Amfi sürekli hoparlör yakıyor?

Başlatan Mucit23, 22 Ocak 2014, 14:51:02

Mucit23

Merhaba arkadaşlar.

250W güce sahip cami amfisinden var. Bu anfinin çıkışına 3 adet 75W konik cami hoperlörü bağlı durumda. Amfi ikidir hoperlörleri yakıyor.

Ses fazla çıksın diye seside çok açıyoruz. Büyük ihtimal bundan dolayı yanıyor. Yanmaması için ne yapmamız gerekir. Ses yine çok çıksın fakat hoperlörlerde yanmasın. Bunun için hoperlör sayısınımı arttırmalı? Amfi gücüne göre hoperlör hesabı nasıl yapılıyor?

diot

3*75 watt 225 watt max.  büyük bir ihtimalle ünitler 16 ohm dur 3 tanesi paralel olunca 5.3 ohm a düşer. amfi lerin üstüne genelde 8 ohmdaki güç değerleri yazılır. 8 ohm 250w (sizinki böyle olmalı muhtemelen) yük 5.3 ohm'a düşünce çıkış gücü 250 wattın üstüne çıkacaktır.
Bu 1. yanma sebebi olabilir.

2. sebep girişteki volum potunu tamamen kapatıp amfi çıkışında sukunette gerilim varmı yokmu buna bakın. eğer 1 kaç volt bile varsa yanma sebebi olacaktır. Bu amfi çıkış transistorlarının sukunet akımlarının iyi ayarlanmadığını gösterir. çıkışta ses yükseldikçe dc bileşen binmeye başlar sese.

Mucit23

Teşekkürler

Ben hoperlör ve amfi özelliklerine bakayım tekrardan.

Peki hoperlörleri 150W lık taktığımızı düşünürsek, Yine 3 adet bağlı toplam güç 450W edecek. Eğer yine hoperlörler 16ohm ise dediğiniz gibi paralel iken 5.3 Ohm eder. Amfinin çıkışının 8 ohm'da 250W olduğunu varsayarsak 5.3Ohm da nekadarlık bir artış olur?

asma

Merhaba
Cami amfisi veya konik hoparlör çok tamir etmişliğim vardır.  ;D
diot arkadaşımızın yazdıkları , özellikle 2. şık çok rastlanır.

Öncelikle sistemi iyi tanıyın, amfi üzerinde çıkış trafosu varsa her bir hoparlörde hat (empedans) trafosu varsa 2. madde ortadan kalkar.
Bu amfilerde 100V çıkışı ile 8 ohm 4 ohm çıkışları mevcuttur. Öyleyse hoparlörler nereye bağlı? (amp. üzerinde empeans belirtilmiş mi)
Tek çıkış varsa 4 ohm ise sorun yok, 8 ohm ise işlem yapabiliriz. (1.madde için)
Yine tek çıkış için amp. içine küçük bir hoparlör koruma devresi ilave edilebilir. Yada çıkışa seri kondansatör bağlanır. (2.madde için)

Eğer amp. gücü 250W/8 ohm ise 5,33 ohm da en fazla 375W olur. P=U^2/R den (250 x 8 / 5,3) teorik hesabı bu gerçekte mutlaka daha düşük değer elde edilir. (350W gibi)

Basınçlı hoparlörün bobininin takılı olduğu unit açılıp eski membran lehimlerinden ayrılıp sökülür, bakır kablolara tatlı bir es verilerek yenisi lehimlenir. Kapak kapatılıp vidalar tuturulunca düşük güçte ses uygulanarak (1W gibi) civataların boşlukları alınarak sıkılır.(sıkarken iki tur atarak sıkarsanız problem olmaz)
Fiyatı 10 liradır  ;D Cami hocasına bir kere gösterdim bu değişimi öğrendi kendi işini kendisi görüyordu.
Yanlış hatırlamıyorsam 75W sammi unit içine 100W membran takılabiliyordu. (150 likler daha büyük)
Genellikle 16 ohm olur, 8 ohm ararsanız bulabilirsiniz.
Kesinlikle tamir yoluna gidin.  ;) 

Madde 3 bu tip hoparlörler açık alanda kullanılır, unit tamamen kapalıdır. Ancak içine su veya pislik girerse membran hareketini engeller. Her hoparlör hareket edemediği kadar ısınır ve nominal güç sınırlarına bile yanabilir.
Bozuk olanı tamir için sökerseniz 3. maddeyi de eleyebilirsiniz.

Amfi ve hoparlör özelliklerini buraya yazın, 2.maddeye göre 450W hoparlör kullanmanızın faydası yok.  :( (yalnızca sonu geciktirir)

Kolay gelsin.

Mucit23

@asma verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Hoperlörler daha önce yandığında diyaframları ben değişmiştim. Yine ben değişeceğim. Yalnız bu sefer hesabını kitabını iyi yapmak lazım. Ben amfi çıkış özelliklerine ve 2. durumun varlığına bi bakayım.

Mucit23

Merhaba arkadaşlar.

amfi çıkışına baktım. 4-8ohm yazıyor. Hoperlorler ise 16ohm. Ayrıca hoperlorlerin içini açtım. Hoperlorlerden sadece ikisi yanmış. Birtanesininde diyaframının lehimi kopmuş. Sanırım lehim kopunca amfi iki hoperlorle çalışmaya başladı. Yük sadece iki hoperlorde kalınca ikisinide yakmış olmalı.

Lehimi kopan hoperlorün diyaframını lehimleyip çalıştırdım. Sıkıntı yok.

Bu verdiğim değerlere göre en uygun hoperlor bağlantı şekli nasıl olmalı? Kaç watt'lık kaç adet hoperlor bağlamak gerekir?

asma

2. durumun varlığına bakıyorduk.  ;)

4-8 ohm yazıyorsa ve tek çıkış varsa 4 ohm da 250W verebiliyordur.
Emin olmak için besleme voltajını öçebiliriz. Yaklaşık olarak 2X36Vac trafo voltajı yada köprü diyot çıkışında +/-50Vdc olmalı.
Basit hesabı şöyledir. Simetrik beslemeli amp. için ac voltajın 2-3V eksiğini (kayıplar için) alıp karesini hoparlör empedansına böleriz.  ;)
Ya da dc voltajın karesini 2R (empedansın iki katı) ye bölersin. (aynı şey ama bazen smps besleme oluyor)
Bu hesap B veya AB sınıfı simetrik beslemeli amplifikatörler için işe yarar. (BTL hariç)

Siz 5,33 ohm da kullanıyorsanız,  188W civarı güç uygulamış olursunuz 3X75W hoparlörlere. Sorun olmaz.
Fakat 1. maddeyi elemek için besleme voltajını bilmek şart.

2.madde için hoparlörü korumanın en basit yolu çıkışa seri kondansatör bağlamaktır. Bipolar hale getirilmiş iki kondansatör iş görür.
Yine de amplifikatöre el atmak gerekebilir.  8)
Kondansatör için iki adet 4700uF/50V kondansatör aynı kutuplarından seri bağlamak yeterli olur.  +][--][+ şeklinde
Cihaz çalışırken ses uygulamadan hoparlör çıkışında DC voltaj olup olmadığını ölçebilirsiniz. Varsa tehlike vardır. Yoksa yine tehlike olabilir.  ::) DC kaçırıyor dediğimiz olayla offset gerilimi arsındaki fark böyle birşey. Biri sıfırlanır diğeri sanırım dizayn daki bir hatadan (özellikle geribeslemeden) kaynaklanıyor olabilir. Amfi kartını yada amfiyi değiştirmeye kadar gider.  :-\

Diyafram yada menbranı neden temin ediyorsun bilmiyorum ama sarımsı bir renkle koyu kehribar rengi iki ayrı markanın ürünlerini kullanıyorduk. Koyu renk olanlar daha iyiydi.

Not: tek hoparlör açık devre olsada diğerlerine fazla güç gitmez. Zaten hepsi paralel ve aynı voltaj uygulanıyor.  ;)

Kolay gelsin.

Mucit23

Isin aslını söylemek gerekirse amfi köyde,  telefonla olacak iş değil gibi görünüyor. Yarın kendim gidip bi bakayım.  Dediğiniz ölçümleri alıp yazayım. 

Mucit23

Merhaba,
Amfiyi inceleme fırsatım oldu.

Öncelikle şunu söyliyeyim. Amfi sükünette iken çıkışta herhangi dc veya ac bir sinyal göremiyorum. Çıkışta hiçbirşey yok.
Bu problemi sanırım eleyebiliriz.

Birde şunu gördüm. Hoparlör'lerin diyaframları piyasada iki çeşit. Ucuz olanlar 10 lira civarındayken pahalı olanlar 35 - 40 lira civarında. Fiyatlarında olduğu gibi kaliteleri arasında'da bukadar büyük fark varmıdır?

Son olarak eğer 4 ohm'da 250W güç veriyorsa aslında yanmaması lazım. Hoperlorlerin 3'ünü paralel bağlayıp direncini ölçtüğümde yaklaşık 4.5ohm civarı bir değer görüyorum. Ne yapayım? Aynı şekil devammı? Yoksa extra birşeyler eklememiz gerekirmi?

एक होना

@Mucit23 hocam Anfi de sesi sonuna kadar mı açıyorlar ?
merak ettim.

Sozuak

Anfinin sesi son değere açılırsa aşırı sürme meydana gelebilir bu da tepeleri kesilen karedalga oluşturup frekansın sıklığına göre  DC şeklinde davranabilir. Bu durum da hoparlör bobinlerinin bozar. DC direnç değeri sadece dc voltaj için geçerlidir. Ses sinyali ac olduğundan bobinin empedansı artan frekansla artar yani 4 ohm değil 10-100 ohm eşdeğeri haline gelir.

Diğer bir durum ise anfinin aşırı sürülme durumunda dc kaçağına sebep olmasıdır ki en sağlıklısı çıkışa bir adet dc koruma devresinin eklenmesi olur.

AALPASLAN

 Benim caminin startec s6 800wat   400*4 ohm  400*4 ohum 2 çıkış olan  BİR ANFİ VAR ....BU ANFİYE  75 wat 16ohm  veya 75waat 8ohm kaç hoporlör bağnanırsa en güzel ses kalitesi olur..... bilgisi olan paylaşsırsa sevinirim

harti212

Arkadaşım 75 W çok düşük , seri olarak ta bağlasan birinci zayıf kaldığından sırayla yanar, 95 yada 100 W bağlaman lazım + - 5 W olarak
Yada 255 yada 260 W 3 tane hoparlör alıp paralel bağlacaksın.
üstünde yazdığı değerden daha fazla güç üretir Anfilerin çoğu, bunu arabaların ibresi gibi düşün 220 KM yazar ama zorlarsan 230 KM ye kadar çıkar.
Ama benim sana tavsiyem asla sonuna kadar açma satrasyondan sesi bozarsın birkaç fitre eklemezsen. %90 iyi bir seviyedir maximum için