Zamanla Motor hızının yavaşlaması

Başlatan power20, 01 Nisan 2019, 00:17:04

RaMu

#15
Bahsettiği motorun fotoları:
rotoru mıknatıs olmalı mı olmamalı mı?


Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

power20

#16
Mantıken sargı yoksa, sabit mıknatıs olması gerekir. Fakat hiç biri yok. Sargı sökülmüştür. Belki bu, ortasında demir olan mıknatıs gerektirmeyen başka bir motor türü.?  Tüm sargıyı kenara almışlar fırça derdi kalmamıştır.

Mıknatıs sadece ufak DC motorlarda olur AC motorlarda olmaz diyebilir miyiz?

https://www.elektrikport.com/makale-detay/1-fazli-asenkron-motorlar-nasil-calisir/15144#ad-image-0

ziyaretci

Mekanik bir aşınma yoksa stator içinde döner manyetik alan oluşmuyordur. Bu da tek fazlı sistemde yardımcı sargıya 90 derece faz farkı kazandırmak için kullanılan kondansatör arızasını işaret eder. Tabi bunları fırçasız motor olduğunu farz ederek söylüyorum.

Bunun dışında üste hocalarımın da değindiği emaye aşınmasıda yani sarım sayısındaki değişiklik(azalması) akımın artmasına, gücün artmasına ve zincirleme reaksiyon olarak ısının artarak emayeyi dahada baskılamasına yol açar.

Ek olarak; sarım sayısının azalması stator ve rotor üzerindeki akının azalmasına ve buna bağlı olarak akının rotor üzerine etki edeceği manyetomotor kuvvetinin azalmasına yol açacaktır. Buna da bağlı olarak yüke(Hava) karşı gösterilen momentte azalacaktır. Bu da yavaş dönmesini açıklayan bir durum.

muhendisbey

Alıntı yapılan: Cemre. - 02 Nisan 2019, 00:59:04"Sargı izolasyonun kötüleşmesi durumu" özellikle çok eski motorlarda karşılaştığımız bir durum. Motor şebekeden çalışırken hiç sorunsuz çalışır ancak sürücü ile kullanmak istediğinizde donanımsal kısadevre hataları alırsınız. PWM darbelerinin pik anları izolasyonu delmeye yeter.

Bobin aşınması derken bunun gibi bir durum kastedilmiş olabilir sanırım...
Aynen bunu kastetmiştim.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Kılıç - 09 Nisan 2019, 22:53:05Mantıken sargı yoksa, sabit mıknatıs olması gerekir. Fakat hiç biri yok. Sargı sökülmüştür. Belki bu, ortasında demir olan mıknatıs gerektirmeyen başka bir motor türü.?  Tüm sargıyı kenara almışlar fırça derdi kalmamıştır.

Mıknatıs sadece ufak DC motorlarda olur AC motorlarda olmaz diyebilir miyiz?

https://www.elektrikport.com/makale-detay/1-fazli-asenkron-motorlar-nasil-calisir/15144#ad-image-0

DC motorlardada olmak zorunda değil.
Sonuçta elektriğin kendiside mıknatıs oluşturma yetisine sahip.
Rotor ve Stator bobinleri seri bağlanır yada ayrı ayrı beslenir.
Sonuçta bir elektromıknatıs oluşur.
Seri bağlandığında AC ilede çalışır duruma gelir.
Sadece Statorda bobin warsa rotor sargıları kapalı devre çalışır.
Yani dışarıya ucu çıkmayan şönt aluminyum sargılardan oluşur.
Buradaki çalışma mantığıda AC akımın babası Teslanın dehasının sonucu dur.

ahmetbudak

Resimde görülen asenkron motora benziyor arızasına dair 3 senaryo var 1 kondansatör arızalı 2 yardımcı veya ana sargı kopmuş 3 varsa stator sargıları arasına yerleştirilmiş termik malzeme açık devre olmuş.

yesilu

kalorifer kazanı devirdaim motorumuz arıza yaptığında incelemiştim, rotorda ne mıknatıs ne sargı vardı, alüminyum bir blok nasıl motor bu böyle demiştim (daha da ilginci motorun içine su serbestçe giriyor). bizimki kapasitör arızasıydı, bir tornavidayla rotora ilk hareketi verince çalışmaya başlıyordu. o alüminyum bloğun içine gömülü sargı mı var acaba o gün bugün hep merak etmişimdir.

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

yas

Bu tip motorlar sincap kafesli motor olarak geçiyor. Mono faz yada tri faz birçok asenkron motor bu şekilde. Rotor İletkeni olarak rotor nüvesi üzerindeki kanallarda alüminyum döküm iletkenler var. Rotor nüvesinin iki başında birleşmiş vaziyette oluyorlar. Resimde de görünüyor zaten.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: yas - 10 Nisan 2019, 13:55:21Bu tip motorlar sincap kafesli motor olarak geçiyor. Mono faz yada tri faz birçok asenkron motor bu şekilde. Rotor İletkeni olarak rotor nüvesi üzerindeki kanallarda alüminyum döküm iletkenler var. Rotor nüvesinin iki başında birleşmiş vaziyette oluyorlar. Resimde de görünüyor zaten.
O yüzden Kapalı Devre Şönt Demiştim.
Fakat en büyük problemleri yataklardaki sarı pirinçten burçların aşınması oluyor genelde.
Kullanılan yağ katılaşıp donabiliyor. Bazende yatak yada yatak ekseni kayıp sıkıştırıyordu (Bu daha ziyade sök tak yapınca oluyordu)