CRP-GOLD Reaktif güç kontrol rölesi ve akım ölçme

Başlatan Mucit23, 25 Ocak 2011, 10:45:15

z

Alıntı yapılan: mucit23 - 27 Ocak 2011, 23:10:41
Arkadaşlar bişey dikkatimi çekti. İnternetteki akıp trafolarına bakıyorumdadönüştürme oranları hep 5 ve 5 in katı şeklinde. Benim kullanabileceklerim. Daha doğrusu kullanmayı planladıklarım 50/5, 75/5, 100/5 var.
birde dikkatimi çekti. Bunlarda sınıf diye bişey var. Sınıf neyi temsil ediyor. Gördüklerim arasında sınıf 0.5, 1, 3 diye  değişiyor. Tam olarak neyi temsil ediyor bu sınıf.

Sinif degeri, dogrulugu belirtiyor diye hatirliyorum. Ornegin 1  sinifinda, %1 hata ile olcum yapacaksiniz.
Ancak bu hata orani, transformatorun nominal akimin belli bir katina kadar gecerli. Siz bu siniri zorlarsaniz, transformator doyuma godeceginden olcum hataniz daha da buyur.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23


tmcone

Alıntı yapılan: bunalmis - 02 Şubat 2011, 00:53:34
Alıntı Yap......Yük resistif iken gerilim ve akım sinüsodial formdadır. Yük resistif değilken gerilim sinüsodial fakat akım dağınıktır, kimi bölgelerde yüksek kimi bölgelerde alçak. Bu yüzden akımı doğru ölçebilmen için yüksek sayıda örnek almalısın......

Yukun rezistif olmamasi akimin sinusel olmayacagi anlamina gelmez.  Sinusel gerilime maruz  kapasitif yada enduktif tarafa kaymis yuklerde de akim sinuseldir.
Gerilim, sinus formunda iken, akim sinusel formda değilse, bu ancak ve ancak yukun  lineer olmamasi durumunda gozlenir.
Lineer olmayan yuklerde doyuma giden enduktanslar, transformatorler, dorultucular, kiyicilar gibi eleman yada elektronik sistemler bulunur.
Akimin dalga sekli saf sinus formundan uzaklasmis ise harmonik akimlarin varligindan sozedilir.

Söyledikleriniz doğru. Lineer kapasitif ya da endüktif yüklerde akım ve gerilim arasında faz farkı görülebilir fakat akım sinüsoidaldır. Lineer olmayan yüklerde ise akımın ana frekansta bileşeni ve katlarında bileşenleri (harmonikleri) oluşacağından RMS ölçümünün yüksek sayıda örnekleme yapılarak gerçekleştirilmesi gerekir. Pratikte bu durumla sıklıkla karşılaşılacağından bunu vurgulamak amacıyla saf resistif olmayan yük için akım dağınıktır gibi bir ifade kullandım.

onurcom60

Merhaba,
Konu ile bir süredir ilgileniyorum. Akım ölçüm işlemini yapabildiniz mi?
Eğer yaptı iseniz bilinmesi gereken hususları paylaşırsanız sevinirim.


Alıntı yapılan: Mucit23 - 25 Ocak 2011, 10:45:15
Merhaba arkadaşlar
   
     Pic basic ile 3 fazlı sistemlerde her fazdan geçen akımı ölçmek istiyorum. Sizce en kusursuz akım nasıl ölçülür. Elimde bir adet yanlış kullanım sonucu arızalanmış CRP-GOLD marka Reaktif güç kontrol rölesi var.
    Yapmak istediğim sistemde Bu rölenin donanımlarını ele almak istiyorum.
CRP- Gold reaktif güç kontrol rölesinden bir görüntü.

[IMG]http://img19.imageshack.us/img19/5360/goldqg.jpg[/img]

Raktif güç kontrol rölesini Yanlış bağlamışlar. Bu yüzden bazı röle çıkışları yanmış. Bende bu yüzden söküp sağlam olan malzemelerini aldım. Aslında herşeyi sağlam LCD si 4x20 mavi lcd içinde kullanılan mikrodenetleyici Pic18F6527 Hepsi çalışıyor. Sadece röle çıkışları yanmış.
   Reaktif güç kontrol rölesi Her fazın ayrı ayrı akımını ölçerek Reaktifi gücü hesaplıyor. Ona göre sisteme 1 ile 18 arasında olan kondansatörleri devreye alıp veya devreden çıkarıyor. Reaktifi dengelemeye çalışıyor. Bu rölenin bir sürü özelliği var.
Bana bunlar lazım değil aslında Bana akım ölçme için kullanılan donanım lazım

Akım ölçme için ufak akım trafoları kullanılmış Panoda kullanılan büyük akım trafolarının sekonder ucları Gold un içindeki akım trafolarının primer uclarına bağlanıyor. Reaktif güç rölesinin içindeki akım trafosunu sekonder ucu doğrultulup anakarta işlenmeye gidiyor.
Goldun içindeki akım trafolarından bir görüntü..

[IMG]http://img151.imageshack.us/img151/8283/newdsc06509.jpg[/img]

  Fakat sistemin doğru çalışması için Goldun menüsüne girip Pano içerisinde kullanılan akım trafolarının dönüştürme oranları seçilmesi gerekiyor. Yoksa yanlış ölçüm yapıyor.

Donanımı daha iyi anlamak için pcb ye bakarak Bir şema oluşturdum.

[IMG]http://img813.imageshack.us/img813/7681/akimlme.png[/img]

Akım ölçme devresi aynen bu şekilde
Benim takıldığım nokta Ben bu sistemi pic için nasıl kalibre edicem. Elimde akım trafolarından alınacak veriler hakkında hiçbir bilgi yok. Pano içerisinde geçen amper başına kaç mv gelirim oluşuyor. Amperin armasıyla artan gelirim lineermi bunun gibi birçok soru hakkında var. Şimdilik yazılımda çok Donanım hakkında bilinmeyenler var aklımda .
Birde akım ölçme donanımında ilgimi çekti akım trafosunun çıkışı bi doğrultmadan alınıyor birde doğrultulup alınıyor. Yani her Fazın akımı için anakarta iki adet uc gidiyor. Bu Gelirim ölçme Kısmındada aynı şekilde Ayrıca gelirim ölçme kısmında LM393 opamplar kullanılmış.
Gelirim bölücü dirençlerle gelirim düşürülmüş.

Bu kısım beni pek ilgilendirmiyor açıkçası. Benim akım ölçmem lazım.

Şimdi ben panoda dönüştürme oranı sabit bir akım trafosu kullansam (Ör: 500/5 ) Yukarıda verdiğim donanımları nasıl kullanabilirim? Donanımı pice nasıl kalibre edicem? Ne kadar sağlıklı olur? Ve en önemlisi nasıl yazılımla ölçtüğüm değeri akım formatına dönüştürecem? Bu konularda yardımlarınıza ihtiyacım var.

Birde  akım trafoları  hakkında  anlamadığım bi nokta var. Şimdi birisi Akım trafolarının dönüştürme oranlarını telafuz ederken "Dönüştüme oranı 500/5 Amper" gibi değerler söylüyorlar.  Şimdi bundan anlaşılancak olan primerden 500 Amper geçtiğinde Sekonder kısmında 5 amper oluşuyor.  Fakat amper tek başına Nasıl oluşuyor. Yoksa 5 amper dedikleri 5 voltamı denk geliyor. Benim bildiğim Primerden geçen akım yükseldikçe sekonder devresindede bir gelirim oluşur ve bu gelirip primer akımına doğru orantılı olarak yükselir veya azalır. Burada benim anlamadığım nokta neresi Neden Herkez telafuz ederken böyle söylüyor.