Scr Tristör Muadili

Başlatan TA7R, 16 Ocak 2015, 17:21:43

TA7R

Tekrar çok teşekkürler. Şemayı ilk mesajımda eklemiştim . Eğer Pdf olarak bakmak isterseniz ;
http://www.repeater-builder.com/astron/pdf/rs70a-rs70m-2007-01.pdf
Selamlar , hayırlı günler , iyi çalışmalar .

OG

Alıntı yapılan: TA7R - 19 Ocak 2015, 10:25:10
Şemayı ilk mesajımda eklemiştim .
Hocam şemanın linki bile görünmüyor, mesaja alıntı yap tıklayınca linki gördüm, bitlik kapalı bir forum olduğundan oraya login olmadan verilen bitlik linklerine ulaşılamaz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

TA7R

Çok afedersiniz benim ekranda şema picprojede göründüğü için , herkes görebiliyor zannettim .
Şemanın pdf linki :
http://www.repeater-builder.com/astron/pdf/rs70a-rs70m-2007-01.pdf

asma

Şemayı biraz inceledim.
"voltaj regülatör devresi için de 27 volt bir iki amp hazır trafolardan kullanmayı düşünüyorum"
Devrenin besleme voltajı 16,5Vac + 7,5Vac olarak gözüküyor. 27Vac 723 entegresi için sınırda olur. Standart bir voltaj olan 24Vac değerini tercih edebilirsiniz. ***
8 adet paralel 2N3771 kullanacaksanız , 60A  için transistör başına 7,5A düşer diyebiliriz. Bu durumda hFE 15 olarak alınıp tek transistör gibi düşünülebilir.
8 transistörün beyzine toplamda 4A uygulamanız gerekecektir. (45A için  3A yeter) Bu akım regülatör devresinin beslemesinden gelir. Yani 2A lik besleme yetmez.  ;)
"Tek tek diyotlardan köprü yapmak istiyorum 17 volt yaklaşık 1.3 kv trafo doğrultmak için"
Şemada orta uçlu trafo kullanılmış , sizin tek sargılı tercih etmenizde bir sebep var mı?
Şemada paralel bağlı diyotlar kullanılmış. 1N1184A 100V / 40A  (sanırım 57A lik demiştiniz devre için)
Orta uçlu sardırıp 4 diyot kullanırsanız sorun olacağını sanmıyorum. 70HFR10  ikişer ikişer (şemadaki gibi) bağlanırsa iyi olur.  ;)
Ayrıca troid trafonun bir güzelliği ilave sargı yapabilmenizdir. İhtiyacınız olan 2X7,5V üzerine sarılabilir. Hatta 12V luk fan beslemek istiyorsanız , elle özensiz bir sargı bile iş görür.  ;)
Çıkış gerilimini kontrol edip yükü koruyacak olan tristörden hemen önce sigorta olmalı diye düşünüyorum. Oto elektriğinde kullanılan tiplerden paralel iki sigorta yuvası kullanılabilir.
Akım koruma devresini pek anlamadım , çıkış voltajı çökünce korumaya geçiyor sanki. (beslemeler ayrı olduğu için sorun olmuyor)

Şu linkte kondansatör şarj/deşarj akımı , sekonder akımı ve yük akımından bahsediyor. İngilizcem iyi olmadığı için anlatacak kadar anlayamadım.  :D  Daha önce bahsettiğim olayla ilgili ölçümler var.
http://sound.westhost.com/power-supplies.htm#rectifiers

***CR6 zener diyodu 723 ü yüksek voltaja karşı koruyormuş. 27Volt AC için risk yok demektir. Yine de 24Vac tercih edilebilir. (şemaya uygun)

Kolay gelsin.

TA7R

@asma hocam , Bu devredeki trafo ve doğrultma sisteminin hiç bir tarafını anlayamamıştım. 
Voltaj konusu da benim değil , bir amatör arkadaşın tesbiti idi , şimdi siz 24 volt yazmışsınız o tamam ancak trafoda 2x7.5 (7.5V-0V-7.5V) volt diyorsunuz bunu yine anlayamadım , 2x 7.5 Ac nin toplamı 24v Ac ye mi denk gelir? Tam dalga ve yarım dalga doğrultmayı göstermiştiler EML de uzun yıllar önce ancak bu doğrultmadaki diyot bağlantıları hiç birine uymuyor , diyotlar böyle paralel bağlanınca ne nasıl oluyor ?
Şemadaki doğrultma yarım dalga mıdır ? Bu durumda çıkışta temiz bir DC elde edilebilir mi?
Trafoyu tek 16.5v (bu voltaj nasıl hesaplanıyor) sardırmamın benim için iki avantajı olacaktı , birincisi diyotları bildiğim gibi bağlayabilecektim (köprü şeklinde)
ikincisi devreyi çalıştıramadığım takdirde daha önce denediğim başka bir şemada kullanabilecektim. Trafoyu henüz sardırmadım , anlayabilirsem olayı şemadaki gibi de sardırabilirim.
2N3071 leri daha önce kullanmıştım ,elimde de var.
SCR den hemen önce sigorta kullanmam gerektiğini anlayabiliyorum . Ancak paralel iki sigorta konusunu anlayamadım.
İngilizcem maalesef  benim de iyi değil.
Değerli zamanınızı ayırarak devreyi inceleyip , paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Selam ve saygılarla iyi günler iyi çalışmalar dilerim.

asma

Trafoyu anlatmaya çalışayım.
Öncelikle 2X7,5 VAC tabiri biraz yanlış oldu, aslında iki adet bağımsız 7,5Vac sargı olmalı. Troid trafoda orta uç olarak birleşecek uçları ayırıp asıl sargıya seri olacak şekilde bağlamak gerekiyor.
Trafo 24Vac |7,5V|16,5Vac|16,5V|0 (sıfır)|16,5V|16,5Vac|7,5V|24Vac şeklinde çıkışlara sahip olmalı.
Vac ile belirttiklerim sıfıra göre potansiyel farktır, |V| olarak iki çizgi arasında yazdıklarım trafo çıkışlarının aralarındaki voltajdır.
Yani 24Vac ile 16,5Vac sargı uçları arasında 7,5volt ölçülür.
Neden bu kadar karışık?
Aslında 16,5Vac olan orta uçlu sargıdan 70A çekileceği için çok kalın kesitli telden sarım yapılır.
Sac trafoda karkasın hacmi sınırlıdır, ayrıca kullanılacak bakır telin maliyeti de düşünülerek 3-4A çekebileceğimiz daha ince kesitli sarım 16,5Voltluk sargının devamı olarak sarılıp 24volta ulaşılmış. Her iki sargının devamına 7,5 Voltluk ince telden spirler ilave edilerek trafo tamamlanır.
Bu tip sarım daha modern sistemlerde de mevcut ; PC lerde kullanılan ATX güç kaynaklarında 5Vdc çıkışı yüksek amperlidir , 12Vdc çıkışı nispeten daha düşük amper verir. Sarım yine orta uçludur, 5voltluk sargıya 7voltluk sarım aynı yönde eklenir ve 12V elde edilir. 12volttan 8A , 5Volttan 20A çekersin.

Sonuçta trafo  ;D bakır kullanımı ve maliyet aynı şekilde yönlendiriyor üreticiyi.

Bu sizin devrenizin daha sadesi: (paralel diyot yok)
http://www.repeater-builder.com/astron/pix/astron-rsbatmod.jpg
Bu ise metal köprü diyotları paralel bağlayıp her birinden iki diyotu kullanarak yapılmış versyonu: (daha karışık)
http://www.repeater-builder.com/astron/pdf/k2qde-rs35m-eval.pdf
Hepsinde de orta uçlu tamdalga doğrultmaç yöntemi kullanılmış. (yarımdalga değil) Çıkışta temiz DC elde edebilirsiniz.

Trafoyu tek sargı veya orta uçlu sardırmanın farkı şudur: (benim bakış açımdan)
İlk önce trafo sargısının tek damar olup olmadığını sormuştum hatırlarsanız. Trafoyu çift tel ile sararsanız her bir sargıyı sarım yönüne göre 1-2 ve 3-4 diye adlandıralım. 1ve 3 birleştirilip tek uç yaparsak , 2 ve 4 ü de birleştirdiğimizde paralel bağlı sargımız olur. Voltaj sabit akım iki katına çıkmıştır. (siz zaten iki katı olan değere göre sardıracaktınız) Sargıları tekrar ayırıp 2 ve 3 ü birleştirsek orta uçlu trafo yada iki katı gerilim elde edeceğimiz seri sarılmış uçlar elde ederiz. 1 ile 4 arası 33Vac olur.
İşte bu fark iki devrede de kullanma imkanıyla avantaj sağlar. ( bence tercih sebebi)
Bir diğer fark ise AC den DC ye dönüşüm oranıdır. Yarım dalgada bu verim düşerken , köprü tipi tamdalga ve orta uçlu tamdalgada pek fark yoktur. (ben öyle biliyorum)

Paralel sigorta yuvasıyla çift sigorta takılabilir diye düşünmüştüm. (diyotlar gibi akımı arttırmak için)
Bu gün biraz araştırınca 60A ve 100A bile sigorta varmış. Ben en çok 40A vardır diye düşündüğüm için 2 adet 30A sigorta önerecektim.
Gereksiz bir yorum olmuş.  :-[

Sizin şemanız diğer astron şemalarından biraz farklı (4,7 ohm olan bölüm)   
Alternatif olarak düşündüğünüz şemayı da eklerseniz incelemek isterim.

Kolay gelsin.


TA7R

Sayın hocam zahmetin için çok teşekkür ederim . Çok voltaj tek trafo benim için fazla karışık  . Hem trafonun önemsiz sargısı yüzünden pahalı sargıyı yakabilirim. Ben yine ayrı ayrı trafo kullanayım. Burda köprü yaparken bir sorun var sadece 2 diyotu aynı soğutucuya bağlayabiliyorum diğer ikisi için 2 tane daha soğutucu ,bu da çok yer kaplayacak. O tek trafoyu mesela 8.25v-0V-8.25v olarak sardırsam diyot bağlantım ve başka avantajım olur mu? 24 voltluk trafoyu da piyasada pek incelemedim ama hazırları nedir diye 5 amper bulsam yeterli olur mu? Selam ve saygılarla ...

asma

Alıntı yapılan: TA7R - 21 Ocak 2015, 16:37:15
Sayın hocam zahmetin için çok teşekkür ederim .
Rica ederim zahmet değil, yardım edebildiysem ne mutlu bana.
Alıntı yapılan: TA7RÇok voltaj tek trafo benim için fazla karışık  . Hem trafonun önemsiz sargısı yüzünden pahalı sargıyı yakabilirim. Ben yine ayrı ayrı trafo kullanayım.
Bir sargının diğerine zarar vereceği düşüncesine takılmayın, troid trafoda sekonder sargısı kolayca yenilenir. Ayrı ayrı trafo kullanmanızda bir sakınca yok, avantajları bile olabilir.
Alıntı yapılan: TA7RBurda köprü yaparken bir sorun var sadece 2 diyotu aynı soğutucuya bağlayabiliyorum diğer ikisi için 2 tane daha soğutucu ,bu da çok yer kaplayacak.
Evet köprüde durum böyle ama tamdalga doğrultmaçta 2+2 diyot kullansanız bile tek soğutucu kullanabiliyorsunuz. Tek şart sekonderin 2X sarımlı olması.
Alıntı yapılan: TA7RO tek trafoyu mesela 8.25v-0V-8.25v olarak sardırsam diyot bağlantım ve başka avantajım olur mu?
1,3kW trafonun sekonderini 2X16Vac sardırırsanız avantajınız olur. 2X8Vac sardırırsanız bu devrede fayda görmezsiniz, başka bir uygulama için esneklik imkanı olur.
Alıntı yapılan: TA7R24 voltluk trafoyu da piyasada pek incelemedim ama hazırları nedir diye 5 amper bulsam yeterli olur mu? Selam ve saygılarla ...
3-4A çekebileceğiniz diğer trafo için tek 24Vac çıkış yeterli ancak hazır satılan 0-6-12-18-24-36-48V kademeleri olan 100 veya 120VA trafo alırsanız hem bu devrede hem başka uygulamalarda çok faydasını görürsünüz.  ;) 120VA için 40-50lira gibi fiyatlar var. Yeterli olur.

Kolay gelsin.


TA7R

@asma hocam tekrar çok teşekkür ederim , yeni gönderilen iletileri sabah akşam kontrol etmeme rağmen cevap gözümden kaçmış. Kafama takılan son bir nokta kaldı onu da sorup konuyu şimdilik noktalamak istiyorum . Trafoyu tek bir sarımla 16v sardırsam kondansatörlerin çıkışında okuyacağım voltajı x1.41 ile 22.56 V olarak hesaplıyor idim . Eğer trafoyu 16v-0v-16v olarak sardırırsam kondansatör çıkışlarındaki votaj aynı hesap mı olacak (x 1.41 = 22.56v) yoksa bu durum için başka bir hesap yöntemi mi var.
Selam ve saygılarla hayırlı çalışmalar dilerim.

asma

Evet aynı DC voltajı elde edeceksin.

2X16V trafo çıkışında Vac olarak tek sargı hesaplanırsa Vdc=Vac X 1,4142...  olur.
2X16V trafo çıkışını toplam voltaj değeri olarak hesaplarsan VAC X 0,707 olur.
16 X 1,41 = 32 X 0,707   ;)
Sonuç aynı, formül farklı olabilir. Bahsettiğimiz gerilim 16Vac aslında +22,5V ile -22,5V arasında değişen sinüsoidal işaretin yük üzerindeki etkisidir.



ipek

bu kadar yüksek Akımda ICOM -PS60 'taki gibi iki ayrı Köprü diyot,doğrulma Kapasitesi ve transistör grubu öneririm, transistörlere giden kabloların tekli olmamasına özen gösterin, köle ve efendi sendromu yaşamamak için hepsini eşit boyda kesin,

not,köprü diyot için diyot seçimi yapar iken diyotların 60...100voltu geçmemesine dikkat edin.

piyada 1000 volt 35 amper diyodlar var genelde bunlar popular olmuş ,fakat yüksek voltajlı diyodların PIV akımları düşük voltajda berbat,diyot başına üstünde 3 volttan fazla gerilim düşümü tespit ettim.

bu kadar yüksek Akımlı trafoda sigorta düşmanıdır eğer şemanızda bu düzenek yok ise ilave etmenizi öneririm.
Astron adaptör çok kullandım,bunların iyi yanı çok az ısınırlar sekonder voltajları aşırı olmadığı için
Dissipation Factor'ü pek azdır,sıkıntı ülkemizin enerji dağıtım şebekelerinde,eğer 200..210 volt aralığı bir semtte ikamet ediyorsanız Riplee sorunu başlıyor, bunu önleyebilmek için daha kolay yöntem olan Primer sargısını 200,210,220,230 gibi Stepper uçlar çıkararak çözümleyebiliyoruz.

kolaylıklar dilerim,iyi hafta sonları.

TA2GC

TA7R

@asma ve @İpek hocalarım , çok teşekkür ederim . Verdiğiniz değerli bilgilerden faydalanacağım. Selam ve saygılarla iyi çalışmalar dilerim.

TA7R

#27
@ İpek hoca , Köprü için 70 HF 120  bulmuştum , yerli bir satıcıda bunu bulabilmek mucize gibi bir şeydi ve sevinmiştim . 1200V olması biraz canımı sıkmıştı ama "çok sorun olmaz " diye düşünüyordum. İkazınızdan sonra Sepetten çıkarıp ebayden 70hf10 sipariş verdim (100v) . İcom ps-60 şemayı buldum , çift köprü neyse de işin içine transistörler de girdi mi beni aşıyor biraz , hangisi doğrultmaydı hangisi güçtü anlayamayacağım ve uygulayamayacağım . Trafoyu da ya 16.5 tek sekonder ya da  16.5-0.16.5 sardırırım. primerde o kadar teferruatın altından ne ben ne de trafocu çıkar . Linear için sardırdığım 8x 285 volt seconderli trafoyu yakalı bir yıl bile olmadı 800 tl nin acısını unutamadım hala , çok büyük ihtimal de trafoyu saranın hatası yüzünden yandı . Orijinal devrede sıcaklık sensörlerine bağlı fan var ben direk fan yapıp sadeleştireceğim , eğer şebeke sigorta işi dert olursa bir de step start ilave ederim . Kabataslak bir pcb cizdim , hata varmı diye kontrol de etmedim daha , elemanlar gelince eleman ölçülerine göre de değiştireceğim . Teşekkürler 73
https://plus.google.com/117856735435513669104/posts/9fvouWcirYV?pid=6108661381889990770&oid=117856735435513669104


TA7R

Doğrultma devresi için usa dan 70hf10  lar geldi . Bir hayal kırıklığı diyotlar İtalyan üretimi . Hepsini tek tek kontrol ettim , anot +prob katod - prob multimetre diyot kademesinde önemli bir bölümü 480 ohm civarında gösterirken bazıları 350 ohm gibi gösteriyor , bu neden olabilir ? ( başka bir adaptörüm için de istemiştim toplam 8 adet getirdim)

ipek

farklı olmasını omaj kademesinde yorumlamayın.
eğer elinizde 55W otomobil otomobil far ampulu var ise, beslemde kaynağından lambaya gerilim uygulayın araya seri olarak diyotları girin,ve diyotların üstündeki voltajı ölçün ,yük altında anormal bir eşitsizlik var ise sahte olma ihtimali doğar.