HDD'de silinmis verilere ulasmayi engellemek

Başlatan z, 13 Temmuz 2014, 18:22:01

z

Daha once bu konuda hic arastirma yapmadim.

Proje gelistirdigim hurda sayilan bir makineden projeleri vs vs sildim.
Basit bir program yazdim. Program 4KB uzunlugunda ici bastan sona 0x55 olan dosya uretiyor ve buna essiz bir ad veriyor. Daha sonra bir sonraki dosyayi uretiyor.
Cuma gunu ogle saatlerinde programi baslattigimda HDD'de 20GB bos yer vardi. Cumartesi gunu kontrol ettigimde 8GB yer kalmis.
Pazartesi gittigimde HDD full dolmus olacak. Muhtemelen hata mesaji ile karsilasacagim.

Ardindan urettigim dosyalarin tamamini silecegim.

Bu durumda artik HDD de kurtarilabilecek tek veri ici 0x55 olan cop veriler olacak.

Mantigim dogrumudur?

Pazartesi gittigimde isletim sistemini cokmus bulmam ve bir daha acamama ihtimalim varmi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mr_YAMYAM

Mantık doğru gidiş yanlış :D



CCleaner adlı program ile rahatlıkla yapabilirdiniz. Üstelik sizin yaptığınız sadece basit üzerine yazma (1 pass) olayıdır.
Basit üstüne yazmada, sınırlı da olsa verilere ulaşmak mümkün olmaktadır.
Ama 7 pass veya 35pass gibi karmaşık üste yazma komutlarında silinen dosyalar kesinlikle geri getirilmemektedir.

Yuunus

Seagate'in ve Quantum'un zero fill diye bir programı vardı halada vardır...onunla dos ortamında low level format atıyor ve geri getirmek sanırım çok zor (birkaç kez denemiştim diskte kimse yoktu) ama buda tatmin edici değilse yukarıdaki firmalardan birini arayıp görüşseniz daha iyi olur.

t2

Hiren CD içerisinde bu iş için  güzel araçlar var.  Akşam ayarla sabah tamam.

z

Hazir programlarla ugrasmak istemiyorum.

Yaptigim islemin ne eksigi var? Format atilmamis dolayisi ile veri alanlarinin yeri hala degismemis. Silinmis ve bos alanlarin ustune bir daha veri yaziyorum. Bundan geri donus nasil olabilirki?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

t2

Dosyaların kurtarılabilir olup olmadığını görmek için de hazır program gerek. O da Hiren cdde mevcut.

ahmets

Alıntı yapılan: z - 13 Temmuz 2014, 19:10:01
Silinmis ve bos alanlarin ustune bir daha veri yaziyorum. Bundan geri donus nasil olabilirki?

Bu konuda 10 sene önce yapılmış bazı yorumlar şöyle
While data is stored in the form of 0s and 1s, fundamentally, the magnetic media are analog storage devices. Data recovery works because the 0s and 1s are almost never written to exactly the same place twice. This results in spots of weak residual magnetism offset from the stronger signal of the recently written data which are ignored by the drive elctronics in normal operation. For deep data recovery, the drive platters are actually removed from the original drive and placed in a purpose-built case with specially-designed drive electronics which can send the analog data to be analyzed by software to tease out older layers of data. There is a good article on data recovery techniques here.
https://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/secure_del.html

There are several ways of recovering data that has been merely overwritten once or a few times. All rely on very low-level access to the hard drive's data stream.

Remember that even though data is handed to the system as ones and zeros, it is stored in a more analog fashion on the HD. If you can read the actual waveform from the head before it is "squared up" and digitized, you may be able to interpret it differently. This of course relies on some magnetic domains that were lined up by the first recording, but not altered by the second.

Also, due to expansion and contraction, the same track number may not be overwritten in exactly the same spot. If you can micro-adjust the head to one side of the track, you might be able to pick up pieces of a previous recording quite well. Using a smaller head can aid in this trick.

Depends on how badly you want it whether it is worth your time.

z

#7
Sozkonusu calisma icin ozel donanim gerekiyor. Bu durumda ustune yazma yontemi, HDD nin kendi devreleri ve PC uzerindeki yazilimlarla yapilacak geri kazanima karsi koruma sagliyor galiba.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Seckin ALAN

ben linuxta shred disk kullandım hafta sonu açık bıraktım ofisteki makinede. Sorun kalmadı. Sizin 0x55 verilerini random şekilde değişen bir algoritmaya dönüştürürseniz daha sağlıklı olur düşüncesindeyim
Kar taneleri ne güzel anlatıyor, birbirlerine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.. Mevlana

Kabil ATICI

bir daha düşünün;
40GB hd'den 500GB veri nasıl kurtarılır...
ambar7

baran123

valla benim bildiğim bir verinin üstüne başka veri yazılırsa alttaki tamamen yok olur kurtarılamaz ama üstüne başka veri gelmemişse kurtarılabilir.ambar7 hocamın dediği gibi harddsisk oyutunu gecemez kurtalrılacak veri miktarı üst üste gelıyor cunku, makınede cokmez sınırda hata verır durur dıye biliyorum

muhittin_kaplan


aliveli

fortmat, silmek ile windows  sadece yok,boş  farz eder veri orda kalır aslında
bir dahakine dosyaları http://eraser.heidi.ie/ ile silerseniz bütün hd ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

z

Bir HDD de FAT tablolarini ve Directory listesini silersen HDD yi cok basit anlamda formatlamis olursun. Yani HDD de eski veriler olsa bile sirf FAT sifirlandi ve directory listesi bosaldi diye disk sifirlanmis olur.

Yok tum HDD yuzeyini sifirlayacagim dersen o zaman low level format denen formati yaparsin. Bu durumda HDD yuzeyi silinir preamplar yeniden olusturulur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

patasana

1GB  lık bir filmi 3-5 kere kopyaladıktan sonra aynı klasörü 2-3 kere kopyaladıgında 20 gb yarım saatte doldurulur.