STM32 geride kalmaya başladı

Başlatan trinity, 25 Kasım 2014, 10:50:09

trinity

Son birkaç senedir görüyorum ki STM32 desteği zayıf kalmaya başladı, özellikle yeni çıkardıkları STM32CUBE bir çok hata ve eksiklerle dolu, bu konuda NXP EXPRESSO ile büyük bir atakta görüyorum, biraz LPC43 serisini inceledim, kütüphaneleri çok temiz ve dokümanları özenli hazırlanmış forumları da STM32den daha işlevsel gibi

camby

Cube gördüm, denedim ve kullanmıyorum.

STM'de tüm peripheral bileşenlerine yönelik yazılmış kütüphane'ler var yine. Onlardan devam ediyorum.

NXP nasıl ?

trinity

Hocam NXP'ler STM32 ile aynı fiyata ve daha gelişmiş özellikler sunuyor, kütüphaneleri de çok temiz ama piyasada geliştirme kartları pek yok. Çipleride ancak belli başlı yerlerde bulunuyor ve çoğunluğu BGA kılıflı

Firzen

Hocam NXP ile ilgili aslında bir sürü çip var ama bizimkiler nedense kullanmak istemiyor ben bile deneme kartları satmaya çalıştım yarı yarıyadan da az talep olmadı. Belki de çok fazla örneği olmadığı içinde olabilir.
Kararsız...

MC_Skywalker

NXP nin kendi derleyiciside var. Code Red firmasını satın aldı. ARM kurcalamaya başladığımda LPC2138 ile uğraşıyordum keilde gayet kolay gio isimleri var. 

ARM7 den cortex M serisine geçerken NXP çok güzel bir hamle yaptı LPC2138 in sadece CPU sunu değiştrip bire bir aynını yaptı. tek değişen gpio isimleri oldu.  ARM7 de GPIO iken CortexM de LPC_GPIO oldu

trinity

Çünkü etrafta çerez parasına STM32 orjinal geliştirme kitleri var, NXP LPC geçmek için kit temini daha zor hemde ayrıca link2 programlayıcı almak lazım. STM32 ucuz kitleri nedeniyle iyi bir çıkış yapılmıştı, birazda yaygınlaştı ama gerisi gelmedi. Böyle giderse bir süre sonra STM32 çaptan düşecek.

NXP LPC serisi fiyat ve performans olarak daha ilerde ve yazılım kalitesi de son bir kaç yılda çok yükseldi. STM32 CUBE diye bir kütüphane hazırlamış işleri daha beter etmiş. STM32 forumda bir soru soruyorsun cevap veren yok. Direk STye soruyorum, önce yılık 10.000 tane al sonra gel diyorlar.

Bu arada eski STM32 STD kütüphanelerinden yeni CUBE geçiş dökümanları seneye çıkacakmış  :D

yldzelektronik

Ben 4000 serisi nxp çipleri merak ediyorum.Çift çekirdekmiş.

Çift çekirdek mcu kullanan kimse var mı?=
Kişinin başına gelen hayır Allah'tandır. Kişinin başına gelen şer nefsindendir. Nefislerimizle kendimize zulüm ediyoruz.


mistek

Şu projeyide NXP işlemcileriyle yapayım diyorum sonra geliştirme kiti bulamayınca temini zor olunca pahalı olunca vazgeçip STM32 ile çalışıyorum.

NXP'nin dökümanları bana hep daha anlaşılır ve kullanışlı geliyor.

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

MC_Skywalker

#9
NXP için en çok kit üreten fima Olimex ve Embeddartist tir. Olimex'in kitler daha ekonomik.
https://www.olimex.com/Products/ARM/NXP/
http://www.embeddedartists.com/products

Dual core çalışmak isteyen için http://www.embeddedartists.com/products/kits/lpc4357_kit.php

Gökhan BEKEN

Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

engineer

NXP sadece yazılımda mı geçti ST' yi ? Gördüğüm kadarıyla ST'nin mcu'ları daha kapsamlı. Örneğin ilk M7 çekirdeğini kullanan ST. Flash hafızası 2MB olan NXP duymadım yada tft controller gibi ek özelliği var mı bilmiyorum. Yada daha düşük özellikte bile olsa NXP nin mcu'ları daha kararlı diyebilir misiniz? Tek bildiğim benimde NXP 'deki dual core olayı. Bunlar tabi benim gördüğüm varsa bildiğiniz paylaşırsanız sevinirim, bende merak ediyorum olmazsa NXP ye geçelim.


ArifAhmet

#13
STM32 daha kolay bulunuyor ve örnekleri daha fazla ayrıca nxp daha pahalı gibi görünüyor, örneğin mbed tarafında bir lpc türkiyede 150TL civarında satılırken Nucleo 30TL. NXP tarafına hiç girmedim, çok kez girmek istedim ama kitlere ulaşamadığımdan giremedim.
Dökümantasyondan o kadar çektim ki, artık benim için performans değil döküman öncelikli. ST'nin HAL kütüphanelerine geçişi ortalığı çok karıştırdı, kötü oldu. NXP tarafındaki dökümanları hiç incelemedim fakat eğer iyi hazırlanmışsa hemen oraya geçebilirim.
Yaşasın Open Source!

Mucit23

ST hal library üzerinde çalışıyor. STM32FCube'nin çok güzel özellikleri var. Bir projeye başlanacaksa çok kısa bir sürede temeller atılabiliyor. Kötü olan eski STD library ile uyumsuz oluşu. ST Eğer bu hatayı yapmasaydı gerçekten st'nin üzerine diyecek birşey kalmazdı. Çünkü sadece sağladığı donanımlarla kullanıcıya kolaylıklar sağlamak yetmiyor. Bunu yazılımlada desteklemek gerekiyor. ST Hal library ile bunu yapmaya çalışıyor fakat dediğim gibi eski kodlarla uyumsuz oluşu kötü oldu. Tam herkesin eli STD library'e alışmışken birden hal librarye geçilmesi kafaları biraz karıştırdı.

Ben STM32'nin Geride kaldığını düşünmüyorum. Aksine çinliler ST'yi böyle yalayıp yutmuşken kolay kolay 2. plana düşmez diye düşünüyorum. Diğer bir yandan M7 ile seviyeyi bayağı yükseltti.