Ynt: Web sitesi yapmak hakkındaki sorularınızı alalım.

Başlatan Gökhan BEKEN, 25 Şubat 2015, 03:05:41

Gökhan BEKEN

Arkadaşlar, sohbet bölümünde bayadır konuşuyoruz, site açmak isteyen arkadaşlar bu konuda sorunlar yaşayabiliyor, konuya yabancı olanlar, araştırken çok farklı yerlere kaybolup vaz geçebiliyorlar. Ben 11 yıldır bu işlerin içindeyim, php html javascript gibi konularda, domain,host,wordpress sistemi gibi konularda temel bilgileri bu konuda yazacağım. Sorularınızı da bu konu altında sorabilirsiniz.

mesaj birleştirme:: 25 Şubat 2015, 03:07:06

Amacım picproje üyelerini blog açmaya teşfik etmek ve bu konudaki sıkıntıları aşmalarına yardımcı olmak.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

baran123

hocam WEB tasarım öğrenmek için nasıl bir sıra ile gidilmelidir ? Benim aklımdaki sıralama;
HTML -> CSS -> JAVASCRIPT -> ASP, ASP.NET, PHP

एक होना

wordpress ile blog oluşturmayı en başından itibaren anlatırsan güzel olur düşüncesindeyim.

Saygılar.

Recep METE

Hocam beklediğim güzel bir konu açılmış. Kısaca blog nasıl açılır,  kendi zevklerime göre nasıl duzenlerim. Şöyle basitçe anlatır mısınız?
printf(lcd_putc,"\f  Ne kadar okursan oku, bilgine, yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.  \n   semfero");d

Gökhan BEKEN

Bir web sitesi açmak için bilinmesi gereken kavramlar:

1-Sunucu:
Web sitelerinin, barındığı bilgisayarlardır. Kullanıcı(istemci), tarayıcıya(browser) sitenin adresini yazıp enter'a tıkladığında bu sunucuya bağlanır ve gerekli verileri ordan çeker.
Sunucu bilgisayarları 24 saat açık olur, anlık ziyaretçi sayısını kaldıracak kadar güçlü olmalıdır. Bu sunucular bir çok siteyi barındırır genelde bu yüzden oldukça güçlü sistemler kullanılır. İnternete açık bir web sitesi yapmak için hosting firmaları ile anlaşır(ücretli ya da ücretsiz)  gerekli şifreleri alır, sunucuya dosyalarımızı göndeririz. Bu sayede sunucuda bize ayrılan alanda yetkimiz dahilinde gerekli işlemleri yaparız.


2-Domain: web sitelerinin isimleridir. Örneğin picproje.org bir domaindir. İnternet sitesi yayınlamak için domain şart değildir.
Örnek olarak adres çubuğuna 173.194.113.96 yazıp girin. Google'a girmiş olursunuz.
Eğer bir sitenin ip adresini öğrenmek istiyorsanız komut satırını açın "ping siteadi.com" yazın.
(not: bazı siteler ip ile girmeyi engeller, yani her siteye ip ile giremeyebilirsiniz)
com/net/org gibi uzantılı domainler yıllık 15$ gibi ücretlere kiralanabiliyor. Domain almak için bu site ve benzeri siteleri kullanabilirsiniz: http://isimtescil.net/
Ücretsiz domainler de yok değil, ancak bunlar genelde akılda kalmayan uzantılar, reklamlı, desteksiz, yakışıksız isimlerdir. Genelde(hatta gördüklerimin hepsi) subdomain olur. Misal: http://siteadi.hede.hodo.com/ gibi(bu kadar da abartılı değil tabi)
Domaini açmak site açmak için yeterli değildir. Domainin kontrol paneline şifremiz ile girip, hosting fimamızın bize verdiği bilgileri oraya aktarmalıyız.
O domaine giriş olduğunda şuraya yönlen gibi...


3-FTP: Hosting firması ile anlaştığımızda bize web sitemizi yönetebilmemiz için şifreler verir demiştik. Bu şifrelerden birisi ftp için.
Hazırladığımız web sitemizi ya da hazır aldığımız bir web sitesinin dosyalarını sunucuya göndermek için çoğu zaman ftp kullanılır.
FTP kullanıcı adı ve şifremizi, ftp tarayıcısına yazarız ve varolan dosyalar gelir, ekleyeceğimiz dosyaları da gerekli yerlere upload ederiz.
Bu işlemleri yapabilmek için, FileZilla programını kullanabilirsiniz, bu program ücretsizdir.

Yukarıdaki kısımlar altyapı için gerekli olan, genellikle siteyi kurarken bir kaç kere kullandığımız sonrasında pek işimizin düşmeyeceği şeyler.
Daha sonra, html,css,javascript,php,asp,mysql gibi konuların ne olduklarına değineceğiz.

Yukarıda gördüğünüz gibi ben kısa kısa konuyu özet geçiyorum, konular aslında çok daha geniş. Detaylarını mutlaka araştırınız.

Not: Konuyu geç güncelledim. İşlerim çok yoğun, hiç boş vaktim yok gerçekten, konuyu açıp yarım bırakmamak için kısa yazdım. Daha detaylı ve görsellerle dolu bir anlatım yapmak isterdim.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

Recep METE

Hocam Lütfen bu konuya devam ediniz, bırakmayınız. Öğreneceğimiz çok şey var.
printf(lcd_putc,"\f  Ne kadar okursan oku, bilgine, yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.  \n   semfero");d