dokunmatik lcd

Başlatan kemalsa, 01 Ekim 2003, 19:00:09

kemalsa

ya beyler bu dounmatik lcd ler varya bunların nasıl çalıtığı hakında bilgisi olan var mı yaaaaaa kafama tkıldıdaaaaa :oops:

DumrulBey

Merhaba,

Arkadaşım dediğin ekranlara TouchPad özelliği olan ekranlar deniyor. Bu sonradan takılan şeffaf ekranlar ile yapılıyor. Eskiden ekran kenarlarında XY olmak üzere alıcı-verici mantığıyla IR matrix tekniği uygulanırdı. Bunun bir sürü dezavantajı olduğu için sadece kısa bir süre kullanıldı.

Senin aradığın teknolojiyi dünyada iki firma üretiyor ve patent hakkı onların olduğu için ne benzer tekniği olan ekranı ne de aynısını üretme imkanını yok. Eğer NFI (Near Field Imaging) teknolojisini saymassak tam olarak iki çeşiti var:
1-Rezistif
2-Kapasitif


Rezistif olanlar üzeri hafif pütürtülü oluyor o şekilde ayırt edebilir. Kapasitif olanlar gerek tekniği nedeniyle gerekse en iyi sonucu vermesinden en çok tercih edilendir. NFI (Near Field Imaging) ise kapasitif olan ile aynı tekniği kullanmasına karşın tek farkı özel bir eldiven ile yönetilmesidir. Eldiven dezavantaj gibi görünse de endüstride büyük avantajlara sahip. İsimlerinden nasıl bir teknoloji olduğu anlaşılabilir. Ben sana en çok tercih edilen kapasitif tekniği anlatmaya çalışayım.

Öncelike ekran yapısı için aşağıdaki resme bir bak. Ekran çevresinde elektrotlar ekran yüzeyinde düzgün bir elektriksel alan oluşturuyor. Bu alan sürekli ölçülerek bir değişme olduğunda analog veri koordinat verilerinin hesaplanmasında kullanılarak bilgisayara sayıal veri olarak gönderilir. Biz parmağımızı dokundurduğumuzdan elektriksel alanda bir değişiklik olur. Bu iki iletken arasında kapasitif bir akımın akmasına demektir. Burada dielektrik madde bildiğimiz cam. Olan olay ise sanki gergin bir ipek çerçeveye parmağınız ile dokundurduğunuzda arka tarafta bir yükselti oluşmasına benziyor. Tabii ekran bu akımı temsil ediyor ve bu akım çerçevedeki elektrotlara uzaklıkları hesaplanarak koordinat bulunuyor.



Bu ekranların çalışma tekniği dışında kullanım sırasında ön plana çıkan bir takım özellikleri de vardır. Mesela en önemlisi dayanıklı olmasıdır. Bunun yanında yansıma yapmaması ve de antibakteriyel olması diğer önemli özellikleridir. Kullanım sırasında benim denediğim kadarıyla parmaklar haricinde hiç bir şeye duyarlı değil. Yani insan vücudunun elektriksel özelliği kullanılıyor.


Sonuç olarak güzel bir teknoloji. Çok iyi bir geleceği var. Özellikle KIOSK sistemlerde. İyi para da var ama patent hakkını unutmamak gerekir.
Ülkesini seven Türk evladına bir mesaj:
Patent ihlaline girmeyecek başka ve daha iyi ucuza mal edilen bir teknolojiyi bir bulursak Türkiye geleceği olan bu teknolojide söz sahibi olur. Tabii bulduğunuzun tüm dünyada patent hakkını almak gerekir. Tüm gizli dehalara duyurulur. Biraz kafanızı kullanıp deneyler yaparsanız olmayacak iş değil.

Bu mesajı niye verme gereksinimi duydum! Çünkü teknoloji gelecek vaad ediyor ve 3M gibi firmalar tüm kullanım hakkın ellerinde bulunduruyorlar. Gelecek ise dokunmatik ekranlar ile dolu bir hayatı içinde barındırıyor. Üreteceğiniz her üründe bu ekranlar için patent ücreti ödeyeceğinizi düşünürsek işin önemi daha da artar.

Hadi arkadaşlar boş zamanlarınızda (kafa yorulmasa da) biraz kafa yorun, iyi bir şeyler bulursanız bilimsel deneyler kanıtlayın. Bunu yaparsınız! İçinizde ne gizli dehalar var.

Kolay gelsin...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)