Standart elektret mikrofon kullanımı

Başlatan mcn, 28 Temmuz 2015, 20:21:39

mcn

Cümleten selamlar.

Daha önce hiç mikrofon kullanmadım :)

Şu üründen temin ettim.
http://tr.mouser.com/ProductDetail/PUI-Audio/AOW-4544P-C3310-B-R/?qs=%2fha2pyFadugFSGir1fi%2fyuxK9iWGKYxq7E217Juocfkf5TpZJddUdbl6qJrFDksi

Bu mikrofonu LTE nin HE910T-3G modemine bağlayıp modem üzerinde standart GSM görüşmesinde sesin bu mikrofon üzerinden gitmesini istiyorum.
http://www.lte.com.tr/uploads/pdf/389.pdf

Mikrofonun özelliklerinde 2V DC yazmakta bu mikrofonu 2V la mı çalıştırmam gerek.

Genel de şu şekilde bir pullup direnci ve seri kondansatörle bağlantı yapılmış.




Bu devre yeterli midir?

Pullup ı 2V a mı yapmam gerek?

Buradaki direnç ve seri kondansatörün değerini neye göre belirlemeliyim?

Kolay gelsin.
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

t2

#1
Kapasitif mikrofonu,
9v ile kullanmak için 8k2,
12v ile kullanmak için 10k takmak yerinde olur.
3v ile kullanılacak ise 2.2 takılabilir.
zaten 2VDC 2.2kohm demiş. yani 2 volt ile kullanılacaksa 2k2kOhm bağlanır (gibi görünüyor)

direnç değerleri kesin şart değil.
fakat ses şiddetini ve kalitesini etkileyecektir. deneyerek bulabilirsiniz.
9V pil bittikçe gerilimi düşer. mesela 6V olur. bu şekilde aylarca çalışabilir.  6v olduğu için pil bitmiş sayılmaz.  belki bunu dikkate alarak 2.2kohm uygun görülmüş olabilir.


mcn

O zaman basitçe şöyle diyebilirmiyiz?

1- 12 V besleme ile besliyorum, mikrofonun ses şiddetini oradaki direnç değerini değiştirerek ayarlayabilirim. ??

2- Seri olarak bağlı kondansatörün görevi sadece filtre etmek midir? Bu kondansatörün değerini neye göre belirlemeliyim?
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

OG

Kondansator DC yi bloke ederek ses sinyalini AC olarak aktarmak için.

Direnç ile sesi ayarlayamazsınız, direk bağlanması tavsiye olunmaz ama yer yoksa çıkışına çok yüksek empedanslı bir pot ilavesi ile ses sinyalini değiştirebilirsiniz. Doğru şekil ise, önce bir transistor katı ile buffer oluşturmak, sonra 10K gibi bir pot bağlamak.

Mikrofonun içinde bir transistor var, A sınıfı çalışma şartları en temiz ses almak için gereklidir. A sınıfının en iyi noktasını yakalamak için batarya direnci seçilirken, çıkış noktasının DC seviyesini Vbatt/2 noktasına çekmek en iyi secim olur. 
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

mcn

t2 ve OG hocam öncelikle teşekkürler.

Mikrofondan gidecek sesi ayarlamam gerekmiyor, amacım en iyi ve anlaşılır şekilde karşıya gitmesi bunun için bir pot bağlayıp ayarlar o şekilde sonra o değere yakın bir direnç bağlarım diye düşünmüştüm. Direncin değerini Vbatt/2 yi çıkışta yakalayabilmek için kullanacağım demek ki.

OG hocam dediğiniz şu şekilde bir yapı o zaman. Buradan sinyali güçlendirerek daha iyi sonuç elde edebilirim sanırım.



Burada transistör olarak BC817 kullansam yeterli olur mu? Transistörün ekstra bir özelliğe sahip olması gerekir mi?

www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

OG

#5
Şemadaki transistor de A sınıfı çalışır, aynı şartlar onun için de gecerli. Polarma direnci R2. R2 öyle secilmeli ki (Q1 den akan akımı ayarlar) Vce veya VR1 batarya geriliminin yarısı olsun. Bunu basit bir şekilde sağlarsınız. Ancak voltaj 3 to 9 gibi bir aralıkta olursa her voltaj için aynı durum sözkonusu olmaz. Ya 3V dur, mesela bu bir pil olsun, pil zayıflayarak 1V kaybedesiye çalıştığını düşünelim. 2-3V gibi bir çalışma için R2 ve R3 secilir. Ya 9V dur, yine aynı şekilde. Ama 3 to 9 derseniz doğru yaklaşım olmaz. Ses alırmısınız, alırsınız, ama 3V a göre ayarladığınız dirençlerle 9V beslerseniz limitlemeler, tepe değerlerin bozulmaları falan yaşanması muhtemeldir. Yani bu tip preanfi devrelerinde çalışma noktalarının kaymamasına dikkat edilmeli. Ses daha baştan bozulacağı için hiç bir yöntemle düzeltemezsiniz. Cırtlak bir pazarcı anfisine doner.

mesaj birleştirme:: 28 Temmuz 2015, 21:38:19

Ek,
BC817 olur ancak o küçük sinyal transistoru değil diye hatırlıyorum. Çok kaliteli şartlar oluşturmaya çalışıyorsanız small signal transistor tipleri uygun secim olur.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

maodon

devreyı yapmışlıgım var verımsız a sınıfı çalışma tek kat yetersız en az ıkı kat olmalı ve fıltre olmalı

mustafaelektro

#7
Cihaz dokümanına baktığımda hangi seviyede ses istediğini, besleme gerilimini cihaz içerisinden verip vermediğini belirtmemiş.
Cihaz eğer line-in denen seviyede ses istiyorsa bu yapmaya çalıştığınız işlem gerekli. tavsiyem max4466 gibi elemanlar kullanman veya hazır modülünü alman. AGC özellikli olanlar da var.


Eger bilgisayar kasasında olduğu gibi sadece mikrofon kapsulunu bağlaman yetiyorsa gerisini kendisi halledebilir(güç vermek de dahil). Cihazınızın ayarlarında kazanç kontrol ayarları da var gözüküyor.

ipek

GSM uygulamalarında mikrofon çok fazla yüksek frekans bileşenlerinden etkilenir,kablosunun kısa olması ekranlama düzeninin iyi olması gerekir,kuvvetlendirme yapıldığı taktirde gürültülerde kuvvetlenecektir,jak yuvası ile dış mikrofon kullanabilme olanağına sahip olanlar hariç,mikrofonun gnd'si balans'lı hatta bağlıdır gnd'ye gitmez...

mehmet

Basit uygulamalarda tek transistör olarak BC547B(hfe~=430)
kullanılabilir. Tabi hassasiyetle birlikte gürültü de artacaktır...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

maodon

max4466 bulmak zor onun yerıne opampla yapsak olmuyormu banada lazım hassasıyet yuksek olucak ve low noıse elımde devre var da denemedım tek transıstorlu denedım seste bozulma var bass tızı aynı oranda yukseltmıyor