Linear Accelerometer

Başlatan 122055221, 15 Ocak 2007, 22:00:30

122055221

Arkadaşlar elimde aşağıda linkte göreceğiniz chip den var ama somut bir uygulama bulamadım. Geliştirilebilecek uygulamalarla ilgili fikirleriniz varmı??

http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/10221.pdf

armys2000

Benimde şu sıralar almayı düşündüğüm bir entegre bu araç takip sistemimde kullanmak için arıyordum (araç durdu , araç hareket etti bilgisi alabilmek için ) daha öncede buna benzer g kuvveti ölçen entegreler incelemiştim. Bu tarz entegreler genelde G kuvvetini potansiyel fark (Volt) olarak veriyorlar. Benim düşüncem bu voltaj bilgisini bir AD (anolog dijital konvertor) ile okuyup g kuvveti hesaplamak
o pdf dosyasında da görüleceği üzere entegrenin son duruşuna (dünya yuzeyine göre) göre x,y,z düzlemindeki çıkış gerilimleri belli dolayısıyla g leri de belli   sadece cihazı son koyduğun konumunda ki voltajı kendin için  sıfır sayıp bundan sonraki değişiklikleri hareket olarak ve ne kadar lık bir hareket sağladığını hesaplamak. Burda kaç voltluk bir değişimin nekadar G ettiğini bulmak daha önce bulmuştum ama şimdi  detaylı inceleyemedim bu konuda yardımcı olamaycağım sanırım ordaki grafiklerden çıkartılabilir yada direkt olarak bunun application note unu bulup ordan incelemek lazım .. ben picin ad ünitesini kullanarak bunu çözmeyi düşünüyorum yada harici bir ad kullanacağım. orda pdf te opamp ile seviyeyi biraz yukseltmiş burda bu opamp comparator olarak kullanılırsa sadece hareket varmı yokmu bulunabilir bu benim uygulamam için  olası bir çözüm ama sizin ne tarz bir uygulamanız olacak o konuda biraz bahsederseniz ona göre yardımcı olmaya çalışırım.. Ayrıca ben ankrada bu veya buna benzer bir entegre bulamadım bulduğun yerin adresini vs sini verebilirsen mutlu olurum acilen benimde ihtiyacım var buna... Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bu topik güzel oldu özellikle kara kutu vs tasarımcıları için yada robotik ile ilgilenler için Görüşmek dileğiyle Bol Şanslar

Klein

malesef akselerometre ile hareket  sensörü yapamazsınız. akselerometreler ivmelenmeyi ölçer. ivmelenme durduğunda , yani hız sabitlendiğinde sensör çıkışınız da başlangıç konumuna gelecektir.  Ama araçta tam sabit bir hız olmayacağından , küçükte olsa bu farkı kullanarak sonuca ulaşabilirsiniz. Ama hız hakkında bi fikir sahibi olabileceğinizi zannetmiyorum. sadece hareket var , ya da hareket yok şeklinde bir algılama yapabilirsiniz.

z

Neden oyle dusunuyorsun? Ivmenin sifir olmasi hizin sabit oldugu anlamina gelir. Ivme sifir olmadan once hiz bilindigine gore ivme sifir olduktan sonra da hiz biliniyor demektir.

Ancak ivme olcer ile hiz ve pozisyon tespitinde elektronik devreler, kapasite sizintilari, opamp ofsetlerindeki kaymalar, sinyal uzerine binmis gurultu vs hesaplanan verilerde (hiz ve pozisyonda) zamana gore buyuk miktarda hatalara neden olacaktir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aslan_korhan

Benim UMPC bilgisayarda böyle bir sensör var. Ani darbelerde harddiskin kafasını geri çekiyor.
İçini açtım ve sensörü buldum. Yaklaşık 4mm x 4mm birşey.
Bunun menüsünde X, Y ve Z olarak hareketleri görebiliyorum.
Fakat araçın dur, kalk gibi durumlarını tam olarak algılayacağını sanmıyorum.
Yani çok hattaya neden olur.
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

Klein

@bunalmış hocam

Teorik olarak haklısınız. Ancak pratikte bu çok kolay değil. PWM çıkışlı akselerometre kullanılarak belki opamp ,adc vs... hataları giderilebilir. ısı sensörleri ile sıcaklık kaymaları da kompanze edilebilir. Ancak , sensörlerin hassasiyetinin de sınırları var.  Yüksek hızlanma ve yavaşlama durumlarında belki çok iyi formüle edilmiş bir matematik ile birşeyler yapılabilir. Fakat aracın sensör hassasiyetinden daha yavaş hızlanması ya da yavaşlaması durumunda bütün hesaplar kayacaktır.

raltin

Bildiğim kadarıyla Nintendo Wii'nin el kumandasındaki sensorlerden birisi bu tarz bir G sensorü. G sensörü ile çok kısa aralıklarla ivme bilgisini alıyor ve bu bilgi ile kumandayı hangi yönde ne kadar hareket ettirdiğinizi hesaplayabiliyor.sabit hızta uzun süreli harekette küçük hata payları dahi büyük farklar yaratacak olsaca  benzer şekilde kısa süreli küçük hareketleri ölçmede kullanılabilir.

mhk

Şimdi amaç nedir ? ivme , hız yada hareket bunlardan hangisi ölçülmek isteniyor. Eğer hareket ise ölçülmek istenen. Basitçe tekerleklerden alınacak hareket bilgisi ( Opto, dinamo benzeri vs.) olabilir. Bu durumda dur kalk geri git vs bilgisi alınabilir. İvme ölçülecekse , teoride benim düşüncem şudur. Sarkaç prensibi ile çalışan bir potansiyometre. Yada basınç ölçümünde kullanılan piezo kristal prensibi vs. vs. Hız ölçümünde hareket sensöründen alınan bilgiye matematik ilave edilmek suretiyle ölçüm yapılabilir.Fizik formülleri gözden geçirilebilir. Umarım yanlış bilgi vermemişimdir.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana