Picproje Elektronik Sitesi

MİKRODENETLEYİCİLER => Microchip PIC => Konuyu başlatan: Mucit23 - 25 Ocak 2011, 10:45:15

Başlık: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 25 Ocak 2011, 10:45:15
Merhaba arkadaşlar
   
     Pic basic ile 3 fazlı sistemlerde her fazdan geçen akımı ölçmek istiyorum. Sizce en kusursuz akım nasıl ölçülür. Elimde bir adet yanlış kullanım sonucu arızalanmış CRP-GOLD marka Reaktif güç kontrol rölesi var.
    Yapmak istediğim sistemde Bu rölenin donanımlarını ele almak istiyorum.
CRP- Gold reaktif güç kontrol rölesinden bir görüntü.

[IMG]http://img19.imageshack.us/img19/5360/goldqg.jpg[/img] (http://img19.imageshack.us/i/goldqg.jpg/)

Raktif güç kontrol rölesini Yanlış bağlamışlar. Bu yüzden bazı röle çıkışları yanmış. Bende bu yüzden söküp sağlam olan malzemelerini aldım. Aslında herşeyi sağlam LCD si 4x20 mavi lcd içinde kullanılan mikrodenetleyici Pic18F6527 Hepsi çalışıyor. Sadece röle çıkışları yanmış.
   Reaktif güç kontrol rölesi Her fazın ayrı ayrı akımını ölçerek Reaktifi gücü hesaplıyor. Ona göre sisteme 1 ile 18 arasında olan kondansatörleri devreye alıp veya devreden çıkarıyor. Reaktifi dengelemeye çalışıyor. Bu rölenin bir sürü özelliği var.
Bana bunlar lazım değil aslında Bana akım ölçme için kullanılan donanım lazım

Akım ölçme için ufak akım trafoları kullanılmış Panoda kullanılan büyük akım trafolarının sekonder ucları Gold un içindeki akım trafolarının primer uclarına bağlanıyor. Reaktif güç rölesinin içindeki akım trafosunu sekonder ucu doğrultulup anakarta işlenmeye gidiyor.
Goldun içindeki akım trafolarından bir görüntü..

[IMG]http://img151.imageshack.us/img151/8283/newdsc06509.jpg[/img] (http://img151.imageshack.us/i/newdsc06509.jpg/)

  Fakat sistemin doğru çalışması için Goldun menüsüne girip Pano içerisinde kullanılan akım trafolarının dönüştürme oranları seçilmesi gerekiyor. Yoksa yanlış ölçüm yapıyor.

Donanımı daha iyi anlamak için pcb ye bakarak Bir şema oluşturdum.

[IMG]http://img813.imageshack.us/img813/7681/akimlme.png[/img] (http://img813.imageshack.us/i/akimlme.png/)

Akım ölçme devresi aynen bu şekilde
Benim takıldığım nokta Ben bu sistemi pic için nasıl kalibre edicem. Elimde akım trafolarından alınacak veriler hakkında hiçbir bilgi yok. Pano içerisinde geçen amper başına kaç mv gelirim oluşuyor. Amperin armasıyla artan gelirim lineermi bunun gibi birçok soru hakkında var. Şimdilik yazılımda çok Donanım hakkında bilinmeyenler var aklımda .
Birde akım ölçme donanımında ilgimi çekti akım trafosunun çıkışı bi doğrultmadan alınıyor birde doğrultulup alınıyor. Yani her Fazın akımı için anakarta iki adet uc gidiyor. Bu Gelirim ölçme Kısmındada aynı şekilde Ayrıca gelirim ölçme kısmında LM393 opamplar kullanılmış.
Gelirim bölücü dirençlerle gelirim düşürülmüş.

Bu kısım beni pek ilgilendirmiyor açıkçası. Benim akım ölçmem lazım.

Şimdi ben panoda dönüştürme oranı sabit bir akım trafosu kullansam (Ör: 500/5 ) Yukarıda verdiğim donanımları nasıl kullanabilirim? Donanımı pice nasıl kalibre edicem? Ne kadar sağlıklı olur? Ve en önemlisi nasıl yazılımla ölçtüğüm değeri akım formatına dönüştürecem? Bu konularda yardımlarınıza ihtiyacım var.

Birde  akım trafoları  hakkında  anlamadığım bi nokta var. Şimdi birisi Akım trafolarının dönüştürme oranlarını telafuz ederken "Dönüştüme oranı 500/5 Amper" gibi değerler söylüyorlar.  Şimdi bundan anlaşılancak olan primerden 500 Amper geçtiğinde Sekonder kısmında 5 amper oluşuyor.  Fakat amper tek başına Nasıl oluşuyor. Yoksa 5 amper dedikleri 5 voltamı denk geliyor. Benim bildiğim Primerden geçen akım yükseldikçe sekonder devresindede bir gelirim oluşur ve bu gelirip primer akımına doğru orantılı olarak yükselir veya azalır. Burada benim anlamadığım nokta neresi Neden Herkez telafuz ederken böyle söylüyor.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: picmanya - 25 Ocak 2011, 14:37:51
500/5 dönüştürme oranlı akım trafosu dediğiniz şekilde primerinden geçen akımın 1/100 oranındaki akımı sekonderinden çıkış verir.ve bu çıkış akım ile doğru orantılıdır yani lineerdir.ve akımın saniyedeki yön değişim hızı yani frekansı primer ve sekonder içinde aynıdır.
şu durumda sekonderde tek sargı ve iki ucunuz var.bu uçlara paralel bağlanacak çok küçük değerli sıcaklık-değer karakteristiği uygun bir direnç üzerinde düşen çok küçük gerilimleri opamplar vasıtasıyla kuvvetlendirip değerlendirebilirsiniz.
direncin değeri biliniyor üzerinde düşen gerilimde opamp vasıtasıyla kuvvetledirilip ölçülüyor dolayısıyla akım ortaya çıkar.
hiç denemedim ama yöntem böyle olsa gerek.
sekonderden akabilecek maksimum akım bildiğim kadarı ile primer ve sekonder sipir dönüşüm oranlarından ibaret kılasik trafo mantığı yani.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 25 Ocak 2011, 21:54:09
Hocam cevabınız için teşekkürler.
Anladığım kadarıyla akım trafosunun primerinden 100 amper geçtiğinde sekonderden 1 voltluk gelirim oluşur. Birde şunu duymuştum. Akım trafosunun Sekonder ucları boşta bırakılmaması gerekiyormuş Boşta bırakılınca sekonder uclarındaki gelirim ciddi derecede yükseliyormuş. Bu yüzden akım trafosunun uclarına daima paralel bir direnç koyulmalıdır.
Şimdi benimtakıldığım nokta elimde hiçbir değer olmaması Yani dediğim gibi akım trafosundan alabileceğim gelirim değerlerini bilmiyorum. Birde Reaktif güç kontrol rölesinde Akım trafosunun sekonder ucu doğrultuldukdan sonra direk pice giriliyor. Sadece gelirim ölçme kısmında LM393 opamp kullanılmış. Şimdi test yapma imkanımda olmuyor aslında.

Belki sadece akım ölçme donanımı kurulup akımları belli belirli cihazlarla test yapılsa elimizde belirli değer olur. Örnek verecek olursam diyelim faz başına 4 amper çeken bir motora panotipi bir akım trafosu ve çıkışınada ufak aslan akım trafosunu sonra onun çıkışınada doğrultma devresini vs picin adc girişine gelene kadar donanımı kurup sonra elde edlilen gelirimleri okusak ona göre elimizde bir değer olur. Sonra bunu çeşitli cihazlarda Aynı işlemi yapsak biliriz akım başına kaç mv arttığını. Benim aklıma başka yöntem gelmiyor.
Bilmiyorum belkide boş uğraşıyorum. Bunun hesaplam yöntemi olmalı mutlaka Belirli bir sabitleri  olmalı mutlaka .

Sizlerin bildiği daha iyi bir yöntem varmıdır.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: picmanya - 26 Ocak 2011, 19:03:29
sizin akım trafonuz 100:1 dönüştürme oranında
primerden 100 amper geçerse, sekonderdende 1 amper geçer ve sizin sekonder uçlarına direkt bağlı paralel bir direnciniz olacak tercihen 5W. taş bir direnç 0.01R ile 0.025R arasında olabilir.
Bu sekonder direnç üzerinden geçen akım size bu direnç uçlarında bir gerilim düşümü verir bu gerilimin şekli şemali ve frekansı primer devrededen geçen yük gerilimin aynısıdır.
bu durumda direnç değeri biliniyor ve üzerinde düşen gerilimi opampla kuvvetlendirip işlemciye uygun hale getirip girebiliyorsunuz dolayısıyla artık akımıda tespit edebilirsiniz
bir önceki mesajımla aynı şeyleri yazdım galiba.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 19:14:12
Hocambir önceki mesajınızda demek istediğinizi tam olarak anlayamamışım. Şimdi anladım:)
Aslında çok mantıklı iki adet akım trafosu kullanmaya gerek kalmaz. Yani aslan akım trafosunu kullanmaya gerek yok sadece pano tipi bi akım trafosuyla işi çözebiliriz. Dediğiniz gibi akım trafosunun primerinden 100 amper geçtiğinde sekonder kısa devre halindeyken 1 amperlik akım geçer. Yine sekonder uclarına paralel bi şönt direnci bağlayınca bu şönt direncinin bacaklarında bir gelirim oluşur. Bunu LM358(herhalde bu opamp uygundur.) opamp ile yükselterek pice girip işleyebiliriz. İnş yanlış anlamadım. Peki hocam sekonder çıkışı alternatif akım oluyor. Bunu doğrultmaya gerek varmıdır.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: picmanya - 26 Ocak 2011, 19:52:39
direnç küçük değerli olması gerektiğinden,direnç üzerindeki gerilim düşümüde küçük olacak.
bu gerilim düşümünü opamp çıkışında istenilen aralığa getirmek için opampın kazancınıda arttırman gerekir.
düşük offset grişli opamp kullanmakda fayda var LM358-324 gibi opamplarda bu değer yanlış bilmiyorsam 5-6mV. civarı
bu değeri kazanç artışı oranında katlayarak çıkışından verecektir.
işini görüyorsa sorun yok
olmazsa daha düşük offset girişli opamp kullanman gerekebilir
uygulamana göre karar vermelisin
doğrultma yapacaksan ancak opamp çıkışından sonra yani gerilimi katlayıp büyüttükten sonra bunu yapmakda fayda var.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 19:56:04
Haklısınız doğrultma işni opamptan sonra yapmak en iyisi.Zaten şönt direnci üzerinde gelirim düşümü çok düşük birde seri diyot ile doğrultursak diyot üzerindede bir düşüm olacaktır. Bu iyi olmaz.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 26 Ocak 2011, 20:12:27
Dc ye çevirip okuma işi her zaman hatalı sonuç çıkarır (özellikle akımda), bir çok fabrika bu tarzda çalışan reaktifler yüzünden yüklü cezalar ödedi ve hâlâ ödüyor.
RMS ölçüm yapmak işin en sağlıklısı, her periyotta yüksek sayıda örnekleme yaparak basit bir formülle istediğiniz sonucu alabilirsiniz.
Şönt kullandığınız için yinede opamp ile kuvvetlendirmeniz gerekli

formülasyon için;
http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square
http://tr.wikipedia.org/wiki/Karek%C3%B6k_ortalama
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 20:31:00
Hocam dc çevirmede oluşan kayıplardan dolayımı hata yapılıyor.

Bunların yanı sıra bukadar donanımı bi kenera bırakırsak Sizce en kusursuz akım ölçme yöntemi hangisidir sizce. Ölçümün hassas olması için nasıl bir donanım kullanılmalı?
Birde Goldun donanımında bişey dikkatimi çekiyor; akım trafosunun çıkışında pice bir doğrultulmuş sinyal birde doğrultulmadan direk akım trafosunun çıkışı girilmiş arada opamp felanyok. Burada kullanılan mantık nasıl olabilir.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 26 Ocak 2011, 20:46:33
dc'ye çevirilirken oluşan kayıplar bir yana gelen sinyal sinüs olmadığı için kapasiteye aktarılan voltaj geleceğini düşündüğünüz kadar gelmiyor,
bobin ve kapasitörün osiloskopla akım görüntülerine bakarsanız dediğimi daha rahat anlayacaksınız.

oradaki yapıda ya dc ile akımı ölçmeye çalışıp, direk giren sinyal ile kaymayı hesaplıyor ya da tam tersi bir durum söz konusu
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: teknikelektronikci - 26 Ocak 2011, 20:48:15
merak ettim bu ürün Türk malimi ? Türk mali ise bunu üreten kisi satarken ilgili kurumlardan onay almasi gerekmiyormu ?
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 20:49:08
Olabilir hocam reaktifi hesapladığı için böyle bir yönteme başvurmul olabilirler.
Şimdi benim nasıl bir donanım kurmam kurmam gerekiyor.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 20:58:47
EVet DKE türk malı. Bilmiyorum almıştır herhalde izinlerini :) DKE bilinen bir marka
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 26 Ocak 2011, 21:09:49
Eğer hassas bir akım ölçmek istiyorsan 1:2500N(tur) gibi yüksek çözünürlüklü akım trafosu kullanmanız lazım elindeki trafolarla bu iş pek düzgün olmaz,
bunun gibi (http://www.entes.com.tr/pdf/CT_25_TR_EN.pdf) bir trafo kullanıp direnç hesabını yaparak yada hazır datashette verilen şönt değerini bağladıktan
sonra bir ucu gnd'ye diğer ucunuzu kuvvetlendirmeye sokup oluşan voltaj üzerine referans voltajınıda ekledikten sonra direk pic'e giriceksiniz
örneklemenizi yapıp referansınıza uygun sonuçları çıkartıp yukarıdaki formülde işleyip ekrana basıcaksınız.

Bu kadar kolay  ;D
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 21:16:28
Hocam elimde 3 adet dijital elektrik sayaçlarından söktüğüm akım trafosu var.  Aynen datasheetteki resime benziyor. Acaba tur sayısı aynımıdır. Ama bu tip akım trafosunun içinden en fazla 4 lük bilemedin 5lik bir kaplo geçer. Acaba bara tipi akım trafolarınında sipir sayısıbu kadar fazlamıdır.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 26 Ocak 2011, 21:22:47
bara tipindeki akım trafosunun bir ucundan çıkan kabloyu bunun içinden geçirip diğer ucuna bağlıyacaksın, senin ölçeceğin akım maks 5A olacak ama akım trafonun katsayısı ile çarpıp ekrana onu basacaksın(500/5 ise 100 ile çarpıcaksın), hassasiyet gerektiren bir nokta olduğuda ortaya çıkmış oldu ;)
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 21:25:01
Evet benimde o aklıma takıldı .çünkü bara tipi akım trafoları yüksek akımlar içinden geçiriyor. Şimdi ise Goldun kullandığı sistem ile aynı oldu. Acaba Aslan akım trafolarıda aynı görevi görürmü.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 26 Ocak 2011, 21:30:04
bu sistem dünya genelinde kullanılan sistem zaten, hassasiyet lazımsa o trafo ile olmaz diyorum, yoksa onunla da ölçüm yapabilirsin,
1000/5 akım trafosu kullanırsan bara üzerinde, bu ölçümünün 200 kat aşağısı olacaktır, çözünürlüğüne bakıp bundan sonraki kararı da sen vericeksin ;)
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 21:32:57
En iyisi deneyip görmek en iyi sonuç öyle anlaşılır. donanımı kurup ölçümler yapmam gerekiyor.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: teknikelektronikci - 26 Ocak 2011, 22:15:23
bu tip bir sey isinizi gérmezmi ?

http://www.google.ch/imgres?imgurl=http://rocky.digikey.com/weblib/LEM/Web%2520Photos/LTS%252015-NP,LTS%252025-NP.jpg&imgrefurl=http://fr.digikey.com/1/5/index10.html&usg=__LTlzIufU-WHMrODqR8UUhN3adXU=&h=640&w=640&sz=352&hl=de&start=0&zoom=1&tbnid=-Awobud2mTmvLM:&tbnh=153&tbnw=149&ei=uYBATaCvLIag8QPb84H4Aw&prev=/images%3Fq%3Dlem%2Bsensor%26um%3D1%26hl%3Dde%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DJFX%26rls%3Dorg.mozilla:de:official%26biw%3D1680%26bih%3D780%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=506&oei=uYBATaCvLIag8QPb84H4Aw&esq=1&page=1&ndsp=32&ved=1t:429,r:1,s:0&tx=74&ty=55

(http://www.google.ch/imgres?imgurl=http://rocky.digikey.com/weblib/LEM/Web%2520Photos/LTS%252015-NP,LTS%252025-NP.jpg&imgrefurl=http://fr.digikey.com/1/5/index10.html&usg=__LTlzIufU-WHMrODqR8UUhN3adXU=&h=640&w=640&sz=352&hl=de&start=0&zoom=1&tbnid=-Awobud2mTmvLM:&tbnh=153&tbnw=149&ei=uYBATaCvLIag8QPb84H4Aw&prev=/images%3Fq%3Dlem%2Bsensor%26um%3D1%26hl%3Dde%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DJFX%26rls%3Dorg.mozilla:de:official%26biw%3D1680%26bih%3D780%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=506&oei=uYBATaCvLIag8QPb84H4Aw&esq=1&page=1&ndsp=32&ved=1t:429,r:1,s:0&tx=74&ty=55)
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 26 Ocak 2011, 22:32:06
Hocam bu 3 uclu :S Nasıl çalışıyor anlamadım

Bana daha çok resimdeki gbi cihazlar lazım. Bunlarla ölçüm yapmak istiyorum.
http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.fabrikamarket.com/content_files/prd_images/ak%C4%B1m%2520trafosu.jpg&imgrefurl=http://www.fabrikamarket.com/asp/listgroup.asp%3Fgroup%3DAKIMT01&usg=__3oIYx_XDjNIcJOXizBqWYYpkzno=&h=271&w=291&sz=14&hl=tr&start=0&zoom=1&tbnid=XRw83zbNg3HVfM:&tbnh=126&tbnw=134&ei=j4RATdWDGZDEswa3_42nDQ&prev=/images%3Fq%3Dak%25C4%25B1m%2Btrafosu%26hl%3Dtr%26biw%3D1362%26bih%3D562%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=rc&dur=287&oei=e4RATY3YGOag4QbeoqHJAg&esq=4&page=1&ndsp=23&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=96&ty=83
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 27 Ocak 2011, 22:00:20
hocam şimdilik planım lcd de üç fazın akımını ayrı ayrı göstermek. İlk hedefim budur. Sistemden o kadar akım geçmez ama ne olur olmaz diye kendime 100 amper referans akımı almak istiyorum. Yani sistem üzerinden max. 100 amper geçecek. Eğer hassaslık fazla olmaz ise referans akımı 50 amperde olabilir.

Devre tasarlamayı fazla bilmiyorum. Bu yüzden sizden bu konuda biraz yardıma ihtiyacım olabilir. Yinede kendime etrafımdaki uygulamalara bakarak bi şema çıkardım. Yarın kendime uygun akım trafoları alıcam. Bölme oranı 100/1 veya katları şeklinde alabilirim.

Yapamaya çalıştığım şema budur. 10k lık pot ile ofset ayarı yapmayı planlıyorum.
[IMG]http://img80.imageshack.us/img80/9225/adszvze.png[/img] (http://img80.imageshack.us/i/adszvze.png/)

Şemadaki devreyi kurmayı planlıyorum. Akım tafosuyla yaptığım fiziksel ölçümleri burada devamlı yazıcağım.
Şemada ne gibi eksiklikler var Daha ne gibi eklemeler yapmalıyım? Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.

Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 27 Ocak 2011, 23:10:41
Arkadaşlar bişey dikkatimi çekti. İnternetteki akıp trafolarına bakıyorumdadönüştürme oranları hep 5 ve 5 in katı şeklinde. Benim kullanabileceklerim. Daha doğrusu kullanmayı planladıklarım 50/5, 75/5, 100/5 var.
birde dikkatimi çekti. Bunlarda sınıf diye bişey var. Sınıf neyi temsil ediyor. Gördüklerim arasında sınıf 0.5, 1, 3 diye  değişiyor. Tam olarak neyi temsil ediyor bu sınıf.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 14:51:14
Arkadaşlar bu gün bi tane akım trafosun temin ettım. Dönüştürme oranı 100/5 Testlerimi bu akım trafosu üzerinde yapmak istiyorum.
[IMG]http://img211.imageshack.us/img211/4242/newdsc06511.jpg[/img] (http://img211.imageshack.us/i/newdsc06511.jpg/)

Biraz TRUE RMS yöntemi üzerinde araştırma yaptım. Allegro hocamız library bölümünde bir kod paylaşmış. Ve 500 uS yede çevrimi tamamlamış. Ben bu işlemi basic ile yapmam gerekiyor. Basicde karekök alma fonksiyonu var. Sonuçta üç fazın akımı ölçüleceği için yapılan işlemlerin hızlı olması önemli bir hal alabilir. Yinede 500 uS çok iyi

Herşey iyi güzelde benim hala donanımım hakkında aklımda soru işaretleri var. Donanım ne kadar sağlıklı bi fikrim yok. Donanım hakkında yardıma ihtiyacım var.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 28 Ocak 2011, 16:41:31
Sisteminiz aşağıdaki gibi olursa diyot vs şeylere ihtiyacınız yok, bu sistem 2.5V ref geriliminin üzerine giriş geriliminin 10 katını ekleyerek çıkış yapıyor.
akım trafonuzdan çıkacak max(Peak) voltaja göre hesaplamalarını yapıp rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Resmi bu şekilde ayrıca buda simülasyon dosyası;
http://www.4shared.com/file/oHZiX1kv/akm.html

(http://img824.imageshack.us/img824/5923/akmh.png)
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 16:52:43
Hocam pice nasıl ac voltaj girecem. Anlamadım doğrusu. Ölçtüğüm değerin tepe noktasımı alınacak. Bunu nasıl yapmam gerekiyor.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 28 Ocak 2011, 17:04:07
Bu sinyali 0-5V arasında değişecek hale getireceksin 2,5V senin 0'ın olacak yani.
Yukarıdaki devrede ac sinyal -200mV ile +200mV değeri arasında değişiyor, ben bunu alıp 10 ile çarptım daha net okuma yapabileyim diye
sinyal -2V ile +2V arasında değişmeye başladı, sonra eksi voltajdan kurtulmak için 2,5V ekledim
bu sefer sinyal 0.5 ile 4.5V arasında geziniyor dikkat edersen,
burdan sonra yapmam gereken tamı tamına 20ms(50Hz için 1 periyot süresi) boyunca alabileceğim kadar fazla örnek almak olacak
Eğer 10 bitlik örnek alıyorsam 512(2,5V) çıkarıp işareti tekrar işaretli hale getireceğim ve formülasyona sokacağım
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 28 Ocak 2011, 17:15:23
formül olayına gelince işin içinde kare alma olduğu için işaretin eksi olması etkisiz olacak o yüzden eğer sayı 512den küçükse
örnek=512-sayı  ya da 512 den büyükse örnek=sayı-512 olarak işlenebilir. sonra yapmanız gereken
toplam=örnek0*örnek0+örnek1*örnek1+örnek2*örnek2+....+örnek(N-1)*örnek(N-1)
ortalama=toplam/N
sonuc=kök(ortalama) şeklinde olacak
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 17:20:21
Hocam biraz kafam karıştı açıkçası. Birazdaha ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.
Bende 3- 4 adet dijital ampermetre ve voltmetre var. onları sökeyim. Ampermetre  akım ölçmek için nasıl bir donanım kullanmış onları inceleyeyim. Bi tanesini zamanında incelemiştim. akım ölçme girişini içerisinden direk 2,5 mm lik bir tel ile kısa devre etmişti. Yani şönt direnci felan kullanmamıştı . Tel üzerinde oluşan gelirimi dirençle alıp işliyordu. Yanılmıyorsam motorolanın 68HC908... MCU su vardı. Birazdaha ayrıntılı incelemem gerekir.

Birde Şu True RMS işi aklıma takılıyor. İnternette epeyi araştırma yaptım ve genelde ortak dolaşan bir laf var. Akım ölçümünde TRUE rms kullanılmadan ölçüm yapıldığında Ölçülen değer tam doğru olmuyormuş Bunun sebebi nedir bilmiyorum.
Ben basic ile nasıl yapmam gerekiyor onada tam olarak hakim değilim. Acaba birden fazla okuma yapıp direkmen ortalamasını alsam daha stabil bir değer elde edemezmiyim. True rms konusunda Bilmediğim çok şey var
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 28 Ocak 2011, 17:25:51
yukarıda anlattığım sistem TRUE RMS sistemi zaten, periyot başı 1000 örnek alabilirseniz çok güzel sonuçlar elde edersiniz.

Ayrıca Şönt, akımı direnç üzerinden kısa devre etmek demektir, Şönt direnci olarak adlandırılmasıda bu sebeptendir.
KOhm seviyeside olsa tel gibi mOhm seviyeside olsa üzerindeki voltajı okuyorsanız o Şönt Direncidir. farklı birşey olarak görmeyin
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 17:27:20
Alıntı yapılan: cynetron - 28 Ocak 2011, 17:15:23
formül olayına gelince işin içinde kare alma olduğu için işaretin eksi olması etkisiz olacak o yüzden eğer sayı 512den küçükse
örnek=512-sayı  ya da 512 den büyükse örnek=sayı-512 olarak işlenebilir. sonra yapmanız gereken
toplam=örnek0*örnek0+örnek1*örnek1+örnek2*örnek2+....+örnek(N-1)*örnek(N-1)
ortalama=toplam/N
sonuc=kök(ortalama) şeklinde olacak

Hocam bunu herhalde for döngüsüyle yapıcam. for döngüsü için kullandığım değişken N olsun. Kaç defa ölçüm yapılacaksa ona göre for döngüsü kurulmalı
Örnek adındada bir dizi değişkenizimz olsun Her seferinde aldığımız ölçümleri sırasıyla dizi değişkenlerine yerleştirelim. 
sonra aldığımız her değerin karesini alıcağız. For döngüsünde kaç defa ölçüm aldıysak toplam değeri ona böleceğiz. En sondada karekökünü alıcağız.
Yanlış anlamadıysam böyle olmalı Zor gözükmüyor :)
Bu işi yapabilirsem güzel bir proje olacak. Kodları  library bölümünde paylaşmayı düşünüyorum.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 17:29:13
Alıntı yapılan: cynetron - 28 Ocak 2011, 17:25:51
yukarıda anlattığım sistem TRUE RMS sistemi zaten, periyot başı 1000 örnek alabilirseniz çok güzel sonuçlar elde edersiniz.

Hocam 1000 defa örnek almak çok değilmi ben bunların hepsini nasıl değişkenlere yükleyeyim.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 28 Ocak 2011, 17:33:25
çok sayıda örnek almak TRUE RMS'in amacı zaten, yoksa 3-4 örnek alırsanız sadece RMS olarak kalır.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 17:51:08
Hocam pic basicde max. oluşturabileceğimiz değişken sayısı sınırlı . tam hatırlamıyorum ama 96 civarı olması lazım. dediğiniz yöntemle gayet net ölçümler yapılabilir. Bu dediğimiz işlemlerin hepsini ölçtüğümüz ham değer ilemi yapıcağız. yoksa her seferinde kabaca bir işlem yapıp volt değerine dönüştürdükten sonramı yapmak uygun olur. Eğer dönüştürmeden işlem yapılacaksa aldığımız değerin karesini almak çok büyük değerler verir. İşlem yapmayı zorlaştırır.(pic basicle dahada zor olur). aldığımız ölçümleri volt değerine dönüştürürsek sonra rms işlemine soksak herhagi bir sorun çıkarmı.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 28 Ocak 2011, 17:57:41
8 bit örnek alarak 256 byte lık alan ile işlem yapabilirsiniz.
Değerleri ham olarak kullanıp daha sonra Akım değerine dönüştürmeniz sonuçlardaki bozulmayı en aza indirir.

kök alma, karesini alma gibi durumlarda word veya Dword tipi değişken kullanırsanız sorun çıkmaz
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 18:33:05
Sorun burada işte hocam pic basic ile max 16 bit işlem yapılabiliyor.

Hocam ben ufaktan testlerime başlıyayım.
Aslında hocam kullanacağım yer açısıdan hassaslık okadar önemli değil. Sonuçta sadeceampermetre yapmıyorum. Başka bir sistemin yan özelliği olacak. Yinede elimden geldiği kadar ölçümü hassaslaştıracam. Dediklerinize uymaya çalışacam. True olmasa bile RMS yaparım.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 28 Ocak 2011, 18:35:01
Proton+ kullanın ya da C ye geçin ;)
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 18:38:32
Aslında proton plus ile pic basic arasında pek fark yok. Sadece pic basic e dahada hakimim. Protondada ufaktan uygulmalar yapmıştım. proton basice göre çok çok iyi.
C içinde yavaş yavaş çalışıyorum. kendime kitap aldım. Ufak ufak uygulamalar yapıyorum. İlerisi için c şart oldu zaten. Her yönden c daha iyi
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: tmcone - 28 Ocak 2011, 19:30:02
Alıntı yapılan: mucit23 - 28 Ocak 2011, 17:20:21
Birde Şu True RMS işi aklıma takılıyor. İnternette epeyi araştırma yaptım ve genelde ortak dolaşan bir laf var. Akım ölçümünde TRUE rms kullanılmadan ölçüm yapıldığında Ölçülen değer tam doğru olmuyormuş Bunun sebebi nedir bilmiyorum.
Ben basic ile nasıl yapmam gerekiyor onada tam olarak hakim değilim. Acaba birden fazla okuma yapıp direkmen ortalamasını alsam daha stabil bir değer elde edemezmiyim. True rms konusunda Bilmediğim çok şey var

Daha önce açıklamıştım ama anlaşılan yazılanları dikkatlice okumuyorsun.
https://www.picproje.org/index.php/topic,29124.msg199603.html#msg199603


Yük resistif iken gerilim ve akım sinüsodial formdadır. Yük resistif değilken gerilim sinüsodial fakat akım dağınıktır, kimi bölgelerde yüksek kimi bölgelerde alçak. Bu yüzden akımı doğru ölçebilmen için yüksek sayıda örnek almalısın.

Resistif olmayan yük için:
Gerilim
(http://img545.imageshack.us/img545/9721/gerilimharmonik.png)
Akım
(http://img291.imageshack.us/img291/268/akmharmonik.png)


Alıntı yapılan: mucit23 - 28 Ocak 2011, 14:51:14
Biraz TRUE RMS yöntemi üzerinde araştırma yaptım. Allegro hocamız library bölümünde bir kod paylaşmış. Ve 500 uS yede çevrimi tamamlamış. Ben bu işlemi basic ile yapmam gerekiyor. Basicde karekök alma fonksiyonu var. Sonuçta üç fazın akımı ölçüleceği için yapılan işlemlerin hızlı olması önemli bir hal alabilir. Yinede 500 uS çok iyi

Karekök fonksiyonunu assembly ile yazarsan 10 MIPS için PIC18 bir mikroişlemci üzerinde 16 bitlik işlem için 10 us'nin altında 32 bitlik işlem için 50 us'nin altında hesaplatman mümkün. Ben C de inline assembly kullanıyorum.

Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 28 Ocak 2011, 20:54:37
Hocam gayet açıklayıcı oldu anladım şimdi. Ayrıca bu iş için çalışma yapıcam. Dediğiniz gibi 40 mhz 10mips de hız hesaplama süresi çok düşürülebilir. 50uS çok iyi

Diğer yaznızda şöyle bir ibarede bulunmuşsunuz.
Alıntı YapBu formülden yararlanarak @Allegro nun verdiği koddakine benzer şekilde en az 2 periyot boyunca eşit aralıklarla çok sayıda örneklem alıp bunların karelerini bir akümülatör değişkeninde toplayacaksın

Bu akümülatör değişkenleri ne manaya geliyor.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 29 Ocak 2011, 17:07:50
Bişey daha sormak istiyorum.
True RMS ile alınan ölçümler ile normal olarak alınan ölçümler arasında çok fark oluyormu. Yani demek istediğim normal olarak aldığımız ölçümlerin hiçmi doğruluk payı olmaz. Hata yapma oranı nedir.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 29 Ocak 2011, 17:43:59
Resiztif yüklerde sorun olmuyor fakat endüktif ve kapasitif yüklerde akım arttıkça fark artıyor
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ofdan - 01 Şubat 2011, 21:37:08
Alıntı yapılan: cynetron - 29 Ocak 2011, 17:43:59
Resiztif yüklerde sorun olmuyor fakat endüktif ve kapasitif yüklerde akım arttıkça fark artıyor

Hocam, bende bu konu üzerinde araştırma yapıyorum,benim sormak istediğim soru yüklerin ani değişiminde (kapasitif veya endüktif) hangi ölçüm metodu ile daha kesin sonuçlar alabiliriz?
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: ErsinErce - 01 Şubat 2011, 21:52:07
Bu konuda uzman sayılmam, yaptığım çalışmalarda 5-6 sene öncesine aitti, ordan kalan bilgilerimi paylaştım,
ama konu ile ilgili bir doktora tezi buldum incelemek lazım çeşitli methodları karşılaştırp hatalarını fln çıkartıyormuş içindekilerden anladığım kadarıyla

http://webfiles.portal.chalmers.se/et/PhD/SvenssonStefanPhD.pdf
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: z - 02 Şubat 2011, 00:53:34
Alıntı Yap......Yük resistif iken gerilim ve akım sinüsodial formdadır. Yük resistif değilken gerilim sinüsodial fakat akım dağınıktır, kimi bölgelerde yüksek kimi bölgelerde alçak. Bu yüzden akımı doğru ölçebilmen için yüksek sayıda örnek almalısın......

Yukun rezistif olmamasi akimin sinusel olmayacagi anlamina gelmez.  Sinusel gerilime maruz  kapasitif yada enduktif tarafa kaymis yuklerde de akim sinuseldir.
Gerilim, sinus formunda iken, akim sinusel formda değilse, bu ancak ve ancak yukun  lineer olmamasi durumunda gozlenir.
Lineer olmayan yuklerde doyuma giden enduktanslar, transformatorler, dorultucular, kiyicilar gibi eleman yada elektronik sistemler bulunur.
Akimin dalga sekli saf sinus formundan uzaklasmis ise harmonik akimlarin varligindan sozedilir. 
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: z - 02 Şubat 2011, 01:18:40
Alıntı yapılan: mucit23 - 27 Ocak 2011, 23:10:41
Arkadaşlar bişey dikkatimi çekti. İnternetteki akıp trafolarına bakıyorumdadönüştürme oranları hep 5 ve 5 in katı şeklinde. Benim kullanabileceklerim. Daha doğrusu kullanmayı planladıklarım 50/5, 75/5, 100/5 var.
birde dikkatimi çekti. Bunlarda sınıf diye bişey var. Sınıf neyi temsil ediyor. Gördüklerim arasında sınıf 0.5, 1, 3 diye  değişiyor. Tam olarak neyi temsil ediyor bu sınıf.

Sinif degeri, dogrulugu belirtiyor diye hatirliyorum. Ornegin 1  sinifinda, %1 hata ile olcum yapacaksiniz.
Ancak bu hata orani, transformatorun nominal akimin belli bir katina kadar gecerli. Siz bu siniri zorlarsaniz, transformator doyuma godeceginden olcum hataniz daha da buyur.

Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: Mucit23 - 02 Şubat 2011, 07:55:14
Teşekkürler hocam anladım şimdi.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: tmcone - 02 Şubat 2011, 09:56:49
Alıntı yapılan: bunalmis - 02 Şubat 2011, 00:53:34
Alıntı Yap......Yük resistif iken gerilim ve akım sinüsodial formdadır. Yük resistif değilken gerilim sinüsodial fakat akım dağınıktır, kimi bölgelerde yüksek kimi bölgelerde alçak. Bu yüzden akımı doğru ölçebilmen için yüksek sayıda örnek almalısın......

Yukun rezistif olmamasi akimin sinusel olmayacagi anlamina gelmez.  Sinusel gerilime maruz  kapasitif yada enduktif tarafa kaymis yuklerde de akim sinuseldir.
Gerilim, sinus formunda iken, akim sinusel formda değilse, bu ancak ve ancak yukun  lineer olmamasi durumunda gozlenir.
Lineer olmayan yuklerde doyuma giden enduktanslar, transformatorler, dorultucular, kiyicilar gibi eleman yada elektronik sistemler bulunur.
Akimin dalga sekli saf sinus formundan uzaklasmis ise harmonik akimlarin varligindan sozedilir.

Söyledikleriniz doğru. Lineer kapasitif ya da endüktif yüklerde akım ve gerilim arasında faz farkı görülebilir fakat akım sinüsoidaldır. Lineer olmayan yüklerde ise akımın ana frekansta bileşeni ve katlarında bileşenleri (harmonikleri) oluşacağından RMS ölçümünün yüksek sayıda örnekleme yapılarak gerçekleştirilmesi gerekir. Pratikte bu durumla sıklıkla karşılaşılacağından bunu vurgulamak amacıyla saf resistif olmayan yük için akım dağınıktır gibi bir ifade kullandım.
Başlık: Ynt: CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme
Gönderen: onurcom60 - 04 Ocak 2015, 21:26:02
Merhaba,
Konu ile bir süredir ilgileniyorum. Akım ölçüm işlemini yapabildiniz mi?
Eğer yaptı iseniz bilinmesi gereken hususları paylaşırsanız sevinirim.


Alıntı yapılan: Mucit23 - 25 Ocak 2011, 10:45:15
Merhaba arkadaşlar
   
     Pic basic ile 3 fazlı sistemlerde her fazdan geçen akımı ölçmek istiyorum. Sizce en kusursuz akım nasıl ölçülür. Elimde bir adet yanlış kullanım sonucu arızalanmış CRP-GOLD marka Reaktif güç kontrol rölesi var.
    Yapmak istediğim sistemde Bu rölenin donanımlarını ele almak istiyorum.
CRP- Gold reaktif güç kontrol rölesinden bir görüntü.

[IMG]http://img19.imageshack.us/img19/5360/goldqg.jpg[/img] (http://img19.imageshack.us/i/goldqg.jpg/)

Raktif güç kontrol rölesini Yanlış bağlamışlar. Bu yüzden bazı röle çıkışları yanmış. Bende bu yüzden söküp sağlam olan malzemelerini aldım. Aslında herşeyi sağlam LCD si 4x20 mavi lcd içinde kullanılan mikrodenetleyici Pic18F6527 Hepsi çalışıyor. Sadece röle çıkışları yanmış.
   Reaktif güç kontrol rölesi Her fazın ayrı ayrı akımını ölçerek Reaktifi gücü hesaplıyor. Ona göre sisteme 1 ile 18 arasında olan kondansatörleri devreye alıp veya devreden çıkarıyor. Reaktifi dengelemeye çalışıyor. Bu rölenin bir sürü özelliği var.
Bana bunlar lazım değil aslında Bana akım ölçme için kullanılan donanım lazım

Akım ölçme için ufak akım trafoları kullanılmış Panoda kullanılan büyük akım trafolarının sekonder ucları Gold un içindeki akım trafolarının primer uclarına bağlanıyor. Reaktif güç rölesinin içindeki akım trafosunu sekonder ucu doğrultulup anakarta işlenmeye gidiyor.
Goldun içindeki akım trafolarından bir görüntü..

[IMG]http://img151.imageshack.us/img151/8283/newdsc06509.jpg[/img] (http://img151.imageshack.us/i/newdsc06509.jpg/)

  Fakat sistemin doğru çalışması için Goldun menüsüne girip Pano içerisinde kullanılan akım trafolarının dönüştürme oranları seçilmesi gerekiyor. Yoksa yanlış ölçüm yapıyor.

Donanımı daha iyi anlamak için pcb ye bakarak Bir şema oluşturdum.

[IMG]http://img813.imageshack.us/img813/7681/akimlme.png[/img] (http://img813.imageshack.us/i/akimlme.png/)

Akım ölçme devresi aynen bu şekilde
Benim takıldığım nokta Ben bu sistemi pic için nasıl kalibre edicem. Elimde akım trafolarından alınacak veriler hakkında hiçbir bilgi yok. Pano içerisinde geçen amper başına kaç mv gelirim oluşuyor. Amperin armasıyla artan gelirim lineermi bunun gibi birçok soru hakkında var. Şimdilik yazılımda çok Donanım hakkında bilinmeyenler var aklımda .
Birde akım ölçme donanımında ilgimi çekti akım trafosunun çıkışı bi doğrultmadan alınıyor birde doğrultulup alınıyor. Yani her Fazın akımı için anakarta iki adet uc gidiyor. Bu Gelirim ölçme Kısmındada aynı şekilde Ayrıca gelirim ölçme kısmında LM393 opamplar kullanılmış.
Gelirim bölücü dirençlerle gelirim düşürülmüş.

Bu kısım beni pek ilgilendirmiyor açıkçası. Benim akım ölçmem lazım.

Şimdi ben panoda dönüştürme oranı sabit bir akım trafosu kullansam (Ör: 500/5 ) Yukarıda verdiğim donanımları nasıl kullanabilirim? Donanımı pice nasıl kalibre edicem? Ne kadar sağlıklı olur? Ve en önemlisi nasıl yazılımla ölçtüğüm değeri akım formatına dönüştürecem? Bu konularda yardımlarınıza ihtiyacım var.

Birde  akım trafoları  hakkında  anlamadığım bi nokta var. Şimdi birisi Akım trafolarının dönüştürme oranlarını telafuz ederken "Dönüştüme oranı 500/5 Amper" gibi değerler söylüyorlar.  Şimdi bundan anlaşılancak olan primerden 500 Amper geçtiğinde Sekonder kısmında 5 amper oluşuyor.  Fakat amper tek başına Nasıl oluşuyor. Yoksa 5 amper dedikleri 5 voltamı denk geliyor. Benim bildiğim Primerden geçen akım yükseldikçe sekonder devresindede bir gelirim oluşur ve bu gelirip primer akımına doğru orantılı olarak yükselir veya azalır. Burada benim anlamadığım nokta neresi Neden Herkez telafuz ederken böyle söylüyor.