Fare,Haşerat Kovucular ve Hayvanların duyabildikleri sesle

Başlatan hasangurlek, 06 Temmuz 2009, 21:59:27

hasangurlek

Arkadaşlar piyasada fare, böcek, sinek kovucu diye satılan aletleri kullandığı teknolojiyi bilmeme rağmen inceledim. Bazıları teknik bilgi vermiş ve diyorki  "25-35Khz arası ultrasonic ses yayını ile iş yapıyor, şu alet güçlü 100m2 için, şu daha iyi 300m2 ye kadar falan filan..."

Şimdi fareyi örnek alırsak; farelerin 1 ile 91 khz arası sesleri duydukları bilimsel bir gerçek (sıçanlar 76khz e kadar). İnsanlar ise 23 khz e kadar sesleri duyabiliyor ve kulağa hoş gelen sesler bazı çok kısa süreli müzikal istisnalar hariç 15 khz in altında, 15 khz üstünde ise rahatsızlık verici tonlar başlıyor.

35khz e kadar yüksek frekanslı sesleri verebilen bir aletin 91 khz e kadar duyabilen fareyi rahatsız etme ihtimali nedir ? Bence fare konusunda hiç bir işe yaramazlar, sadece onlara müzik dinletiliyor gibi geldi bana.

Kedi 64khz, köpek ise 45 khz e kadar duyabiliyorlar, bunun içinde aletin üst sınırı olan 35 khz in bir etkisi olacağını sanmıyorum. Ayrıca 35 khz gerçekse. Çünkü internette bulabildiğim horn piezo tipi tweeterlarıda inceledim, 30khz üstü tweeter hiç yok, bu aletler 35 khz için hangi tip tweeter kullanıyorlar bilgisi olan varmı ? Diğer sorumda şu; örneğin 60,80 veya 100khz sinyalleri ses olarak 100m2, 300m2 alana dağıtabilecek güçte yayınlayabilecek her hangi bir teknik imkan varmı ?

İLAVE : 90, 400, 500 khz de varmış sanırım bunların bazıları ses yerine titreşim kullanıyor ve/veya elektrik şebekesine frekans bindiriyor.
http://www.cyber-warrior.org, Although they like whiteness, sometimes twilight is required...  Hala evlilermi bilinmez ama kesinlikle artık uygun değiller !!!

timpati

sağlık konusunda, arada para olduğu sürece üreticilerin nasıl davrandığını çeşitli örneklerle biliyorsunuz zaten. yani ortada gerçekten de bir kandırmaca, uyutmaca her zaman olası. piyasadaki tweeter, piezo vb'nin frekans karakteristiğini çıkarmadım, bilmiyorum; denemeden inanmamak gerek.

son çalıştığım işde (doğalgaz-baca sektörü), baca, duvar ve borulardaki sızıntı ve kaçakları tespit etmek için bir cihaz getirildi. cihazın kullanım kılavuzunda işin teorisi anlatılırken gördüm ki, doğadaki ses (bizim duyabildiğimiz sesler) kaynakları hiç de bizim algıladığımız gibi değilmiş. her ses kaynağı, temel bir frekansı olsa da ultrasonik (ses üstü yani 20kHz üzeri) bölgeye de taşan titreşimler üretiyormuş.

bu arada, yaygın olmasa da (her elektronik malzemecide bulamazsınız) çeşitli frekanslarda ses üreten ve algılayan piezo-seramik tranduserler (piezo-ceramic transducer) var. bunlar, orduda, endüstride ve tıpta temizlik gibi, görüntüleme gibi, plastik eritme ve örneğin böbrek taşlarının kırılması gibi işlerde kullanılıyor.
why mr. anderson, why ?

erhans

merhaba arkadaşlar .
Bu konuda yeni başlamakla birlikte bir çalışmam var.  Piyasada bulunan 5-22Khz  piezo tweeter aldım.
14 khz kadar ben duydum sonrasını duyamadım.
Kovma mantığını söyle anladım yüksek sesten rahatsız olan hayvan kaçar :)  öğrendiğin kadarıyla fareler 27 khz- 45 khz arasındakı sesi iyi duyuyormuş.
Ancak rahatsız olması içinde o frekans aralığında çalışacak bir anfi yapmam gerek.
Motorola nın üretiği piezo tweeter varmış bana 60  khz kadar ( İZMİRDE bulamadım ) dendi .internette http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1016a.htm 40khz kadar görebildim şimdilik
proje bitiğinde sonucu  merak ediyorum..


X-Fi

hocam kendi anfinizi kendinizde yapabilirsiniz hayvanın duyduğu sesi doğru transistörler ile güçlendirirseniz sonuca olaşırsınız bir osilaskop yardımıyla çıkış sinyali bozulmadan 5-10W a kadar güçlendirin olur sanırım 10W lık bir anfi ile son sesde biz bile rahatsız oluruz bence işe yarar.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

z

Kopeklerden asiri tirsan arkadasim, yurtdisi gezisinden donusde  getirmis oldugu kopek kovucunun cok basarili oldugunu soyluyordu.
Rica ettim ve bir keresinde isyerine getirdi ve sans eseri bahcedeki kopek surusunde deneme sansimiz olmustu.
Acikcasi bu cihazi gormeden once bu tip cihazlarin hikayeden olduklarina inanmiyordum.

Neyse bu cihazin icini acip bakma sansim da oldu. Piezosu, eskiden melodili saatlerin arka kapagina yapistirilmis celik levha uzerinde piezo diskler olurdu. Gorunus olarak onlarin tipa tip aynisiydi.  9V pille calisan devresi basit bir osilatorden ibaretti. Piezoya sinyal, voltaj yukselten bir transformator uzerinden geliyordu.  Kafat kac volttu, dalga sekli sinusmuydu hatirlamiyorum.

-----------------------

Bir baska olay.

Orjinal karton kutusunda yatlarin sonar sistemine ait oldugu soylenen piezo kristal elime gecti. Aklimda kaldigi kadariyla kalinligi 3mm, capi 15mm kadardi.
Bu diske 50v genlikte frekansini ayarlayabildigim kaynakla degisik frekanslarda gerilim uyguladigimda (20Khz ..... 200Khz)  disk cok guclu titresiyordu.

Titresimleri soyle anliyordum.

- Masada duran diske sinyal uyguladigimda disk yurumeye basliyordu.
- Diskin uzerine islak parmagimla  dokundugumda parmagimi sanki mikro parmaklarla cimlikliyorlarmis gibi bir his olusuyor ve aci cekiyordum.
- Diskin uzerine su damlattigimda su aninda soguk buhara donusuyordu.

Sonucta her iki diskde bu isler icin yapilmis ozel kristaller. Araninca bulunur. Tabiki seslendirme sistemler satanlarda degil.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Bende bi akradaşım için linkteki Kedi köpek kovucuyu almıştım zamanında.
http://urun.gittigidiyor.com/Yeni-Orjinal-Dazer-II-Kopek-Kovucu-100-ETKILI_W0QQidZZ36011852
Cihaz iki gün bende kaldı Dene fırsatım oldu. :D Çıktım biraz biraz gezmeye sokaktaki kedilere kendim ürükütmeden cihazın düğmesine bastım. Cihaz gerçekten işe yarıyor. Düğmeye basar basmaz hayvan nereye kaçacağını şaşırıyor resmen. Aynı şekilde Bir iki kedi ve köpekte denedim. Sonuç aynı şekilde.
Bu ürün gerçekten çalışan bi ürün. Amerakan malı(üzerinde öyle yazıyor) Hatta geçenlerde Discovery channel'de bi programda çalışması test edilmişti.

Korunma amaçlı güzel bir ürün yanlız hayvanın uzaklaşabileceği biyer yoksa hayvana işkence olur.

   Birde bunların kuş kovucuları var. Kuşlardada aynı etkiyi yaparmı bilmiyorum Bi arkadaşım bahçesindeki ağaçkakanlardan şikayet ediyordu. Ben bi aralar kuş kovucu yapmayı planlıyordum. Elimdede uygun şemma var . Hazırları çok pahalı özellikle yüksek desibelli olanlar çok pahalı. Devreye uygun piezzo bulamadım. Böyle max. 40KHz lik yüksek desibelli piezzo yada twiiter lazım.

erhans

Yanlış hatırlamıyorsam 42 Khz piezo tweeter buldum izmirde .

iyildirim

Ben de ultrasonic mesafe ölçücü yü test ederken kedimin yüzüme küfreder gibi bakıp arkasını dönüp uzaklaştığını hatırlıyorum.

ete

Bu konuda çalışmış ve denemeler yapmış birisi olarak tecrübemi aktarayım istedim.
Ticari bir istek üzerine bu konuda bir devre geliştirmiştim. Yapılan araştırmalar ve değerlendirmeler sonucunda sabit frekansların hayvanlar için çok etkili olmadığı belirtilmektedir. Bu nedenle değişken frekanslı cihazlar bu konuda ön plana çıkmış durumdadır.
Her neyse bu mantıkla yaptığım devre için piyasada ne kadar tweeter varsa alıp denedim. İşin teoriğine bakarsanız bir tweeter'a 20KHz in üzerinde bir sinyal verdiğiniz zaman sizin onu duymamanız gerekir . Ancaj hayvanlar duyabilir. Ancak aldığım tweeterlara 25KHz ile 45 Khz arasında sinyaller yüklememe rağmen hepsinden ses algıladım. Kiminden çatlak sesler kimnden ise parazit benzeri garip sesler çıkmakta idi.
Bu olay karşısında şaşkına döndüm. Üstelik pahalı tweeter ların hiç birisi iyi sonuç vermez iken yaklaşık 3-5 cm çapında ve çiftini 5 TL ye aldığım bir tweeter gayet güzel sonuç vermişti. Ancak sıfır ses olayı kesinlikle olmadı. Bu dururmda merak ederek elime bir orjinal devre geçirmeye çalıştım ve sonunda amacıma ulaşarak kaliteli sayılabilecek bir aleti elime geçirdim. İlk dikkatimi çeken şeyin alet çalıştığında dışarı hiç bir ses vermemesi idi. Hemen Benim Tweeter dediğim parçasını sökerek kendi devreme bağladım ve sonuç yine mükemmel idi. Hiç bir ses duyamıyordum.
O zaman anladımki hayvan kovucuların hoparlörleri gerçekten özel aletler olmalı idi. Ne yazıkki Ülkemizde bu özellikte bir hoparlör yada tweeter bulamadık. Sonuçta işin sahibi durumu görerek Almanya da bir firmadan bu hoparlörleri bulup ithal etti ve böylece  cihazı tamamladık.
BU dediğim olay 2 yıl önce meydana geldi. Belki şu andaki malzemeler daha kalitelidir. Ama ses denemesi her şeyi açığa çıkarmaktadır.
Deneyin ses çıkmıyorsa alet uygundur.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Mucit23

Hocam peki çalışmanızın hayvanlar üzerindeki etkisinide gözlemledinizmi. Yaptığınız devreye hayvanların tepkisi ne oldu.
  Ben aldığımköpek kovucunun içini açmıştım merakımdan içerisindeki piezzo çok değişikdi. Kristalli piezzolardan çok farklıydı. çok kalındı. Ozaman aynı piezzodan çok aramıştım ama bulamadım.

erhans

18 khz kadar olan seslerı duydum . sonrasını duyamadım . bu proje üzerinde çalışmaya yeniden heveslendim :)

ete

Mucit,
Aleti deneme şansım olmadı. Ancak aynı merakı bende duyduğum için deneyenlerden bilgi istemiştim.
Özellikle fareler üzerinde denendi ve olumlu sonuç alındığı bildirildi bana.

Erhans,
İnsan kulağı teorik olarak 20 Hz ile 20Khz arasındaki sesleri duyacak kapasiteye sahiptir. Tabiiki bu herkes için geçerli değil maalesef. Çok iyi kulaklar bu aralığı duyabilir. Ama normal insanlar 20-18Khz arasını rahatlıkla duyması gerekir. Sende bunu duydun.
Başka bir şey duymadın ise,  verdiğin frekans 20 Khz in üzerinde ise kullandığın ses üreteci iyi kalitede demektir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Mucit23

Burada hayvanı ürküten korkutan şey sesin şiddetimi yoksa frekansımı oluyor.
Ete hocamız Değişken frekanslı kovucuların köpekler üzerinde daha etkli olduğundan bahsetmiş. Frekans değişince ses dahada garipleşiyor. Mesela polis sireni gibi yüksek sesli tiz bir ses çıksa gerek.

F.T

bu çalışmalarda tweeter yerine ultrasonik verici kullanılması uygun olurmu.iyi çalışmalar.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

t2

ultrasonik vericilerde, sesin belli bir açıyla gönderilmesi avantajlı olsa gerek. Muhtemelen açı daraldıkça mesafesi uzuyor olabilir.  tweeter veya haşere kovucularda ise sesin açısal olarak değilde etrafa çokça yayılması  ve gücün fazla olması istenen bir durum olabilir. Bu durumda kullanılmasa daha iyidir. fakat 1-2 metrelik mesafede kullanılabilir. yazıların tamamını okuduğumuzda ise bu işin tweeter ile olmaması gerektiğini anlıyoruz. Yani tweeter nedir? insan kulağının duyabileceği tiz sesleri çıkarmaya yarar. bu amaçla özel olarak karakterize edilir. 30khzde maksimum güç vermek yerine duyulabilir bölgeye odaklanmıştır. Fakat haşere kovucuda ise durum farklıdır. bunun karakteristiği hayvanların duyabileceği bölgeye yoğunlaşmıştır. Hatta hayvanına göre faklı ultrasonik vericiler olsa  yeridir.  Devre mükemmmel olsa da sesi doğru dürüst iletemedikten sonra hiç bir işe yaramaz.

Yüksek frekans transistörleri, diyotları gibi bu elemanında mutlaka çeşitleri vardır. ve tüm bölgeyi (insan ve hayvan)  aynı güç transfer kabiliyeti ile destekleyebilecek çeşidi muhtemelen yoktur.