Robotige Nereden Baslamaliyim ? Tecrubeliler buraya

Başlatan Turkboy, 15 Eylül 2014, 19:27:16

Turkboy

Selamun Aleykum arkadaslar,
Uzun suredir ilgimi ceken robot tasarimlari dolayisiyla robotik alaninda hobi robotlar tasarlamak istiyorum en temelden .. Cesitli kisilerden farkli tavsiyeler Aldim evde yeni aldigim onlarca kitap var . Programlama ilr hicbir ledi yakamam hicbir servoyu kimildatamam Bu seviyede birisi icin ne tavsiye edersiniz..

Bu zamana kadar arduino, pic, jal ve plc ile basla diyenleri duydum ama gorsel bir egitim seti olmayinca yapamiyorum. Degerli Yorumlarinizi bekliyorum .

Mekanik tasarimi kisminda hicbir sikinti yasamam makine muhendisligi son sinif ogrenciyim ..
Saygilarimla esenle kalin ..

Mucit23

Alıntı yapılan: Turkboy - 15 Eylül 2014, 19:27:16
Programlama ilr hicbir ledi yakamam hicbir servoyu kimildatamam Bu seviyede birisi icin ne tavsiye edersiniz...

İlk önce bu eksiklerini tamamlasan iyi olur. Elektroniği temel seviyede öğrenmen lazım. Zira mekaniği halledip gerçek robot yapsan bile yazılım ve elektronik olmadan yaptığın hurda yığınından öteye gitmez. Belki bir biblo tarzı birşey olabilir  ;D

Senin ilacın Arduino  ;)

Arduino nedir ilk önce bunu bir öğren
http://arduino.cc/en/Guide/Introduction

Sonra nasıl başlayacaksın şuraya bir bak. Arduinonun programını bilgisayarına indir.
http://arduino.cc/en/Guide/HomePage

Bir tane Arduino Mega al.
http://www.robitshop.com/Arduino-Mega-2560-R3-Yeni-Versiyon,PR-1735.html
(Burası biraz pahalı aslında... Ebay gibi yurtdışı sitelerde klonlarını 15-20 dolar gibi fiyatlara bulabilirsin. )
http://arduinoturkiye.com/arduino-mega-2560-nedir/

Şu kitabı alsan fena olmaz. Başlangıç için yönlendirici olur.
http://www.dikeyeksen.com/products/arduino

Ufaktan ufaktan C ile programlamayı öğrenmeye başla.  ;) İnternette oldukça fazla Türkçe kaynak döküman var. Kısa sürede programlamayı öğrenebilirsin.

Programlama olmadan olmaz. Bu yüzden orta seviye elektronik ve yazılım (veya c dili) bilgisine sahip olman gerekir. Mekanik robotun bedeni ise yazılım robotun ruhudur  :)



Kabil ATICI

Yanlış mı hatırlıyorum, yoksa ders programlarımı farklı, dersleriniz arasında temel elektrik ve elektronik olması gerekiyor diye hatırlıyorum.

Program işinde bir yerden başlaman gerek.  Bu işin başlangıcı basit bir led söndür olayından başlar.
Herkes kendine göre bir örnek verecektir doğal olarak. Bu konuda programları veya örnek projeleri incele basit çizgi izleme robotcuğundan robot kol olayına kadar, gözüne hangisi kesiyorsa onun üzerinde devam et.

Bu noktada karar vereceğin ne kadar karmaşık sistem yapacağın. Belli bir noktaya kadar arduino olsan, pic olsun götürür ama noktadan sonra daha üst işlemcilere geçersin, daha karmaşık sistemlerde doğrudan bilgisayar kontrollu sistemlere geçmen gerekir.

İllede başlangıç istiyorsan arduino modül ile başla. Kullanımı kolaydır. Programlama açısından az bilgisi olan kişileri götürür. Amacı o zaten. Örnek programları kendi kütüphanesinde ve internette bolca bulabilirsin. Daha üst uygulamalar da 32 bit işlemcili veya çok çekirdekli ve yüksek MHz'li işlemcilere geçmen gerekir.
ambar7

Tesla.25

Alıntı yapılan: Mucit23 - 15 Eylül 2014, 20:06:52
Zira mekaniği halledip gerçek robot yapsan bile yazılım ve elektronik olmadan yaptığın hurda yığınından öteye gitmez.

Makineci arkadaşlarıma bunu bende söylüyorum ama kabul etmiyorlar. Bir robotu robot yapan elektronik sistemler değilse nedir abi?
:D

Turkboy

Hocamm bi kizin sirf huyu guzel diye evlenir misin yoksa dis gorunusude senin icin onemli midir sorunun tam olarak kaynagi bu :)

Kabil ATICI

Bir bütünü oluşturan her parça önemlidir.  O robotun bir vidasını çıkar çalışabilecek mi? Yada mekanik bir parçasını yamuk yap düzgün çalışabilecek mi?

Marsa gönderilen robotların tekerleri gidince üzerindeki yazılımı elektroniği ne işe yarar?
ambar7

Turkboy

En basitinden ucaklarda kullanilan kompozit malzemelerin Hem hafif hemde cok saglam olmasini hicbir yazilim duzeltemez keza kanatlarindaki damla tasarimin verimi artirisinida hic bir yazilimla saglayamayiz vs vs kucuk dusunmeyelim Bizlerde zamaninda elektronigi kucumsemis insanlar olarak simdi degerli oldugunun farkina vardik tipki sizinde ileride mekanik aksamlarin farkina varacaginiz gibi ..bir hocam demisti ki doktor hata yaparsa bir kisi ölür muhendis hata yaparsa yuzlerce kisi ölür tasarim a dan z ye bir butundur farkina varmaniz dilegiyle :)