H Köprüsü İle Dc Motor Sorunu

Başlatan Proself, 12 Kasım 2018, 13:47:58

Proself

Arkadaşlar merhaba resimde göstermiş olduğum H köprüsünü kurarak PIC16F877 kullanarak bir çift yönlü hız kontrollü bir dc motor devresi yaptım.Ancak motorun(12V DC) tek yönünde ki sıkıntı pwm potunu(5k) sıfırladıktan sonra tekrar arttırdığımda motor kalkamıyor el yardımı istiyor,pwm sonda iken sağ sola çevrilmede bir sorun yaşamıyordu.Kullanılan diyotlardan birinin farklı olabileceğini düşünerek 1n4008 yerine 1n4001 taktım bu sefer sorunum daha da büyüdü ve pwm'i çok az çevirdiğimde motorun kitlendiğini gözlemledim(her iki yön için de) kullandığım transistörler ise bc547-548 tipi transistörler malzeme seçimim nasıl olmalı acaba daha önce bu sorunla karşılaşan birisi var mı ?



sezgin05

Verdiğiniz devrede tasarım hatası var. Transistörler tamamen ters yerleştirilmiş. Aşağıdaki gibi değiştirin sorun olmayacaktır.

OptimusPrime

Iki devrede doğru birisinde motor emetor yuku diğerinde kollektor. Buradaki sikinti pic ile bu koprunun nasıl suruldugu. Gerilim seviyeleri farkli çünkü.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

fide

Alıntı yapılan: OptimusPrime - 16 Kasım 2018, 08:15:39Iki devrede doğru birisinde motor emetor yuku diğerinde kollektor. Buradaki sikinti pic ile bu koprunun nasıl suruldugu. Gerilim seviyeleri farkli çünkü.
İlk şemada pic ile sürülürken 5volt verilirse transistor regulasyon yapabilir ve emetör de 5 volt verip 7 voltu kendi üzerinde düşürebilir(kollektor montajı)

@Proself bc547-557 serisi bu iş için uygun değil. Motor kalkışta 100mA akım istese bu transistorler kızararır.

Bd243 ve komplementeri bd244 kullanmanızı tavsiye ederim.
Diğer bir tavsiye pwmi motorun kalkış yapabildiği minimum değer altına düşürmeyin. (örneğin motor durduktan sonra adım adım pwmi artırın. Diyelim 15 gelince motor dönmeye başladı. Pwm azalırken 15 altına düşmeyin. Motoru kapatmak için 0 pwm yapabilirsiniz.
L293, L298 gibi motor sürücü çiplerde bu iş için hem enable hem sizinki gibi yön belirleyen girişler bulunur. Çipin enable girişine pwm verip a ve b kanalına lojik 1-0 vererek daha az pwm kanalı kullanarak kontrol sağlarsınız.

Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

Proself

Merhabalar öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim yapmayı amaçladığım şey bitirme projemin altyapısını oluşturacak olan motor sürücü kullanmadan h köprüsü ile birlikte basit bir motor yön ve hız kontrolü yapmak.Sizinde kastettiğiniz gibi motoru çalıştırdığımda son hızda transistörlerde baya bir ısınma oluyor diyotlarda oynama yaptım ve kalkış sorunu daha da kötü oldu bu iş için bana önerebileceğiniz transistörün bd243 ve bd244 olduğunu görüyorum peki diyot olarak nasıl bir seçim yapmam gerekiyor ve benim şemam ile aynı mı olacak?

sezgin05

Devreyi dediğim gibi değiştirmediysen ısınma olması normal. Üstte PNP altta NPN olacak. Transistör yerine MOSFET kullan

Proself

BD240-241 Serisi kullanarak kullanmış olduğum sizin önerdiğiniz devreyi kurdum ancak devrede çok aşırı derecede ısınma ve duman çıkma olayı oldu incelemelerim devre dizaynından kaynaklandığını gördüm tekrardan üstte npn modelini kullandım ısınma sorunu çözüldü ancak tek yönlü motoru tutup yavaşlattığımda tekrar kalkması için parmağımla bir kalkış desteği vermem gerekti @sezgin05 bey .

sezgin05

Sorun normal tarnsistör kullanmanızda olabilir. Darlington kullanırsanız çözülecektir. BDX53-54 gibi.

z

MCU geriliminden daha yuksek voltajda calisacak H koprusu hemen 3..4 elemanla kurulacak bir devre degil. H katindaki 4 transistoru surmek icin onlarin onune de devre kurmaniz gerekir. Dogrudan H cikis transistorlerini MCU ile suremezsiniz.

Ne kadar basite kacarsaniz anahtarlardaki kaybiniz o kadar artar anahtarlama frekansiniz o kadar duser.

Ya fazla gibi gorunen malzemelerden kacmayin ya da hazir ucuz motor surucu ciplerini kullanin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

M.Salim GÜLLÜCE

#9
:)

elektronik

#10
Bu şekil deneyin çalışacaktır.
Sorun üst kola 5 voltun düşük gelmesi. 5v ile 4.3v kadar ancak akıtacaktır.

Bu arada BC'lerden dolayı sinyal terslenmiştir.




dhan000

Alıntı yapılan: sezgin05 - 15 Kasım 2018, 23:17:36Verdiğiniz devrede tasarım hatası var. Transistörler tamamen ters yerleştirilmiş. Aşağıdaki gibi değiştirin sorun olmayacaktır.
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
bu devre çalışıyormu. üst koldaki transistör emator-baz  altkoldaki transistor baz-emator üzerinden iletime geçmiyor mu? sanki kısa devre oluyormuş gibi bir hali var.

sezgin05

Beyzlerin bağlı olduğu uçlar boşta kalmadığında sorun olmaz hocam.

Proself

Alıntı yapılan: dhan000 - 15 Aralık 2018, 11:22:16bu devre çalışıyormu. üst koldaki transistör emator-baz  altkoldaki transistor baz-emator üzerinden iletime geçmiyor mu? sanki kısa devre oluyormuş gibi bir hali var.

bu devreyi switch kısımları hariç yaptım ama çalışmadı base'lerini gndye çekemiyoruz o yüzden tek yönlü çok ısınarak çalışıyor

Proself

Alıntı yapılan: elektronik - 14 Aralık 2018, 23:19:07Bu şekil deneyin çalışacaktır.
Sorun üst kola 5 voltun düşük gelmesi. 5v ile 4.3v kadar ancak akıtacaktır.

Bu arada BC'lerden dolayı sinyal terslenmiştir.





teşekkürler deneyeceğim.


Alıntı yapılan: Proself - 12 Kasım 2018, 13:47:58bu devreyi kurdum transistörlere soğutucu takıp çalıştırdım şimdilik tek sorun pwmi sıfırladığımda bir yönde kalkmada çok küçük bir sorun yaşıyor,diğer yönde böyle bir sorun yok yön değişimlerinde her hangi bir durma kitlenme yok sanırım pwm yazılım koduyla ilgili olabilir inceleyeceğim.