Yeni telefon aldım bataryanın iyi gitmesi için nasıl bir başlangıç yapmalıyım ?

Başlatan unknownperson, 11 Ocak 2015, 17:54:22

unknownperson

Başlıkta bahsettiğim gibi Galaxy S3 mini aldım ilk şarja ne zaman takmalıyım ? %10 flen kalınca mı takayım yoksa tamamen bitsin tel kapansın ondan sonra mı takayım ? Ve bundan sonra ne kadarda bir şarja takayım ve ne kadar şarjda kalsın ?

İyi Günler.

Melih1802

Fazla takma kullan gitsin. Nasıl olsa her şartta pil sana 3 sene gidecektir. Zaten 3 sene sonra sen yenisini alısın.

ekrem

şuana kadar hiç telefon kullanmadın mı ? yada diğer simbian(nasıl yazıldığını tam bılmıyorum) sistemlerinden aldığımda da sanan batarya konusunda hiç öneri yapmadılar mı telefoncular ?

benim bildiğim ilk aldığımda 16 saat sarjda tutulur. ondan sonra ki sarjlar 2 saat olmalı fazlası bataryayı öldürür azıda öldürür.

örnek vericek olursak bende gm discovery var gece 11 den sabah 6 ya kadar sarjda tuttuğumda sabah 5 dk faceye girdiğimde % 5 sarj gidiyor  ama 2 saat tuttuğumda 5 dk faceye girdiğimde % 2 -3 oranında sarj yiyor. sarj tasarruf modları var ekran parlaklıgı arkada calışan program bırakmamak gibi ses seviyesi orta derecede ayarlanması.  bunlarla tasarruf yapabilirsin.   birde  tasarrufu operatörünün çekip çekmemesi ile yapabiliyorsun duran bir telefonda telefonlar mili saniye süre çaplarında baz istasyonları ile bilgi alışverisi kurmak için sinyan yollayıp aldıkları simyalleri işlerler. 2 baz istasyonu arasında bir hareket  söz konusu ise telefon yolladığı sinyallerle en yakında ki baz istasyonunu tespit edip bağlantısını ona aktarır. bu olaylar hep bir işlem her işlemde bir enerji demektir. mobil internet yada vifi hep açık olması ile arada açılması arasında da fark var.  bunlar uzaya bilir benim bildiklerim bu kadar.  ha birde titreşim moduda iyi sarj yiyenler arasında.

unknownperson

@Melih 

Umarım 3 sene gider 3 sene gayet yeterli gitmemesi kötü olur önceki telefonumu 5 sene kullandım o yüzden kolay kolay telefon değiştiren birisi değilim gerekli de görmüyorum.

@ekrem

Daha önce telefon kullandım fakat doğru şarj konusunda herkes farklı şeyler söylüyor. (Siz de aynı şekilde farklı söylüyorsunuz) Siz 16 saat şarjda tutun derken mesela http://www.webtekno.com/mobil/akilli-telefonlar-dogru-sekilde-nasil-sarj-edilir-h2690.html bu site 6 saat şarjda tutun diyor.


veliusta

Bunlar eskidendi.
1 Hafta Şarjda tutsan bile faydası olmaz. Şarj olduktan sonra telefon şarjı otomatik olarak keser.
Yeni Cihazın kalan şarjını tamamen bitir. Şarja tak tam doldur çıkart kullan.

MC_Skywalker

16 saat şarj durumu NiMh piller zamanında idi. LiOn piller ile oratdan kalktı.  LiPo piller şuan kullanımda böyle gersinimleri yok.

mustafaelektro

adamlar artık uyarıları ekrandan yapıyor sen onlara uy yeter. %10 civarı sarj kaldığında şarja tak demeye başlıyor. yaklaşık 1 saatte doluyor ve doldurduğu zaman şarj dan çıkart diyor. şarj aleti de dahil. li ion piller için tam boşalmadan takma ve dolmadan çıkartma ile ilgili bir yasak yok. hafıza etkisi de zaten yok.

Sozuak

Şarj aleti hızlı şarj detekliyorsa bu pili erken yaşlandırır. O nedenle gücü düşük olan bir şarj aleti ile normal şarj yapın. Gerektiğinde hızlı şarj yaparsanız tabi  sizin cihaz böyle ise. Ben note 4 cihazımı vaktim varsa düşük güçlü (1A) veren markalı bir şarj aleti ile, vakit darsa kendi (2.1A) olan şarj aleti ile şarj ediyorum. Bu konunun doğruluğu ile ilgili şüphe eden varsa yanabcı kaynaklardan araştırabilir. 10 saatt değil 100 saat te şarjda tutsanız içindeki  ilgili kontrolör  şarjı keser. Aynı şekilde doluluk oranı kaç olursa olsun istediğiniz zaman şarja takmanızda da sakınca yoktur.

Kabil ATICI

Başkasının bu konudaki düşüncelerini bilmem, benim için pil ömrünü kısaltsada, ihtiyaçlarımı karşılaması esastır.
İşim varken pilin bitmesi benim işime gelmez. Onun için pil gündüz bitme ihtimali varsa, akşamdan şarjı tercih ederim. Pili 5-6 ay önce öldürmüş olabilirim, ama pil uzun yaşayacak diye de günlük kullanımda beni yarı yolda (bitmesini) bırakmasını istemem... Pili bitti diye kullanamayacak olduktan sonra telefonu niye taşıyayım, süs olsun diye mi?
ambar7

mustafaelektro

Alıntı yapılan: Sozuak - 11 Ocak 2015, 20:40:27
Şarj aleti hızlı şarj detekliyorsa bu pili erken yaşlandırır. O nedenle gücü düşük olan bir şarj aleti ile normal şarj yapın. Gerektiğinde hızlı şarj yaparsanız tabi  sizin cihaz böyle ise. Ben note 4 cihazımı vaktim varsa düşük güçlü (1A) veren markalı bir şarj aleti ile, vakit darsa kendi (2.1A) olan şarj aleti ile şarj ediyorum.

Mesajınıza biraz ekleme yapmak istedim.
Artık piyasadaki çoğu telefonun li-ion bataryalı olduğu göze alındığında şarj aleti dediğimiz adaptörlerin yaptığı iş sadece 5V DC sağlamak ve bunu belirli bir akıma kadar verebilmek ile ibaret. Yani şarj aletinin hızlı şarj destekleme özelliği denilen şey sadece yüksek akım verebiliyor olmak olabilir fakat tüm telefonların li-ion şarj kontrolcüsü telefonun içerisinde olduğu için ve telefonun ne kadarlık bir bataryaya sahip olduğunu da(daha kalın batarya takma hariç) telefon bildiği için şarj akımına telefon karar verir. Siz 5A'lik bir adaptör bile taksanız S3 mini "bana 500mA yeter abi sağolasın " der. Ki öyle diyor. Gördüğüm tüm çoğu android telefonda da artık tek bir şarj modu var. yani adam bu bataryayı 1000mA ile dolduracağım diye başta belirlemiş ve hızlı şarj diye bir olaydan bahsetmiyor. siz de kontrol onda olduğu için isteseniz de "bak 5A alet bağladım daha hızlı şarj et" deseniz de tınlamıyor. Sadece 1A'den az akım verebilen bir alet bağlarsanız şarj işlemini yavaşlatmış oluyorsunuz o kadar.
Hal böyle olunca yapabileceğiniz en iyi şey onun normal şarj akımını verebilecek bir aletle besleyip normal sürede dolmasını sağlamak olur.

Note 4 cihazına 1A vermek de mantıklı değil şöyle ki,
Adamlar li-ion hücreyi üretirken genellikle 0.5C ile şarj etmeyi öneriyor. 1C ile de yapılabilir diyor ama ufak tefen eksileri oluyor ve çok kullanan görmedim.
bu sebeple Note4 cihazının bataryası eşşek kadar olduğu için "3200mA" yarısı 1600mA civarı ediyor ve bundan aşağıda şarj akımı vermek kova doldurmak için musluğu kısmaya benziyor. Bir faydasının olmayacağını söylemek istiyorum.

muhendisbey

Batarya üzerinde koruma devresi vardır (Ucuz Çin malı telefonlar hariç). Bu devrenin görevi batarya ısındığında yada şarjı tamamladığında aşırı şarj durumunu engellemektir. Yani şarj olduktan sonra bekletmenin çokta bir faydası yoktur. Sadece batarya soğuduğunda birkaç ufak şarj yapar hepsi o. Bu durum bir iki şarj döngüsüyle zaten sağlanır ve batarya tam kapasitesine ulaşır.

Bataryayı bozan birkaç durum vardır, dikkat etmek gerekir:
Batarya ısı ile bozulur. Önlemek için kısa şarjlar en iyisidir. Çünkü batarya aşırı miktarda ısınmadığından ömrü daha uzun olur.
Batarya tamamen boşaltılıp bekletilmemeli. O nedenle her zaman içerisinde şarj olmasına dikkat edin.
Batarya uzun süre kullanılmayacaksa %60'a kadar şarj edilip telefondan yada laptoptan çıkarılarak saklanmalı. Çünkü takılı olduğu müddetçe cihaz şarj tüketecektir. Eğer çıkarma durumu yoksa ara ara şarjı kontrol edilip yüzde 60'ın altında düşmüşse tekrar şarj edilmeli.
Bataryayı tamamen tüketip şarj etmek bataryanın fazla ısınmasından dolayı ömrünün daha erken tükenmesine neden olur.
Şarj cihazı batarya ile uyumlu olmalı. Eğer düşük güçlü bir adaptör kullanırsanız bataryanız geç şarj olur. Bataryanın ömrü uzar, adaptörün kısalır (fazla akım çekilmeye çalışılmasından dolayı), şarj süresi uzar. Tersi de iyi değil, kısa zamanda şarj olursa bu da bataryanın ısı yayılımı için gereken süreyi tanımaz. Her ne kadar idealde koruma devresi akımı sınırlandırsa da pratikte ömrünü kısaltmış olursunuz. OEM kullanmak bu nedenle önemlidir. Bunu son zamanlarda kısa sürede şarj ettiklerini söyleyen şarj aletleri açısından söylüyorum.
Çin malı batarya kullanacaksanız koruma devresinin olmasına muhakkak dikkat edilmeli.
Batarya şoklama diye bir olay mümkün değildir. Etkisi olsa bile kısa ve geçicidir, ancak bu durumda koruma devresinin devre dışı kalıp bataryanın patlama riski de vardır.

Androidte şarj süresini uzatmak için şunlara dikkat edin.
Sürekli olarak RAM'i temizlemeyin. RAM'i temizlediğinizde bazı programlar tekrar bu dosyaları oluşturmak için uğraşır. Bu da şarjın kısalmasına neden olur. Sistem kendisi yeterli bellek kalmadığında otomatik temizler.
Ekran ışığı otomatik ayarlanabiliyorsa ömrünü uzatır. Ortama göre kısar veya ışığı açar.
Göz takibi, yüz takibi gibi uygulamalar kameranın açık kalmasına neden olur bu da bataryayı tüketir.
Uzun süre kullanamayacağınız uygulamaları kapatmak batarya ömrünü uzatır.
Başlangıçta ihtiyacınız olmayan programları kapatarak batarya süresi uzatılabilir
İnternet (3G, Wifi) ihtiyaç olduğunda açılırsa batarya süresi uzar.
Ayarlar üzerinden pili tüketen programların kontrolü sağlanarak fazla pil tüketen uygulamalar tespit edilebilir, alternatifi ile değiştirilebilir yada kapatılarak kontrolü sağlanabilir.
Temizleme yazılımları batarya ömrünü kısaltır. Periyodik çalışmasından dolayı.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

mustafaelektro

Biraz basit anlatımla ekleme yapmak istiyorum.
Batarya içinde bulunan koruma devresi, koruma işlerini yapar ve şarj işleminin ana döngüsünün başlamasına durmasına o karar vermez. Biraz şarj azaldı tamamlayayım diyen o değildir ve dolup dolmadığını da anlamaz. Fakat başta bataryanın içine o koruma entegresini koyan adam bilir ki ben 4.2V'luk bir li-ion hücre koydum ve normal akım değeri, aşırı akım değeri falan şunlar. Birşey olupta bu değerler aşıldığında(örneğin şarj entegresinin bozulması veya suya düşme) bir koruma da bu yapsın ve güvenli bir sistemim olsun.
Şarj işlemlerine şarj edici entegre devre yapısı karar verir. Koruma devresi sadece interrupt ile araya girerek "hoop burada bir terslik var" der ve batarya bağlantısını geçici olarak kopartır. Koruma entegresi isterse li-ion hücre ile olan güç bağlantısını kesmeye yetkilidir.
Hangi durumlarda peki?
örnek referans:
https://cdn.sparkfun.com/assets/learn_tutorials/2/5/1/DW01-P_DataSheet_V10.pdf


Gökhan BEKEN

Ben bunu bilirim, şarj yaparken, oyun oynama, telefon görüşmesi yapma. En iyisi şarj yaparken telefonu komple kapat, böylece şarj işlemi daha çabuk biter.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.