Yüksek Frekanslı Yarım Dalga Doğrultmaçda Akım Ölçümü Nasıl Olabilir?

Başlatan picmanya, 16 Kasım 2011, 12:23:22

Okan AKÇA

dikkatimi cekti bu paylaşılan resimler elle cizildigi  zaman daha dikkat cekici oluyormuş

z

Alıntı yapılan: picmanya - 17 Kasım 2011, 18:45:30
....anlattığınız aktif filtre, her derde deva bir şeymiş, tam aradığım şey gibi duruyor.

aktif filtrenin girişindeki dalganın tipinin nasıl olduğu ile ilgilenmediğini anladım. burası harika.
aktif filtre yalnızca girişindeki dalganın frekans bileşenleri ile ilgilenir kısmınıda anladım....

Aktif filitreye yanlış anlam yüklüyorsun.

Sonuçta, iki kademeli RC filitreye çok benzer yapıdan bahsediliyor. Çıkışa RC filitre koyduğunda da beklediğin sonucu alacaksın.

İlk tasarımındaki opamp çıkışındaki 330 Ohm değerini 1K ya yükseltirsen, C yi de 10nF alırsan oluşan 1. derece filitre de işini görecek.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picmanya

Alıntı yapılan: bunalmis - 17 Kasım 2011, 19:07:56
Aktif filitreye yanlış anlam yüklüyorsun.
Sonuçta, iki kademeli RC filitreye çok benzer yapıdan bahsediliyor. Çıkışa RC filitre koyduğunda da beklediğin sonucu alacaksın.
İlk tasarımındaki opamp çıkışındaki 330 Ohm değerini 1K ya yükseltirsen, C yi de 10nF alırsan oluşan 1. derece filitre de işini görecek.

hocam ilk devreyi o kadar çok kurcaladımki, 300R direnç değerini bahsettiğim gibi 500R üzerine çıkaramıyorum işlemcimin adc açıklamalarında maksimum örnekleme sample ve konvert hızı için direnç değeri 500R verilmiş ben bu direnci 470R. ye kadar kullanabiliyorum. oradaki kondansatörü 1 / 2,2 / 3,3 / 4,7 / 10nF. gibi kullandım. direnç değerinide 240R ile 470R arasında 330R / 390R değerlerinde oynattım. bayramın 4. gününden beri bunları yapıp duruyorum. gerilim takipçi ikinci opamp ilave ettim. o opampların girişindeki kondansatör değerleri ile de çok oynadım.
ama şönt direnç değeri ve şönt dirençden sonraki zener, 1000k ve 1k lar genelde çoğunlukla sabit kaldılar diyebilirim.
ilk devreyi daha önce yine burda tartıştığımız ve Klein hocamın çok katkısının olduğu kısımlardan çıkarttım microchip uygulama notlarındada bu tür devre 3-5 şçeşit dc motor kontrol kartında kullanılmış. google üzerinden yaptığım araştırmalardada sıkça rastlamıştım.
ne yaptıysam yapayım istediğim gibi akım ölçümü olmadı. sonucuna vardım.
akımı hiç ölçemiyor değilim, akımı ölçüyorum, ama ölçtüğüm akım üzerinden kontrol devresini sağlıklı kumanda edemiyorum.
akım ölçümünde eksiğim var, daha doğrusu bahsettiğim tarzda yarım dalga doğrultmaç devresi ve değişken duty de işin içine girince, ölçtüğüm akım neticeleri çok tutarlı olmuyor. acaba ummadığım bir mantık hatasımı yapıyorum diye burda konuyu danışma gereği hissettim.

bir abimizde bu işde diferansiyel akım ölçmek gerekir diyor. istiyorumki aktif filtre ve diferansiyel yöntemleride bir deneyeyim.
verdiğim iki devre ile bu iş olmayacak gibime geliyor artık.

şimdi FxDev hocam açık çek vermiş, verdiğim devrelerimi kullan işin büyük ihtimalle görülecektir sorun olursa geri gel yardımcı oluruz demiş. benim işim en kolay olanı oluyor ozaman. bu aktif filtre girişine ne veririsen ver mantığı çok hoşuma gitti.
bakalım daha iyi netice verecek mi?

sizin bahsettiğiniz trazda devrede biraz aktif bir filtre oluyor olabilir. ama ben o türden denemeleride çok yaptım.
yalnızca aktif filtre ve diferansiyel yöntemi denemedim, aslında diferansiyel yöntemi 1-2 ay kadar önce elemiştik ama yine bir dönüş yapacağım.

şu aktif filtre devreleri ile devam edelim, sorun olursa devreyi yine hep birlikde geliştiririz.

denemeleri büyük bir ciddiyetle ve dikkatle yapacağım. koftiden çalışıp, yanlış sonuc bildirmek yok söz veriyorum.

herkese teşekkürler.

picmanya

olur hocam. hafta başı denemeleri yapmış oluruz sonucu burdan bildireceğim.