gerilim bölücü direnç için hesap formülü_?

Başlatan mustafa_cmbz, 29 Ocak 2009, 20:09:21

mustafa_cmbz

arkadaşlar gerilim bölücü direnleri hesaplayan bir program yazacağız...bunun için bana bir formül lazım...

mesela değişken bir voltajımız var max. 12v verbiliyor diyelim...biz de bunu pic ile ölçeceğimiz için max.5 çıkış almamız gerekli değilmi_?

eğer öyle ise benim kafamda tasarladığım programın mantığının şu olmasını istiyorum...

programda 2 tane kutucuk olacak ben birinci kutucuğa dirençlerin böleceği gerilim kaynağının değerini yazacağım ikinci kutucuğa da maksimum almak istediğim degeri yazacağım ve butona bastıımda bana dirençlerin değerini  gösterecek....birde watt olayı var ama bilmiyorum nasıl hesaplanıyor...analog'ta pek fazla iyi değilim aslında hesap kitap mevzunda iyi değilim...bu konuda bana yardımcı olacak arkadaşların fikirlerini bekliyorum...tek istediğim şey formül...iyi çalışmalar...


timpati

@wsxwsx şema çizip, formülize etmiş, sağolsun. ukalalık gibi algılanmazsa, ben de denklemin nerden çıktığını anlatayım. malum, ezber değil yerleşmiş bilgi gerekebilir amatörlere. bilen biliyordur nasılsa, bu çabayı küçük görmesinler.

herşey ohm kanunundan çıkıyor aslında. nedir, iki direnci seri bağladık (yukarıdaki şemaya bakın) ve bunlardan üstteki, +potansiyele (Vin dediğimiz giriş gerilimi) bağlı olana R1 ve alttakine de R2 dedik, R2'den 0V potansiyele (şase) karşı çıkış (Vout) aldık.
şimdi bu iki direnç üzerinden şaseye akan akımın değeri (seri oldukları için ikisinden de aynı akım akar)
I=V/R=Vin/(R1+R2) dir. Vout gerilimi ise zaten şekilden de görüldüğü gibi R2 üzerinde düşen gerilimdir ve değeri de bu akımla R2'nin çarpımına eşittir (V=IxR) o zaman çıkış gerilimi:
Vout=IxR2 olur. bu deklemde daha önce bulduğumuz akım değerini yerine yazarsak:
Vout=[Vin/(R1+R2)]xR2 olarak buluruz. yukarıda @wsxwsx'in yazdığının sembolik hali. o, R2 için uygun gördüğü sabit 10kohm değerini kullanmış.

yalnız burada dikkat edilecek bir nokta var. giriş empedansının sonsuz olduğunu kabul ettiğimiz bir ölçü aletiyle R2 üzerindeki gerilimi okursak gerçekten de hesapla bulunan değerin aynısını görebiliriz. ancak pratikte ne kadar da olsa ölçme sırasında bile biraz akım çekilir ve hesaplanan değerler kayar. burada ölçü aletinin hiç akım çekmediği varsayılmıştır (aynı şekilde PIC giriş portunun da). eskiden kullanılan döner bobinli ölçü aletleri varken şu anlattığım konu bir ders olarak okutuluyordu (ölçme tekniği). şimdi en azından CMOS teknolojisi sayesinde bu akımlar ihmal edilir hale geldi. çok hassas durumlarda bunun da hesaba katılması gerekir. bu yüzden de gerilim bölücü dirençler seçilirken teorik olarak oranı tutan her değer kullanılır gibi görünse de pratikte sınırlar sözkonusudur ve çok büyük seçilmemelidirler. aynı şekilde çok küçük de olmamalıdırlar. örneğin bu uygulamada miliamperlerin yanında mikroamperler ihmal edildiğinden R2 için 1k-10kohm arası kullanmakta sakınca yoktur. elbette giriş sinyalinizin kaynağı da bir kriterdir ve bazı durumlarda o da gözönüne alınarak direnç değerleri seçilmelidir (çok yüksekse dirençlerde büyür, gücü zayıfsa küçük direnç kullanılamaz vb)
why mr. anderson, why ?

Klein

Küçük bir düzeltme: Ohm kanunu değil Kirchoff kanunu.

timpati

Alıntı yapılan: "Klein"Küçük bir düzeltme: Ohm kanunu değil Kirchoff kanunu.

aslında hem haklısınız hem de değil  :D  akımlardan yola çıkma konusunda evet, bütününde hayır.
why mr. anderson, why ?

erhanmete

bu kısmını bi şekilde iyi kötü yapabiliyorum kanunlarla:) fakat bir karşılaştırıcı yapacaksak bölünmüş birden fazla değere ihtiyacımız varsa ne yapacağız ?

MURSEL

yine  Kirchoff kanunu.
yeterli olucak
seri baglı direnclerin gerilimlerin toplamı kaynak gerilimine eşittir...


fakat bir karşılaştırıcı yapacaksak bölünmüş birden fazla değere ihtiyacımız varsa ne yapacağız ?

seri devrede dirençler içinden gecen akımı bulup direnc degerleri ile carptıgınızda her direncin üzerinde düşüen gerilimi bulmuş olursunuz ..
gerilimi almak istediginiz noktadan  refarans noktasına kadar direncelrin gerilimini topladıgınzıda sonuc acık bir şekilde cıkar  buna ilişkin bir calışma düşünürsek  12v batarya için şarj ünitesi yapalım maxşarj degeri 13.8   akü boş degeri  10.8 v dir bir lm324 veya iki opampı karşılaştırıcı oalrak kullanark saglıklı bir şarj ünitesi yapılabilri yapılcak işlem seri direnclerle ile akünüü kiritk deger gerilimlerini  elde  etmek ve opampa karşıalştırılacak gerilim olarak iletmek.opampın cıkıjını lojik mantık dikkate alınrak örnegimiz gercekleşmiş olur  (mustafa yapmak istedigin bu sanırım o yüzden actım biraz  ;) kolay gelsin

gevv

çözüm değil ama iyi bir örnek http://www.miscel.dk/MiscEl/miscel.html  tüm detayları veriyor  uA,mW,% vb.

 

mustafa_cmbz

şu programı indiremiyormuyuz acaba veridğiniz linkteki sitede dowloand linkini göremedim...iyi çalışmalar...

gevv