Picproje Elektronik Sitesi

MİKRODENETLEYİCİLER => Microchip PIC => Konuyu başlatan: tunahanfıtlamak - 08 Temmuz 2019, 16:29:09

Başlık: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 08 Temmuz 2019, 16:29:09
merhabalar:)
herkese iyi çalışmalar.
ben pıc ile ac akım ölçmek istiyorum ve bir süredir çalışıyorum belirli bir nokataya kadar geldim.
şimdi geldiğim nokta;
faz ı devremden geçirip şöt direnci üzerindeki akımı 18 kat arttırıp adc ile okuyorum. frekans 50 hz olduğu için 20ms boyunca 20 ölçüm yapıp en yükseğini voltaj olarak kabul ediyorum.
ac voltajı adc ile doğru ölçebiliyorum,ac akımı doğru ölçebiliyorum(proteus simülasyonunda!!!!)
gerçek devrede ise 1.80A sabit çıkış gösteriyor devrem ama sinüs sinyalini direk adc pinine verirsem doğru sonucu alıyorum.
isis simülasyonum ve gerçek devrem aşağıya bırakıyorum.
tecrübeli hocalarımdan yardım istiyorum :)
sizce şönt direncinden sonra opğamp ve adc arasında referans hatası mı yapıyorum?

(https://i.ibb.co/Gsd72rZ/Ekran-Al-nt-s-1.png) (https://ibb.co/Gsd72rZ)(https://i.ibb.co/gVZV8S3/Whats-App-Image-2019-07-08-at-13-27-23-2.jpg) (https://ibb.co/gVZV8S3)(https://i.ibb.co/W07L4ty/Whats-App-Image-2019-07-08-at-13-27-23-1.jpg) (https://ibb.co/W07L4ty)
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Erol YILMAZ - 08 Temmuz 2019, 17:38:34
Diferansiyel amplifier iyi gider şönt çıkışına ama zero drift opamp ile...
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 08 Temmuz 2019, 17:44:17
HOCAM sizce şöt direnci,opamp,pıc in gnd veya referans bağlantısı nasıl olmalı?
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Erol YILMAZ - 08 Temmuz 2019, 19:19:52
Bence ac akım akan şönte bağlanma metodun iyi değil.
nasıl olması gerekir dersen bakmam lazım :D

(https://www.onsemi.com/site/images/NCS21xR%20Schematic.PNG)
gibi birşeyler olmalı.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Erol YILMAZ - 08 Temmuz 2019, 20:01:08
https://pasteboard.co/In29fPW.png

(https://cdn1.imggmi.com/uploads/2019/7/8/c4488ec2c70ebe4ea411897e784ffd2a-full.jpg)

LTSpice ile simule edebilir,
https://drive.google.com/open?id=1eTM3KQwGADsvvw2KoIpxlgrWZqgaLa0z

AD8551 yerine Rail to Rail cinsi bir opamp kullanabilirsin,
Ben LTSpice ta olduğu için onu kullandım.

Girişte akım yoksa çıkış gerilimi besleme/2 değerinde durur.
Adc ile bunu görürsün,
AC akım/gerilim için bir de tepe noktayı yakalamaktansa True RMS ölçmek çok daha iyi bi tercih olur.
Hazır elinin altında Mcu var.

*Bu arada LTSpice ile keşke çok önceleri tanışsaydım...
Analog devre simulasyonunda çok çok iyi...
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 09 Temmuz 2019, 13:08:47
0.89 göstermesi yazılımsal bir probleminin olabileceğini düşündürdü bana.
Bir gözden geçir.

1-Donanımsal olarak ADC girişindeki gerilimi ölçü aletleriyle ölçerek Devrenin ölçtüğüyle karşılaştır.
Böylelikle yazılımsal mı donanımsal mı anlayabilirsin.

2-Dikkat etmen gereken başka bir nokta ise senin opamp çıkışın..
Dual beslememi yoksa single voltage mı?
Çıkışında negatif voltaj oluşursa PIC arızalanır.

AC girdiğine göre Single voltaj durumunda yarım dalga DC çıkış alırsın.
Osilaskopsuz ölçü aletleriyle çıkışı anlaman zor olur.

Bunlara açıklık getirerek bir daha mesajına eklersen daha fazla yardımcı olmaya çalışırız.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: samedkutuk - 10 Temmuz 2019, 11:14:54
@Erol YILMAZ  hocam konunun takipçisiyim öğrenmek adına soruyorum.
Vs nedir ne bağlanıyor oraya?
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: samedkutuk - 10 Temmuz 2019, 11:20:27
@Mehmet Salim GÜLLÜCE hocam cevabınız için teşekkür ederiz.
opamp çıkışı ile adc pini arasında aynı değeri voltaj olarak görüyorum.
yani sorun donanımsal gibi duruyor.
ama benim anlamadığım neden opamp kendi kendine çıkış üretiyor?
yada biz opampı yanlış mı kullanıyoruz?=
single suply kullanıyoruz hocam.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 10 Temmuz 2019, 11:36:00
@Mehmet Salim GÜLLÜCE hocam cevabınız için teşekkür ederiz.
arkadaşımla beraber aynı projede çalışıyoruz daha önce bu konu hakkında kullanmış olduğunuz bir opamp var mı acaba.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Erol YILMAZ - 10 Temmuz 2019, 12:21:41
Opamplar ilk tasarlandiginda,
Besleme gerilimi sinirlarindan 5v iceride calisiyordu.
Yani 0 ve 20v ile besliyorsaniz...
5 ... 15v arasi gerilim girebilir ve cikabilirdiniz.
Sonralari isler ilerleyip  konfor artinca bu gerilimleri 0 seviyesine dogru cekmeyi basardilar ama eskiden gelen butun opamplarda bu konu var.
Yenilerde de ara formlar var...
- yi okuyabilen,
+ yi okuyabilen, veya cikis verebilen gibi.
Tum araligi karsilayan Rail to Rail opamplar tabiki en kolaylik saglayanlari.
Uretici firma elbette bunlari bildigi icin Rail to Rail opampı ucuza vermiyor.
Duruma göre pek tabiki kullanabilirsiniz.

Lmc6482 gibi ulasilabilir bir model vardi
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 10 Temmuz 2019, 12:45:49
Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 10 Temmuz 2019, 12:21:41Opamplar ilk tasarlandiginda,
Besleme gerilimi sinirlarindan 5v iceride calisiyordu.
Yani 0 ve 20v ile besliyorsaniz...
5 ... 15v arasi gerilim girebilir ve cikabilirdiniz.
Sonralari isler ilerleyip  konfor artinca bu gerilimleri 0 seviyesine dogru cekmeyi basardilar ama eskiden gelen butun opamplarda bu konu var.
Yenilerde de ara formlar var...
- yi okuyabilen,
+ yi okuyabilen, veya cikis verebilen gibi.
Tum araligi karsilayan Rail to Rail opamplar tabiki en kolaylik saglayanlari.
Uretici firma elbette bunlari bildigi icin Rail to Rail opampı ucuza vermiyor.
Duruma göre pek tabiki kullanabilirsiniz.

Lmc6482 gibi ulasilabilir bir model vardi

teşekkür ederiz hocam lamc6462 yerine muadili sayılabilir lm324 kullanılabilir mi?
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 10 Temmuz 2019, 12:58:18
Alıntı yapılan: samedkutuk - 10 Temmuz 2019, 11:20:27@Mehmet Salim GÜLLÜCE hocam cevabınız için teşekkür ederiz.
opamp çıkışı ile adc pini arasında aynı değeri voltaj olarak görüyorum.
yani sorun donanımsal gibi duruyor.
ama benim anlamadığım neden opamp kendi kendine çıkış üretiyor?
yada biz opampı yanlış mı kullanıyoruz?=
single suply kullanıyoruz hocam.
Alıntı yapılan: tunahanfıtlamak - 10 Temmuz 2019, 11:36:00@Mehmet Salim GÜLLÜCE hocam cevabınız için teşekkür ederiz.
arkadaşımla beraber aynı projede çalışıyoruz daha önce bu konu hakkında kullanmış olduğunuz bir opamp var mı acaba.

Arkadaşlardan biriside bahsetmiş rail to rail opamplerden
Lakin onlar bile tam olarak VCC ve GND yada VSS ye eşit çıkış vermez. 0.5 Volt ile 1 volt arasında kırpılarak değişebilen çıkşlar alınabilir.
Rail to Rail opamplar daha ziyade düşük gerilim (5-6 volt) ile çalışacak şekilde tasarlanmışlardır.

O yüzden single beslemede girişi ne kadar sıfır yaparsanız yapın çıkışta gerilim bulmanız mümkün.
Sadece bu sebepten ötürü dual gerilimle beslemeniz faydalı olur.
Dual besleme için 555 le + ve - voltaj üretebilen inverter yapmak çok kolay.
Basit bir uygulamayla yaparsanız daha verimli kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki devrede regüleli kullanmışlar ancak siz regüleli yapmak zorunda değilsiniz.
Zaten Opamplarin çıkışına yük bağlamazsanız akımda çekmezler.
LM 358 veya MC1458 kullanarak +12 -12 beslemeye kadar kullanabilirsiniz.
PDF lerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

(http://4.bp.blogspot.com/_FdGFE8NBDgc/TDMFENtOWmI/AAAAAAAAD2c/UJ3gpoZevmc/s1600/555_DC_DC_Converter_Circuit_Diagram.GIF)
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 10 Temmuz 2019, 13:14:18
teşekkür ederiz hocam
atılan filtreli devreyi deneyeceğiz birde eğer düzelme olursa yazacağım:)
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 10 Temmuz 2019, 15:54:20
@Mehmet Salim GÜLLÜCE , @Erol YILMAZ  hocam devreyi yaptım ltspice den çizmiş olduğunuz devreyi
fakat şuan adc çıkında 2.5v görüyorum multimetre ile ölçüm aldım.
opamp ı 5v ile besledim single suply,lm324n kullandım
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Erol YILMAZ - 10 Temmuz 2019, 19:24:20
Yaptigin devreyi de koy da gorelim durumu.
Ltspice dosyasini  acip test edelim.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: mert3162 - 10 Temmuz 2019, 20:57:53
konu çok güzel takip ediyorum favorilerimede ekledim
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 18 Temmuz 2019, 17:42:59
Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 10 Temmuz 2019, 19:24:20Yaptigin devreyi de koy da gorelim durumu.
Ltspice dosyasini  acip test edelim.
Ltspice de programı denemedim hocam proteus ta simüle ettim sonra baskı devresini gerçekleştirdim fakat kullandığım opamptan olmalı pic in analog bacağına sürekli voltaj geliyor.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 22 Temmuz 2019, 15:38:21
Alıntı yapılan: tunahanfıtlamak - 18 Temmuz 2019, 17:42:59Ltspice de programı denemedim hocam proteus ta simüle ettim sonra baskı devresini gerçekleştirdim fakat kullandığım opamptan olmalı pic in analog bacağına sürekli voltaj geliyor.
Çizdiğin proteusun resmini ekle en azından.
Mantık hatası warmı inceleme ve raporlama şansımız olur o zaman.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 24 Temmuz 2019, 11:57:11
Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 22 Temmuz 2019, 15:38:21Çizdiğin proteusun resmini ekle en azından.
Mantık hatası warmı inceleme ve raporlama şansımız olur o zaman.


hocam çizim bu ilk başlarda düzgün sinyal görüyordum fakat şimdi bir kaç bağlantıyı değiştirdim düzgün çıkış vermiyor.

(https://i.ibb.co/qdt3tNV/Ads-z.png) (https://ibb.co/qdt3tNV)
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Erol YILMAZ - 24 Temmuz 2019, 13:05:40
bu şemayı biraz daha okunaklı hale getirmen gerek :)
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 25 Temmuz 2019, 19:23:29
Alıntı yapılan: tunahanfıtlamak - 24 Temmuz 2019, 11:57:11hocam çizim bu ilk başlarda düzgün sinyal görüyordum fakat şimdi bir kaç bağlantıyı değiştirdim düzgün çıkış vermiyor.

(https://i.ibb.co/qdt3tNV/Ads-z.png) (https://ibb.co/qdt3tNV)

Garip bir çizim olmuş...
Trafo çıkışında kullandığın eksi çıkışı hiç bir yere kullanmamışsın.
U3 ün çıkışını kapasitör ile GND ye bağlamışsın.
Opamplerinin beslemesi ortada hiç yok.
Dualmi single mı yoksa hiçmi enerji vermedin yada voltajın ne...?

Çizimlerin çok karışık.
Sadeleştirmen gerek.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: bese314 - 25 Temmuz 2019, 19:42:55
konu hakkında çok tecrübeli değilim ancak, AC akım okumak için acs712 gibi hall-effect tabanlı bi komponent kullansan sanki daha kolay ve sade bir devre elde edersin gibi geliyor geliyor. tabi okumak istediğin maks akım değerini bilmiyorum. ben daha önce ACS712-30A olanını kullanmıştım. gayet de kullanışlıydı.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 06 Eylül 2019, 00:09:12
Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 25 Temmuz 2019, 19:23:29Garip bir çizim olmuş...
Trafo çıkışında kullandığın eksi çıkışı hiç bir yere kullanmamışsın.
U3 ün çıkışını kapasitör ile GND ye bağlamışsın.
Opamplerinin beslemesi ortada hiç yok.
Dualmi single mı yoksa hiçmi enerji vermedin yada voltajın ne...?

Çizimlerin çok karışık.
Sadeleştirmen gerek.


hocam cevaplarınız için teşekkür ederim bir süredir rahatsızlığımdan dolayı giremedim projeye tekrar başladığımda söylediklerinizi yapacağım.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 06 Eylül 2019, 00:11:29
Alıntı yapılan: bese314 - 25 Temmuz 2019, 19:42:55konu hakkında çok tecrübeli değilim ancak, AC akım okumak için acs712 gibi hall-effect tabanlı bi komponent kullansan sanki daha kolay ve sade bir devre elde edersin gibi geliyor geliyor. tabi okumak istediğin maks akım değerini bilmiyorum. ben daha önce ACS712-30A olanını kullanmıştım. gayet de kullanışlıydı.

söylemiş olduğunuz entegreyi inceleyeceğim teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: tunahanfıtlamak - 06 Eylül 2019, 00:13:27
Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 24 Temmuz 2019, 13:05:40bu şemayı biraz daha okunaklı hale getirmen gerek :)

en kısa zamanda okunaklı hale getireceğim hocam projeye tekrar başladım.
söylemiş olduğunuz yöntemleride deneyeceğim tekrardan teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: taydin - 06 Eylül 2019, 01:17:40
Öyle bir şönt seç ki, ölçülebilecek en büyük akım değeri geçtiğinde üzerinde +2.5V ve -2.5V (5Vpp) arasında değişen AC voltaj olsun.

Sonra da bir opamp "level shifter" (internette araştır) kullanarak 0V ile 5V arasında değişen bir sinyal elde et.

Artık bu 0 ile 5V arasında değişen sinüs sinyalini ADC'ye verebilirsin. ADC ile ölçüm yaparken öyle en büyük değeri alarak ölçüm yapamazsın. şebeke hattında bolca gürültü vardır, rastgele değerler okuyabilirsin. Onun yerine ölçülen değerler üzerinde bir dijital low pass filtreleme yapabilirsin. Veya bir RC/LC komponentlerden oluşan harici bir low pass filtre de kullanabilirsin.

Low pass filtrelenmiş, temiz bir sinüs elde ettikten sonra bunun üzeirnde RMS hesabı yapman lazım. Doğru hesabı yapmak zordur, ölçülen değerlerin karelerini alıp toplaman, toplamın da karekökünü alman lazım (buna TRUE RMS denir). Arduino daki Atmel bu işin altından kalkamayabilir.

O yüzden daha basit olarak sinüsün ortalama değerini alıp sonucu 1.1. ile çarparsan RMS değer elde edersin. Bu hesap sadece sinüs için doğru çıkar.
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: OptimusPrime - 06 Eylül 2019, 06:02:29
Ordan birsey cikmaz hocam sinusun ortalamasi 0 oldugundan  ::ok
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: taydin - 06 Eylül 2019, 14:02:44
Alıntı yapılan: OptimusPrime - 06 Eylül 2019, 06:02:29Ordan birsey cikmaz hocam sinusun ortalamasi 0 oldugundan  ::ok

Çıkar, ama internette araştırma yapmak lazım.

Sinüs dalganın ortalama değeri:
https://www.electronics-tutorials.ws/accircuits/average-voltage.html

Sinüs dalganın RMS değeri
https://www.electronics-tutorials.ws/accircuits/rms-voltage.html

Elektrik sözkonusu olduğunda olaya trigonometrik açıdan bakamazsın. Eğer sinüsün ortalama değerini 0 olarak alırsan, o zaman fişe rezistans takınca niye ısınıyor? Çünkü hem pozitif hem negatif alternans iş yapıyor.

Sabırsızlar için: Elektriksel açıdan bakınca sinüsün ortalama değeri, peak değerin 0.636 ile çarpım. RMS değeri ise peak değerin 0.707 ile çarpımı.

0.707 / 0.636 ≈ 1.11
Başlık: Ynt: PIC İLE AC AKIMI ÖLÇME(bağlantı hatası)
Gönderen: OptimusPrime - 06 Eylül 2019, 19:30:25
Verdigin linkdede yaziyor zaten sinusun bir periodu icin ortalamasinin 0 oldugu  :) yarim period icin bakiyor olaya.

Resistansi fise takinca bir period boyunca hem akim hem gerilim yon degistiriyor dolayisi ile harcanan guc her iki alternansdada pozitif cikiyorki bu da resistansi isitiyor. Yani trigonometri hala bizimle  :D ve hem akim hem gerilim icin ortalama hala 0.