--

Başlatan FxDev, 04 Ocak 2007, 20:05:51

FxDev

--
----

ismetelk

slm hocam bende bitirme projesi olarak bunu alacaktım. önce araştırmalar yaptım hocaya sundum hoca bunu daha önce yaptırdım diye kabul etmedi bu dediğinin aynısının yapılmış halini tes olarak gordum. yapan arkadaş güneş panelini bir metalin uzerine monte etmiş ve metalin dört köşesine foto diyot koymuş bu foto diyotlardan alınan sinyalleri opamp kullanarak karşılaştırmış ve bu karşılaştırma sonucunda iki adet step motorla yapılan bi duzenek sayesinde komple sistemin güneşe doğru donmesini  sağlamış. mantık basit ve güzel kendinde tasarlayabilirsin devreyi.
eğer gazi üniversitesinde okuyosan yada bi tanıdığın varsa kütüphanenin tez odasında bu soylediğinin aynısın tez halinde var. ayrıntısı ile açıklanmış tabi tez odasından tezlere bakabilmek için gazi kimliği gerekiyo eğer ankarada isen ben yardımcı olmaya çalışırım kütüphane için. ankarada değil isen başka bişeyler düşünürüz
kolay gelsin

ismetelk

pardon izmirdeymişsin
dediğim şekilde bi düzenek kuramazsan tezi alıp işine yarayan kısımlarını tarattırırım ve gönderebilirim zaman bulabilirsem tabi.

sdonmez


geceuydusu

dediğin devreyi biyerde görmüştüm. şeması yok ama nasıl olduğunu anlatayım. 2 tane opamp kullanacaksın. opamplara karşılaştıcı bağlantısını yap. 2 tane LDR yi 2cm lik bir borunun içine koy. biri sağa dieri sola bakacak. aynı V şeklinde içinde LDR olan 2 boruyu hareketli panelin üstüne koyacaksın yani panelle beraber aynı yönde hareket edecek. LDR nin biri opamp a dieride öbür opamp a bağlanacak.  devrenin simetriğini yapacan. opamp çıkışlarını PNP ve NPN transistörleri ile güşlendir  H köprüsünü kullan. arayada motoru bağla. motor paneli dişli yardımı ile dönderecek.  
devrenin mantığı basit bişey. her iki LDR deki ışık şiddeti aynı olursa motor dönmeyecek. yani H köprüsünü süren opampların ikisininde çıkışı -v yada +v olacak. bu durumda motor dönmez. diyelimki sağdaki soldakinden fazla oldu. o anda opamplardan biri kutup değiştirir ve motor paneli döndermeye başlar. LDR lere düşen ışık eşit olana kadar döner ve durur.
opamp yerine 40106 veya 4069 NOT kapısınıda kullanabilirsin. LDRyi +v ile lojik girişe bağla birtane direnç veya potu  bağlayıp onuda LDR ile GND ye bağla. bu devrenin aynısından birtanedaha yap. LDR leri yukarıda anlattığım gibi yerleştir. böyle daha basit olur.
kullanacağın transistörler motorun akımını karşılayacak güçte olmalı.

ismetelk

Alıntı yapılan: "FxDev"Gazili hocam,maalesef izmirliyim,bana tarayıcıdan çekip gönderebilirsen çok makbule geçer....
hocam haftaya finaller var zaman bulabilirsem bi sınav çıkışı hallederim olmazsa tatilde okulda PLC kursuna gidecem o ara gönderirim acelesi yoktur umarım
bu arada o resimdeki şebo'mu çok severimde:)
kolay gelsin

KAZIMUGUR

Bir köşeye atmışım.LDR ler uygun açı ile yerleştirilirse iş görür.


KAZIMUGUR

Bir kitaptan alıntı sanıyorum ama adını bilmiyorum.
Bu tip devreler pek opamp seçmez ne olsa gider hesabı.
1*LM358 -2*741-1/2LM324...

geceuydusu

buyur kardeş şeması burda
40106 entegresinin besleme bacakları 7 GND , 14 +12v

Ziya

sabah güneşi nasıl buluyor? rastgele tarayarak mı? Yoksa bu sadece bir günlük kullanım için mi?
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

x-tol

merhaba

Öncelikle kolay gelsin diyorum gerekli devreler verilmiş.
Ama söylemeden edemeyeceğim.Bu başlığa görünce sanırım lise 2 düzeyinde bir arkadaşımızın bu soruyu sorduğunu tahmin ettim.Fakat gazi üniversitesi kelimesi geçince(veya herhangi bir üniversite)tek keklimeyle şok oldum.
Bu tür çok basit uygulamalar var çünkü iki ldr+karşılaştırıcı+sürücü  iki dc motorla bu tür birşey çok rahat birşekilde yapılabilir.
Aslında söylemek istediğim şey odtü veya diğer üniversitelerdeki genelde lise öğrencilerini katıldığı çizgi izleyen robot yarışması bu tip bir robot ile aynı zorlukta birşey.Bu tür yarışmalar hep eleştirilmişti(lise öğrencilerine yönelik olduğu halde).Bu tip yarışmalara hiç katılmadım.Onun için savunmuyorum.
Fakat üniversite düzeyinde bu tür projelerin(tez olarak) yapılması ile şok oluyorum.

Bu konunun biraz dışında ama kendimi tutamadım özür dileyerek yorumlarınızı bekliyorum

ismetelk

@x-tol
taş birazda bana geldi sanırım.
arkadaşa önerdiğim gazinin kütüphanesinde olan tez lisans bile değil hocam yüksek lisans tezi olarak yapılmış.
bu odtü de falan düzenlenen robot yarışlarınada liselerden ziyade üniversiteler katılıyo hocam. çizgi izleyen demişsiniz ama genelde sumo robot yarışları oluyo ve ben yapıyorum. uğraştınızmı bilmiyorum ama pek liselilerin yapabileceği kadar kolay bi iş değil bence.
sanırım bizim okullarlardan baya uzaklarda kalmışsınız, tabi insan üniversitelerden çok şeyler bekliyo ama söz yine dönüp dolaşıp bizim eğitim sisteminin çarpıklığına geliyo.
yanlış anlamayın aslında temelde fikrinize katılıyorum. ama bide türkiyenin gerçeği olan mevcut bi durum var ortada. hocaların çoğu ne biliyoki öğrenciler ne yapsın.
mesela bu sene bizim sınıftan bitirme tezi olarak basit bi güç kağnağı alan hatta onuda bana yaptıran arkadaşlar var.

kirli heri

Konu açıldı bende söyliyim
benim eleman 10 cu sınıfa gidiyor 2 ay önce fizik hocası ödev vermişti
bizde Harun Bayram hocamızın elektronik adlı eski bir kitabından alıntı yapıp bu sistemi tasarladık bitmek üzere (sayfa 107)
güneş panelleri eski hesap makinelerinden sökme

OG

Olumsuz düşüncelere takılıp kalmayın, öğrenmeye, açıklarınızı kapatmaya bakın.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.