Gönderen Konu: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?  (Okunma sayısı 2486 defa)

Çevrimdışı elbinaz

  • Müdavim
  • ***
  • İleti: 71
stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« : 30 Temmuz 2012, 14:43:36 »
stdlib.h dosyası ne işe yarar ?

Çevrimdışı engineer42

  • Kıdemli
  • ****
  • İleti: 134
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #1 : 30 Temmuz 2012, 14:54:14 »
stdlib.h demek standart library header demek... yani c de mesela standar kütüphaneyi çağırıyor...

Çevrimdışı Erdem

  • Kıdemli
  • ****
  • İleti: 425
    • Elektronik hobi
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #2 : 30 Temmuz 2012, 14:59:58 »
cstdlib (stdlib.h) C standart kütüphanesinde bulunan bellek yönetimi, ortamla etkileşim, tamsayı aritmetiği, arama, sıralama, dönüştürme gibi işlevlerin bildirimlerini içinde bulunduran bir başlık dosyasıdır.

 Makrolar:

    NULL
    EXIT_FAILURE
    EXIT_SUCCESS
    RAND_MAX
    MB_CUR_MAX

Değişkenler:

    typedef size_t
    typedef wchar_t
    struct div_t
    struct ldiv_t

İşlevler:

    abort();
    abs();
    atexit();
    atof();
    atoi();
    atol();
    bsearch();
    calloc();
    div();
    exit();
    free();
    getenv();
    labs();
    ldiv();
    malloc();
    mblen();
    mbstowcs();
    mbtowc();
    qsort();
    rand();
    realloc();
    srand();
    strtod();
    strtol();
    strtoul();
    system();
    wcstombs();
    wctomb();

Çevrimdışı elbinaz

  • Müdavim
  • ***
  • İleti: 71
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #3 : 30 Temmuz 2012, 15:35:00 »
İlgi ve bilgi için teş ederim.
Benim programda (ki hazır buldum ) integral ve türev var acaba bunun için mi atılıyor bu?Ayrıca benim dosyalarda bu var mı? Onu nasıl programa atacam ?Programı nasıl çalıştıracam ?

mesaj birleştirme:: 30 Temmuz 2012, 15:37:48
cstdlib (stdlib.h) C standart kütüphanesinde bulunan bellek yönetimi, ortamla etkileşim, tamsayı aritmetiği, arama, sıralama, dönüştürme gibi işlevlerin bildirimlerini içinde bulunduran bir başlık dosyasıdır.

 Makrolar:

    NULL
    EXIT_FAILURE
    EXIT_SUCCESS
    RAND_MAX
    MB_CUR_MAX

Değişkenler:

    typedef size_t
    typedef wchar_t
    struct div_t
    struct ldiv_t

İşlevler:

    abort();
    abs();
    atexit();
    atof();
    atoi();
    atol();
    bsearch();
    calloc();
    div();
    exit();
    free();
    getenv();
    labs();
    ldiv();
    malloc();
    mblen();
    mbstowcs();
    mbtowc();
    qsort();
    rand();
    realloc();
    srand();
    strtod();
    strtol();
    strtoul();
    system();
    wcstombs();
    wctomb();
bunlarda int türv göremedim.Programı atıyorum çalışmıyor pic acaba benim bilgisyara ekstra bir programmı yüklemem gerekiyor ccs c dışında .Pic e direkt programı atıyorum başka birşey gerekiyor mu?

use fast_io(c) // port yönnlendirme
#use fast_io(a)
#include <stdlib.h>
#define use_portb_lcd TRUE//LCD B portuna bağlı
#include <lcd.c>
« Son Düzenleme: 30 Temmuz 2012, 17:35:56 Gönderen: elbinaz »

Çevrimdışı Erdem

  • Kıdemli
  • ****
  • İleti: 425
    • Elektronik hobi
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #4 : 30 Temmuz 2012, 18:21:49 »
Kodun tamamını ve hata mesajını görmeden yorum yapmak pek mümkün değil. Ayrıca CCS C yerine Hitech C kullanıyorum.

Ama anladığım kadarıyla önişlemci komutlarının belirli bir sırada yazılması gerekiyormuş.

http://www.ccsinfo.com/forum/viewtopic.php?t=44521

Çevrimdışı elbinaz

  • Müdavim
  • ***
  • İleti: 71
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #5 : 31 Temmuz 2012, 00:42:25 »
Kodun tamamını ve hata mesajını görmeden yorum yapmak pek mümkün değil. Ayrıca CCS C yerine Hitech C kullanıyorum.

Ama anladığım kadarıyla önişlemci komutlarının belirli bir sırada yazılması gerekiyormuş.

http://www.ccsinfo.com/forum/viewtopic.php?t=44521

Orada programın derlenemediği yazıyor bende öyle bir sorun yok isiste program çalışıyor .Yani hata mesajıda yok .Ben gerçekte pic te çıkış alamıyorum.Ben böyle bir dosyayı ilk defa görüyorum .acaba benim bilg bu dosyayı atmam mı gerekiyor.(nereden bulacaksam tabi)programın aslı bu
http://www.ccsinfo.com/forum/viewtopic.php?t=40259&highlight=nguyen+thanh+tuan+entete
« Son Düzenleme: 31 Temmuz 2012, 04:32:39 Gönderen: elbinaz »

Çevrimdışı mistek

  • Profesyonel Üye
  • *****
  • İleti: 1443
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #6 : 31 Temmuz 2012, 03:23:33 »
Derleyicinizin içinde o dosyalar zaten yüklü olması gerekiyor ccs te olması lazım. Türevi nasıl aldığınızı merak ediyorum açıkçası bilgilendirirseniz memnun olurum. X'=X(n)-X(n-1) / t1-t0 değilse tabii.
boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

Çevrimdışı atioky_216

  • Kıdemli
  • ****
  • İleti: 277
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #7 : 31 Temmuz 2012, 17:30:30 »
pic te ANSI C header dosyaları kullanılabiliyor mu ki? O dosyalar; makroları ve ilintili library dosyaları pic mimarisi için yazılmadığı için derlenemez, yanlış yada eksik mi biliyorum?

Ayrıca öyle integral yada türev almak PC başı math.h kütüphanesi kullanımı kadar kolay olmuyor iş mikrodenetleyiciye gelince, oturup bazı matematiksel yaklaşımları karıstırmak gerekiyor, seriler vs..

Gerçi pic bayadır kullanıldığından dolayı, istediğiniz modele uygun matematiksel fonksiyonların birileri tarafından yazılmış oldugunu dusunuyorum.

Düzeltme
------------
Bunu yazdıktan sonra msp430 için IAR dosyalarını karıstırdım ve mimariye uygun headerleri buldum, fakat dikkatli olmak lazım gordugum kadarı ile  içinde ne var ne yok nasıl kulllanılıyor iyi incelemek lazım. Bu gune kadar bu headerlerin varlığından dahi haberim yoktu, kulanma ihtiyacı duyacak kadar da karısık bir işle ugrasmamışım demekki yada işi uzun yoldan helletmişim,  bu vesile ile ogrenmiş bulunuyorum :D
« Son Düzenleme: 31 Temmuz 2012, 18:31:01 Gönderen: atioky_216 »

Çevrimdışı elbinaz

  • Müdavim
  • ***
  • İleti: 71
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #8 : 02 Ağustos 2012, 13:59:42 »
Bu header hangi dosyada ben göremedim?

Çevrimdışı digiman

  • Kıdemli
  • ****
  • İleti: 121
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #9 : 02 Ağustos 2012, 14:14:04 »
library, programın kurulu olduğu dizinde; genelde lib diye bir klasör aldında olur. ancak derleyiciye bu header ları dahil etmek illede içindeki fonksiyonları çalıştırabilirsiniz anlamına gelmiyor. yukarıda arkadaşların belirttiği gibi kullandığınız işlemcinin bu fonksiyonları desteklemesi gerekir ki 8 bir mcu larda türev vs nin desteklendiğini sannımıyorum. Tabiki integral almak için kendiniz uygun bir fonksiyon tanımlarsanız o ayrı.
Âlimin afeti, kendini büyük görmesidir.

Çevrimdışı elbinaz

  • Müdavim
  • ***
  • İleti: 71
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #10 : 02 Ağustos 2012, 14:24:46 »
Derleyicinizin içinde o dosyalar zaten yüklü olması gerekiyor ccs te olması lazım. Türevi nasıl aldığınızı merak ediyorum açıkçası bilgilendirirseniz memnun olurum. X'=X(n)-X(n-1) / t1-t0 değilse tabii.
türev şöyle aldırıyor programda (hata-önceki hata )/dt 
library, programın kurulu olduğu dizinde; genelde lib diye bir klasör aldında olur. ancak derleyiciye bu header ları dahil etmek illede içindeki fonksiyonları çalıştırabilirsiniz anlamına gelmiyor. yukarıda arkadaşların belirttiği gibi kullandığınız işlemcinin bu fonksiyonları desteklemesi gerekir ki 8 bir mcu larda türev vs nin desteklendiğini sannımıyorum. Tabiki integral almak için kendiniz uygun bir fonksiyon tanımlarsanız o ayrı.
Program içerisinde tanımladığımız yeterli değil mi?

Çevrimdışı digiman

  • Kıdemli
  • ****
  • İleti: 121
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #11 : 02 Ağustos 2012, 14:36:08 »
Tabiki yeterli, zaten dahil ettiğiniz kütüphaneyi bulamazsa derleyici hata verecektir. Ayrıca math.h içinde türev alma ile ilgili birşey göremedim. bulursanız bende kullanmak isterim. iyi geceler.
Âlimin afeti, kendini büyük görmesidir.

Çevrimdışı atioky_216

  • Kıdemli
  • ****
  • İleti: 277
Ynt: stdlib.h dosyası ne işe yarar ?
« Yanıtla #12 : 02 Ağustos 2012, 15:51:43 »
library, programın kurulu olduğu dizinde; genelde lib diye bir klasör aldında olur. ancak derleyiciye bu header ları dahil etmek illede içindeki fonksiyonları çalıştırabilirsiniz anlamına gelmiyor. yukarıda arkadaşların belirttiği gibi kullandığınız işlemcinin bu fonksiyonları desteklemesi gerekir ki 8 bir mcu larda türev vs nin desteklendiğini sannımıyorum. Tabiki integral almak için kendiniz uygun bir fonksiyon tanımlarsanız o ayrı.

inceledim IAR ın msp430 için yazılan IDEsinde headerlerin içinde türev integral var, ancak her modelinde kullanılabilir mi? muhtemelen çekirdek mimarileri o seri için aynı idi , ancak dediğim gibi iyice okuyup inceleyip kullanmalı