Laptop Pili Şarj Olmuyor

Başlatan PhD, 17 Mayıs 2020, 16:11:54

PhD

Merhaba Arkadaşlar,

ASUS marka K55VD model laptop'umun pili (pil modeli A32-K55) şarj olmuyor. 3 ay gibi bir süre bilgisayarı açmamıştım. Elime aldığımda açmaya çalıştım pilden açılmadı, şarj kablosunu taktım denedim açıldı. Pil bölümünde "%0 kullanılabilir (prize takılı)" şeklinde yazıyor. Daha önce de pil full bitmişti ama şarja taktığımda şarj oluyordu. Bende şarj olur düşüncesi ile bekledim ancak şarj olmuyor ve belli bir süre sonra laptop üzerindeki pil ışığı yanıp sönmeye başlıyor. Hem kapalı hem açık tüm şekillerde bir kaç gündür şarjda tutuyorum ancak hiçbir gelişme yok. Işık şarj olurken turuncu renkte, tam şarjlı iken yeşil renkte olurdu. Şu anda turuncu renkte sürekli yanıp sönüyor. Pili ölmüş olamaz 3 ay öncesine kadar laptop'u pildeyken 2-3 saat gidecek şekilde kullanıyordum. Yani sadece 3 ay kullanmadığım için hemen ölmüş olamaz diye düşünüyorum. Kaldı ki pili ölmüş laptop'lar da kullandım, bu şekilde şarj etmeme sorunu olmuyordu, hem şarj oluyor hem de belli bir süre  adaptörsüz çalışıyordu. Şimdi şarj kablosunu çektiğim anda laptop direk kapanıyor.

Tabi internetten bazı yöntemler araştırdım, denedim ve olmadı. Aklıma pil çok aşırı tükendiği için dışarıdan kendim şarj etmek geldi fakat kaç volt vereceğimi kesitiremedim. Labtop üzerindeki 9 adet pinleri kontrol ettiğimde GND ile canlı uçlar arasını 3.3V civarında ölçüyorum. Pil üzerinde 10.8V 4400mAh, 47Wh yazıyor. Pil üzerinde 9 tane pin var ve en sağ ve sol pinlerine + ve - diye belirtmiş. Şimdi ben bu iki pine 11V ve 440mA ayarlasam ve belli bir süre versem olur mu?

Yeni batarya alabilirim ancak sorun batarya mı, adaptör mü yada bilgisayar mı kestiremediğim için hangisini almam gerektiğine de karar veremedim.

Bu sorun daha önce yaşayan veya sorun hakkında bir fikri olan var mı?

Yardımlarınızı bekliyorum.

Şimdiden çok teşekkürler.
...hiç...

Sozuak


Bataryanın içindeki devre pc ile iletişim kurup onay vermediği sürece dışarıdan voltaj vermeniz bire işe yaramaz. Anlaşılan o ki  batarya kullanıma kapatılmış. Laptop üzerine çalışan yerlere sorun bunun bir programı vardı ama adını da hatırlamıyorum her laptop batarya modelini destekler mi onu da bilmiyorum. Bu ticari bir durum. Yenisini almanız için. Uzun süre kullanmayacağınız bataryayı %80 şarj edip nem geçirmesin diye streç vs sarıp buzdolabına koyun  +4 derece de saklayın dondurucuya koymayın. Tahminim yeni batarya alacaksınız.  İçindeki hücreler sağlamdır bu arada çöpe atmayın. En azından varsa ve yenisini almak zorunda kalırsanız, eski bataryayı  teknik işlerle uğraşan öğrenci, hobici birisine verin (tabi siz değerlendirmeyecekseniz)

PhD

PC ile pilin haberleşmesindeki problemin pilden kaynaklandığına nasıl emin olabiliriz? Yani yeni alacağım pilde de böyle bir şey olabilir mi? Pilden kaynaklanıp kaynaklandığını anlamak için bu bahsettiğiniz program (ismini hatırlayamadığınız) işe yarar mı acaba? Eğer hatırlayabilirseniz belki bulup deneyebilirim diye düşünüyorum. Yardımınız için teşekkür ederim.
...hiç...

Sozuak

Pilden değil içindeki devreden kaynaklı durum, arıza değil. Devrenin pil bozuk uyarısını göndermesinden. Hücreler sağlam olsa bile devre belirli şartlar gerçekleşince aradaki mosfetleri kapatıyor ve batarya kullanılmaz oluyor.

M.Salim GÜLLÜCE

Pili açabilirseniz içindeki devreyi izole edin ayırın.
Hücreleri düşük bir akımla manual şarjedip yeniden PC ye bağlayın.
Gene pil hatası raporu gelirse deverdeki MCU kontroller bloke ediyor demektir.

PhD

Elimde gerekli malzemeler olmadığı için sokağa çıkma yasağı biter bitmez, iş yerine gidip dediklerinizi yapmaya çalışacağım. Zaten bu pilden ümidi kestim.
...hiç...

HexfeT

#6
https://yadi.sk/d/Q6umf2-e3MfU4X

Linkteki program çalıştırıldığı laptop un bataryası hakkında bilgileri batarya içindeki mcu dan çekip gösteriyor. Ekran çıktısını burada paylaşırsanız yorumlanabilir.

Batarya sistem üzerinde kullanılmadan uzun süre bekleyip hücre voltajları belli bir seviyenin altına inerse çıkışı kesiyor. Sisteme güç verildiğinde hemen şarj olmuyor. Lityum pillerin kimyası gereği aşırı boşalmış hücrelere hücre voltajı 3V üzerine çıkana kadar küçük bir akımla ön şarj uygulanması gerekiyor. Asıl şarja sonra geçiliyor. Bu ön şarj işlemi bir saate kadar sürebiliyor ve bu sırada bir bilgi verilmediğinden şarj olmuyor yanılgısı yaratabiliyor. Sistem "şarj oluyor" bilgisi gösterse bile %0 da bekliyor.

Fakat hücreler batarya içindeki mcu yu besleyemeyecek kadar boşalmışsa ve mcu resetlenirse bir daha ayağa kalkamıyor. Yazılım bu şekilde düzenlenmiş. Bu durum yazılım atılarak düzeltilebiliyor. Bunu yapabilecek cihaz ve gerekli yazılımlar ise batarya ithalatı yapan bazı firmalarda bulunuyor. Batarya dış dünya ile könektör üzerindeki data ve clk pinleri ile habeleşiyor.

Bu arada MCU kısmını ve anahtar mosfetleri baypas etmek işe yaramıyor. Notebook üzerindeki güç yönetimini sağlayan mcu ve yazılım batarya ile konuşmadan iş yapmıyor.

Sizin durumda sistem uzun süre yattığı için sorunun bataryada olma ihtimali daha yüksek fakat her şarj olmama durumunda sorun bataryadan çıkmaz, sistemde de arıza olabilir.

Lityum pillerin sebep olabileceği potansiyel faciaları ve marka imajına verebileceği zararı düşünürsek işler oldukça sıkı tutuluyor.

PhD

@HexfeT cevap için teşekkürler. RAR şifresini verebilir misin acaba?
...hiç...

HexfeT


PhD

Programı indirdim, teşekkür ederim. Programın verdiği batarya ile ilgili bilgiler resimdeki gibidir. Yardımcı olabileceğiniz bir şey olursa paylaşabilirseniz sevinirim.

...hiç...

mg1980

@PhD ,
Orijinal markanın bataryasını almazsanız alacağınız piller o kalitede olamaz diyebiliriz.Sizin pillerinizin sağlam olanlarını o devreyle çalıştırmaya uğraşın bence..devre arızalı veya yukarda sayın HexfeT'nin anlattığı gerekçelerle çalıştıramazsanız o pilleri atmayın...alacağınız muadil bataryada kullanırsınız..

HexfeT

#11
Batarya son tam şarjında dizayn edildiği kapasitesinin %51.4 ü kadar enerji depolayabilmiş. Yani hücreler epey zayıflamış ve kapasitesi yarıya düşmüş. Arada diğerlerine göre daha kötü durumda olan hücre olabilir. Yazılımın bu değerlerle bataryayı artık ölü kabul ediyor olması muhtemel. Voltaj çok düştüğü için mcu resetlenmiş de olabilir.

Hücreleri değiştirmeye falan uğraşmayın derim. Sağlam bataryada dahi hücrelerle mcu kartının bağlantısı kesilirse bir daha çalışmıyor. Mcu enerjisi asla kesilmemeli. Hatta bir denememde voltajı kesmeden hücreleri değiştirmeyi başardığım halde sonuç alamadım. Eski hücrelerin durumu hakkında tutulan bilgiler yine sorun oluyor. Bu tip müdahaleler uygun yazılım yükleyip sıfırlama imkanı varsa yapılabiliyor.

Orjinal batarya bulabileceğinizi hiç sanmıyorum. Notebook çok özel bir model olmadıkça uygun fiyatlı yan sanayi batarya bulunabiliyor.

mg1980

#12
Sayın @HexfeT,
Bu konuda benim de sorum olacak..Batarya içindeki bu devre anladığımız kadarıyla Lion pillerin hassasiyetine karşı emniyet devreleri...Bu devreyi tamamen iptal edip bataryayı dışarda haricen şarj ederek bilgisayarı çalıştırmak mümkün müdür?

Bir diğer sorum da şayet mümkünse batarya bilgisayara takılı iken emniyet devresini gözardı ederek şarj edip çalıştırma imkanı var mıdır ? Şimdiden teşekkür ederim. Elbette diğer hocalarımızın  görüşleri de  kıymetlidir.

PhD

@HexfeT hocam açıklamalarınız için çok teşekkürler. 

Bir kaç bir şey daha soracağım. Şimdi anlamadığım pilleri bir şekilde şarj edersek içerideki devrenin beslemesi gelip çalışmasına neden devam edemiyor? Yani şu anda batarya içindeki devre çalışmadığı için PC iletişim kuramıyor, bu sebeple de şarj işlemi başlamıyor veya bir şekilde bilgisayar bataryayı bozuk yada yok hükmünde sayıyor. Daha önce hiç laptop batarya devresi incelemedim ancak içerideki devrede kullanılan entegre, işlemci gibi bir şey olmaması lazım, sadece bu iş için özel üretilmiş bir entegre olması lazım diye düşünüyorum. Demek istediğim bir şekilde piller şarj olunca sistem çalışmasına devam etmeli, yeniden program atılacak bir durum olmaması lazım diye düşünüyorum. Ayrıca bu sistemi tasarlayanlar pil tamamen biterse sistem geri nasıl çalışacak problemini düşünmüşlerdir herhalde değil mi? Yani ben olsam batarya laptop'a bağlandığında içerideki devre laptop'tan enerjisini alacak şekilde tasarlardım veya hem pillerden hem laptop'tan beslenecek şekilde tasarlardım diye düşünüyorum ama atladığım yada anlamadığım bazı noktalar var sanırım, yanlışta yorumluyor olabilirim.

Yine daha önce hiç laptop bataryası ve devresi incelemediğim için soruyorum, bataryanın üzerindeki 9 adet pinlerin en sağ ve en sol pinlerine ARTI (+) ve EKSİ (-) diye belirtmiş. Bu pinler direk pillere bağlı değil mi? Yine içerideki bu devre üzerinden mi yani mosfetler veya her ne varsa onlar üzerinden mi piller ile bağlantı kuruluyor? Yani bu iki pine uygun gerilim ve akımı versek az bir şey de olsa pilleri şarj edemez miyiz?

Tekrar cevaplar için çok teşekkür eder,

İyi çalışmalar dilerim.
...hiç...

HexfeT

#14
Sizin batarya içindeki devre çalışıyor, sistem ile iletişim kuruyor. Aksi olsa sistem batarya yok olarak algılardı. Program gösterdiği bilgileri okuyamazdı. Problem batarya içindeki sistemin bataryanın artık ölü olduğuna karar vermiş olması. Bunun muhtemel sebepleri;

1- Hücreler mcu yu çalıştıramayacak kadar deşarj oldu ve resetlendi. Dediğim gibi bundan dönüş yok. Mcu enerjisi kesilirse hücreler sorunsuz olsa dahi batarya bir daha çıkış vermez. Güvenlik gereği yapı böyle tasarlanmış.

2- Hücrelerdeki yıpranma sebebiyle olan %50 ye yakın kapasite kaybı artık bataryanın ölü kabul edilmesine neden olmuş olabilir.

3- Genel sağlık %51.4 görünse bile hücrelerden biri %50 nin de üzerinde bitiktir. Seri bağlı hücreler arasında büyük kapasite farkı olması ya da birinin ölü olması bataryayı kullanılmaz hale getirir. Mcu bunu tespit etmiş ve fişi çekmiştir. Ayrıca %51.4 görünen sağlık durumu şu an değil bataryanın son şarj olduğu tarihe ait. Yani o günden bu güne hüclerin hepsi ya da en az biri artık ölmüştür. En güçlü ihtimal bu.

Konektördeki + uç ile batarya arasında mcu nun kontrol ettiği iki mosfet bulunuyor. Dışarıdan voltaj vermek işe yaramaz. Bu şekilde şarj olsa bile mcu bataryanın artık öldüğüne karar verdiyse yapacak bir şey yok.

Lityum pillerin bir özelliği de eğer aşırı deşarj olurlarsa kalıcı olarak bozulmaları. Dibine kadar sömürülmeden erken farkedilip ön şarj ile kurtarılabilir belki ama dibi görüp bir de uzun süre yatarsa yapacak bir şey yok.

Güç kesildiğinde mcu neden bataryayı öldürüyor diye düşünebilirsiniz. Cevap çok basit. Mcu gücü neden kesilir? Ya hücreler dibine kadar boşalmıştır, ya da sivri zekalının biri kurcalamıştır. Oynanmaya bu kadar müsait olsaydı emin olun patlayan notebook haberinden geçilmezdi. Notebook servisleri de dahil servis işleriyle uğraşan adamların çoğu 25-30 yaşına kadar bir baltaya sap olamayıp cup diye bu işlere kalkışan adamlar. Elektronik bilgisi sıfır. Tamire verilen cihazların resmen içinden geçiyorlar. Deneme yanılma usulü o kadar ağır saçmalıyorlar ve arızaları giderilebilecek o kadar çok cihaz çöpe gidiyor ki inanamazsınız. Herif iki dakikada çözülecek en basit arıza için buck konverterdeki mosfete cımbız atıp >10.000tl değerindeki makineyi çöp ediyor. Parmağını yalayıp ısı var mı diye oraya buraya dokunurken geri beslemeye dokunuyor, gümm! USB çalışmıyor diye 19V adaptör girişinden kablo çekip usb konektörüne veren var yahu. Bu adamların elinden geçmiş bataryayı evinize sokar mısınız? Ya da marka sahibi olduğunuzu düşünün. Böyle bir gerzek kurcaladığı için ürününüz yangın çıkarsa,  ölüme ya da yaralanmaya sebep olsa nasıl bir habere konu olursunuz?

@mg1980
Batarya terminalindeki + - uçlara dışarından bir güç kaynağı ile uygun voltaj verildiğinde çalışıyorsa olabilir.  Fakat sistemin bataryayı şarj etmesi sağlanamaz.