pwm ile 0-5 volt güç kaynağı-ACİL.

Başlatan okay57, 19 Eylül 2014, 14:30:23

okay57

PIC 18F4550 ile ürettiğim pwm ile 0-5 volt dc gerilim üreten güç kaynağı yapmam gerekiyor. Pwm ile 0-5 volt arasında hiç bir bağlantı olmaması gerekiyor çünkü 0-5 voltu bir indüktif yüke uyguladığımda PIC  kendini resetliyor.Ne tavsiye edersiniz arkadaşlar.Bu güç kaynağını gerçekleştirirsem projem kesintisiz bir şekilde çalışacak ve projem bitme aşamasına gelecek.Bir de yapmış olduğum bir güç kaynağı var:Tlp250 ile bir devre yaptım ama pwm i artırdığımda çıkış dc gerilimi hesaplamalara göre bir yere kadar iyi artarak gidiyor ama sonra artış çok fazla oluyor  5 volta karşılık gelen pwm den çok düşük pwm de dc gerilim 5 volt oluyor. Ne dersiniz,ne tavsiye edersiniz arkadaşlar...

sadogan

Ne kadar akım çekmeyi düşünüyorsun ?

kimlenbu


okay57

benim için akım hiç önemli değil.0-5 volt gerilimi  bir cihazda referans gerilim olarak olarak kullanacağım.3 kHz lik pwm üretiyorum.

okay57

#4
yapmış olduğum devre ekte sunulmuştur.Bu devreyi uyguladığımda pwm duty cycle değeri 1 olarak verdiğimde çıkış gerilimini osilasopla ölçtüğümde 2 volt gösteriyor.Neden?

mesaj birleştirme:: 19 Eylül 2014, 22:21:16




atomx

üstatların cevap vermesi daha iyi ama nacizane fikrim 0-5V arası gerilim için Pwm sinyalini low-pass filitreden geçirip bir transistörün beyz'ini sürerek elde edebilirsin. Zaten dijital güç kaynaklarında bildiğim kadarı ile ya dac yada low-pass'dan geçmiş pwm kullanılıyor. iyi çalışmalar.
Hüseyin TECER

okay57

pwm ile üreteceğim gerilim arasında bir bağlantı olmayacak. o yüzden optokuplör kullandım.benim istediğim PWM İLE 0-5 VOLT DC GÜÇ KAYNAĞI ARASINDA BAĞLANTI OLMAYACAK.

sadogan

Mosfeti kaldırıp tlp250 nin çıkışına lowpas filitre işini görmesi lazım.
Tlp250 nin besleme gerilimini de 5.5v,6v civarında vermen lazım.

okay57

YARIN DENEYECEĞİM.LOW PASS FİLTRE İÇİN R VE C DEĞERLERİ NE OLMALI?

atomx

Hüseyin TECER

okay57

PWM için yaptığım hesaplamada hesaplama motoru geçersiz parametre hatası veriyor.Fpwm=3kHz  dutystep=%0-%99 VL=0 VH=5 R and C values seçili.
tlp250 çıkışına low pass filter devresini kurup en yakın zamanda deneyeceğim en geç yarın laba gidip deeneyeceğim.Sonuçları paylaşırım.
PWM ile 0-5 volt ayarlı güç kaynağı için başka tavsiyesi olan varsa daha iyi olur.Yarın bütün tavsiyeleri deneyip artık bir sonuca ulaşmak istiyorum.

atomx

Hüseyin TECER

okay57

Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Fikirlerinize sağlık.iyiki varsınız.Lowpass filter devresi ile 0-5volt gerilim elde ediyorum.Tlp250 nin 5-8 pinlerine 8volt uyguladım sonra yazılımla 0-5volt gerilimi ayarladım.lowpass filter devresinde 47k lık direncim olmadığından 4.7k kullandım.

hasankara

çıkışta zaten 0-5 volt aralığı olacaksa araya tek direnç koyarak bile yeterli izolasyon sağlayabilirsin yani pic resetlemeyecek kadar işini görür. tabi 5 voltta 10 larca amper çekmeyecek isen. aradığın şey aşağıdakilerden birisi olabilir.




paylaştığım şemalarda aslında aynı mantık var. opamp ile gerilim izleyici yapılıyor araya transistör koyularak opampın gücüne güç katılıyor. sıra ile gidecek olur isek, solda direnç kondansatör (alçak geçiren filtre) ile düşük güç analog bir gerilim değeri elde ediliyor. bu değerin volt seviyesi pwm sinyalinin genişliğine bağlı yükselip alçalıyor. opamp girişinden çok az akım çektiği için bu noktaya bağlanan opampın etkisini göz ardı edebiliyoruz. opamp ın bir akım sınırı olduğundan dolayı bir transistörle kuvvetlendirip feedback alıyoruz. dikkat edeceğin üzere opampın + ve - girişleri duruma göre değiştirebiliyoruz. pwm sinyalini opamp ın + ından girdiğimiz zaman opampı doğru orantılı, - inden girdiğimiz de opampı ters orantılı kullanmış oluruz. ilk örnekte p tipi mosfet kullandık yani buda ters orantılı iletime girip çıktığı için iki ters bir düz eder mantığı ile ilk 2 şemada da sinyalleri opampın - inden girdik. 3. şemada ise npn bjt doğru orantılı çalıştığı için sinyalimizi bu sefer opampın + ından girdik. yani iki komponentimiz de doğru orantılı çalışıyor. böylece tüm şemalarda girişle doğru orantılı çıkış elde edebildik. 4.ü şema da feedback sinyalini gerilim bölücü ile kullandık. buda giriş sinyalimizi çıkışa kaç kat olarak çıkmasını seçmemize olanak sağlar. 4. ü şemada pwm sinyalinin ortalama gerilimi 2 volt olduğu zaman çıkışta 4 volt gerilim elde edebilirsin gibi.

1. şemada p tipi mosfet kullandık. opampda rail to rail yani tepeden tepeye olması sayesinde besleme voltajına uç seviyelerde de yaklaşabilmene olanak sağlar. mesela usb den 0-5 volt gerilim aldın bunu yaptığın devreyle seviyesini ayarlıyorsun bazen 3 volt yapabilirken bazende bu çıkışın tam 5 volt olabilmesini istiyorsan 1. kombinasyonu tercih etmen gerekir. ama ben p tipi mosfet bulamadım diyorsun bu sefer aynı kullanım koşullarında bjt li kombinasyonlarla 0 - 4,3 volt çıkış seviyesi aralığına sahip olabilirsin. üstüne yok ben rail to rail opamp da bulamadım dersen bu sefer 1 - 4,3 şeklinde çıkış aralığın gittikçe daralabilir.

okay57

Elimde ırf540N mosfeti var opamp olarakta lm741 var onlarla en yakın zamanda bu devreyi deneyeceğim.Bakalım Usb bağlantım kopacak mı? Bir de hasan hocam Usb bağlantımın kopma nedeni PIC in resetlenmesinden mi kaynaklanıyor yoksa  usb bağlantısında oluşan parazitlerden mi kaynaklanıyor? Nasıl öğrenebilirim?