Bitirme Tezim-Elektrik Sayaçlarından Veri Okunması Ve Takibi

Başlatan volkanunal, 01 Kasım 2018, 21:52:02

volkanunal

Merhabalar herkese ben Volkan. Öncelikle kendimi tanıtayım , Çukurova Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Uzatmaları oynuyorum ve Ocak ayında bitirmeyi umuyorum :) Bitirme Tezimin konusu Elektrik Sayaçlarından veri okunması ve okunan bu verinin takibi üzerine. Bu gönderiyi açmakta ki nedenim ,  forumda çok aktif olarak yazmasam da , gönderileri takip ederek , okuyarak bir şeyler öğrendim. Ve bende tez konumun üzerinde yaptığım ve yapacağım  çalışmaları bana bir şeyler öğreten insanlara olan borcumu bir nebze kapatmak adına bu başlık altında adım adım paylaşacak olmam.

Tez konumu kendi isteğimle aldım diyebilirim ve bu konuyu alırken danışman hocama "şunları şunları yapacağım" dediğim ifadeleri paylaşarak başlayalım :)

Hedefim verilerin okunması ve bu verilerin internet üzerinden takip edilebilir hale gelmesi. Bir web sayfası aracılığı ile cihazların bir id'si olması ve kullanıcıların login yaparak evlerinde ki elektrik harcamalarını takip edebilmesi , hatta hocanın yanında biraz gaza gelerek bir de android bir app hazırlayacağım dedim.(Hoca:Emin misin Ocak ayına kadar çok bir zaman yok. Ben: Tabi Hocam )Mevcut sistemde görevli gelip sayaca taktığı bir cihaz(optic probe olarak geçiyor) ile harcamaları okuyor ve android el terminaline kablosuz bir şekilde veriyi aktarıyor. Aktardığı bu veri sonrasında sizin faturanız çıkmış oluyor. Benim hedefim ise (Ocak ayına kadar nereye kadar gelebilirim tam kestiremiyorum) , Kullanıcıların  bu alete ulaşabilir hale gelmesi ve bu alet ile kendi harcamalarını takip edebilmesi. Önceki aylar ile kıyaslamalar yapabilmesi. Nihai hedefim ise , eve görevlinin gelmeden ( oldukça masraflı bir işlem , onlarca görevli insan var ) sayaçtan verilerin okunması ve faturalandırmanın yapılması.

Her başlıkta bu süreçte bana destek olan kişilere teşekkür etmek istiyorum. @MrDarK abiye bu süreçte olan destekleri için teşekkür ederim.

Şuan da istenilen verileri desktop olarak hazırladığım  bir uygulamadan okuyabiliyorum. Yine aynı şekilde mikrodenetleyici(atmega2560) üzerinden okuma gerçekleştirebiliyorum. Bir sonraki güncellemede , haberleşmenin tekniklerinden bahsetmek üzere , başlayacak olan vizelerime kaçıyorum :)
Primum nil nocere

fide

Allah yardımcınız olsun. Güzel ve gerekli bir konu.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

volkanunal

Merhabalar herkese tekrardan sayaçlarda ki optik göz içerisinde bir adet fototransistör ve ir led bulunmakta. Eğer biz bu gözü kullanarak veri okuyacaksak bir probe hazırlamamız gerekiyor. Bu probelar içerisinde yine fototransistör ve ir led bulunuyor. Şu şekilde bir probe hazırladım.




Sayaç üzerinde ki optik gözün sol tarafında fototr , sağ tarafında ise ir led var. Bu yüzden iletişim kurabilmek için çapraz bir şekilde bağlantı yapılmalı. Yani sayacın fototransistörüne sizin donanımızın ir ledi , ir ledine ise sizin donanımızın fototransistörü gelmesi gerekmekte. Kendi donanımızda ir led üzerinden haberleşmeyi başlatarak sayaç içerisinde ki fototransistörü tetikliyor ve sonrasında sayaç içerisinde ki bulunan ir led size veri aktarmaya başlıyor.

Probe şematiği



Piyasa da bulunan bazı probeleri harici olarak kullanmak istediğiniz zaman araya 232-ttl dönüştürücü koymanız gerekebiliyordu ,kendi modemlerine göre hazırlanmıştı. Bu probelar ile direkt olarak işlemciye bağlayabiliyorum.
Primum nil nocere

ÜC

#3
Paylaşımınız için teşekkür ederiz.Hangi protokol ve datalarla bilgi çektiğinizide paylaşacakmısınız ?

volkanunal

Alıntı yapılan: Ümit Coşkun - 03 Aralık 2018, 12:04:54Paylaşımınız için teşekkür ederiz.Hangi protokol ve datalarla bilgi çektiğinizide paylaşacakmızınız ?

Merhabalar youtube kanalım üzerindeki paylaşımlar ile paralel gitmeye çalışıyorum. Protokol için videoları da takip edebilirsiniz. Buradan da güncelleyeceğim.
https://www.youtube.com/watch?v=24CTD9i1O2s
Primum nil nocere

volkanunal

Primum nil nocere

volkanunal

Selamlar şematik, pcb layout ve gerber dosyalarını github üzerinde paylaştım.

https://github.com/volkanunal/IEC6205621-Optical-Probe
Primum nil nocere

ByTEK

Alıntı yapılan: volkanunal - 01 Kasım 2018, 21:52:02Hedefim verilerin okunması ve bu verilerin internet üzerinden takip edilebilir hale gelmesi. Bir web sayfası aracılığı ile cihazların bir id'si olması ve kullanıcıların login yaparak evlerinde ki elektrik harcamalarını takip edebilmesi

Bu kısmı yaptınız mı ? ne aşamadasınız ? ihtiyaçları vs belirlediniz mi ? bu konularda yardımım dokunur mu ?

sezgin

Merhabalar, dediğiniz gibi sayaçların okunması oldukça emek isteyen bir iş. Piyasada hali hazırda yer alan elektrik şebekesi üzerinden internet dağıtımı yapan cihazlar var. Harcama bilgilerinin akıllı sayaçlarla farklı bir hatta ihtiyaç duymadan doğrudan şebeke hattı üzerinden merkezce takip edilmesi, gerektiğinde gönderilecek bir komut ile enerjinin kesilmesi/açılmasına engel olan nedir? Internet sektöründe çift kablo üzerinden binlerce abonenin hattı anlık takip ediliyor, veri akışı sağlanıyor. Şebekede de bu yapılamaz mı?

SpeedyX

Alıntı yapılan: sezgin - 08 Nisan 2022, 19:28:30Internet sektöründe çift kablo üzerinden binlerce abonenin hattı anlık takip ediliyor, veri akışı sağlanıyor. Şebekede de bu yapılamaz mı?
Yapılıyor zaten, kayıp kaçak oranı yüksek şehirlerde daha yaygın kullanılıyor. Maliyet sebebiyle kaçak oranı düşük şehirlerin enerji şirketleri powerline özelliğini satın almak istemiyor.

volkanunal

Alıntı yapılan: SercanTEK - 08 Nisan 2022, 17:35:47Bu kısmı yaptınız mı ? ne aşamadasınız ? ihtiyaçları vs belirlediniz mi ? bu konularda yardımım dokunur mu ?

Selamlar hocam evet yaptım, hatta 4 sene kadar geçmiş üzerinden :) Takıldığınız noktalarda destek olurum.

Konu ile ilgili bir kaç blog yazımı koyayım.
https://engineeringvolkan.wordpress.com/2020/02/10/5a-evinizin-elektrik-tuketimini-takip-etmek/
Primum nil nocere

fide

@volkanunal güzel bir çalışma olmuş. Eline sağlık.
Merhaba gönderdikten sonra bir komutla cihazın ne var ne yok döktüğünü yazmışsın blogda. Burda anlamlandırma nasıl yapılıyor? Kullanım verisi saat/dk olarak mı kayıt ediliyor yoksa başka bir format mı var? Cihazın döktüğü text içinde kWh kvar tanımlar dikkatimi çekti ama neyin ne olduğunu anlayamadım.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

volkanunal

@fide  selamlar hocam, readout mesajı içeriğinde obis kodları mevcut. Obis kodlarının ne anlama geldiğine şuradan bakabilirsiniz.
https://www.encazip.com/elektrik-sayaci-okuma
Primum nil nocere

Epsilon

Bu fatura okumakla ilgili :
Elektrik faturaların' da hangi tarife 'de olduğumu nasıl anlarım?
Şu anda, gece çalıştırılan bulaşık makinası vb bu tarifelerde daha ucuz mu hesaplanıyor?
En uygun tarifeye geçmek için ne yapmak gerekiyor?

Trifaze elektriğin olduğu bahçemiz var orada motorun su sulaması gece saatlerinde olunca dahamı ucuza gelecek ?

fide

Tek zamanlı tarife şu anda en uygunu. Geçmenizi tavsiye ederim.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com