atmel programlama

Başlatan pax, 28 Mayıs 2015, 12:29:35

pax

uzun bir süredir PIC ile ilgileniyordum. elimden geldiği ve işime yaradığı kadar birşeyler yapabiliyorum. şimdi ise atmel öğrenmek istiyorum . Nerden başlamalıyım.
1-hangi atmel mikrodenetleyicisinden başlamalıyım atmega mı? attiny mi?
2 hangi derleyiciyi kullanmalıyım (C tabanlı olmasını istiyorum)
3- hangi programlayıcıyı kullanmalıyım.

yardımcı olursanız sevinirim. 

vitruvius

Bence denetleyici için istediğiniz genel özellikleri alttaki siteden ayarlayıp bir seçim yapabilirsiniz:

www.atmel.com/v2pfresults.aspx

Atmega644P güzel bir başlangıç olabilir. 40 pinli DIP pakette, 2 uartlı, 2.7V - 5.5V arası çalışabiliyor. Datasheet'ine bakarsınız.

Derleyici olarak Atmel Studio'ya bakabilirsiniz. Programlayıcı olarak da avrisp mkii'dan başka bir şey kullanmadım o yüzden alternatif bir öneride bulunamayacağım.

t600

sn. Üstad . MK2  kullandığınıza göre size bir sorum var .
atmega8 16 - 32 kullanıyorum , isp  usb programlayıcı kullanıyorum . configrasyon ayarlarını değiştirdiğimde özellikle osilatör ayarını birdaha  programlama yapamıyorum . eğer dip  atmega kullanıyorsam  paralel programlayıcıya takıyorum ve config  ( fuse) ayarlarını tekrar yapıyorum ve  ısp programlayıcıyı tekrar kullanabiliyorum fakat smd de fuse ayarlarını bozduğumda geri dönüşü olmuyor ve sağlam çipi söküp atıyorum . Burada çözüm nedir ?

miyago

Sayın PAX

PIC'den sonra neden ATMEL öğrenmek istediniz?. Neden ST32, Reunesans değilde ATMEL? Tercih nedenlerinizi merak ettim doğrusu.

iyi günler

pax

Alıntı yapılan: miyago - 28 Mayıs 2015, 13:32:54
Sayın PAX

PIC'den sonra neden ATMEL öğrenmek istediniz?. Neden ST32, Reunesans değilde ATMEL? Tercih nedenlerinizi merak ettim doğrusu.

iyi günler

merak ettiğim için. sizce kullanmamalımıyım

t600

Ben pic kullanıyorum , en sevdiğim 18f4620 , ayrıca at89c52 ve atmega serisi kullanıyorum . Neden atmega kullanıyorum derseniz  , atmeganın compaler inde  similatör var ve regersterleri görebiliyorum , ayrıca spı ve reri iletişim de oldukca başarılı ve interuplar çok çüzel ve hızlı , ayrıca fiyat olarak  pic e göre çok uygun . diğer bir konuda ticari bir devre yapacaksam atmega kullanmaya çalışıyorum  çünkü  kopyalanmaya  çalışıldığında  Atmeganın türkçe dökümanı olmadığı için daha güvenli oluyor , ayrıca Atmega ile uğraşan mühendis sayısı daha az ,

pax

At89c52  8052 ile ayni mi ve programlama için hangi orogramlayiciyi kullanıyorsunuz.  Atmega ile farkı nedir?

Kabil ATICI

AT89Cxx 8051 ailesinden işlemcilerdir. saat frekansı (kristal) 12'e bölünerek kullanılır. AT89Sxx serisi ISP ile de programlanabilir. 2 tane genel amaçlı register var (a ve b)

Atmega serisi RISC işlemciler grubundandır. Kristal frekansı (saat) bölünmeden aynen kullanılır. 1MIBS/MHZ gibi bir orana sahiptir. 32 adet genel amaçlı registeri vardır, bunlardan 6 tanesi 16 bitlik işlemler (2şerli olarak) için birlikte kullanılabilir.

Komut setleri ve komut işleme yapıları tamamen farklıdır.
ambar7

ohacagatay

bence,

1) atmega16/32/64
2) atmelin kendisi avr-gcc 'yi destekliyor direk onu kullan
     ide olarak Atmel Studio 'yu kullanmanı tavsiye ederim gayet güzel IDE modikifasyonu olmuş
     ama fanboy'san eclipse'de kullanabilirsin
3) limitli paran varsa atmel-ice, paran varsa stk600
Some people believe çiğ köfte is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that

Farukc

1) Atmega 8 Serisi başlangıç için iyi
2) Kesinlikle Gnu derleyicisi kullanın. Windowsda winavr programı vardı. İşini görür eğer arayüz hoşuna gitmezse atmel studio da olur. Oda gcc kullanıyor.
3) Usbasp olabilir. Fiyatları ucuz..

t600

#10
mikroelektronikanın derleyicisi süper . 8051 , avr , pic ve arm için ayrı ayı var ve hepsi için c , basic , ve pascal ile yazılım yapabiliyorsunuz ve  basic kullanıcıları  mükemmel şeyler yapabilir.,
tavsiyem atmega 8 alın 0.5 usd , mikroelektronika dan kangi dili kullanıyorsanız onun derleyicisini indirin ve hemen başlayın . Mikroelektronika programlıyıcıyı da tanıyor . ki başlangıçta gerek yok çünkü isis te simile edebilirsiniz .
Yani hiç para harcamadan  mikroelektronika  compiler ve isis ile  hemen başlayın derim

mehmet

Alıntı yapılan: t600 - 29 Mayıs 2015, 09:14:53
tavsiyem atmega 8 alın 0.5 usd ,

Hocam 0.5usd' ye nereden alıyorsunuz?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr


mehmet

Teşekkürler.
Hesaba vurunca ucuza geliyor.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

bocek

Şununla da başlayabilirsiniz:
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-1pcs-lot-ATMEGA328P-Pro-Mini-328-Mini-ATMEGA328-5V-16MHz-for-Arduino/32291252874.html

Üzerinde 32Kb'lık ramiyle atmega328, kristal, reset butonu, voltaj regülatörü vs her bi şeyi var.
İster normal atmel olarak programlayın ister tx-rx pinine USB-serial dönüştürücü bağlayıp arduino olarak kullanın (Arduino olarak kullanmak için yüklü olarak gelen bootloader'i silmemeniz veya sildiyseniz tekrar yüklemeniz gerekli).

Bundan iyisi Şam'da kayısı.
1 ya da 0. işte 'bit'ün mesele..