OBD II Geliştirme Kartı Tasarımı için Tavsiye

Başlatan Erhan YILMAZ, 04 Aralık 2018, 13:29:12

Erhan YILMAZ

Merhaba arkadaşlar,

Bayadır yoktum ama forum yerinde duruyor. :)

Bir konu hakkında tavsiye, fikir ve görüşlerinize ihtiyacım var.

Okulda kullanmak üzere kendime bir kart tasarlamayı düşünüyorum. Tasarlayıncada öğrencilerde kullanacak muhtemelen. Genelde can hattı ve araç bağlantıları ile pek uğraştığımız için OBD geliştirme kartı olsun dedim. Geriside bunun üzerine inşa edilecek inşaallah.

Kartın kalbini hocanında isteği üzere XMC45xx model bir arm-cortex mikrodenetleyici oluşturacak. Onun dışında kart üzerinde sd kart soketi, bluetooth düşük enerji modülü(BLE), wifi modülü, 2 can hattı(biri obd için diğeri genel amaçlı) ve RTC gibi birimler olacak diye düşündüm. Tavsiyeye göre başka malzemelerde ekleyebilirim. Hatta şimdi aklıma geldi, sıcaklık, ivme, gyro gibi sensörlerde ekleyebilirim. Özetle kartı yapıp 10-20 tane yaptırmak ve ilerde benim yada öğrencilerin yapacağı projeler için kullanışlı bir platform hazırlamak istiyorum. Sonrasında benim yada herhangi bir öğrencinin bir proje hazırlaması gerektiğinde bu kartı kullanarak ve gerektiğince az harici elemalara ihtiyaç duyarak projeyi gerçekleştirmesi kartın asıl amacı. Karta ivedilikle ihtiyacım var hatta ilk projede hazır. Elektrikli araçtan pil voltaj değerlerini toplayıp sd kartta saklamam lazım. Sorum ise kartı nasıl işlevsel ve ileriye dönük hazırlayabilirim?

İzolasyon: Kartı tabikide araçtan izole etmek istiyorum ama aynı zamanda araçtan beslemek istiyorum tabide batarya destekli de yapmak istiyorum. İzolasyon için şimdilik obd can hattı ve besleme hattını izole etmem yeterli heralde? Diylimki devre max 500mA çeksin. 12V-5V/3.3V 500mA amper izolelli bir çeviriciyi tasarlayayım mı? Yada traco tarzı izoleli modüller alıp takıp geçeyim mi? Tasarlasam uğraştırır mı modül taksam pahalı olur mu? Genel olarak endişelerim bu izolasyon için.

Can hattı: Kart üzerine obd dahil iki tane can hattı koymayı düşünüyorum. Sağlam ve izoleli bir can transivır entegresine ihtiyacım var. Kısa devre, yüksek voltaj, esd vs. ıvır zıvır korumaları olan ve mümkünse ucuz olan bir entegre önerir misiniz?

Wifi modül: Yazılım desteği iyi olan, boyutu küçük, anteni üstünde, iyi çalışan ve ucuz olan bir modül arıyorum. Yani en iyisini en ucuza arıyorum. :) Kullandığınız, tavsiye edebileceğiniz bir modül var mıdır? Esp kullanmak istemiyorum zira bana hiç karalı gelmedi. En son baya sorun yaşadım ondan sonrada soğudum. TI, Microchip vb. üreticilerin çözümleri olabilir.

BLE modül: Wifi modül için geçerli olan kriterler bluetooth modül içinde geçerli. Hatta ben BLE 4.0 diyorum ama belki 5.1 modül vardır yada hepsini destekeleyen bir modül varsa onuda kullanabilirim. Hatta daha iyi olur. Benzer şekilde wifi modül içinde. 5GHz'lik wifi modüller vardı galiba onlar daha iyi olur heralde ilerisi için. Yada bluetooth ve wifi içinde tek başına küçük, ucuz, stabil, kullanımı kolay bir modül harika olur! :)

Batarya ve şarj edici: Cihaza şöyle 1.5-2A bir lipo yada başka bir tür pil bağlamayı da düşünüyorum. Pil ve şarj entegresi için ne kullanabilirim? Pilin kolay bulunabilmesi ve ucuz olması önemli. Şarj entegresi ise ucuz ve fazla harici eleman ve müdahale gerektirmemeli, ucuz olmalı ve verimi yüsek olmalı tabiki.

Mikro sd kart: Kart üzerinde kayıt için mikro sd kart kullanamayı düşünüyorum. Şöyle ucuz, temini, montajı kolay kaliteli bir soket güzel olur. Geçen sefer digikeyden rastgele almıştım, elle montajı çok uğraştırdı.

Sensörler: Sensör olarak şimdilik aklıma sıcaklık, 9 eksen mems (yani ivme, gyro ve manyetik alan) ve bir ihtimal nem sensörü geliyor. Nem+Sıcaklık ikisi bir entegreler var. Mems olarakta 9 eksen hepsi içinde sensörler var piyasada. Haberleşmeleride çoğunun ı2c yada spi. Başka bir çözüm önerisi olan var mı? Ucuz ve kaliteli olarka bu sensörleri kimden alayım? bana kalsa mems sensörleri için ST'nin discovery kartları üzerinde kullandıkları bir sensörü kullanır geçerim. Nem+sıcaklık içinse TI'ın çözümlerine bakarım. Çok fiyatına bakmam. Buna benzer önerileri olan var mı?


Kart boyutu ve PCB: kartı olabilidiğince küçük yapmayı(ideal 5x5cm maksimum 10x10cm) ve 4 katlı yapmayı planlıyorum. Eleman yoğunluğuna bakarak 4katlı olması ve boyutu yeterli mi? Sonradan pcb çizerken çıkmaza girmek istemiyorum. :)

Diğer çevre birimleri ve öneriler: Kartı kullanışlı ve geleceğe yönelik yapmak için başka ne ekleyebilirim?

Almayanda ikamet ettiğim için avrupa genelindeki malzemeleri kullanacağım. Burada da gümrük muhabbeti var avrupa dışı 20-25 euro üstü için.

Özetle düşük bütçe ile güzel bir kart çizemeyi düşünüyorum, Art of Science dedikleri cinsten. :) fiyat çok önemli değil aslında ağız alışkanlığı olmuş geliştirme kartı sonuçta adetli üretmicez. Küçük ve işlevsel olması daha önemli. Birde güç tasarrufu için modülleri denetleyici ile açıp kapamyı düşünüyorum. Bu amaç için kullanabileceğim lojik girişli pmos, nmos tarzı transistörler hangileri revaçta olan?

Aklıma gelen sorular şimdilik bunlar, genel olarak mühendislik tasarım sorular yani. Umarım ifade edebilmişimdir. Deneyimli arkadaşlar yardımcı olursa çok makbule geçer. Selametle!

fide

Alıntı yapılan: Erhan YILMAZ - 04 Aralık 2018, 13:29:12Wifi modül: Yazılım desteği iyi olan, boyutu küçük, anteni üstünde, iyi çalışan ve ucuz olan bir modül arıyorum. Yani en iyisini en ucuza arıyorum. (Resim gizlendi görmek için tıklayın.) Kullandığınız, tavsiye edebileceğiniz bir modül var mıdır? Esp kullanmak istemiyorum zira bana hiç karalı gelmedi. En son baya sorun yaşadım ondan sonrada soğudum. TI, Microchip vb. üreticilerin çözümleri olabilir.

BLE modül: Wifi modül için geçerli olan kriterler bluetooth modül içinde geçerli. Hatta ben BLE 4.0 diyorum ama belki 5.1 modül vardır yada hepsini destekeleyen bir modül varsa onuda kullanabilirim. Hatta daha iyi olur. Benzer şekilde wifi modül içinde. 5GHz'lik wifi modüller vardı galiba onlar daha iyi olur heralde ilerisi için. Yada bluetooth ve wifi içinde tek başına küçük, ucuz, stabil, kullanımı kolay bir modül harika olur! (Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

cc3000 yada cc3300 giriş seviyesi olarak işini görür. ST nin modülleri de güzel. Mouser yada digikeyden bakabilirsin. Eskiden BluegigA yeni adıyla siliconlabs olan markanın hem BLE hem de Wifi modülleri var. Kombo modül de muhtemelen vardır.

Projeniz güzelmiş. Allah yardımcınız olsun. 
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

sımışka

Benimde benzer bir proje yapma düşüncem vardı fakat bazı sebeplerden dolayı başlayamadan proje bitti..

Wifi ve Bluetooth konusunda nordic ve cypressı başarılı buluyorum. Karşılaştırma için Nrf528x serisi ve Cypress Ble-022 serilerine bakılabilir(SoC). OBD/Can için STN1110, ELM327 ,SN65HVD233-HT,L9615 entegrelerine bakılabilirsiniz.

Mucit23

SparkFun'ın şöyle bir kartı var Referans alınabilir.

https://www.sparkfun.com/products/9555

STN1110 bu işler için oldukça ideal bir çözüm. Kendi içerisinde birçok protokolü barındırıyor. Onun yaptığı işi mikroişlemci ilede yapabilirsiniz ama bilgi almak istediğiniz araca göre değişmekle beraber ISO 9141-2, SAE J1850 PWM, SAE J1939  gibi birçok protokole hakim olmak gerekir.

Can Transreciever için SN65HVD233 kullanabilirsin.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: Mucit23 - 04 Aralık 2018, 15:45:41SparkFun'ın şöyle bir kartı var Referans alınabilir.

https://www.sparkfun.com/products/9555

STN1110 bu işler için oldukça ideal bir çözüm. Kendi içerisinde birçok protokolü barındırıyor. Onun yaptığı işi mikroişlemci ilede yapabilirsiniz ama bilgi almak istediğiniz araca göre değişmekle beraber ISO 9141-2, SAE J1850 PWM, SAE J1939  gibi birçok protokole hakim olmak gerekir.

Can Transreciever için SN65HVD233 kullanabilirsin.

sağolun hocam bilmiyordum STN1110'u öğrendiğim iyi oldu. Açıkcası bana protokol çözümleyici lazım değil birde obd'nin sadece can hattını kullanmayı düşünüyorum. Şuanki uygulama için mesela belli can idsine sahip paketleri loglamam gerekiyor.

Transivıra baktım ama bana izoleli lazım. Hatta şimdi aklıma geldi can hattını izole edersem transivırın diğer tarafını arabadan beslemem lazım regülatör tarzı bir şey ile. Hatta onun yerine bir tarafı 12V ile çalışan izoleli bir transivır olsa tadından yenmez heralde. :)

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: fide - 04 Aralık 2018, 13:41:07cc3000 yada cc3300 giriş seviyesi olarak işini görür. ST nin modülleri de güzel. Mouser yada digikeyden bakabilirsin. Eskiden BluegigA yeni adıyla siliconlabs olan markanın hem BLE hem de Wifi modülleri var. Kombo modül de muhtemelen vardır.

Projeniz güzelmiş. Allah yardımcınız olsun. 

sağolun hocam amin ecmain hocam. Benimde aklıma ti var aslında hatta kullandıydım bir ara güzeldi. Hatta ti ürünleri için energia idesi var arduino tarzı kolay. Zaten wifi yada ble çiplerinide kendim programlayıp ayarlamayı düşünüyorum. Örneğin ben wifi modüle uarttan veriyi gödnercem. Oda kendi başına web server çalıştırcak diyelim. Sonrada benim gönderdiğim veriyi basıcak siteye. Esnek bişey olsun yani hemde ana işlemcinin yükünü azaltacak. Esplere sıcak bakmıyom dedim ama geçenlerde gördüydüm esp32 bayağı iyi görünüyodu herşey içinde falan. Bir onu deniyeyim olmadı belki hoşuma gider kullanırım.


Bu arada projenin öyle bir gizliliği yok yani biterse inşaallah paylaşabilirim diye düşünüyorum kaynağını.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: sımışka - 04 Aralık 2018, 15:07:48Benimde benzer bir proje yapma düşüncem vardı fakat bazı sebeplerden dolayı başlayamadan proje bitti..

Wifi ve Bluetooth konusunda nordic ve cypressı başarılı buluyorum. Karşılaştırma için Nrf528x serisi ve Cypress Ble-022 serilerine bakılabilir(SoC). OBD/Can için STN1110, ELM327 ,SN65HVD233-HT,L9615 entegrelerine bakılabilirsiniz.

Sağolun hocam. Dediğim gibi projenin bir gizliliği yok belki ilgi olursa beraberde yapılabilir bilmiyorum. En azından bilgi alışverişi olur. Şirkette cypress ble modül kullanıyoruz ve şuan baya sorunlar yaşadık o yüzden pek sıcak bakmıyorum ama benim ki basit bir proje olduğu için kullanabilirim heralde. Nordic vs. onlarada bir göz atacam inşaallah. Karar verdikçe malzemeleri bu başlık altında yazmayı düşünüyorum hemde.

Firzen

University of Idaho                                  Postdoctoral Fellow

OG

Alıntı YapYada traco tarzı izoleli modüller alıp takıp geçeyim mi? Tasarlasam uğraştırır mı modül taksam pahalı olur mu?
Bir projeye başladığın için,
işin bu asıl olmayan ekstra tarafı ile meşgul olmamak adına
güvenilir olan hazır bir şeyden al geç derim.
Esas olanı hallettikten sonra, hala "işin bu tarafı ile de uğraşayım" düşüncesi varsa o tarafa da eğilirsin
derim Hocam.
Kolaylıklar.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

fide

Doğrudan wifi ile siteye veri göndermek yerine omega2+ gibi bir bilgisayar ile ister veri toplayıp bunları veritabanına yazarsınız ister wifi bulduğunda upload edersiniz.

Kanımca programlama ile ilgili sıkıntınız yok. Nodejs, c yada python ile kolay programlayabilirsiniz.

Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

hwdesigner

Askeri kritik bir uygulama değilse CAN izolasyonu gereksiz. Geçtiğimiz günlerde araç markalarının %80 ine takılan bir ürünü açtım. Tahmin edin içinde ne vardı ? sn65hvd23x serisi texas IC. Data hattını TVS ile korumak line bobini kullanmak oldukça önemli tabi. Onlarda öyle yapmışlardı. Tabi ille de kullanacağım izalasyon derseniz Analog Device in güzel ürünleri var. Digikey fiyatı 12-17 dolar arasında bir şey tabi.

Karta 485 232 UART da eklemelisiniz :)

Erol YILMAZ

Bu kadar cok donanimin toplandigi bi elektronige duzgun bi yazilim yapabilmek uzun seneler surebilir. ve fazlaca karisik old icin bi sure sonra kenari itilebilir. Bu sebeple donanimin kisitlanmasi gerektigini dusunuyorum. Gercekten işe yarayacak sekilde sinirlandirilmis bi donanim olursa duzgunce bir yazilim yapmak icin de enerji kalacaktir.

Yoksa tasarim bloklari nispeten hazir artik.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: Firzen - 04 Aralık 2018, 18:23:58Hocam;

https://www.kickstarter.com/projects/search?term=OBD

Ayrıca,

https://www.ardu-ecu.com/

var. Bunlar gibi mi diyorsunuz tam olarak?

Bunlarda iyimiş hocam ecu değilde bunlar gibi bir ürün yapacam heralde kısmetse. İlham verici, sağolun hocam.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: OG - 06 Aralık 2018, 07:19:36Bir projeye başladığın için,
işin bu asıl olmayan ekstra tarafı ile meşgul olmamak adına
güvenilir olan hazır bir şeyden al geç derim.
Esas olanı hallettikten sonra, hala "işin bu tarafı ile de uğraşayım" düşüncesi varsa o tarafa da eğilirsin
derim Hocam.
Kolaylıklar.

Öyle görünüyor heralde hocam bende kolaya kaçıcam galiba. Hatta şimdi düşündümde bana en az 500-1000mA lazım olacak gibi o da heralde boyutu büyük ve fiyatı yüksek olur gibi duruyor. Zaten şimdi niye izoleli yaptığımı sorgulamaya başladım. Baktım çok zora sokuyorsa kolay yoldan bi tane 12-5V yada 12-3.3V buck koyar geçerim. Hatta izolasyondan vazgeçersem içinde şarjıda olan hazır bir entegre koyar geçerim heralde. Sağolun hocam.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: fide - 06 Aralık 2018, 08:41:46Doğrudan wifi ile siteye veri göndermek yerine omega2+ gibi bir bilgisayar ile ister veri toplayıp bunları veritabanına yazarsınız ister wifi bulduğunda upload edersiniz.

Kanımca programlama ile ilgili sıkıntınız yok. Nodejs, c yada python ile kolay programlayabilirsiniz.



Sağolun hocam dediğiniz karta baktım da o işin gidişatını biraz değiştiriyor. Burdaki amaç gerek benim gerekse öğrencilerin gömülü sistem projelerinde bazen wifi internet falan gerekiyor, onun için hemen kısa yoldan bir çözüm ile halletmek istiyoruz. Örneğin benim eski tasarladığım kartta nodemcu vardı. Uart üzerinden ana denetleyiciye bağlıydı. Farzı misal bi uygulamamda uarttan veriyi basıyordum nodemcuya o da mqtt ile gödneriyordu. Gömülü sistem olduğu için internet tarafında fazla emek sarf etmek istemiyoruz.