[Proje]32GB MMC Kart-Flash Bellek Yapımı (Tamamlandı!)

Başlatan mas, 29 Şubat 2012, 15:08:35

mas

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda sizlere bir süre önce bitirdiğim el yapımı 32 gb lık mmc kart projemden bahsedicem..

Öncelikle hafıza kartlarının yapısından bahsetmek istiyorum.Bildiğiniz gibi piyasada çok farklı yapıda ve boyutta genişletilebilir hafıza birim bulunmakta. Bunlardan en çok bilinen ve kullanılanları, SD(Secure Digital),MMC(MultiMedia Card),micro SD,mini SD,xD(Extreme Digital),CF(Compac Flash),MS(Memory Stick), ve M2 kartlardır. Micro SD kartlar, küçük, basit yapısı yapısı ve kullanım kolaylığı sayesinde oldukça popüler olmuştur. Yakın tarihte çıkan hemen her cep telefonu ve mobil cihaz bu standardı desteklemektedir. Aşağıdaki linklerden hafıza kartları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

http://www.chlazza.net/sdcardinfo.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Template:MultiMediaCard_comparison

Çıkarılabilir disklerin dışında yine yakın zamanda üretilmiş cihazların bir kısmı içlerinde gömülü nand flash yongalar barındırıyor. IPhone, Nokia N95 8GB,Nokia N97 bunlara güzel birer örnek. Nokia N97 diğerlerinden farklı olarak 32GB lık bir dahili hafızaya sahip.



Cihazı daha yakından incelediğimde 32 gb lık hafızanın Toshiba firmasina ait, MMC arayüzlü bir çip olduğunu farkettim. Elektronik yapıda ve kılıfta olduğundan dolayı eMMC (Electronic Multimedia Card) ismi verilmiş. Standart bir MMC karttan kılıfı dışında hi bir farkı yok, Bu da bu projeyi geliştirmemin asıl sebebi.





Ufak bir araştırma ile çip hakkında daha detaylı bilgilere ulaştım. Yabancı bir sitede bulduğum dökümanlar işimi oldukça kolaylaştırdı.





Yukarıdaki resimde çipin bacak bağlantıları görülmekte. Gerekli yerlere mikroskop altında tel lehimleyerek iletim hatlarını oluşturdum.



Dikkat ettiyseniz şemada birden çok bacağa aynı isim verilmiş fakat yukarıdaki resimde aynı isimli bir çok bacakta bağlantı yok.. Bunun nedenini hemen açıklayım, yaptığım incelemelerde çip üzerindeki aynı isimli bacakların kendi içinde birleşik olduğunu gördüm. Yani tek bir Vccq noktasına uygulanan gerilim çipin üzerindeki yollar sayesinde diğerlerine de gidiyor. Yine dikkat ettiyseniz şemada Vccq ve Vcc adında 2 tane besleme ucu var. Aslında bir önceki resimde gayet açık gösterilmiş. Çip üzerinde mmc arayüz ve çekirdek nand flash beslemeleri ayrı verilyor. Benim kart okuyucum ve standart mmc kart tek bir besleme noktasına sahip olduğundan pratikte sorun çıkartıyor ancak iki hattı birleştirerek sorun çözülebiliyor. Ben bu şekilde çözdüm fakat sağlıklı bir çözüm olmadığını belirmek isterim. Ani voltaj dalgalanmalarında, statik boşalmalarda veya herhangi bir arıza durumunda tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz. Bu güne kadar böyle bir sorun yaşamadım ancak olmayacağı anlamına gelmez..



Gördüğünüz gibi micro SD kartın bacak yapısı ile eMMC kartımızın bacak yapıları birbirine çok benziyor. zaten pratikde de mmc kar ile sd kart ın kılıfları ve bacak sıraları aynı fakat mmc kart sd kart dan biraz daha incedir. Sanırım bu sefer farkettiniz çipin üzerinde toplamda 8 tane data pini var, micro sd ve normal sd hatta mmc kartta bile 4 tane ! Yukarıdaki wikipedia linkini okuyanlar anlayacaktır, MMC kartlar bir çok özellikte üretilebiliyor. Örneğin MMC-DV, MMC-RS,MMC Plus gibi.. Çipimiz MMC Plus serisinden. Yani 8 bite kadar data transferine izin veriyor. Aslında opsiyonel bir özellik. 1bit üzerinden bile data trasferi mümkün fakat hem nokia hem de ben elimizdeki imkanlar nedeniyle çipin ilk 4 bitini kullanıyoruz. 416 Mbit/s ile data transferi yapmayı isterdim doğrusu..



Çipten çıkardığım telleri micro sd kart adaptöründeki uygun yerlere lehimledikten sonra çipin sorunsuz bir şekilde çalıştığını gördüm. Uzun süreli kullanım için bu bağlantının sabitlenmesi gerekliydi. Mini SD kart adaptörlerinin bu iş için çok uygun olduğunu farkettim ve elimde sadece 1 tane olduğundan hemen forumda ikinci el bölümüne ilan açarak 2 tane daha temin ettim. Sonuç mu?



Kartım uzun süredir çalışıyor, oldukça işime yaradılar. Peki bu çipleri nerden buluruz dediğinizi duyar gibiyim, üzgünüm ama piyasada bulmanız pek mümkün değil. İşim gereği bu tarz parçaların değişimini yapıyorum. Kısacası tanınmış bir firmada BGA Operatörüyüm. ''Madem bu çipler çalışıyor neden değiştiriyorsun?'' diyebilirsiniz.. Açıklayım; piyasada birden çok firma nand flash üretiyor. Nokia da nand flashlarını önde gelen 2 firmadan temin ediyor. bunlardan biri Toshiba diğeri ise Samsung. Samsung çipler bazı özelliklerinden dolayı cihaz üzerinde sorun çıkartabiliyor. Bu nedenle değiştirmek durumunda kalıyoruz. Evet çip sağlam ancak cihazla uymlu değil. Bu arızadan dolayı onlarca çip değiştirdim, aralarından 6 tanesi sorunsuz çalıştı.2 tanesini mini SD adaptörüne yerleştirdim ve o şekilde kullanıyorum. kalan 4 tanesi ile yeni bir projem var. 128 gb lık ssd yapmayı düşünyorum. Bitirdiğimde sizlerle paylaşıcam.Okuduğunuz için teşekkürler,Saygılar..



ekleme: yazıyı daha önce başka biryerde paylaşmıştım. burda da olsun istedim. flash bellek halinin resmi en kısa zamanda eklenecek..

-Hasan-

Hocam tebrik ederim, gayet başarılı bir proje olmuş.

İyi çalışmalar.

gtekdemir


Ellerinize sağlık güzel iş çıkarmışsınız ayrıca bunu paylaşmanızda çok güzel.

İyi çalışmalar

mas

teşekkürler arkadaşlar. proje eski tarihli. burada paylaşmak yeni kısmet oldu  :) bu projeyi paylaşacağım zaman bazı arkadaşlar olumsuz eleştride bulunmuştu. paylaşmamam gerektiğini kendi işimi baltalayacağmı söylemişti. bu bilgilerden çok rahat para kazanabilirdim,kazandım da.
yaptığım flash disklerden sattım. bana bir zararı oldumu hayır. aksine bu çalışmayı gören arkadaşların birşeyler yapma arzusu uyandı. başka sitede konuyu açtığım gün elektronik bölümünde ardarda proje başlıkları görmeye balşladım. bilginin aktarılmasına katkım olabildiyse ne mutlu bana.. belki ilerde daha iyisini yapan biri çıkacak ve paylaşacak. biz de ondan bilgi almış olucaz. bu çiplerin bu şekilde çalıştırılabileceğini bulmam tamamen hayaller üzerineydi. bir gün iş yerinde arkadaşa bu çiplerden flash disk yapıcam demiştim. zaman geçti birden aklıma esti. şemaları kurcalarken isimlerdeki benzerlik dikkatimi çekti. ulen acaba mı dedim :) 1 saatimi ayırdım ilk seferinde çalışmadı. devrede regülatörler vardı onları söktüm yine çalışmadı. artık ümitlerim tükenmişti ki son denemeleri yapıp kartı okuyucuya taktm. otomatik kullan penceresini gördüğümde yerden 10cm havalanmıştım. :D deli gibi bağırıyordum buldum buldum diye. neyse bir süre sonra arkadaşlara duyurdum. inanmadılar tabi :) götürüp göstersiğimde herkes şoka uğramıştı.. yine kardaydım.. bu yaptığım hem bana 32gb flash bellek hem de şirkette saygın bir imaj kazandırmıştı.. :)

RaskolSerna

Konu hort olucak kusura bakmayın ama konuyu açan arkadaşa mesaj atamadım bu kartlarla ilgili aklıma güzel bi proje geldi aslında hafıza kapakları yapsanıza telefonlara micro sd kart şeklinde yaparsınız hafıza kartı girişine girsin diye flex li bir bağlantı ilede çipe gider onuda arka kapağa monte edersiniz hatta flex zarar görmesin diye sağlam bi mateyal ile kaplanırsa flex sanki yeni bi devir açar gibime geliyor sadece fikrimi sundum.mesaj atarsanız daha ayrıntılı konuşabiliriz tabi

swearer

Tebrikler çok başarılı ve öğretici bir çalışma olmuş

Ramiz

Bga içeren tasarımlar yapmak istiyorum ama 10K $lık otomatik lehim yapan cihazlar alamıyorum..

-Ne yapmalıyım?
-Pinleri açıkta olan iclere göz ile müdahale edebiliyoruz. Lehimlenmesinde sorun olup, olmadığını anlayabiliyoruz. Bga i lehimledikten sonra XXX pininin düzgünce lehimlenip, lehimlenmediğini nasıl anlayacağız?
Electrical & Electronics Engineering -> Step one

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

M.Salim GÜLLÜCE

Cep telefonu tamircileri bu konuda oldukça mahir.
Sıcak hava tabancası macun lehim kalıp ve cımbızla tüm BGA lara müdahale edebilirler :)


mesaj birleştirme:: Şubat 24, 2014, 22:32:56


t2

 mikroskop ile lehimlemek suretiyle, 32GB MMC Kart-Flash Bellek yaparak  kullanan olur mu, bu proje ne işe yarar? diye düşünürken, kısa bir süre önce  bozulan telefonum aklıma geldi. ROM yüklerken bozulmuştu. hiç açılmadığı için  parçalayıp atmıştım. İçinde önemli bilgilerim vardı.

Bu yöntem ile  veri kurtarma hizmeti verilebilir. Sabit diskten veri kurtarma işi gibi güzel kazanç elde edilebilir.

Ramiz

Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 24 Şubat 2014, 22:32:40
Cep telefonu tamircileri bu konuda oldukça mahir.
Sıcak hava tabancası macun lehim kalıp ve cımbızla tüm BGA lara müdahale edebilirler :)


mesaj birleştirme:: Şubat 24, 2014, 22:32:56


Bunu bende dusundum.. Yalniz sunuda dusunmekte fayda var. 200 mhz mcu, ram vs var tasariminizda. Numune malzemeleri temin edip, cep telefonu tamircilerine lehimlettirdiniz vede pcb niz uzerinde calismaya basladiniz. Mcu da 200 kusur, ramde yada ramlerde 50 kadar ball var. Ya birisi iyice lehimlenmedi ise? Bu gelistiriciyi cok zora sokmaz mi? Sorun semalardami, tasarimdami, pcb demi, lehimlemedemi derken sac bas kalmaz adamda..

Su 2-3-5 bin tl ye satilan bga lehimleme aletleri var. Onlarda is ne derece garanti oluyor?
Electrical & Electronics Engineering -> Step one

peko


Alıntı YapSu 2-3-5 bin tl ye satilan bga lehimleme aletleri var. Onlarda is ne derece garanti oluyor?

Notebook onarımı yapanlar oldukça sık kullanıyor bu aletleri, hatta daha ucuzlarını.

Sonuçta bu iş yapılıyorsa doğru yapılması gerekiyor, Bu da malisef binlerce dolarlık aletlerle mümkün..

Yanlış yapılıyorsa, nasıl yapıldığının çok bir önemli yoktur diye düşünüyorum.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

Ramiz

Alıntı yapılan: peko - 26 Şubat 2014, 21:17:33
Notebook onarımı yapanlar oldukça sık kullanıyor bu aletleri, hatta daha ucuzlarını.

Sonuçta bu iş yapılıyorsa doğru yapılması gerekiyor, Bu da malisef binlerce dolarlık aletlerle mümkün..

Yanlış yapılıyorsa, nasıl yapıldığının çok bir önemli yoktur diye düşünüyorum.

Yavaş yavaş ic ler(özellikle mcu lar) bga kılıfa doğru geçiriliyor. Örneğin, bu senenin sonuna doğru bir projede nxp arm mcu kullanmam gerekli ve mcu nun bga dışında alternatifi yok. Tasarımdan kaçmıyorum ama mereti sıkıntısız lehimlemek yada lehimletmek büyük sorun..
Electrical & Electronics Engineering -> Step one

tekosis

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

peko

Alıntı Yapbir projede nxp arm mcu kullanmam gerekli

Ortada bir proje varsa eğer, bu proje için yatırım bütçesi de hesaplanmıştır mutlaka.

Proje'nin büyüklüğüne göre de maliyeti uygun bir BGA Rework Station almak kaçınılmaz o halde.

" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "