İndüktif lamba

Başlatan çonçon, 28 Şubat 2015, 10:55:15

çonçon

Bu indüktif lamba denilen şey yenimi çıktı ?
Ledli sokak lambalarının yerine kullanılabilirmi ?
Ledlere göre artıları , eksileri nelerdir ?
Kullanan varmı ? Tecrübesi ?
100 000 saat ömürden bahsediliyor doğrumu ?

Bütün bu sorulara cevap verebilecek babayiğit varmı ?

trgtylcnky

#1
http://en.wikipedia.org/wiki/Electrodeless_lamp

Eğer bu adreste yazan şeyse ilk örneği 1700'lü yıllarda görülmüş. Anladığım kadarıyla bazı türleri florasan gibi ama cıva atomları dışarıdan yüksek frekanslı manyetik dalgalarla uyarılıyor ve yayılan ultraviyole ışık fosfor tabakasından beyaz ışığa dönüştürülüyor.

çonçon

Bizim site için ledli sokak lambası araştırırken karşıma çıktı bu lamba, hani yeni bi şeymidir avantajları -dezavantajları nedir diye araştırdım da, hiç bir bilgiye ulaşamayınca belki bizim camiadan bir bilgisi tecrübesi olan olabilir diye buraya da bir sorayım dedim o yüzden....

ama anladığım kadarı ile türkçe bir kaynağa ulaşmak mümkün değil, bu lambanın spec.'lerine güvenipte ledli sokak lambaları yerine buna geçsek nasıl olur diye hala kafamda soru işaretleri var.

ilker_32

Işık, iyi bilinen bir prensibi temel alarak, basit bir manyetik sayesinde gaz deşarjından ortaya çıkmaktadır.

Yüksek frekans üreten elektronik balastlar, yüzük bobinlerde oluşturulan manyetik üzerinden, gaz içeren cam tüpte elektromanyetik alan oluşturur. Kapalı cam tüp daire içerisinde bulunan serbest elektronlar civa atomları ile birlikte indüklenir. İndüklenen atomlar, yüksek enerji seviyesinden daha düşük bir sabit enerji düzeyine geçerken UV ışınımı yaymaktadır. Cam tüp içerisindeki ışınım, camın iç yüzeyine kaplanan fosfordan geçerek görünür ışık olarak cam dışına çıkar.

Farklı indüktif ampul şekli, ampulde üretilen ışık enerjisinin en yüksek verimde olmasını sağlamaktadır.

http://www.aysolar.com/induktif/induktif-ampul-nedir.html

Sozuak

#4
Özetle piyasadaki silindirik yada çubuk flüoresan ampullerin üzerine bobin sarıp yeterli güç ve frekansta akım geçirtirsek aynı lambadan elde etmiş oluruz. Tabi evde kullanma konusunda kaç kişi RF vericinin dibinde durmak ister bilemem ben şahsen istemem. Verimlilik olarak bakınca watt başına 70-80 lümenlerden bahsedilmiş (Başka kaynaklarda) ve  boyut ile  RF yayınım derdi var. Bunun yerine  ledli aydınlatma kullanmak daha akıllıca. Ledlerde de  serilerine göre 1 watt için 120-130 lümen güç üretenleri var. Üstelik ledleri yeterince soğuk çalıştırırsanız  ömrü de rahatlıkla 50.000 saatleri geçer. Bu da orta yaştaki birçok insanın ortalama kullanım ömrüne göre ölene kadar yanması demek. Ayrıca maliyetine de bakmak gerekli. Boyutta ayrı bir dert, balast elektronik olur o da lamba ömrü 100000 saat olsa da daha kısa ömürlü olur eminim. Sonuç olarak endüstri isterse 100.000 saat non stop  dahi çalışacak ömürlü ürün üretir ama üretmek istemez ticari sebeplerden dolayı.