16x32 RGB 1/4 Scan Gizemli Yapı

Başlatan Mucit23, 04 Şubat 2019, 23:33:56

Mucit23

Selamlar

Birkaç tane 16x32 dış ortam RGB panel satın almıştım. Standart HUB75 diye satın almıştım ama gelen paneller 1/4 tarama çıktı.

Aslında 1/4 tarama da değil. Çok farklı bir yapı. Bu panellerle çok fazla uğraştım ama böylesine bir tarama tekniği ilk defa görüyorum.

İlk testlerimde elde ettiğim sonuç şöyle.
Panel Tarama Ucları ABC şeklinde isimlendirilmiş. HUB75 lerde olduğu gibi 1/8 tarama şeklinde umuyordum ama öyle çıkmadı.

R0 G0 B0, R1 G1 B1 olmak üzere 6 adet data girişi var. Diğer HUB75'lerde olduğu gibi İlk 8 satır R0G0B0, Sonraki 8 Satır R1G1B1 ile data alyor. Data uclarından R0'a sabit data basıp ABC uclarına elle komutasyon vererek tarama yapısını çıkarmaya çalıştım.

C pinini hiç bir etkisi yok. A pini çok garip bir şekilde Sadece yükselen ve düşen kenarlarda ekranın anlık olarak yanmasına neden oluyor
B pini ise bi anlamda satır seçim için kullanılıyor.

B=0 ise ve A'da yükselen kenar oldumu 2. Satır 100ms kadar yanık kalıp kapanıyor.
B=0 ise ve A'da düşen kenar oldumu 1. satır 100ms kadar yanık kalıp kapanıyor.
B=1 ise ve A'da yükselen kenar oldumu 4. Satır 100ms kadar yanık kalıp kapanıyor.
B=1 ise ve A'da düşen kenar oldumu 3. satır 100ms kadar yanık kalıp kapanıyor.

Saçma sapan bir çalışma şekli var ve standart ekranlara hiç benzemiyor.

Sonra kartın üzerindeki çiplere bakınca girişte TC4538 diye bir multivibratör kullanıldığını gördüm. Bu çip ledlerin neden bir süre yanık kalıp kapandığını açıklayacak gibi.

Ama bana standart yöntemlere göre ne faydası olacak onu anlayamadım. Bu konuda fikir yürütebilecek olan varmı?
https://toshiba.semicon-storage.com/info/docget.jsp?did=20678&prodName=TC4538BP

z

Bahsettiklerine gore kafamda sekillenen durum su sekilde,

A ve B yatay ve dikey tarama baslatan sinyaller.

B Dikey senkron A da yatay senkron

C ise pixel bilgisi. C nin etkisini gorebilmen icin yuksek frekansda data basman gerekebilir.

Niye boyle yapmislar?

1) Bir istesende ledleri bozulma sinirina kadar isildatamazsin
2) Klasik tarama teknigi


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

MC_Skywalker

Bu arkadaşta ilginç tek renk led matrixi incelemiş.
https://youtu.be/Degt4HUzWXY

WrtM

Merhaba, bazı led panellerde kontrol sinyali gelmediğinde led driver entegrelerini deaktif eden devreler var bahsi geçen entegre bu amaçla kullanılmış olabilir muhtemelen el yordamıyla girişlere 1,0 verip deneme yapıyorsunuz.entegrenin çıkışı driver oe girişlerine mi gidiyor kontrol etmekte fayda var.

Mucit23

Sanırım ekranı geri iade edeceğim. Standart 16X32 1/8 Scan RGB panel göndermesini isteyeceğim. Daha önce Bu ekranlar için bir sürücü yazmıştım. Yeniden bu ekran için kütüphane yazmakla vakit kaybetmek istemiyorum. Hem anladığım kadarıyla bu paneller çok sınırlı kullanılıyor. Yani istesem bir daha bulamayabilirim.

@z normal ekranlarda sabit akımlı led sürücüler kullanılıyor. Yani LED'leri doğrudan 1 yapsan bile LED ler bozulacak kadar akım çekemiyor. Bence farklı bir amacı var. Bilmiyorum belki A ve B girişlerinden uygulanan sinyale göre fazfarkına frekansına göre vs. LEDlerin parlaklığı ayarlanıyor olabilir. Tam olarak emin olabilmek için şemayı genel olarak çıkarmak lazım.

Oturup sürücü yazabilirim ama pek mantıklı gelmiyor. O yüzden bunu iade edip standart 1/8 scan HUB75 ekran alacağım.

OG

Alıntı yapılan: Mucit23 - 05 Şubat 2019, 11:06:53@z normal ekranlarda sabit akımlı led sürücüler kullanılıyor. Yani LED'leri doğrudan 1 yapsan bile LED ler bozulacak kadar akım çekemiyor.
P10 larda falan ledi 5V altında HC595 ile sürdüğü için portları fazla akım veremiyor, bu özellikten istifade ediyorlar.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Mucit23

Abi ucuz P10 larda aynen öyle 74HC595 kullanılıyor ama RGB panellerin hepsinde 16 bitlik led driver var.

Mucit23

Şöyle bir durum var.

Daha önce benim uğraştığım paneller RGB indoor yani iç ortamdı. İç ortam panellerde 1/8 veya 1/16 scan kullanılıyor. Panelin türüne göre değişiyor. Fakat anladığım kadarıyla dış ortam panellerde hep genellikle 1/4 scan veya 1/2 scan kullanılıyormuş.

Nedenini bilmiyorum ama şu iade edeceğim dediğim panellerde dikkatimi çeken pixellerin oldukça parlak yandıklarıydı. Uğraştığım iç ortam panellerde bunun ancak 4'de biri parlaklıkta yanıyordu pixeller. Belkide kurulan yapı ledlere yüksek akım verilmesine olanak sağlıyordu. Tam emin değilim ama tahminim bu şekilde. Çünkü RGB panellerin çoğunda SMD3535 gibi yüksek güçlü RGB ledler kullanılıyor.

Sıfırdan farklı bir sürücü yazmam gerekebilir dış ortam paneller için. Aliexpress de ne kadar dış ortam 16x32 RGB panele baktıysam Hepsi ya 1/2 scan yada 1/4 scan. Arada ne fark var hiçbir fikrim yok.

fahri-

Dış ortamlarda LED ışıklarının görünülürlüğü azaldığından scan oranını artırmak gerekiyor. Scan oranı artınca LED ler daha parlak yanıyor ve güneş ışığında da görülebilir hale geliyor.

Mucit23

#9
Daha önce satın almış olduğum ekran 1/2 taramaymış. Yapısı değişikti. Yeni gelen 1/4 scan ekranların mantığı biraz daha basit. Yapıyı hemen kavradım.
Ekranın iç yapısı aşağıdaki gibi.

Tek Renk P10 lara çok benziyor.

Ekranın HUB75 girişinde ledasic firmasına ait PR4538 kodlu bir buffer var.
https://datasheet4u.com/pdf-down/P/R/4/PR4538-Ledasic.pdf
Datalar bu çipten geçip ekrana dağılyor. C pininin herhangi bir işlevi yok. Hiçbir yere bağlanmamış. Tarama işlemi sadece A ve B ile yapılıyor. işin ilginci A ve B pininde sabit konum olduğu zaman ekran çalışmıyor. Yani A ve B pinin sabit olarak 00 yapsanız 1. satır aktif olmuyor. Bunu bu çip içindeki decoder kontrol ediyor sanırım. Bir çeşit güvenlik önlemi olsa gerek.

Ekranda istediğim bölgedeki ledleri açıp kapayabiliyorum. Fakat biraz gölgelenme sorunu var. Bunu ne yaptıysam gideremedim.

Resimdeki gibi


Özellikle yeşil renkte baya belli ediyor. Kırmızı ve mavide yeşile göre daha az belli ediyor.

>>Ekrana veri basarken yaptığım işlem bu. 1ms aralıklarla kesmeye gidip ekrana ilgili satırın datasını R0,G0,B0,R1,G1,B1 pinlerinde Clock eşliğinde gönderiyorum.

>>Daha sonra OE=1 yaparak ekranı kapatıyorum kısa bir süreliğine
>>Ardından Ave B ucları ile Satır seçme işlemini yapıyorum. Yani gönderdiğim dataya karşılık satırı seçiyorum
>>Latch girişinde küçük bir pals yollayarak Shift Registerlere göndermiş olduğum datayı dışarı çıkarıyorum.
>>OE=0 yapıp ekranı açtıktan sonra çıkıyorum. 

Birçok kombinasyonu denedim ama çözemedim. İyileşme bile olmadı. Ekran yapısıy lamı ilgili anlayamadım. Elimde hazır video kart felan da yok onda deneyeyim. Fikir yürütebilecek olan var mı?  Bu sorun olurmu şuan onu düşünüyorum