ARM9 geliştirme boardı yapıyoruz [DONANIM]

Başlatan mp3dragon, 30 Aralık 2007, 22:39:42

mp3dragon

@Prof.EleCTroN,
BGA olunca alternatifler oldukça artıyor. Fiyatlarda daha uygun hale gelebiliyor. Ama pcb tasarımı, daha ziyade board baskısı ve lehimleme dertleri ve maliyetleri üstel biçimde artıyor.

@arslan74,
4 kat PCB de maliyet hedeflerimizin tutacağını zannetmiyorum. PCB tasarımında zorlanırsak mecbur o konu gündeme gelebilir.

@mcan,
168 pin edo lar için bende senin gibi düşünüyorum. ne dersin deneyelimmi? Kargo ne tutar acaba? edo ram modül 10 usd bile değil tanesi 1 usd altına geliyor. TFT Driver konusunda içinde ram olan seçenekler de var ama bu sefer hem VGA - TV çıkışları yok hemde Linux-WinCE driverları yok. Oturup kendimiz driver yazmak gerekecek. Bunun yerine board tasarımına biraz ilave koymak benim tercihim.

@Göktuğ,
PCB konusunda yapan yer varsa söylediğin limitler dahilinde çalışmamızın bir bir sakıncası olmayacak. 100x160 mm bir alana (Euro1) sığdırabilirmiyiz?

@OG,
Fiyat konusunda da global bilgi almamız mümkün mü? En az 10 adet olacak gibi görünüyor.

TFT driverin voltaj seviye problemini Data ve TFT LCD hattına 74LVC16245 veya 74lvc245 atarak çözebiliriz. Adres hattı işlemciden drivera olduğu için seviye dönüştürücüye gerek yok. elimde 10 adet 74LVC16245 ve 25 adet 74LVC245 bulunmakta severek paylaşabilirim. Ancak yetmeyebilir. 74LVC16245 16 bit tek eleman olduğu için herhalde göktuğ'un terciği olur. Pahallı eleman değiller. Elimdekiler tsop kılıf olduğundan pcb de fazla yer de işgal etmez. Giriş ve çıkışlarda sıralıdır.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mcan

@mp3dragon alalım dersen hemen alıp denemeye çalışalım,ama pcb ye 208 pinlik qfp kılıfı oturtabiliyorsak ondada her özellik var hemde sdram ile çalışıyorki sdram bulması daha kolay. ha aklıma bi durum daha geldi.biraz zihnisinir yöntemi ama belki işe yarar. seviyye dönüştürücünün datasheetine baktım propagasyon gecikmesi 4ns bizim bulacağımız dramlar 60 bilemedik 50 ns şimdi bu 74 serisinden biraz daha hızlı bişey bulup remle kontrolör arasına koysak? hem 5v remle çalışırız hem rem daha kolay bulunur hem kullanılan 74xxx sayısı azalır sadece 5e1 yada 6ya 1 lik yada daha düşük bir performans kaybımız olur.nedersiniz?

mp3dragon

@ddavut,

Söylediğin konuyu göktuğ ile konuştuk. Hatta göktuğ beni uyardı kendisi bu konuda en tecrübelimiz. Ancak enteresan bir durum var, nette olan onlarca boardun hiç birinde, Atmel'in kendi kiti dahil, bu konu dikkate alınmamış. Yani "S" şeklinde yollar yok. Niye olduğunu biz de bilmiyoruz. Yinede dikkate alıp almamayı göktuğ bırakıyorum.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

@mcan,

ram ile driver arasına ttl koymak riskli. En güzeli senin modüllerin uyması. S1D13513 de kullanılabilir. Ama hem bacak sayısı fazla hemde fiyatı yüksek.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

S1D13506 ile yapılmış bir kart;


Aynı kartın burada da eagle dosyaları var;
http://rapidshare.com/files/80963723/S1D13506_BRD.rar.html
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mcan

biz bu kartı ayrımı yapıcaz yoksa arm borduna bitiştiricezmi?

ahmet2004



edo ram çeşitleri.



Şema sdram 32Mx16 ya göre yapılmalı.

OG

Tooling 150-250usd arası değişebilir. PCB tane fiyatı 2usd-5usd arası değişebilir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ahmet2004

SDRAM lerin 2 adet takılıp 32 bit olması daha uygun değilmi?

Tek 32mb ramle linux veya winCE randıman verirmi?

mcan

Alıntı yapılan: "ahmet2004"SDRAM lerin 2 adet takılıp 32 bit olması daha uygun değilmi?

Tek 32mb ramle linux veya winCE randıman verirmi?
ne gibi bir avantaj sağlar 2 tane 16 bitlik ayrık remler?

ahmet2004

tek 16bite yazmak okumakla çift 32bit okuma yazma kullanmak aynı mıdır? Bu işlemci 32bit değilmi.Zaten kapasiteler düşük.

Bir çok At91rm9200 projede çift kullanılmış ayrıca.32bit okuma yazma yapılmış.

mcan

Alıntı yapılan: "ahmet2004"tek 16bite yazmak okumakla çift 32bit okuma yazma kullanmak aynı mıdır? Bu işlemci 32bit değilmi.Zaten kapasiteler düşük.

Bir çok At91rm9200 projede çift kullanılmış ayrıca.32bit okuma yazma yapılmış.

tek 16bite yazmak okumakla çift 32bit (64 bit oluyor sanırım) okuma yazma kullanmak anı değildir olmalı. ben bu cümleyi anlamadım fakat şunu söyleyebilirim.tek parça 32mb rem daha iyi olmaz mı? yani 8m x 32bit listedeki bu remi alıp kullansak tek pakette 32mb ram elde ederiz 32 bitlik olduğunundan işlemcinin sdram süren kısmı da destekliyorsa ki destekliyor bir okumada 32 bit okur 32 bit yazarız.hem ayrık kılıflar olmadığından pcb basitleşir diye düşündüm

@mp3dragon edo-ramin ciplerini siteyle irtibat kurarak aldım ama datasheetine ulaşamıyorum bi baksak bakalım kıza derdimi anlatana kadar baya bi uzun sürdü biraz garip geldi sanırım modülün üzerindeki cipi soran ilk ben olmuş olmalıyım :D  verdiği isim şu ;  HY51V16404A gogıldan bir forumdan 16bit lik olduğunu okudum.ama emin değilim

aklıma gelmişken sdram bulabilecekmi herkes? eğer bulamayacağımızı düşünüyorsak o siteden esdiremi de çıkarabiliriz,kargo parasına verdiğimiz yüzde düşer.ama 32bit x 8M LİK çipleri olan bişey lazım muhtemelen 4 çipli 128mb lık modüllerdir.

mp3dragon

16 bit SDRAM'ı pcb dizaynını daha kolaylaştırdığı için tercih ettim. Çift sdram kullanarak olabilir ama pcb içinden çıkılmaz hale gelmesin. ilave tft driver da var çünkü bizim boardda.

HY51V16404A edoram, hynix firmasının eski bir ürünü gözüküyor kendi sitesinde de datasheet yok.

@mcan, tek pcb olacak. Yani oldurabilirsek. Ben s1d13506 kartı örnek olarak verdim.

edit: modüller üzerinde genelde 4 - 8 -  16 bit veri yoluna sahip sdramlar vardır. çoğunlukla da 16 bit.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

tae

pcb yapim asamasinda signal integrity analysis yapilmasi iyi olabilir. sdrama giden trace uzunluklari ayni olmalidir ki prop delay de ayni olsun. HyperLynx integrity analysis icin kaliba en tavsiye edilen yazilim.  Impedance match icin  smd direnc icin placeholder burakilabilir.
Yazdiklarim internetden buldugum bilgilere dayaniyor.

Bu board icin en azi 2-3 iteration gerekebilir. 4 tarafli board fiyati Baskidevreden 400 -500 euro civarinda (bir kere yaptirmisdik 1-2 il once). Buna dayanarak cift tarafli pcb iteration icin daha mantikli (ucuz) secim olabilir.

Ek olarak pcb yapimi icin bu sirket arastirilabilir (kendi tecrtubem yok bunlarla)
http://www.expresspcb.com/

yuksek layer sayilarda Baskidevreden daha ucuz olabilir.

mp3dragon

Tekrar tekrar söylüyorum. Bu bir ARM9 başlangıç projesidir. Çift çekirdek P4 performansı kimse beklemesin. Ama nasıl ki 486 tabanlı pc ile günümüzün son sistem pc ci arasında donanım uyumu söz konusu ise, aynı şekilde bizim sistem daha gelişmiş ARM sistemlere uyumlu olacaktır. Yani burada öğrenen, istediği sisteme terfi edebilir.    

SDRAM konusu çok uzatmaya gerek yok, 32 MB tek SD ram yeterli gelir. PCB dizaynını da düşünmeliyiz. TFT driver da eklenince aynı adres ve data yoluna 3-4 çip bağlamak pcb konusunu zorlar. SD ram bulma konusunu da kimse kafasına takmasın piyasada bolca ve ucuza modüller bulunmakta, modüller üzerinde de kapasiteye göre 4, 8 ve 16 adet çip yer almakta. Bacaklar uyumludur. En kolay ve en ucuza bulunabilecek malzeme sdram dır.

5 volt edo ramlar 72 pin edo modüller üzerinde bolca yer almakta.
Hurdacılarda neredeyse bedava. Bende bir kaç modül var bulamayan arkadaşlara verebilirim.

Atmel Türkiye distp. Arrow ve EBV elektronik gözükmekte. 15-20 adet AT91RM9200 ve 15-20 adet de AT45DB321 veya AT45DB642 için fiyat isteyelim mi?

Bir bilgi ve geç gelen cevap da TFT driver konusunda. Ayrık tft driver kullanmak dezavantajı olduğu kadar avantajlıdır da. Şöyle düşünün içinde tft driver olan ARM ler ekran tazelemesi için gerekli ramı sistem ramından kullanırlar yani ramı paylaşmak zorundadır. bizim sistem ramına ihtiyacımız yok çünkü tft driverin kendi ramı var yani işlemci ekran tazeleme işi ile hiç uğraşmayacak. Ekrana görüntü attı mı dönüp başka işlere bakabilecek.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.