vnd 5n07

Başlatan cann, 23 Eylül 2014, 14:42:47

cann

bu mosfet hakkında bilgisi olan arkadaş var mı?
kendisi kapalı bir kutuda ki motor kontrol devresini (mosfetleri, termal ve aşırı akıma karşı ) koruyabilir mi?,
■Linear current limitation
■ Thermal shutdown
■ Short circuit protection
■ Integrated clamp
■ Low current drawn from input pin


muhendisbey

Hocam siz deyince araştırdım. Gerçekten güzel özellikleri var.
0.8~3V ile tetikleniyor
5A'de kormaya geçiyor
Maksimum çalışma voltajı 70V
Isınınca korumaya geçiyor. Termal veri ilgimi çekmediğinden karakteristiğe bakmadım.

Yalnız bir sıkıntı var. 3.3V kullanırsam anladığım kadarıyla mosfet delinecek. 3.3V'a bile gerilim bölücü yapmak can sıkıcı.

Gelelim sorunuza
soru eksik
motor ne? AC? DC? Step?
Motor kaç watt, çekeceğin akım ne kadar? Tutup 1A'lik motora kullanırsan motoru korumaz, 10A motora kullanırsan tam kapasitede kullanamazsın.
Motoru koruyacaksan motor beslemesinin başına koruma koymalısın, ki devreni de korusun motoruda. Daha sorunsuz olur böyle.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

cann

#2
Hocam
çok teşekkür ederim, zaman ayırıp incelemişsiniz. bu devreyi anlatan makalede, motoru aşırı akımlardan korur gibi iddialı bir cümle var, bende bunu anlamadım. Çünkü motorlar 15 Amper DC.
hadi diyelim ısı arttı kutu içinde buda 175 C ye ulaştı mosfet sürücülerin (12V) beslemesini kesti. ama motorların aşırı akımını nereden anlayacak anlamadım H köprüye bataryadan doğrudan akım gidiyor role üzerinden, acaba bataryadan aşırı akım gidince IC power up yazan mosfet mi aşırı akım korumasından kapanıyor. bir de sigorta var bu sigorta atınca roleden dolayı köprü akımı kesiliyor, ama bu sigorta neden atsın anlamadım.

Teşekkürler

muhendisbey

15A DC motorlar bu fet ile sürülemez. Çünkü 5A'de korumaya geçerler.
Aşırı akım anlaşılmaz bir durum değil, detayına takılma. Farklı yöntemler var aşırı akımı algılamak için. Sadece şunu bil bu fetten 5A'den fazla akım çekemezsin. O nedenle katalogdan 15A'lik veya biraz aşağısında seçmende fayda var. Kataloga da baktım.
http://www.st.com/web/catalog/sense_power/FM1965/SC1038

katalogda 10A'lik model de var. Eğer 10A işini görürse bir bak. Tam hıza erişmen için 15A olması şart. 18A lik modeller var, bu motorun sarımlarının yanmasına neden olur.

Oradaki ibareyi yanlış anlamışsınız, kutu içerisindeki sıcaklık 175C'ye eğer havalandırması varsa çıkmaz. Çıkarsa da kendisini korumak için kapatır, motoru korumak için değil, yani motorun ısısını elbette bilemez.

Motorları korumak için genelde termik röleler kullanılır. Bunu motor beslemesine bağlarsan motorlar aşırı akımdan dolayı yanmaz.
Burada bu fetler termik röle gibi davranıp aşırı akımda, akımı keserler, iletime sokmak için gerekli Vgs'yi de versen iletime geçmez. Burada 3 durum olabilir bunu araştırmadım. Ya soğuyunca, ya şart kalkınca (kısadevre durumu ortadan kalkınca yada enerjisi kesilip tekrar verilince (yani sistem resetlenince) iletime geçer.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

cann

hocam teşekkürler, son paragrafda yazdıklarınız, bu sistemi anlamlı kılıyor sanırım. buradan hareket etmem gerek sanırım. sorun şu bu fetler; köprüdeki fetlerin aşırı akımını nereden belirliyor, yada h köprüsündeki fetlerden aşırı akım geçince, bunlardan geçen akım nasıl artıyor.

muhendisbey

Mümkünse bir şema ekler misin?
H bridge'de bu fetler kullanılmayacak mı? Kullanılırsa zaten anlar, yok kullanılmıyorsa zaten anlamasının imkanı yok, sadece üzerinden geçen akımı algılar.
Bu fetlerle h bridge oluşturamazsın. P tipi ve n tipi fet gerekir bunun için. Yada PWM'li bir yöntem varmış, hiç denemedim bilmiyorum.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

cann

Hocam ilk mesajda şema mevcut, şemada röleden geçen ve kondansatörlerin olduğu noktadan H köprü akımı ayrıca gidiyor.

Teşekkürler

muhendisbey

#7
Sen dedikten sonra sayfayı yenileyince göründü.

Bak burada ne yapmış:
Devrede Bir bridge var
bir de bridge'in akım çektiği yer var. işte bu fet onların başına konmuş. Tek tek o fetleri değil ana akım kolunu denetliyor.
Yalnız devrede bir gariplik var
24V'luk bir bataryadan bahsediliyor. Bu batarya hem röleye hem de sistemin başlangıcına bağlı: soru şu neden? Şarj için mi?
Şarj içinse diyodu nerede?
Yok beslemesi içinse akım kontrolü nerede?
Soru iki: regülatöre ve fet'e giden diyot varken 3. diyota ne gerek var?
Devre çok düzgün değil bana kalırsa
Sistemi besle
depolamayı besle
röleyi aç kontrolleri var

Sistemi besle ve depolamayı besle fetlerine bak. Sence doğru bir yaklaşım mı? Ana hat üzerine koysa anahattan paralel beslese ne sakıncası var? Hatta daha doğru olur yoksa bütün yük Sistemi Besle fetine biner. Belki sistemi beslemeden çalıştırma gibi bir mantık kurmuş olabilir o halde FET'e ne gerek var? Sonuçta FET'te bir başka cihaza bağlanacak.
Bence bu tarz hatalar var.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

cann

#8
bende anlamadım hocam, pcb de 1 de orta plaka var, çözmek mümkün değil, yol bi kayboluyor, bidaha bulamıyorum. bu şemadaki fetlerin gate leri 120 ohm luk bi dirençle birleştirlmiş. her iki direncin birleştiği yer kayboluyor. ya micro işlemciye gidiyor ki işlemcinin hiç bir pini ile bağlantı bulamadım, ölçü aleti ile.

bu saatte yordum sizi teşekkürler

muhendisbey

Ara katman sayısı 1 mi 2 mi?
Eğer ara katman kullanmışsa muhtemelen bu ara katmanlar power katmanlarıdır. Yani plaka aralarında GND ve VCC hatları vardır.
Mikrodenetleyici olursa fark etmemen mümkün değil, çünkü fetler böyle bir sistemde ya dışarı verilir dışarı verilmezse kartta bu fetleri kontrol eden bir devre olmalı. Kontrol devresi de muhtemelen MCU ile yapılmıştır.

Dediğine bakarsak 120ohmluk dirençle birleştirilmesi başlı başına saçmalık. Kaldır o fetlerin tamamını bir FET koy. Onu da ana hatta bağla hem alandan hem de maddi tasarruf sağla.
BJT'nin base'i nereye bağlı baktın mı?
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

cann

bjt nin baseside kaybolan bağlantılardan, muhtemelen işlemciye bağlıdır. 80 pinli işlemci, işlemcinin kimliğide belli değil, firma kendi adını kodunu bastırmış.
yavaş yavaş çözeceğim inşallah.
zaten bana sadece koruma kısımları gerekli.