Lazer Pcb Printer Projesi (Herkesi yardıma bekliyorum.)

Başlatan computerboy, 21 Ekim 2010, 15:29:29

muhittin_kaplan


crackerboy

Mutlaka denenmesi gerektiğini düşündüğüm için paylaşıyorum:

Öncelikle şu adreste yazılanları iyice inceleyin:
http://home.roadrunner.com/~randylinscott/copier.htm












Burada yazılanlara göre kağıdın dram üzerinde yüklenen toner partiküllerini üzerine çekebilmesi için zaten korona deşarjına maruz bırakıldığı şeklinde. Ancak şekilden görüldüğü üzere bu deşarj tam drum ile kağıdın arasındaki mesafenin minimuma düştüğü yani kağıdın drama neredeyse temas ettiği anda ve kağıdın hemen altından uygulanmaktadır. Eğer böyle değilse yani sadece bir tel vasıtasıyla kağıda negatif yükleme yapılıyor ise bu durumda yazıcıyı inceleyip kağıda temas eden deşarj telini/tellerini bulun ve bakır plakanın yüzeyine temas edecek şekle getirin. Telin bakıra temas etmeya başlaması toner kağıt ile buluşmadan önce gerçekleşmelidir.


Şekildeki 4.betimelemede negatif yüklü tel.
♥ ♥ ♥ Varlıkla yokluk arasındaki ince bir çizgide ♥ ♥ ♥

crackerboy

Not: Tonerin kağıda aktarılması manyetik alan etkisinden ziyade ilköğretim veya lise fizik derslerinden anımsayacağınız üzere "elektrostatik yük" bir başka ifade ile "triboelektrik deşarj" etkisi ile gerçekleşmektedir.

Doğru yöntemler üzerine yoğunlaşırsanız sonuca daha çabuk yaklaşacağınızı düşünüyorum. Aslında tonerin bakıra tam olarak yapışabilmesi için kullanılan plaketteki bakırın toplam yüzey alanı ve bakıra ve FR4 plakete ait dielektrik sabiti üzerinden yapılacak (kart kalınlığı ve yüzey alanı göz önünde bulundurularak) heseaplamalarla plakete aktarılacak negatif elektrik yükü belirlenmeli. Bu şekilde toner partiküllerinin tam olarak plakaya kuvvetlice bir şekilde yapışması sağlanacaktır. Ancak ısrarla üzerinde durduğum husus öncelikle plaket kağıda göre daha düşük dielektrik özellikte olduğundan (bakır yüzeyden dolayı) ve kalın olduğundan kağıda göre daha yüksek bir gerilimle negatif yükle yüklenmesi gerekmekte. Bunun için yazıcının bu yükleme işini icra eden iletkenini kullanmak yerine kendiniz yazıcının bu ünitesinin kaç kiloVolt elektrik ürettiğini tespit edip bu seviyenin birkaç kat üzerindeki değerlerde gerilim sağlayabilen bir kaynak kullanarak (çok dikkatli olmalısınız) bu etkiyi artırmanızdır.
Sonuç olarak toner kağıda yapışıyor ancak bakırı beğenmiyorsa bakırın cazibesini artırmanız şart.  :) Tam sağlıklı transfer gerçekleştirmek için birkaç kV elektrik üretebilen devreleri konuya ilave etmek gerek.
Bu arada dramın bakıra temas etmemesi dramın hayrına olacaktır. Çünkü dramın üzerindeki fotoelektriksel duyarlılık özelliği veren yüzey çizilecek ya da aşınacak, sonrasında toner tutmaz hale gelecektir. Ancak bakır yüzey drama 0.5mm'lik mesafe gibi bir yakınlıkta olsun ki toner transferi gerçekleşsin.

Bu arada dramın silindiri kesinlikle bakır yüzeye temas etmesin çünkü üzerindeki (+) yük bakır plakadaki (-) yükle temas ederse nötrleşir, bakırın cazibesi kalmaz. Bu hususları göz önünde bulundurmakta fayfa var.
Bu da dikkat edilmesi gereken bir diğer husus.   :)
♥ ♥ ♥ Varlıkla yokluk arasındaki ince bir çizgide ♥ ♥ ♥

computerboy

Arkadaşlar teşekkürlerimi sunuyorum. Bu işler için çok çok çoook zaman gerekiyor toplamda 7-8 adet yazıcı parçaladım tabi maddi yönünüde ele almak lazım. tonerin dağılma sebebi plakete yeterli seviyede negatif voltaj yüklenememesi denemelere tekrardan başlamak isterim ancak çalışma odam hanım tarafından fes edildi :) atölye gibi çalışabileceğim sıcak bir ortam bulursam tekrar denemelere başlıyacağım belki yaza olabilir. Aslında harici bir voltaj yükleyici bulup tekrar denemek lazım tonerin dağılma nedeni olarak aklıma çok çeşitli sebepler geliyor ama en çok basgın çıkanı ise plaketin ve dramın kağıda göre dizany edilmesi (kağıt yumşak ve emici- plaket sert ve parlak ) yayların yumşatılması ile bu sorun bir nebze önlenebilse voltaj yükleyicinin kuvveti artırılıp tekrardan test edilse muhtemelen çalışacak gibime geliyor şu anda test imkanı olan arkadaşlar varsa test edip gözlemleyebilir.

serkan

Konu açılalı on yıl olmuş.

Dağınık se çizer gibi yazmasının sebebi drumdaki tonerin plakete olan uzaklığı. Kağıt besleme silindirini sökerek uzaklığı azalttım dalgalı dağınık yazma sorununu çözdüm.Kullandığım çift taraflı 10x20 plaket ve topraklama yapmadım.


Sozuak

Aslında lazer değil de ink jetlerde matbaa mürekkebi kullanılabilen modellerde (püskürtme delik çapı büyük olanlar) daha başarılı sonuç alınabilinir diye düşünüyorum. Kuşe mürekkebi diye geçen bu mürekkepler kuruyunca sanırım sudan etkilenmiyor. Denemedim ama sonuçta matbaada basılan kağıtların mürekkebi suda çözülmüyor. Çözünürlük te oldukça yüksek.
Tek sorunu yazıcıya bu mürekkebi koyduğunuzda ara ara baskı alıp kafalarda kurumayı önlemek gerekiyor. Kurursa kafa çöp oluyor açılma olasılığı çok çok düşük.

Bunun dışında inatla ve hem para hem emek harcayan arkadaşları tebrik ediyorum. Ben cesaret edemezdim doğrusu.

serkan

Burada dikkat edilecek husus kağıt besleme silindirlerini hizalı koymak . Transfer merdanesini plaketin druma biraz rahat girmesi için bir,iki mm geriye çekmek.Transfer merdanesinin solunda kancadan çubuğa yüksek voltaj veriliyor geriye çekince kanca çubuğa temas etmeyebilir.Garanti olsun diye çubuk kanca bağlantısını çelik yayla yaptım .

Yeniden kağıt besleme silindiri ve transfer merdanesini ayarladım. ilk resimdeki tonerin olmadı alanlar düzeldi.

Drumu çizmemesi için plaketin kenarlarındaki çapaklar çok iyi temizlenmeli.

Plaket duruma az bir şey değebilir, zarar verecek kadar değmemeli, bunu kağıt besleme silindiri ile drum arasına plaketi koyarak kontrol etmeliyiz.

Son baskının hali.


Toner pişirmeyi iptal ettiğim için aseton buharı ile toneri pcb'ye kaynaştırdım.resmin kenarındaki silikler aseton buharı vermeden önce elimle dokundum ondan dolayı öyle.Yazıcım xerox 3040 toner muadil.

engerex

Alıntı yapılan: Sozuak - 11 Mayıs 2020, 11:24:37Aslında lazer değil de ink jetlerde matbaa mürekkebi kullanılabilen modellerde (püskürtme delik çapı büyük olanlar) daha başarılı sonuç alınabilinir diye düşünüyorum. Kuşe mürekkebi diye geçen bu mürekkepler kuruyunca sanırım sudan etkilenmiyor. Denemedim ama sonuçta matbaada basılan kağıtların mürekkebi suda çözülmüyor. Çözünürlük te oldukça yüksek.
Tek sorunu yazıcıya bu mürekkebi koyduğunuzda ara ara baskı alıp kafalarda kurumayı önlemek gerekiyor. Kurursa kafa çöp oluyor açılma olasılığı çok çok düşük.

Bunun dışında inatla ve hem para hem emek harcayan arkadaşları tebrik ediyorum. Ben cesaret edemezdim doğrusu.

Reklamcıların kullandığı mürekkep hatta makinaları deneyebilirsiniz. Kalın brandaya çıktı alıyorlar. Düz olan herhangi bir yüzeye çıktı alınır. Sadece branda veya daha ince bir malzemeye en basit bant ile tutturmak gerekir. Birde DPI'ı yüksek tutmak lazım, normalde pikseller sayılıyor gibi bir şey.

Sozuak

O yazıcılar farklı benim bahsettiklerim masaüstü yüksek çözünürlüklü yazıcılar. cescesor.com, bitmeyenkartus.com gibi sitelerde kuşe mürekkeplerle birlikte satılıyor. Haliyle lazer yazıcı gibi drum kağıda temas edecek gibi bir durumu da yok kağıtla kafa yüzeyi arasında mesafe de var. Açıkçası şu an bu işe bütçe ayıramam ama kasası haşat ucuz bir 2. el denk gelirse sökülüp denenebilir.

AXI

Piyasada direk PCB yüzeyine baskı yapan ve verimli çıktılar alabilen cihazlar var mı?
Yani bu sektörde ki pek çok kişinin aklına gelen bu yöntem üretime dönüşememiş ise zannettiğimiz kadar doğru bir yöntem olmayabilir.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

tekosis

@serkan güzel çalışma olmuş, elinize sağlık.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

ipek

90'lı yıllarda Yazıcıoğlu hanında Epson'dan bozma ,CD üzerine baskı alma aparatı satıyorlardı,sıkı para istiyorlardı,bi ara kapağı kaldırdı baskı makinası bildiğîn Epson ama iç mekaniğine bir şaryo ilave edilmiş, o kadar hurdada dolanırım bir tane denk gelmedi,bununla birlikte birde kafaları temizlemek için 30 Wattlık ultrasonik yıkama aparatı veriyorlardı..

computerboy

#72
Arkadaşlar konu hortlamış :)

Baya uzun zaman olmuştu bırakalı bu işi duygulandım desem yeri. O dönemdeki çalışmalarımı 4sharede yüklemiştim ve şimdi baktım hala duruyor ilginç bir şekilde.

https://www.4shared.com/folder/9JW5CTzw/Pcb_Printer.html

https://www.4shared.com/account/home.jsp#dir=zf-7AbTw