Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Güç Elektroniği => Konuyu başlatan: neccarzade - 11 Temmuz 2018, 15:30:58

Başlık: Güç Kaynağı Giriş Katı
Gönderen: neccarzade - 11 Temmuz 2018, 15:30:58
Herkese merhabalar,
Tasarlamış olduğum flyback dönüştürücüde giriş katında ekteki gibi bir GND(-) hattından power plane yaptım. Böyle bir şeyin izolasyon açısından sakıncası olur mu? + ile - arasında yüksek gerilimlerde atlama olur mu?
Saygılar

(https://thumb.ibb.co/jtS848/smps.png) (https://ibb.co/jtS848)
Başlık: Ynt: Güç Kaynağı Giriş Katı
Gönderen: fide - 11 Temmuz 2018, 16:43:46
Eksiyi ground yapma. Bu EMI açısından zararlı olur. Ground hattının çok dallanıp budaklanması yayınım açısından sıkıntılı olur. Eğer entegreli bir flyback pcbsi hazırlıyorsanız entegrenin datasheetinde layout kısmı için öneri vardır. Mümkün oldukça ona bağlı kalın.

Top244 için 31 ve 32.sayfada örnek layout var.

https://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.promelec.ru/pdf/top242_250.pdf&ved=2ahUKEwjHsePQmJfcAhUDZlAKHUuNCMwQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw1r5qixL3uBeeP1vS8u5Xow
Başlık: Ynt: Güç Kaynağı Giriş Katı
Gönderen: foseydon - 11 Temmuz 2018, 16:50:13
http://www.smps.us/pcbtracespacing.html

yüksek voltaj, düşük voltaj bunlar birşey ifade etmez hocam. sayılar ifade eder. belirli voltaj seviyelerinde + ve - hatlar arasında ne kadar mesafe olması gerektiği bellidir. bunların standardı da var. bunlara göre tasarım yaparsan sorun yaşamazsın. çok kritik olduğunu düşündüğün noktalarda + ve - hat arasına pcb üzerinde delik açabilirsin. sadece voltaj atlaması için değil, enterferans vs. gibi devrenin çalışmasını etkileyecek etmenleri azaltmak için kullanılan pcb tasarım teknikleri var. ben konunun uzmanı olmadığım için kaynak gösteremiyorum, ama araştırırsan bulabilirsin muhtemelen. bunlara uygun tasarım yaparsan, sorun yaşamazsın.