Yeni PC için işletim sistemi seçimi

Başlatan z, 16 Temmuz 2015, 16:17:33

z

İşyerindeki BİMci arkadaşlara durumu izah ettim. HDD'yi getir burda yükleyelim evde makinana takarsın PC açılır ama driverlara kızar onları da tek tek yüklersin dediler.

Yükledik eve geldim. Windows açılışta hata bulup onarım yapmaya çalışıyor ama yapamıyor. ISO'ya gerek yok dendi. Driver CD'si de DVD.

DVD okuyacak donanımım da yok.

Nerden bulaştım bu işlere. Keşke kamyon şöförü olaydım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

t2

#61
Zor geldiyse  mahalledeki kafeye bilgisaayrcıya götür pcyi.
25TLye windows kurar. ilacı içindedir.

Şöyle yapılır.

Sabit diski çıkarıp harici usb disk kutusuna takıyorsun.
Normal bilgisayarında  bu harici kutudaki disk içinde 2 partition  oluşturuyorsun. ikisi de ntfs
ikisi de primary olacak. 2.si active olacak.  2. partition 10Gb olsun (FAZLA bile)

Şimdi bu 2. partition yani boot edecek partition içine ufak bir işlem yapıyoruz ve iso içeriğini aynen kopyalıyoruz.

sonra diski çıkarıp yeni bilgisayara takıyoruz.  ne oluyor? 2. partitiondan boot etmeye başlıyor . aaa oda ne ? windows kuruyor ? aynen cdden kurulum  gibi ama daha hızlı.

windowsu nereye kuruyor? 1. partitiona. sonra restart yapılınca artık 1. active olduğu için oradan yeni kurulan windows kırallar gibi başlıyor. aktivasyon ilaç filan. cam gibi windows. tek diskten kendi kuruldu. cdsiz dvdsiz....

kurulum partitionunu ayarlama işini  hiren boot cd ile yapabiliyoruz. o da cdsiz çalışıyor :) 
hiren boot cd : 300Mb civarı içerik. çeşit çeşit araçlar... disksiz çalışan live xp


CDsiz  windows kurulum- Hiren


başka bir yöntem  gerekirse "cdsiz windows kurulum" diye aranabilir.




z

Sağol halledeceğim. O zaman geçen gün OG dos yazılımlarını çalıştıramamaktan bahsediyordu.

Bir usb ye DOS yüklese sonra USB den boot etse makineyi dos ile açsa olmaz mı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: z - 20 Temmuz 2015, 19:45:05
İşyerindeki BİMci arkadaşlara durumu izah ettim. HDD'yi getir burda yükleyelim evde makinana takarsın PC açılır ama driverlara kızar onları da tek tek yüklersin dediler.

Yükledik eve geldim. Windows açılışta hata bulup onarım yapmaya çalışıyor ama yapamıyor. ISO'ya gerek yok dendi. Driver CD'si de DVD.

DVD okuyacak donanımım da yok.

Nerden bulaştım bu işlere. Keşke kamyon şöförü olaydım.
:)
Sistem yapılandırılması başka bir PC ile yapılıp diğer PC yi tanıması istenemez  ;D
Donanım yapılandırılmaları ve kimlikleri sistem yüklenmesi yapılan BIOS özellikleri doğrultusunda HDD'ye yazılacaktır. Bu HDD başka bir PC'ye takıldığında BIOS yönergelerini tanıyamadığı için IRQ çakışması olacaktır. Bu da her açılışta mavi ekran veya reset gibi sonuçlara sebebiyet verecektir. Keza sistem açılsa bile IRQ adresleri farklı olacağından sürücüler doğru çalışmayacaktır.
FREE-DOS sistemlerin en büyük sorunu SÜRÜCÜ desteğidir. Üretici firma, PC ile donanım sürücülerini vermemişse (Her işletim sistemi için ayrı ayrı) bu sürücülerin temini oldukça zor olacaktır.
Ayrıca:
Firmalar tarafından üretilmiş PC ler içerisinde EMBEDED (Gömülü) lisans anahtarı bulunmaktadır. Free-DOS sistemlerde bu anahtar olmadığı için kurulacak işletim sistemi aktivasyonunda büyük sorunlar yaşanacak, lisanslı ürün alınmamış ise SUSPICION zararlıları ile mücadele edilmek zorunda kalınacaktır.
BU BİLGİLER IŞIĞINDA ÖNERİ:
Öncelikle uygun bir linux sürümü sorunların aşılabilmesi için iyi bir yöntemdir. Yıllardır kullanmakta olduğum UBUNTU STUDIO kişisel tavsiyemdir.
BURADAN
https://ubuntustudio.org/download/
Her ne kadar yeni sistemler 64 bit işletim sistemlerini destekleseler de;
Sistem donanım kimliği bilinmediği için öncelik tercih 32 bit sürümü olmalıdır. Donanım bilgileri tam olarak öğrenildiğinde 64 bit tercih edilebilir.
İşletim sistemi USB FLASH belleğe yüklenilip açılışta test edildikten sonra kuruluma geçilebilir. Kurulum esnasında internete bağlı olmak ilgili sürücülerin ve gerekli paketlerin kurulumu için önerilmektedir.
Kurulumdan sonra ubuntu yazılım merkezinden SYSTEM PROFILLER & BENCHMARK programı indirilir ve çalıştırılır.





Böylece tüm donanım kimliklerine DOĞRU olarak ulaşılabilecek ve sistemde hangi donanımların kullanıldığı görülebilecektir.
Donanım kimlikleri bir yere not edildikten sonra internet üzerinden sürücüleri araştırılmalıdır. Üretici firmaların yayınlamış olduğu sürücüler tek tek incelenir, hangi işletim sistemine uyumlu ise o sürücüler indirilir ve ayrı bir media da hazır tutulur.
Anakart kaynakları (CHIPSET sürücüleri) ekran bağdaştırıcı sürücüleri  ve ses sürücüleri gibi önemli sürücüler ile birlikte sistemde bulunan özel donanım var ise ETHERNET, WIRELESS gibi, bunlar da indirilmelidir.
Tüm sürücülerin tek bir işletim sistemine göre tercih edilmesi şiddetle gereklidir.
Böylece o PC ye hangi işletim sisteminin yükleneceği temel olarak ortaya çıkmış olacaktır.


engerex

 Sadece işlemciyi değiştirdiğimizde mavi ekranla karşılaştığımız oldu. Komple farklı sistem çok farklı sıkıntılar yaratacaktır.

Karamel

bu konu ile ilgili youtube da arastirma yaparken. IOS un eski model(3-5 yillik) laptoplara yuklenebildigini. IOS zaten dusuk donanimla yuksek performans cikarttigi icin. bilgisayarin iyi bir laptop a donustugunu anlatiyorlardi.

IOS elektronik dunyasina ne kadar hitap eder bilmiyorum ama boyle birseyin olabildigini gormek cok guzel ::)

engerex

Alıntı yapılan: Karamel - 21 Temmuz 2015, 14:07:43
bu konu ile ilgili youtube da arastirma yaparken. IOS un eski model(3-5 yillik) laptoplara yuklenebildigini. IOS zaten dusuk donanimla yuksek performans cikarttigi icin. bilgisayarin iyi bir laptop a donustugunu anlatiyorlardi.

IOS elektronik dunyasina ne kadar hitap eder bilmiyorum ama boyle birseyin olabildigini gormek cok guzel ::)
IOS değilde OS X'ten bahsediyor olmalısın. Yalnız biraz seçici. Her bilgisayara kurulamayabilir. Ama sanal makinada deneyim edilebilir.
https://youtu.be/7wDAg2ZEDO4

Karamel

evet hocam olabilir. tam olarak bilmiyorum. bilgisayarlarin isletim sistemleriden ve onlarin calisma bicimleri hic ilgimi cekmiyor.... mesela suan win7 kullaniyorum. bana herhangi bir su ozelligini nasil acabilirim diye sorsaniz bilemem.


hocam bu isletim sistemi ile dukkandan alinan mac lerin icersindeki isletim sistemi arasinda fark varmi? bildigim kadariyla apple microsoft gibi operation systems lerini satmiyor?

engerex

 Yanlış değilsem Apple artık işletim sistemi satmıyor. OS X ücretsiz. Mac bilgisayarın varsa indir kullan. Mac bilgisayarlara Windows kurabiliyorsun.
Hevesli kişiler sayesinde OS X leri Mac harici masaüstü ve dizüstü pclere kurabiliyoruz. Bu yüzden fark yok. Ancak donanım farkından dolayı kendi donanımımızı OS X'e tanıtmamız gerekebiliyor. Şanslı değilseniz ya uğraşmış birinden dosyaları almanız gerekiyor yada dosyaları kendiniz hazırlamanız. Avantajı ise Apple ın sunduğu düşük donanım yüksek fiyat yerine kendi donanımınızı kullanmış oluyorsunuz. Windows + Linux + OS X kuranlar var.

Tesla.25

@z hocam;
Sen mühendis adamsın. USB ye Win atıp kuramayacak mısın? :D
O Microsoft un programı ile ISO dosyası da gösterebiliyordun. Bilgisayarı USB ile boot et, sonrası next next next finish.

t2

#70
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Temmuz 2015, 12:28:02
Sistem yapılandırılması başka bir PC ile yapılıp diğer PC yi tanıması istenemez   
bir bilgisayardaki kurulu windowsu SYSPREP yapıyoruz. sonra yeniden başlatmadan diski sökerek diğer bilgisayara takıyoruz.
sıfırdan kurulum gibi donanımları buluyor çalışıyor. Halbuki içerisi sizin kurduğunuz programlar ile dolu. sadece bilgisayar değişmiş oldu.
Alıntı YapSysprep işletim sisteminize donanım özgürlüğü sağlayan bir programdır. Sysprep uyguladığınız işletim sistemi donanımsal olarak özgür olur. Yani kurulumdan sonra işletim sisteminizi farklı donanıma sahip bir bilgisayarda bile kullansanız problem yaşamazsınız

SYSPREP :
http://forum.shiftdelete.net/windows/234683-sysprep-nedir.html




sbugra

Microsoft'un öğrenciler için bir teşfik programı var http://www.dreamspark.com/. Eğer öğrenciyseniz yada çevrenizde üniversite öğrencisi bir yakınınız varsa okulunuzdan  alacağınız bir eposta adresini doğrulayarak sisteme kayıt oluyorsunuz. Ben yıllardır kullanıyorum. Visual Studio, Sql Server, Windows Server ve pek çok lisanslı yazılım size bedavaya sunuluyor. Ayrıca işletim sistemi satın almak isterseniz 5 te 1 fiyatına alabiliyorsunuz. Bu şekilde tanesini 90 TL'den evimdeki tüm bilgisayarlarıma lisans aldım. Yok sistemi crackleyip updatelari kapatayım, aman kaçak durumuna düştüm gibi işlerle uğraşmak istemiyorsanız, kısaca kafam rahat olsun istiyorsanız bunu  değerlendirin derim. 

t2

Update kapatılması gerek.

Windows,  update yaparken, birşeyler indirir. bazen indirdikleri  birkaç GB kadar olur. Açılışta kapanışta bunları yüklemeye çalışır. Saçma sapan gereksiz iştir. Microsoft yanlış yapmış.

z

@t2

makineni virüslere karşı neyle koruyorsun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

t2

#74
Kaspersky ile koruyorum. Onu da uzun zamandir güncellemedim.

Varsayılan ayar belirledim.   Yeni bir program yuklenir veya eski program, internete baglanmak isterse otomatik engelleniyor.
Sadece izin verilenler internete bağlanabiliyor. 

Virüs veya program internete bağlanmadan zarar verebilir tabi. Önce bilgisayara bulaşması gerek.