Türkçe desteği ve Windows emülatörü bir harika. Özellikle emülatörü (-bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/WINE) ilk defa denediğim için adeta büyülendim. Linux içinde sıklıkla kullandığımız yazılımlardan Proteus, Proton, PICC, MPASM v.b. denedim. Proteus yavaş kalsa da diğerleri güzel çalışıyor. PICC ile bir program bile derledim, sonra IC Prog ile PIC'e yükledim.

Deneyeceklerimden bir de Gnoppix vardı. Ama ne yazık ki benim makinede çalışmadı. Bence Knoppix yeni başlayanların zahmetsizce Linux ile tanışmaları için iyi bir imkan. Yaklaşık 2 GHz. hızında bir bilgisayarda aşağı yukarı 2 dakika da açıyor. Bellek 256 MB. idi ve ilk 1 dakikada modem hariç tüm sistemi tanıdı. Geri kalan yaklaşık bir dakikada da KDE yani pencere yöneticisi yükledi.

Ayrıca USB bellek ile programlayıcı denedim. İkisini de kusur bir şekilde tanıdı. Ancak USB belleği geri çıkardığımda taktıktan kısa bir süre sonra oluşan simge ne kayboldu ne de unmount oldu. USB programlayıcıyı ise henüz sanal geçitini ayarlayamadım. Bunun üzerinde biraz araştırma yapmam lazım. Ama kendi programı yine Wine ile ile çalışıyor. Biraz fontlar küçük görülse de genelde çoğu program çalışıyor.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)