Windows 7 den Windows 10'a yükseltmek

Başlatan power20, 11 Ocak 2019, 11:37:02

power20

Bilgisayar ile gelen orijinal lisanslı Windows 10 vardı.  Sıfırlama için USB bellek yaptım.
Başka bir sabit disk takarak sıfırlamayı başlattım. Diski tamamen sildi. Temiz, etkinleştirilmiş Windows 10 yükledi. (internet kapalı iken etkinleşmiş oldu)

Ancak tüm programlarım eski bilgisayara ait diskte. Windows10'a geçsem bunları tekrar yüklemem gerekir.

 Eski bilgisayardan Windows7'yi  sysprep ile sıfırlayarak diski çıkardım, yeni bilgisayara taktım. Windows 7 yeni bilgisayarda çalışıyor. Tüm programlar yerli yerinde. Sadece bir kaç sürücü eksik. (Örnek,bu bilgisayar için Windows 7 Touchpad sürücüsü yapılmamış bulunamıyor.)

  • Sıfırlama belleğini kullanarak, acaba özel bir ayar ile windows 7 yüklü disk üzerine sıfır yükleme yerine, üzerine yükseltme yapar mı? Programlar ayarlar aynı kalsın sadece Windows10'a yükselsin.Tüm sürücüler yüklensin
  • Sıfırlama belleği kullanmadan, Windows 7 yüklü  disk takılı iken, Windows 10 CDsi vasıtası ile yükseltme yaparsam, çıkabilecek sorunlar nelerdir? Uzun sürecek bir işlem olduğu için deneme imkanım olmadı. Deneyen varsa bildirebilir mi?



muhendisbey

Yükseltme işleminin bazı sıkıntıları vardır. Bunlardan en önemlisi uyumsuzluk problemi. Yani windows 7'de çalışan programların bazıları windows 10'da çalışmayabilmektedir. Onun için windows yükseltme yardımcısı kullanılmakta ve bu program uyumluluk denetimi gerçekleştirmektedir. Bunun için windows 7 kurulu bilgisayarınızda windows altında kurulumu başlatmalısınız. Bios altında başlattığınızda internet erişimi olmayacağından uyumluluk denetimi çok sağlıklı çalışmayacaktır. Her ne kadar ayarlar korunsa da bazı driver'ların windows 10'a güncellenmesi yükseltici ile yapılmaktadır. Bir kısmı da windows 10 kullanırken güncellenmektedir.

Eğer kullandığınız windows 7 orijinal değilse yükseltme işlemi korsan sayılacaktır ancak windows 10 şifrenizle etkinleştirme yapabilirsiniz.

Windows 7'ye dair bazı dosyaların tutulması yükseltme işlemi yapılmış bilgisayarda daha fazla alan kullanımı, program hataları ve yavaşlık sorunlarına neden olabilmektedir. O nedenle temiz kurulum tavsiye edilir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

power20

#2
Anlattıklarınızı deneyerek doğruladım.
Test amaçlı diske sıfır Windows 7 kurdum. Üzerine bir kaç program yükledim.
Windows 7 açıkken  Windows 10 CD takarak yükseltmeye çalıştım.

Yükseltme seçenekleri bunlara benziyor:
"Uygulama ve ayarları koru"  pasif. (Seçilemiyor)
"Kişisel verileri sakla"
"Hiçbir şeyi saklama"

Altta açıklama olarak Windows'un farklı sürümü kullanıldığı için Uygulamalar ve ayarlar korunamaz şeklinde açıklama var. İkinciyi seçerek yükseltme yaptım. belirtildiği gibi programlar yerinde yoktu.

Özetle, Windows 7' den  Windows 10'a yükseltmek anlamsız. Sıfır Windows 10 kurmak gerekir ya da  Orijinal Windows 7 ile yola devam.

muhendisbey

Windows 8, 8.1 ve 10'u bir kez kurduğunuzda sıfırdan yüklemeniz gerekmez. İsterseniz sıfırlayarak kurulumda zamandan kazanabilirsiniz. Bunun için ayarlar menüsünden yedekle ve kurtar gibi bir seçenek var, oradan yapabilirsiniz. Ancak bu kurulum driverları korumaz. Temelde sıfırdan yüklemekten farkı yoktur.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

tunayk

HP G250 loptopta, Win7 den Win10'a ücretsiz güncelleme yapılan dönemde yükseltme yaptım.Windows 7 lisansım şu 50TL lik elektronik lisanslardandı.  Herşey yerli yerinde kaldı ve hiç bir uyumsuzluk yaşamadım. Normal şekilde lisanslı ve aktivasyon yapıldı.  Kurulu durumda olan programlara ve sistem driverlarına bağlı işin sonu.

power20

Yükseltme kurulum esnasında interneti açmadım. Dışarıdan bir güncelleme yapılmadı. Belki bu yüzden kötü oldu.

yılmaz_34

bence  Windows işletim sistemleri içinde en iyisi Windows 7 bende şu an laptopumda win 10 var ama çokda memnun değilim aslında win 7 kurmak istiyorum ama bilgisayar kabul etmiyor.. :'(  :'(
İnsan yazdığını silerde ,yaşadığını silemez içinden.....

muhendisbey

Şu an bana göre en iyi ve en stabil işletim sistemi windows 8.1'dir.
Hızlı açılma, kaynak tüketimi ve program ve driver uyumluluğu konusunda en iyi performansı sunmaktadır.

Windows 10 ise çoklu masaüstü desteği ve bazı görsellikler açısından windows 8.1'e fark oluşturmaktadır.
Windows 7, windows vista (longhorn) işletim sisteminin kaynak tüketimi ve 32-64-bit uyumsuzluğunun giderilmiş halidir. Sevilmeyen vistanın aero tabanı üzerine kuruludur aslında sonraki işletim sistemleri. Sadece zamanına göre kaynak tüketimini abarttığı için (ki vista nesli bilgisayarlar 2Gb ram ve dual core, core2duo, centrino işlemciler ve şu an işlemci üzerine dahili gpu'dan bile yavaş ekran kartlarına sahipti) yavaşlama ve donma sıkıntısı, ve program uyumsuzluğu oluşmuştur.

Bu zamana kadar ms-dos, windows 3.1, windows 95, 98, ME, 2000 pro, xp, 7, 8, 8.1 ve 10 işletim sistemlerini kullandım. Arasında gerçekten çok memnun kaldığım işletim sistemi windows 2000 pro oldu. Hakikaten "pro" kelimesinin anlamını veren bir işletim sistemiydi (zamanında).
Gel gelelim driver'ları mükemmel derecede iyi kurulmuş debian (linux) bana göre en iyisi. Bir programı kaldırdığında kalıntısı dahi olmadan kalkması, sınırlandırılmamış bir işletim sistemi olması yönüyle windows'un asla yakalayamayacağı bir seviyede. Mac OS dediğimiz de, android dediğimiz de, linux dediğimiz de unix işletim sistemi temelli sistemlerdir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.