pic basic proda dizi değişkeni

Başlatan vatandas30, 08 Ocak 2011, 21:04:00

devkartal

#15
Sayın Ete;
Cevabınız için teşekkür ederim, bana çok fadası oldu bilginizden faydalanmak  güzel bir durum


Bu yazınızda bazı teknik detaylar var(ayrıntılara girmeden  benden istediğiniz eksik bilgileri tamamlamak istedim daha sonra bu konuda da yazı yazarım)  bunları net anlamak için sizden  konu hakkında bilgi almak istiyorum
Saat projesini :  aslında bu saat devresi uygulamasının   kaynak kodu ile elimde mevcut bazı ufak tefek sorunları var fakat onu da olmazsa gerekirse kaynak kodu ile  paylaşırım.  Ben devreyi pertinaks üzerinde yaptım çalışıyor fakat enerji kesildiğinde saat sıfırlanıyor 3.6.v şarj edilebilir bataraya'yı şarj ettirememiştik bu sorunu mevcut başka bir şeyi yok bu sorun halen var .Meselede buradan başladı nasıl bu kodları anlarım da sorunu çözerim fakat yetersiz bilgi yüzünden her şey yarım kaldı ve başa döndüm.


Bir sorunda bu saat devresini proteus da çalıştırırken  gerçek saat bilgisini masa üstü bilgisayarımdan alma durumunu başarmıştım fakat  bunu nasıl yaptık nasıl olsuğunu şuan hiç bilmiyorum proteus için bir kod mu yazıldı yok sa bir ayar meselesi mi? hiç bilmiyorum herhangi bir araştırmada yapmadım konu çok dağılıyor ama bu eksikliği de bildirmek istedim


Saat Projesi ilgili detaylar ve kompanentler
pic16f628 x1
2 satırlı LCD ekran x1 (16x2)
DS 1302 RTC x1


3 adet buton SEC,KAYDIR,ARTTIR için ( aslında ayarlamanın sonunda SET et içinde bir buton koymak lağzım )


24 saati gösterecek: saat ,dakika, saniye, gün, gün adı,  ay ,yıl


Bir de şarjlı batarya kısmı var enerji kesildiğinde saat bilgileri sıfırlanmasın diye (Olmaz sa  3 V saat pili koyarak çözmeye çalışacağım)


Sıcaklık kısmıda var bunda  bir sıkıntı olmadığı için ayrı olarak yazdım DS 1620 kullandık
Daha sonra eklemek istediğim kısım ise alarm sesli melodi  uygulaması  bu henüz fikir aşamasında


bilgilerinize

ete

Hemen hemen bütün RTC lerin batarya pini vardır. Genelde 3 V luk lityum pil ile beslenir. İşin genel prensibi şudur. Sistem şebeke voltajı 3,5-5V aralığında olmalı. Pil 3V luk olmalı. Bu şekilde yaparsanız RTC daima hangi voltaj daha yüksek ise otomatik onu kullanır. Kullandığı kesilirse otomatik pile geçer. RTC Data sheet ini iyi okumalı ve hangisi batarya pini hangisi şebeke besleme pini karıştırılmamalıdır. Bu şekilde yapılırsa saat bilgisi kesinlikle kaybolmaz.
ayrıca RTC için şarjlı pil kullanmayada gerek yoktur. CR3232 pil yaklaşık 10 yıl idare eder. Değermi şarjlı pil kullanmaya?. Şarlı pil belkide o kadar dayanmaz. Bir müddet sonra bozulur. Pek çok kişi orada süperkapasitör de kullanmaktadır. Düşünün artık millet oraya pil yerine kondansatör bile bağlıyor sen şarjlı pillerle uğraşmaya çalışıyorsun. Şarjlı pil işini unut bence. Direk CR3232 kullan. Şarlı pil kullanılmaz demiyorum ama madem kullanacaksın gereğinide yerine getirmelisin. Şarj seçenekleri data sheet de verilmiş. Trickle şarj diye isimlendirmişler. Bunun birde registeri var ve oradan ayarlanıyor. Harici dirençlerde kullanılması gerekiyor. Data sheet de açıklanmış.
Proteus da RTC nin özelliklerine girerseniz orada saat bilgisini PC den al yada programdan al gibi seçenekler olduğunu görebilirsiniz. Oradan yapmışsınızdır.
Unutmayın RTC lerde genelde Saniye registerinin 7 nolu biti Halt yani durdurma bitidir. Bu bit HIGH durumunda olduğu müddetççe saat çalışmaz. Saatin ayarlı olup olmadığı bu btden da anlaşılabilir. Ayar verdikten sonra bu biti sıfır yapmak gerekir. Böylece saat sürekli çalışır.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

devkartal

Yeniden Merhaba
Son yazınızı bir kaç defa okudum gayet anlaşılır açık bir dille yazmışsınız benim takıldığım bir iki yer var siz bunu benim acemiliğime verin dedikten sonra hemen yazmaya devam ediyorum .
Saat pil meselesini sizin önerdiğiniz gibi yapmaya karar verdim belki süper kondansatör kullanırım , fakat bu şarj ettirme kısmını anlamak istiyorum elimde hiç kullanılmamış 3.6V şarj edilebilir batarya var onu test etmek için şarjlı kısma biraz baktım anlamaya çalıştım ama bunun fiziki bağlanma kısmını çözebilirim gibi geliyor fakat bu bit lere nasıl nereden ve pic'in hangi ayağındaki pin basıl müdehale edilir işte burda durum flu oluyor bu konu hakkında bana bizlere konuya ilgi duyan arkadaşlara bilgi verirsen yararlı bir kaynak olur diye düşünüyorum . DS1302 RTC içinde 7. Bit ile ilgili yazmış olduğun Durumuda biraz daha anlatırsanız iyi olur . Ayrıca pic uygulamalarında 8 bit data veri kısmına nasıl değişiklikler yapılıyor .Bu konularla ilgili detaylı bilgi almak istiyoruz
Kolay gelsin