Otomobil hızlı yağ değişimi

Başlatan power20, 08 Nisan 2020, 13:45:02

power20

Özel servisi tercih ederek bakım maliyetini yüzde elliye kadar düşürmüştüm.  Sonra internetten yağ ve filtreleri  kendim aldım. Hızlı yağ değişimi yapan yere gittim.
 Cüzi bir işçilik aldı. Maliyet iyice düştü.

Şimdi aküden çalışan yağ boşaltma pompası gördüm. Bundan sipariş verdim. Hızlı yağ değişimini bununla kendim yapabilirim. Anahtar, edavat var. Yağ çubuğu yuvasından boşaltma yapılacak.

Alttaki karter tapası sökmeden yağ değişimi yapmanın zararı var mıdır? Bazı forumlarda aşağıda tortu birikiyor, tapa açılınca onu boşaltıyor demişler. İşin aslı var mıdır? Filtre üstte bir yerde. Tortuyu bu almıyor mu? Yağın içinde tortu ne arar? Yağda süzülen filtre edilen partiküller büyük mü?

Başka bir soru:  Yakıt filtresini uzun süre değiştirmezsek ne olur?  Normal değişim periyodu tavsiye edilen 30 bin km. Ben 100bin km olsun hatta değiştirmeden aracı satarım diye düşündüm.

Sozuak

Motor yağının ömrü aslında çalışma saati ile ölçülür km ile değil.
10.000 km baz alırsak
İstanbul
Ankara
Şehirlerini ele alırsak hangisinde motor ne kadar saat çalışmış olur?

Birinde hız ortalamanız 20km/h iken Diğerinde 50km/h ise motorların çalışma süreleri ne olur?

Yağı eskiten ısı/o2 teması/yakıt artıkları(yanma sonucu kartere kaçan yanmış gazlar)

Haliyle yağınızı km hesabına göre geç değiştirmeyin. Çoğu kişi sıfır alıp 4 sene sonra satarım dediği için çok umursamıyor.

Pompa ile zaten dipten yağ çakiyorsunuz. Filtreyi de değiştiriyorsanız sorun yok. Sadece yağ değişiminden önce motorun sıcak olmasına dikkat edin. Daha sonra 15-20 dk yağ süzülsün. Daha sonra değiştirin.
Atık yağı da lütfen bir yerlere dökmek yerine geri dönüşüme verin.

Yağ filtreleri küçük partiküleri tutamazlar haliyle bunlar yağın içinde dolaşır. Motoru çalıştırıp yağı ısıttıktan sonra değişim yaparsanız zaten krank karşı ağırlıkları ve sıçrayan yağlar dipte tortu birikmesine izin vermez.Yağ basıncı ışığı filtreden sonraki yağ basıncına bakar. Filtre tıkanırsa zaten uyarı ışığınız yanar. Bunun dışında filtre tıkandıkça aracın performansı düşer. Dikkat ederseniz uzun periyotlar sonra yağ değişince araç atak hale gelir. Sebebi filtrenin geçirgenliğidir.
Filtre de 250-300ml yağ tutar. Yağ eklerken filtrenin rezervini de hesaba katın.

 

fide

Yağ değişiminde tapadan salıp değiştirmek (ve tapayı da değiştirmek) daha iyi diye duydum. Tapadan yağ değiştiren bir arkadaş şunu gösterdi. Yağı pompa ile çekti. İşlem bittikten sonra tapayı saldı. Yarım su bardağı kadar daha yağ aktı.
Eski yağ ile yeni yağ karışımı problem olur mu bilmiyorum.
Yağın karışması sıkıntı oluşturmazsa pompa ile çekmek sıkıntılı olmaz diye düşünüyorum
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

coco

motor üst yağ kapağını açmadan altdan tıpayı sökünce yağ yavaş boşalır ve üst kapağı sökünce bir anda içerdeki yağın akışı artar.Sanırım o pompalar düz vites şanzıman yağları için iyi bir seçenek

power20

Alıntı yapılan: Sozuak - 08 Nisan 2020, 14:01:13Motor yağının ömrü aslında çalışma saati ile ölçülür km ile değil.
Belki motor türüne bağlıdır. Dizel araç, kalan yağ değişim zamanını kilometre olarak gösteriyor. 10bin km sonra değişmelidir gibi. Yetkili servisin dediğine göre güya orijinal yağ içerisinde özel bir madde varmış araç oradan yağın eskimesini  algılıyor ve uyarı veriyormuş. Dolayısıyla bu süre değişebilirmiş

Sozuak

Bazı benzinliklerde filtre değiştirmeden ücretsiz yağ değişimi sunarlardı. Filtre değiştirmez iseniz Bu işlem kötü ama. Aracın eğimine de bağlı bir miktar eski yağ kalsa da kimyasal olarak hatta o yağ 10 yıllık eski yağ bile olsa sorun yok.

İş makinelerinde yağ değişimi saatle ölçülür çünkü iş makinesi yerinden hareket etmeden saatlerce çalışır. KM bazında takip ederseniz hata yaparsınız. Haliyle araçlarda bu durum olmadığından km bazında bakiyorlar. Yağ pahalı birşey değil birkaç bin km geçse de araca zararı olmaz yeter ki O2 ile temas sonucu yıllarca bekleyen bir aracın bozulmuş yağı olmasın. Kirli olması da sorun değildir. İçindeki deterjan katıklarının işini yaptığını gösterir.

Araç yağında ne özel sensör maddesi var ne de araçlarda yağın parametrelerini ölçen bir sistem.

Mesela benim aracımda otomatik vites kutusundaki yağın eskimesini ölçen bir sistem var. WEAR Counter diye geçer.
Bu süre, sıcaklık değeri gibi parametrelerden tahmini eskime uyarısı veriyor. Her yağ değişimininde değişen yağ miktarı kadar sayısal değeri sayaçtan çıkartıp ecuya yazdırıyorsunuz o değere sayınca örneğin 150 Derecede 1 saat çalışma 10 count, normalde her çalışma saati 150 derece altında 5 count gibi.

Deseniz ki soğutma sıvısının eskimesini ölçen bir sistem var o da zaten elektriksel iletkenlikten yola çıkıyor anlarım. Yağ da sadece çalışma şartlarına bağlı tahmini eskime ölçümü olabiliyor.

Yağın hızlı boşalıp boşalmaması sorun değil. Ben daha mutlaka yağ doldurma kapağını açan sonra yağ boşaltan görmedim. Karter boşluğu hava emme manifoldu ve yağ seviye çubuğuna bağlıdır. Oralar da hava geçirmez bir yapıda değil zaten.

2007 den beridir aracımın tüm bakımlarını ve parça değişimlerini kedim yaparım.

Yağ ile ilgili temel bilgileri bu alanda çalışan y.mühendis bir büyüğümden öğrendim. DonanımHaberde de otomotiv bölümünde yağ ile ilgili çok eski ve uzun bir topiğin konu yazarlarındanım. İsterseniz link vereyim. Orada da yağ ile ilgili birkaç değerli arkadaşla bayağı alt yapı sağlamıştık.

Yağ eksik yada bozuk olmasın sorun değildir.

Örneğin şöyle bir ek bilgi vereyim. Magnatec yağ reklamlarını bilirsiniz. Amerika da mıknatıs gibi yapışır ve motoru korur diye reklam yaptıklarından büyük bir ceza aldıklarını o cezadan sonra orada buradaki gibi reklam yapmadan satabildiklerini biliyormusunuz!

diot

Uğraşmana gerek yok. Ben yağı satın aldım ve özel servise gittim. Yağ değişimi yapacağımı ve  geri vites lambalarının yanmasığını belirttim. Servis benden yağı aldı lift ile aracı kaldırdı karter koruma saçını söküp yağı boşalttı . Orjinal Yağ filtresi takıp yağ dolumu yapıldı. Daha sonra geri vites müşiri bozukmuş (kırılmış) onuda değiştirip toplam 80Tl aldı. fiyata dahil olan yağ filtresi + gerivites müşiri + servis. Bence uğraşmaya değmez. Zaten müşir + filtre toplam 65 tl kalan işcilik 15tl.

power20

Bizim markaya göre özel servis sırf işçilik 150 diyor.  140a yapan da var 15lira işçilik olmaz. Onu bahşiş olarak atman beklenir.

Yetkili servis malzeme dahil 1200 müydü neydi en son. Fiyatı düşük göstermek için bazı filtreyi 2 bakımda bir değiştiriyor.

muhittin_kaplan

#8
Dizel Yakıt Filtresi 2de1 değişir.
Yağ Filtresi, Kartel Tıpası,Hava Filtresi, Polen Her seferde
Yakın zamanda Bunlarla beraber, Trigger Set,Devirdaim, VKayış Set, KrankKeçesi Değişimi ücreti için 600tl işcilik verdim.
Yağ değişimi için 150 işcilik iyidir.
Bunları birçok zibilyontane otomobil ile alakalı forumlarda bulabilirsiniz.

diot

Alıntı yapılan: Kılıç - 08 Nisan 2020, 18:31:30Bizim markaya göre özel servis sırf işçilik 150 diyor.  140a yapan da var 15lira işçilik olmaz. Onu bahşiş olarak atman beklenir.

Yetkili servis malzeme dahil 1200 müydü neydi en son. Fiyatı düşük göstermek için bazı filtreyi 2 bakımda bir değiştiriyor.

Bu fiyatlar nedir kardeşim. Alt tarafı 1 tapayı söküp yağı boşaltacak ve yağ filtresini değiştirip yağı dolduracak. Toplam süre 10 dk. Benim servis o zaman bu işi bedavaya yapıyor demektir.  (araç opel astra)

power20

Şaka değil ciddiyim. Başka özel servislerden fiyat aldım, 140a bırakan oldu. Fakat uzak.

Neyse benim pompa gelmiş. Artık değişim için 50lira vermeye de gerek kalmadı. Yağı filtreyi internetten alırım. 

Bir tek yakıt filtresini ihmal etsem ne olur onu anlamadım. Dizel araç. 30bin(2bakım) yerine 100binde değişse ne olur? Onu kendim yapamam. Aracı kaldırmak gerekiyor.

mozkan87

Eski karbüratörlü araçlar olsa hiç bir şey olmaz en olsa tekler. Ama enjektörlü araçlarda çok kritik öneme sahip yakıt filtreleri. Ben olabileceklerden bildiklerimi yazayım
1. Araç enjektörleri ömrünü yitirebilir. Aşağı yukarı tamir ettirirseniz en iyi ihtimalle 1500 tl mertebesinde tutar. Yenisini taktırırsanız 5-6 bin tl civarı.
2. Yakıt pompası hasar görebilir. Oldukça maliyetlidir.
3. Araç motor arıza ışığı yakabilir.
4. Kış aylarında filtre de biriken su donup filtreyi patlatabilir.
5. Araca yeterli yakıt gitmeyebilir, çekiş düşer.
6. En önemlisi birgün bu sepeplerden uzun yolda veya trafikte olmayacak bir yerde kalabilirsiniz.

Yukarıda yazdıklarım yakıt kalitesine çok bağlı sonuçlar. Eğer kalite kötü ise 1000 kmde de bu sonuçlar ortaya çıkabilir.

quarko

Bende periyodik bakım için filtreleri internetten alıp özel serviste değişim yaptırıyorum. Geçen sene sadece yağ filtresi, hava filtresi ve yağ değişimi yaptırdım. 50TL verdim, işçilik olarak. Bu sene bunlarla birlikte polen ve yakıt filtresi değişimi de yaptıracağım. En fazla 100TL tutar diye düşünüyorum.
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

muhendisbey

2019 kasımda servise 1500TL periyodik bakıma bayıldım. İyi niyet garantisi için de mecbur bayılmak zorundayım.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Okan AKÇA

100tl işçiliğe bitiriyorum sanayide malzemeyi benim yada tamircinin almasi farketmiyor. Servisler 3x fiyata yapinca tamirciler kazansın.