SOM ne işe yarıyor

Başlatan erkan614, 16 Ağustos 2018, 17:50:06

erkan614

İyi günler arkadaşlar merak ettim
altta linki olan kart gibi bu som modülleri nerde kullanıyorsunuz yani gerekli bişeymi ki bunlar
zaten gömülü sistem için sbc kullanıyorsun daha çetrefilli güçlü birşey içinde pc ye yazılım yapıyosun
peki bu som ne işe yarıyor birde anakartı var extra maliyet, mini pc kullan daha mantıklı değil mi?
https://www.avnet.com/wps/portal/us/solutions/technologies/boards-and-modules/system-on-module/
Teşekkürler

foseydon

değil. adam bu şekilde yaparak sana esneklik sağlıyor. temel kullanacağın, muhtemelen zaten olması gereken(senin o işlemciyi seçme sebebin olan) özellikleri hazır tasarlanmış olarak sana veriyor. kalanını sen yapıyorsun. her özelliği karta gömse, bu sefer esnek olamazsın. ayrıca ürünleşmeye geçerken de herşeyi baştan tasarlamak zorundasın. bu şekilde olunca SOM'u alıp koyuyorsun sistemine, işin büyük kısmı bitmiş oluyor.

OptimusPrime

#2
Xilinx Zynq UltraScale+ serisi varmis uzerinde. FPGA ve ARM lar bir arada. Bu seri cok cilgin bir seri. Sadece cipin kendisi bin dolar seviyesinde. Uzerinde bazi hazir moduller olsada yine esneklik FPGA den geliyor.

Kullanim alanlarina zaten bakinca SBC la olacak isler gibi durmuyor veya birkac PC birlesse bu isleri anca yapabiliyor.
https://www.xilinx.com/products/silicon-devices/soc/zynq-ultrascale-mpsoc.html

https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

MC_Skywalker

Çalıştığım zamanlarda bakımını yaptığım şu endüstiryel makinalarda http://www.glunz-jensen.com/product-filter/offset SOM (system on Module) kullanıyorlar.

Seçimdeki en basit neden anakartı kendi tasarladığından yedek parçayı ondan almak zorunda kalman. Makinadaki SoM modülünü dışarıdan bulmuştum ama adamlar esas parayı anakart ve diğer kartlardan kazanıyor.

elektronart

Diyelim ki özel bir makinen var analog girişlerin, dijital girişlerin, dijital çıkışların var bu makine üzerinde. Digital çıkışlarının bir kısmı transistörlü bir kısmı röleli. LVDS veya paralel de bir LCD kullanıyorsun.
Bunları kullanabilmek için bir taşıyıcı kart yapıp tüm devreni üzerine kurup güç kaynağını da eklediğinde ürünün hazır oluyor. İlerleyen dönemlerde taşıyıcı kartı değiştirmeden pin uyumlu başka bir SBC koyup ürününü günceleyebilirsin. Genelde taşıyıcı kartlar 2 veya 4 kat PCB olur ama SOM gibi kompleks kartlar 8 kata kadar çıkar ve çizimi de düzenlemesi de çok zordur. Devreye bir ek yapacağında taşıyıcı üzerinde bunu kolayca yaparsın. Sistemi hızlandırmak gerektiğinde SBCyi değiştirebilirsin.
Mini PC veya SBC kullandığında ise fazladan konnektörlere para verirsin ve kabloların oynama çıkma gibi riskleriyle uğraşırsın. Az yer kaplaması ve SBCye göre ucuz olması nedeniyle SOMlar tercih edilir.
Açık Elektronik