Asansör için UPS yada Voltaj Regülatörü

Başlatan wolf88, 07 Temmuz 2015, 23:45:29

wolf88

Arkadaşlar bi kaç forumda da konu açtım burda da açmayı uygun gördüm. Sizin fikirlerinizi de almak isterim. Otelde 5.5kW lık 0.8 cos phi ye sahip yıldız bağlı 3 fazlı asansör motoru bulunmaktadır. Bu motor 7.5kW lık soft starter ve birçok özelliği barındıran VVVF inverter ile beslenmektedir. Inverter ın çıkışının faz arası gerilimi 400V dur. Otelin şebeke voltajı, sabah 3 ile 8 arasında faz - nötr olarak 245V lara kadar çıkmaktadır. Bu da faz - faz olarak 423V demektir. Inverter ın giriş voltaj aralığı ise faz arası gerilim olarak 360V ile 420V arasındadır. Böle olunca da asansör servis dışı ikazı verip servis dışı kalmaktadır. Aydem (Tedaş) malesef çözüm bulamıyor çünkü voltajları düşürdüklerinde diğer alıcılarda sorun olduklarını belirttiler. Önümüzde iki tane seçenek var biri UPS diğeri ise voltaj regülatörü. Kış aylarında kimi zaman elektriklerin gidip geldiği de olmuyor değil. Inverter 7.5kW idi. Verimini 0.8 gibi standart bi değer alırsak giriş gücü yaklaşık 9.4kW etmektedir. Bi kaç firmaya teklif için mail atmış bulunmaktayım hem UPS hem de voltaj regülatörü için. VVVF inverter olduğu için en az 10kW lık aktif güce sahip UPS yada voltaj regülatörünün yeteceğini düşünmekteyim. Çünkü normalde 65A olan motorun kalkış akımı, VVVF inverter ile en fazla 14A olmaktadır. Hatta en fazla 13.7A lere çıkabilmektedir. UPS almak ağır basmakta çünkü elektrik kesintilerinde müşterilerin asansörde kalması rahatsız edici ve karşılaşmak istemeyeceğimiz bir durum. Fakat UPS aldığımızda ise sanırım shunt reactor kullanımı farz olabilir. Birde aküleri yenileme derdi olacak.

Sorum ise, asansör için UPS almak mantıklı mıdır yoksa sadece voltaj regülatörü alınıp fiyattan da tasarruf edilmeli midir?

polleme

Voltaj regülatörü elektrik kesildiğinde asansörü beslemez. Bu nedenle kesintide farklı bir çözüm getirmek gerek. Biz şirkette voltaj regülatörü ile birlikte jeneratör kullanıyoruz. Asansör UPS'e bağlı değil. Elektrik kesintisinde jeneratör 20 sn içinde devreye girmekte ve sıkıntı olmasını engellemektedir.

t2

Asansör dairesinde akü vardı. Galiba artık zorunluymuş. Deneme amaçlı elektriği kestiğimizde, kabin kat hizasına gelip duruyordu. 
Bu esnada Jeneratör çalışabilirse pek bir sorun olmayacak. yani vatandaş istediği kata değil de en yakın kata gelmiş olacak. "neden buraya geldim" diyecek. jeneratör çalıştıysa gitmek istediği kata yeniden gidebilecektir.

OG

Asansörlerde kesinti halinde 1 kat götürüp kapıyı açmak üzere akü olmak zorunda. Daha fazlası kullanıcıya kalmış secenek.

Esas probleme gelince bildiğim kadarı ile voltaj regulatoru kullanmanız gerekiyor. UPS den daha ucuza gelecektir. Ayrıca otellerde kesinti durumları için ups den ziyade genelde jenarator bulunur. Butun sistem beslenecekse UPS altından kalkılmayan bir maliyet ve geniiiş bir akü odası ister. Akülerde 4 senede bir değiştirilmezse iş yapmaz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

wolf88

#4
Arkadaşlar cevaplar için teşekkürler. Elbette voltaj regülatörü elektrik olmadığında besleme yapmaz fakat UPS den çok daha ucuz. Elektrik kesintilerinde asansör zaten kat hizasına ufak bir UPS sayesinde gelebilmektedir. Bizim amacımız, asansörü voltaj dalgalanmalarında aktif hale getirebilmek. UPS i şu yüzden istemiştik; UPS girişteki hemen hemen tüm sinyal bozukluklarına karşı hem inverter ı hem de motoru koruyabilecek fakat voltaj regülatörü bunu ne kadar yapar bilemem. Jeneratör alırsak komple otele alırız. Eş zamanlı güç olarak da otelin gücü 121kVA yapmaktadır. Aksa dan teklif almıştık jeneratör için o da yaklaşık 39 bin lira. Bütün oteli UPS den beslemek akıl karı değil. UPS olursa sadece asansör için olur. Voltaj regülatörü ise fiyata göre ya sadece asansör için olur yada tüm otel için.

Turizm de hiç iyi gitmediği için çok masraf da yapmak istemiyoruz. O yüzden büyük bi olasılıkla voltaj regülatörü almayı düşünüyoruz. Fiyata göre de tüm otel için de voltaj regülatörü düşünülebilir.

mesaj birleştirme:: 09 Temmuz 2015, 02:05:24

Aküsüz olarak UPS fiyatları yaklaşık %30 ucuzluyor. UPS in performansının statik voltaj regülatöründen daha iyi olduğu için görüştüğüm firmalar hep aküsüz UPS önerdi. Gerçi şönt reaktör takmak gerekirse yine para verilecek fakat hiç değilse akü derdinden kurtulmuş olacağız. Socomec ve Emerson firmaları yabancı menşeili olduğu için çok yüksek fiyat gönderdiler. Şimdilik en uygunu Makelsan firması gönderdi. Fiyata gore asansor icin yada tum otel icin akusuz ups yada statik voltaj regulatoru dusunmekteyiz.

ustad

Aslında sizin sisteminiz için maksimum 423 ise giriş geriliminiz 420V maks. denen bir cihaz için sıkıntı olmasa gerek. Ekseriyetle bu tip cihazlarda DC bara 750V-800V civarlarına kadar çalışmakta. Ayrıca inverter girişine 3 faz ac reaktör de düşünebilirsiniz. Girişte gerilim düşümü oluşturacaktır.

wolf88

Tesekkurler, Inverter cihazi daha once arizalandi ve yenisi ile degistirildi. Ac reaktor ne kadar cozum olabilir bilmiyorum cunku kis ayinda da voltajlari dusuruyorlar, bu sefer de voltaj dusuklugunden sorun olabilir. Inverter kimi zaman yuksek dc bara uyarisi vermekteydi. UPS den maliyeti yuzunden tamamen vazgecip 30kVA yada 150kVA lik voltaj regulatoru dusunmekteyiz. Artik buradan bi karar verip ya asansoru ya da tum oteli voltaj dalgalanmalarina karsi korumayi amacliyoruz.

gogoce84

Voltaj regülatörü sadece senin voltajını dengeler  . Ups asansörde iki amaç için kullanılır .

Birinci amaç > Elektrik kesintisinde asansörü kolay yönde en yakın kata getirip kapılarını açıp kalan yolcuları tahliye etmek için güç sağlamaktır . Bu ups nin gücü en fazla 2000Va dir . 7,5KW motora neden 2000VA diyeceksiniz . Birçok inverter 1faz ile rescue yani kurtarma işlemini yapabilmektedirler . Dolayısıyla elektrik kesintisinde asansörün kumanda panosu freni ve inverteri 1 fazlı ups ile beslenir . Asansör kolay yöne hareket edeceği için inverter sadece dc gerilim ile motoru hızlanmaması için kontrol altında tutar . Bu sayede fazla güce gerek kalmaz . Ups gücü asansör fren bobini gücü+kumanda panosu trafosu gücü +1000Va gibi bir kaba hesapla hesaplanır

ikinci amaç > Genellikle hastanelerde kritik yerleri sürekli ups üzerinden beslerler . Kimi spesifik asansörler de bu ups lere dahil edilir . Asansör şebekedeymiş gibi 3fazlı upslerle 7/24 çalışır . Veya sadece asansöre bir ups tahsis edilir . Bu ups gücü asansör toplam gücünden daha büyüktür .


Umarım yardımcı olmuşumdur

wolf88

Evet bahsettiğiniz UPS zaten asansör için enerji kesildiğinde kata getirmede kullanılıyor. Otelin TV leri de değişeceği için komple oteli dengesiz voltajlara karşı koruyacak statik voltaj regülatörünü düşündük ve teklif aldık. TV lerin içinde zaten pfc ve smps bulunduğu için büyük ihtimal sorun olmaz fakat olmayacağının da garantisi yok. Sadece asansör için UPS alabilirdik onun için de vazgeçtik. Tüm otel için UPS zaten hem maliyet hem de yer bakımından çok sıkıntı. Yazıda belirttiğin durumları biliyorum fakat otelde şu an için çok bi kritik yük yok. En kritik şu an asansör var. Teşekkürler.

ylmz

Ups regüle etsin istiyorsan lineinteractive alman lazım online lerde regüle yok ...
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups

wolf88

Yok zaten artık statik voltaj regülatörü siparişi verildi. Tam tersine online larda en iyi regüle ve şebekeden koruma özelliği var diye biliyorum. Okuduğum tüm kaynalarda öle hatırlıyorum. Line interactive lerde olupta online larda olmaması bana açıkçası saçma geldi kusura bakma.

ylmz

Valla saçmada desen öyle statik konusunda dikkatli ol tam sinüs olmayabilir motor gibi yüklerde sorun oluyor tecrübeyle sabittir.
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups

wolf88

Saçma demem, size ve yorumunuza eleştirmek maksatlı değil yanlış anlamayın. Makelsan ın MST33 statik voltaj regülatör modelinin 60kVA lığını aldık sayılır. Haklısınız, deneyiminiz, tecrübeniz öle diyorsa öledir. Evet motor gibi yükler tam sinüs istiyor, yoksa verimi düşüyor diye biliyorum. Voltaj regülatörü değilde UPS lerde tam sinüs olup olmayanı var. Voltaj regülatöründe olmayanı varmı bilmiyorum. Yeni çıkan bir model varmış fakat, 20kHz anahtarlama kullanıyor, yeni bir model diye, daha internet sitesinde bile olmadığından bide sorun çıkar falan diye almadık.

Mr.Java

Line interaktif ups'ler aslında birer online cihaz da denebilir.Şebeke nominal değerler arasında ise Bypass modunda çalışır.Eğer sınırlarda değil ise zaten regülatör özelliği var fakat çıkış kare üçgen karışımı birşeydir.Filtrenelerek sinüs sinyaline benzetilir.Hassas yüklerde tavsiye edilmez.

Online cihazlarda ise,rectifier ve inverter kısımı bulunur.Genelde 175V-280V aralığına kadar çıkış stabil 220V veya 230V tam sinüstür.Hassas yüklerde kullanılır.

Ben olsam 15KVA UPS alır sorunu kökten çözerdim.Hem motorum stabil voltaj aralığında daha kararlı çalışıtırır hemde kesintide hissetme bile olmadan asansörüm ile devam ederdim.

wolf88

Cevabınız için teşekkürler. Yorumunuza ben de katılıyorum. Sadece asansör için düşünmedik çünkü voltajlar 245V lara kadar çıkıyor, daha yükseğe bile çıkmış olabilir ve odalarda TV vs de değişeceği için komple otel için düşündük. Çünkü buralarda voltajlar çok dalgalanıyor. Tüm otel için ise UPS e hem yer yok hem de çok maliyetli olurdu. O yüzden statik voltaj regülatörü aldık. Gücü de faturadaki aktif çarpan değeri olan 20 ile dijital sayaçtaki demant değerini çarparak bulduk. Daha önce demant değeri 1.512kW idi ve şimdi ise 1.850kW olmuş. Biz 1.512kW a göre hesap yaptık ve sonuç 30.2kW çıkmıştı. Şimdi ise 37kW oldu. Bizim aldığımız voltaj regülatörü ise max 48kW aktif güç veriyor. Bu demant bizim başımızı ağrıtmazsa iyi valla. Dijital sayaç 10 yıldır otelde ve demant değeri geçen artmış, bu nasıl iş anlamadım.