PIC ile IGBT Rectifier ve Inverter devreleri

Başlatan fredy2005, 27 Mayıs 2015, 16:51:03

fredy2005

Arkadaşlar merhaba,

Batarya şarj için PIC ve IGBT kullanarak 3 faz AC-DC ve ardından yine IGBT ile tekrar DC-AC dönüşümü yapan devreye ihtiyacım var.  Bu konuda yeni olduğumu da belirtmemde fayda var sanırım :)
Birkaç konuda size danışmak istiyorum.
- Öncelikle PIC ile IGBT kontrolü tutarlı olarak yapılabilir mi? Bunun için hazır driver entegrelerine ihtiyacım var mı?
- IGBT kullanılarak rectifier tasarlamak için yine hazır driver entegreleri kullanılabiliyor mu?
- Simülasyon programı olarak Multisim kullanıyorum. İhtiyacım olan kütüphaneleri bulmakta problem yaşar mıyım?

IGBT modeli devrenin gücü henüz net değil araştırma yaptıkça karar vereceğim.

Şimdiden teşekkür ederim

Firzen

Anladığım önce "interleaved Flyback" sonra "Unfolding" yapacaksın?
Bunun için SAMPLE ve alacağın sinyallerin feedbacki önemli olacaktır. Ben bunun için mikroC ARM ve STM32F4 kullanmıştım. Hızı yüksek DSP özelliği var PWM iyi.
Örneğin ben interleaved için önce dizinin içine sin değerleri atama daha sonra dizideki değerleri tek tek çağırarak PWM'i kullanmıştım.
Kararsız...

Mnemonic

Bende sorularına cevap vermeye çalışayım
-bulabileceğin hazır driver entegreleri olduğu gibi(motorolada mevcut mesela) pic ilede yapabilirsin. ancak pic bazı konularda yetersiz kaldığı için kodun yanına birazda kontrol koyayım bir kaç şey daha yazayım dersen sıkışırsın. onun yerine Firzenin önerdiği gibi stm32 sınıfı bir chip kullanman daha mantıklı

-IGBT'ler ve güç elektroniği konusunda çok fazla hazır ve tümleşik ürün bulabilirsin. burada karar tamamen sana kalmış kriter olarakda süre, maliyet ve büyüklük gibi kriterleri düşünebilirsin. mesela süre sıkıntın yoksa sürücü entegreleri ile tasarla ve IGBT kullan ama süre sıkıntın varsa sürücüleri içerisinde IPM modüller var onlardan kullanabilirsin.

-Simülasyonu boşver al komponentleri ve tak boarda düşük gerilimle çalış güç kaynağında akım sınırla. böylelikle komponenti bozmayacağın için sorun yaşamazsın. gerçek osiloskop ekranında gördüklerini sana simülasyon vermez :)

Logan

Merhaba.

Ben güç elektroniğinde Texas marka TMS320F28035 MCU kullanıyorum. Ön panel, kontrol devresi, otomasyon projelerinde ise NXP ya da ST.

AC-DC-AC değil, AC-DC-DC çevirici, giriş akımı yüksek PFC'li bir projeden bahsedeceğim.

Ana program neredeyse bomboş. Bütün PID rutinleri CLA'da koşuyor. ADC çevrimleri, PWM rutinleri hepsi birbirini tetikliyor. Gate driver olarak pals trafosu kullandım. Ancak bir çok firmanın (Concept, Fairchild, ST, Infineon) hazır çözümleri var. Komple gate driver devresini hazır olarak alabiliyorsun. PIC ile bu işler biraz zor gibi ama olmaz diye bir kaide yok. ST ya da TI çözümleri daha akılcı olabilir.

İyi çalışmalar.
İmza.

ylmz

Bu iş için ıgbt driver kullanmanı öneririm ben inverterlerde ve bu tarz sıstemlerde vla542 kullanıyorum dusuk guclu ıgbt ler ıcın m57959 kullanabılırsın ama şunu söylemeden geçmıyım DSPIC bu ıs ıcın bıre bırdır
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups

iyildirim

Alıntı yapılan: Logan - 28 Mayıs 2015, 15:47:59
Ana program neredeyse bomboş. Bütün PID rutinleri CLA'da koşuyor. ADC çevrimleri, PWM rutinleri hepsi birbirini tetikliyor.
...............
PIC ile bu işler biraz zor gibi ama olmaz diye bir kaide yok. ST ya da TI çözümleri daha akılcı olabilir.


Önemli olan mcu üzerindeki donanımın amaca uygun - yeterli olması. @Logan hocamın seçtiği mcu gibi.

Öte yandan Pic derken 8 bitlik lerden bahsediyorsak, 32 bitlik TI, ST, nin yanına bile yaklaşamaz doğal olarak. 

Ama SMPS serisi bir dsPIC ile PWM in ADC yi tetiklemesi, aynı anda dahili komparatorların PWM darbesini sonlandırması, tek clock harcamadan çıkış gerilimi-akımı regüle etmek gibi işler yapılabilir. Aynı TI da olduğu gibi.
Üstüne DSP kütüphaneleri kullanarak saniyede 500.000+  PID de çalışırılabilir.
Yüksek hızlı ADC lerde 10 bite takılıp kalması ,FPU olmaması gibi eksileri de var.

Markadadan ziyade uygun donanımlı mcu kullanmak önemli. Çokda markaya takılı kalmamalı. Bunun dışında alışılan dökümantasyon formatı, geliştirme ortamı gibi etkenler önemli.

Kendi adıma ise generic bir STM32 yerine smps serisi dsPIC tercih ederim.

Logan

Bu yıl yapılan PCIM fuarında Fairchild standında izole gate driver devresi görmüştüm. Devre şemasını, pcb çizimini ve malzeme listesini aşağıdaki linkten çekebilirsin.

http://s4.dosya.tc/server3/j736zd/BT_Isolated_Driver_FOD3184_V2_Test_Report.pdf.html

Besleme girişleri için iki ayrı devre kurmana gerek yok. 15V'u gönder gitsin. PWM girişi için MCU kullanacağına göre FAN3229C yerine TTL olan FAN3229T kullanman gerekecek.

Ayrıca izole besleme devresine de ihtiyaç yok. Test raporuna bakacak olursak sonuçlar gayet iyi.

Bence kullanılabilir.

İyi çalışmalar.
İmza.

fredy2005

Arkadaşlar merhaba,

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Hepinizin bu alanda oldukça tecrübeli olduğunuz görünüyor. Şuan soracağım soru sizin cevaplarınıza göre çok basic kalabilir ancak en başta da bahsettiğim gibi çok yeniyim zaman geçtikçe gelişeceğim diye düşünüyorum. Benim öncelikle sormak istediğim şu IGBT'leri hem rectifier hem de inverter olarak kullanacağım. 3 faz gerilimi doğrulturken gönderilecek palslarla invert ederken gönderilecek palslar aynı olmayacak sanırım.Ben hazır drıver kullansam bile bu IGBT'nin rectifier ya da  inverter olarak çalışacağını nasıl belirleyeceğim? Hazır driver'ın hangi kısmına müdahele edebiliyorum?

Tekrar teşekkürler kolay gelsin

ylmz

VLA542 al 4 adet gırış pwm sınyallerını kısarak kontrol edebılırsın ben bununla yuksek guclu ınverter yapıyorum mukemmel performanslı calışıyor sadece rectıfıer yapacağım dıyorsan ondada kullanabılırsın
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups