USB Programlama

Başlatan okdm, 01 Ekim 2004, 03:11:45

okdm

Arkadaşlar. Visual Basic ile USB portuna bilgi gönderecek program yazmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim. (bir veya birkaç LED'i yakan küçük program örneğide olabilir)

DumrulBey

Merhaba,

Öncelikle aramıza yeni katılan arkadaşımıza ufak bir mesaj:
Hoş geldin "okdm"  ;)

Vallahi zor iş gibime geliyor. Yani bir kaç LED yakıp söndürmek için gereksiz kaçabilir. Amacın tak lamba yakmaksa bak o kolay. Ama paketleri çözmek için sana bir çevirici lazım ki hangi LED'in yanıp söneceği denetlensin. Paralel portu kullansan olmuyor mu? Bak o çok basit hemen kod girebilirim.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

birumher

Ama illaki USB kullanacam dersen sana http://www.ravar.net/R_ProductUSBs.htm
adresindeki USBMOD2 yi tavsiye ediyorum. Ben futurlec ten getirttim 1 haftada geldi şimdi de kullanıyorum. Devrene entegre etmesi çok kolay ayrıca 2 ayrı driver ı var bunlardan birisinde taktığın USB devresini COM port olarak emule ediyor dolayısıyla VB de mscomm komponentini kullanarak program da yazabilirsin. Yine de kontrol için bir mikroişlemciye ihtiyacın var...
Birkan.Herguner

okdm

Malesef USB ile yapmam gerekiyor. Daha pratik bir çözüm yokmu çünkü yapmam gereken iş diğer portlar için çok basit bir uygulama. Yani ayrı bir donanıma ihtiyaç duymadan yazılım ile halledemezmiyim?

DumrulBey

Merhaba,

Kesinlikle donanıma ihtiyacın var. En basiti FTDI'nin ürettiği USB<>RS232 dönüştürücü (converter) tümdevre (integrated) bileşenlerini kullanabilirsin. Arkadaşın bahsettiği üründe FT8U232AM kullanılmış. Temin sorunu yoksa tavsiye ederim.

Aslında seri veya parelel geçitler için de donanıma ihtiyacın var. Tabii bilgisayarın donanımına zarar vermek istiyorsan başka. Gerçi seviye ve tampon tümdevreleri kullanman çok şart değil. Ama olması bilgisayarın güvenliği açısından önemli.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

ise

ftdi8u845  usb to paralel chip kullanırsan daha raht yaparsın 8-10 lamba bağlayabilirsin ftdi nin sitesinde yardımcı api ve kaynaklar var

okdm

Benim donanımdan kastım dönüştürücü devrelerle ilgili idi tabiki tampon kullanılmaz ise portlar zarar görebilir açıklamamam benim hatam. Hem forumda olsun hemde piyasadan biraz araştırdım, bu tür dönüştürücüleri temin etmek biraz zor. Birden fazla almak gerekiyor ama olmuyorsada yapacak birşey yok.
İlginize teşekkür ederim.

mmengi

Dostum sana bir fikir.  :idea:

Sirkecide telefon toptan piyasasında çok uygun fiyatlara siemens usb data kabloları mevcut.Bu kablolar içinde hazır USB<->RS232C çevirici bir devre ve bu devreyi windows tarafından sanal com port olarak algılanmasını sağlayacak programda var.Bu sayede windows un standart com iletişimiyle usb üzerinden tekrar seriya çıkabileceksin.rs 232 ile de zaten aynı şey yapılıyor ama burda tek fark görüntüde usb portu kullanmış oldun.  :D

Benim kullandığım kablonun içinde PL-2303 var.
http://www.krn.ru/Support/Docs/DrvSpec98ME-PL-2303.pdf
http://tech.prolific.com.tw/visitor/fcabdl.asp?fid=17151518

cozturk

Evet. çok doğru. ben de denedim. Bunları doğrudan pice bağlayabilirsiniz. (0-5V olduğundan) Ayrıca max232ye filan ferek yok.

Aslında normalde de gerek yokmuş. Doğrudan bir direnç ile seri porta picimizi bağlayabiliyoruz.  pcden gelen tx e 22k  rxe 1k bağlayıp pice, girebilirmişiz.

Cep telefonuna giden kısımdan hazır 5 V da çıktığı için ICSP, debugger  , vb. yapmak çocuk oyuncağı denebilir.

Mevcut pic programlayıcıları USB hale dönüştürmek mümkün. Örn Propic2-USB gibi.

okdm

Aslında benim amacım PIC programlamak değil, basit bir bilgi gönderme işlemi ama dediğiniz gibi PIC programlama için USB çok daha uygun olur en azından paralel yada seri portumuzu programlayıcı işgal etmez. Benim bir sorum daha olacak; USB'yi Seri porta çevirdikten sonra yazılımı, Seri porta bilgi gönderme işleminde olduğu gibimi yazmalıyım? (Yazılım için Visual Basic kullanıcam)

DumrulBey

Merhaba,

Bildiğim kadarıyla COM3, 4-8 diye bir sanal geçit (port) oluşuyor. Sonuçta dönüştürücünün görevi yazılım kısmında seri bilgiyi USB'den okunacak şekilde çevirmek, donanım kısmında ise orijinal bilgiyi ilgili cihaza TTL seviyesinde ulaştırmak.

Bu konular için en iyisimi FTDI sayfalarına (-bkz. http://www.ftdichip.com). Orada yazılım ve donanım hakkında her şey var. Gerçi önce bir donanıma sahip ol bir kaç geleneksel RS232 denemesi yap. Sorun olursa araştırma yaptıktan sonra foruma elde ettiğin bilgiler ışığında soru yönelt. Eminim senin araştırmalarından ben ve benim gibi bir çok arkadaş da faydalanacaktır.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)