---

Başlatan FxDev, 03 Ocak 2007, 11:55:57

FxDev

---
----

ismetelk

güzel ve basit bi devre
devreyi bataryaya bağladığında batarya dolu ise transistor iletimde ve boyle olunca kırmızı led in uçları kısa devre olacağı için yanmıyo, yeşil yanıyo. bataryanın şarjı azalınca gerilim bolucu dirençler transistorun beyz ine yeterli gerilimi veremiyo ve kesime gidiyo. boyle oluncada kırmızı ve yeşil led 470 ohm dirençle birlikte seri olarak beslemeye bağlanıyo. ledlerin iç yapısından dolayı değişik renkteki ledler seri bağlandığında biri yanarken diğeri yanmaz. (hepsi için geçerli olmayabilir emin değilim) mesela mercek ledlerle normal ledleri seri bağladığın zaman normal led yanarken mercek led yanmaz. burda da bu mantık kullanılarak transistor kesime gidince sanırım kırmızı led yanarken yeşil led sonecek.
burda dikkat edilmesi gereken beyz ucundaki gerilim bolucu dirençleri kullandığın bataryaya bağlı olarak yeterli beyz polarmasını sağlayacak seviyede değiştirmek olacaktır. farklı gerilimli bataryalarda farklı dirençler kullanılır. bu devre  1.5 voltluk pil için yapılmış. daha buyuk gerilimli bataryalar için beyz Vcc  arasındak direnç değeri buyur.
kolay gelsin

roleci

Devredeki transistör BC serisinden herhangi bir NPN (TUN) olabilir.(BC237-238 gibi).Beyz dirençlerine seri trimpotlar takılarak polarmalandırma yapılabilir.Bu şekilde siz de ayarlı bir güç kaynağından NORMAL veya DÜŞÜK seviyelerini SET edebilirsiniz.

Piyasada aynı NO'lu transistörlerin çok değişik aralıklarda betaları olmakta.(Mesela BC238'in 150-300 arası gibi).Durum böyle olunca da şemalarda verilen direnç değerleri transistörlerde beta değeri seçebilmektedir.