Otomasyon için yardım!

Başlatan yzbey, 16 Mart 2015, 16:42:17

yzbey

Merhaba arkadaşlar,

Aranıza yeni katıldım ve çokda deneyimli sayılmam. Hemen konuya gireyim.

Lineer hareketli otomasyon yapmaya calısıyoruz ve vidalı mil, taslanmıs mil ile hareket yonünü belirledik sistemi kurduk. Daha önceden de Cnc üzerine calısmalarım oldugundan bu konuda zorlanmadık. Sıkıntımız su sekilde;

Hareketli bir parca var ve bu parca sabit bir duzlem uzerinde sabit hızla ilerliyor. Parçanın uzunluğu değişken. Bir adet mikro switch var. parçanın ucu  switch'e değdiğinde motorun + yönünde ilerlemesi ve yolun sonuna geldiginde durması gerek. parca ilerleyip switch ile baglantısı kesildiginde motor - yönünde ilerlermesi ve baslangıc noktasında durması gerek.

Kullanacağım motoruda tam olarak secemedim. step motor mu servo mu yoksa duz +- dc motor mu tavsiye edersiniz? kullandığım vidalı mil 16 lık 5 hatve ve yük ise asağı yukarı 5kg.

Arduino ile mi kodlasam yoksa baska birsey mi kullansam?

Değerli bilgilerinizi esirgemediginizden dolayı tesekkur ederim.

esensoy

Anladığım kadarıyla sinyal gelen 3 nokta var,
başlangıç noktası,
micro switch,
"yolun sonu" dediğiniz bitiş noktası,
3 giriş 8 farklı durum eder, her bir durumda sistemin ne yapacağını kararlaştırırsanız servo ya da step motor kullanmanıza gerek kalmaz,
Çünkü siz swice kadar ya da yolun sonuna kadar git diyorsunuz, yani belli bir mesafe gitmesini istemiyorsunuz aslında, dolayısıyla servo ya da step kullanmanıza gerek yok gibi anladım,


En tehlikeli an "zafer" anıdır.

mustafa_cmbz

bu tarz  hareketli mekanizmalarda switch kullanmak tecrübelerimden dolayı pek sağlıklı gelmiyor.Switch kullanılacaksa da makaralı switch kullanılması mantıklı fakat bunlar bile bir süre sonra eksenlerden kaynaklanan pozisyon kaybetme gibi sıkıntılardan kaynalı eksenin belli belirsiz hareket etmesi. vs. gibi durumlarda kırılabiliyorlar.Bu bahsettiğim durumlar sew gibi büyük firmaların sistemlerinde yaşanılan sorunlar olduğu için her ne kadar yazılama şartlarda koysanız sorunlar yaşanbiliyor.Bunun dışında sensörlü sistemler daha uzun ömürlü gidiyor.Hem tepkimeleri daha hızlı hem mekanik tepkimeye gerek kalmadığı için uzun ömürlü oluyorlar..

yzbey

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Biraz daha açıklama yapmam gerekirse;

Aslında bizim marangozlarda kullanılan kenar bantlama makinemiz var. MDF kenarlarına otomatik olarak bant yapıştırıyor. Ancak MDF uzunluğundan daha fazla bant yapıstırıyor. Yani baş kısmından ve son kısmından fazla bırakıyor. Bunu kesmek için bazı sistemler kullanılmış ancak bizim makinemizde boyle bir sistem yok. Aşağıdaki videoda baş-son kesme bölümü açıkca görünüyor. Tam olarak yapmak istediğim aslında bu sistem. Tekrardan yardımlarınız için çok teşekkürler.

https://www.youtube.com/watch?v=-QaMuHBSb04

esensoy

dediğiniz çok doğru, taşlama makinelerinde tablanın sağda son solda son sensörleri bu sebepten manyetik sensör seçilir, ki çalışırken neredeyse saniyede bir sinyal geliyor,
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

ibrahim626

#5
benzer bir kenar bantlama makinesi çalıştığım firmada kullanılıyor, bizim kullandığımız makinada gördüğüm kadarıyla tek sınır anaharıyla  baş son kesme işlemi yapılıyor , tabi plc kontrollu , önceki eski tip makinede ise çift anahtar vardı   plc kontrol yoktu baş son kesme hızı ,silindirin tansiyon ayarından , kesme anınıda anahtarın konumundan bir sefere mahsus ayarlanıyordu, yerli üretimlerim makinalar ve bazı ithal makinalar bu iş için sınır anahtarı kullanıyor, kesim işleminde kullanılan motor çoğunlukta ac servo kullanılıyorlar yanlış hatırlamıyorsam deviri ya 18.000RPM yada 20.000 rpm'di.  sistemde fazla detay yok gibi , istersen fikir vermesi için kullandığımız makinanın detaylı fotoğraflarını ve elektrik şemasını gönderebilirim.

Salih

Kontrol elemanı olarak Delta PLC'yi tavsiye ederim. Hem ucuz, hemde kullanışlı.
Mikrodenetleyiciyle devre yapıp makine üzerine kullanmaya başlamak epey iş gerektirir.
Sınır anahtarı olarak endüktif sensör tavsiye ederim. Tozdan nemden vs. etkilenmez.
Motor olarak eğer milimetrik hassasiyet istenmiyorsa, asenkron motor ve frenleme özellikleri iyi bir
invertör çifti ile çözebilirsin.

yzbey

ibrahim626 ,Salih , esensoy , mustafa_cmbz hocalarım cevaplarınız için çok teşekkürler. Aklımda bayaa bir sekillenmeye basladı. Özellikle ibrahim626 hocam fotograf ve elektrik semasını paylasırsanız cok sevinirim. PLC olarak Delta PLC'yi sensor olarakda kızılötesi sensoru  kullanmayı dusunuyorum. enduktif olanları( yanılmıyorsam manyetik olanlar) biraz uygun degil gibi. sistemi hareket ettirmek için ne tur motor onerirsiniz?

ibrahim626

#8
@yzbey ,https://dl.dropboxusercontent.com/u/87619601/KENAR%20BANTLAMA%20RES%C4%B0M%2BV%C4%B0DEO.rar linkte resim ve çalışma videosu elektrik şeması mevcut, sınır anahtarı kısmında ise bilerek mekanik anahtar kullanılmış diye düşünüyorum çünkü işlem aşırı tozlu ve talaşlı olduğu için sensörlerin çalışmasını etkileyebilir,buda hatalı işleme neden olabilir. baş-son kesme de ise arel marka 12000 d/d yüksek frekans motoru kullanmışlar.

yzbey

@ibrahim626 hocam ellerin dert gormesin, çok açıklayıcı bir anlatım yapmıssınız videoda. ufkumu actınız. sizin verdiginiz bilgiler dogrultusunda inşallah yapıma gecebilecegiz. Çok çok teşekkür ederim.

rck8942

Swıtch yerıne bunlardan kullanırdım. Mesafe ayarlana bılıyor, bazılarında ıse reflektör kullanılıyor.
https://www.sick.com/de/de/lichttaster-und-lichtschranken/lichttaster-und-lichtschranken/c/g172752xp2
Elektroniker für Betriebstechnik