DC devrede seri ve paralel kondansatör???

Başlatan bymcfreak, 04 Ocak 2012, 20:53:53

bymcfreak

arkadaşlar;

DC devrelerde seri ve paralel kondansatörler ne amaçla bağlanır? kısaca açıklayabilir misiniz?

timpati

kondansatörlerin frekansa bağımlı değişen dirençleri (kapasitif reaktans) nedeniyle dc devrelerde dc yalıtım (seri bağlı) ve gerilim değişimlerinde takviye (paralel takılı) amaçlı olarak kullanılırlar. devre dc olarak beslense de bazı uygulamalarda değişken sinyalleri işliyorsa (örneğin basit bir preanfi devresindeki gibi) ac kuplaj ve filtre elemanı olarak ta kullanılırlar.

bir kondansatör temel olarak seri bağlantıda dc akımı geçirmez, ac sinyalde ise kapasite değerine, giriş direncine ve frekansa bağımlı olarak belirli bir değerde zorluk (duruma göre kolaylık) gösterir.

bilinmesi gereken ana formülse:

Xc= 1 / (2 x 3.14 x f xC)

burada;
Xc= kapasitif reaktans (ohm cinsinden, sinyalin imajiner kısmı varsa burası da imajiner parçalı olur, yani saf ohmik olmayabilir)
3.14=pi sayısı (bir sabit)
f: çalışma frekansı (Hertz cinsinden)
C: kondansatörün kapasite değeri (Farad cinsinden)

formüle dikkat edilirse, frekans 0 (sıfır) olursa yani dc sinyalse eşitlik sonsuza gider yani kondansatör açık devre gibi davranır.
why mr. anderson, why ?

bymcfreak

hocam cevap için teşekkürler. soruyu sorma sebebim şuydu. elimde özel yapım mikro bir mikrofon var. +/ - / bırde output padi var. output kısmına baglanacak seri bır kondansator tam olarak ne işe yarayacak.

mikrofon output padi --------seri kondansatör-------------özel ses işleyen entegre

formule göre Xc gibi bir direnç gösterecek ama bu neye yarayacak? kondansatörğ ekleyip çıkarmak neyi değiştirir. umarım sorum anlaşılmıştır.

justice_for_all

Alıntı yapılan: timpati - 04 Ocak 2012, 21:26:06

devre dc olarak beslense de bazı uygulamalarda değişken sinyalleri işliyorsa (örneğin basit bir preanfi devresindeki gibi) ac kuplaj ve filtre elemanı olarak ta kullanılırlar.

Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

timpati

#4
bu tip mikrofonlar harici bir besleme isterler ve dolayısıyla çıkışta da dc bileşenler olabileceğinden bunu sonraki kata aktarırken sadece sinüs işaretini (konuşma sinyalini) geçirip dc bileşeni ayırmak (yalıtmak) gerekir. aksi durumda mikrofon çıkışına takacağınız kat bu dc  gerilimden zarar görebilir. buna engel olmak için araya bir kondansatör (seri olarak) koymak yeterlidir. yalnız kondansatörün değerini çok düşürürseniz sadece yüksek (tiz) frekansları alırsınız, çok yükseltirseniz gereksiz alçak (bas) sesleri (parazitleriyle birlikte) de kuvvetlendirmek zorunda kalırsınız. mikrofonun tipine ve preanfinin giriş direncine uygun bir C bağlamalısınız. bunun anlamı pratikte genellikle 100nF-1uF arasıdır.

edit: kondansatör->mikrofon (yanlış yazım)
why mr. anderson, why ?

ferdem

timpati hocam detaylıca anlatmış, ben de bir cümle yazayım. Bahsettiğiniz uygulamada seri kapasite mikrofon tarafından yükseltici tarafına sadece AC işaretin geçmesi, DC nin geçmemesi için konulmuştur. Özel yapım mikrofona + - beslemeyi verdiğinizde output ta DC gerilim oluşuyordur ve bu DC nin yükseltici tarafına geçmesi istenmez, bu yüzden seri kapasite konmuştur.

justice_for_all

Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

ferdem

Evet hocam, yüksek geçiren filtre:
[wikipedia]
Buradaki C konuştuğumuz C, R ise takip eden yükselticinin giriş empedansı, yüksek geçiren filtre oluştu. Filtrenin kesim frekansını(f=1/[2*pi*R*C]) bulmak için R nin de bilinmesi gerekir. C yi arttırırsak kesim frekansı DC ye doğru yaklaşır.

jrcapa

Güç kaynaklarında, DC-DC dönüştürücülerde vs. çıkışa konulan paralel kondansatör gerilimi regüle eder.Peki ya devrenin girişine konulan paralel kondansatörler? Forumda yazılmış; "devrenin AC empedansını azaltır" diye. Bundan olacak ki endüftif özelliği fazla olan (bobinli) devrelerde girişe kondansatör yerleştirdiğimde devrenin biraz daha fazla akım çektiğini gözlemliyorum. Peki ben neden daha fazla akım çekmek isteyeyim? Bu girişteki kondansatörler, devre elemanları üzerindeki endüktif baskıyı mı azaltıyorlar, böyke bir baskıdan söz etmek mümkün mü? Başka sebepler, teşekkürler...

justice_for_all

sinyalimiz dc de olsa bunun icinde birazda olsa ac sinyal bulunur iste bu dalgalanmaları onlemek amacıyla girisede bi kondansator baglanır
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

bymcfreak

arkadaşlar cevaplar için çok teşekkürler. ben istediğim cevaba ulaştım. tekrar teşekkürler.