Öğrenciler için Proje Destekleri, Yarışmalar ve Etkinlikler

Başlatan kantirici, 18 Ağustos 2015, 15:43:55

kantirici

Bu yazıyı iki yıl önce yazmayı düşünüyorudum ama bugüne nasip oldu.Öğrencilik yıllarımda yaşadığım en büyük sıkıntı yönlendiren ve danışabileceğim kimsenin olmaması idi. Lise öğrenimimle başlayan elektronik maceramda lise, meslek yüksek okulu ve mühendislik fakültesi yıllarında pek çok proje yarışmasına katılarak geçirdim. İlk deneyimimi lise son sınıfta M.E. B düzenlediği bir yarışma ile başladım. Hep bir yönlendirenin olması, soru soracağım danışacağım birilerinin olmasını istemişimdir. Teknik yönden günümüzde artık internet fazlasıyla iş görüyor olsa da yinede eksiklikler var.
Bu başlık altında öğrencilik yıllarımda katıldığım, katılmayı düşündüğüm, başvurduğum veya bilgim dahilinde olan destek, proje yarışma ve etkinlikleri toplamaya çalışacağım.

1.   Tübitak 2241 Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje Desteği


Bu program ilk açıldığında danışman hocam Tübitak nano teknolojiye felan destek verir demiştir. Ben, yok hocam lisans öğrencilerine verilen bir destek falan deyince şaşırmıştı. Günümüzde artık pek çok kurum ve organizasyondan öğrenciler destek alabiliyor. Tübitak da bunlardan biri. Eğer sanayi odaklı bir projeniz varsa bunu bitirme projesi olarak alıp bununla tübitak'a başvurursanız 4.000 TL ye kadar destek alabilirsiniz. Aklınıza öyle uçuk kaçık şeyler gelmesin. Projeyi sanayiye nasıl uyduracağım falan da demeyin. Basit bir iki amaç ile o kısım halledilir.  Kesinlikle her öğrencini başvurması gereken bir program.

2.   Üniversitelerin Destekleri

Pek çok üniversite de bitirme ve diğer projeleriniz için destek vermektedir. Bölüm, dekanlık veya rektörlükten destek yada üniversitenin bu işlere bakan ilgili bölümünden destek almak mümkün. Her üniversitede ayrı bir işleyiş olduğu için kendiniz araştırmalısınız.  ,

3.   Firma Destekleri

Pek çok firma projelerde öğrencilere destek olmaktadır. Bu destek bilgi paylaşımı, kullanılmayan bir cihaz yada projede kullanılacak elektronik aletler olabilir. Hatta şanslıysanız maddi destek yada doğrudan ihtiyacınız olan bir komponent de olabilir. Fakat buradaki önemli nokta projenizle firmanın çalışmaları ile uyuşmasıdır.

4.   Tübitak 2241-a Sanayi odaklı lisans bitime projeleri yarışması

Tübitak yukarıdaki destek programına ilaveten bir de aynı konudaki projelerin yarışması ve ödüllendirilmesi için bir program açmış durumda. Bu yarışmaya ister destek almış olsun isterse almamış olsun tüm bitirme projeleri ile başvuruluyor. Programın adına sanayi odaklı yazıyor ama buna çokta aldanmayın. Yarışmaya her telden projeler kabul edilebiliyor. Kesinlikle her öğrencini başvurması gereken bir program.

5.   TET Proje Baharı

Türkiye elektrik elektronik ihracatçılar meclisini düzenlediği bu proje yarışması yine olmazsa olmazlardan. 2 gün süren güzel bir etkinlik. Her yıl düzenleniyor. Para ödülünün yanında direrk yatırımcılar ve büyük firmaların yetkilileriyle görüşme fırsatı var. Kesinlikle katılmak gerek.
Etkinlik hakkında detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. http://www.tetprojepazari.org

6.   Otomotiv Yarışması

Otomobiller hakkında tasarımdan teknolojik projelere kadar geniş bir yelpazede projeleri kabul ediyor. Eminim ki arabalarla ilgili pek çok fikrimiz vardır. Para ödülünün yanı sıra farklı getirileride var.
http://www.otomotivtasarimyarismasi.com/



7.   LED ve LED aydınlatma Yarışması


LED fuarı kapsamında yapılan LED yarışması LED'leri hedef alarak geliştirilen projelerin hedeflendiği bir yarışma. Sektörle ilgili olanların pek hoşnut kalamayacağı bu yarışmada projeler fuar alanında sergileniyor. Firmalarla kontak kurma şansı yakalanabilir.

8.   Türkiye İnovasyon Haftası


Aslen bir fuar gibi geçen etkinlik üç gün sürüyor. Temel amaç inovasyonun yaygınlaştırılması ve anlaşılması olan bu etkinliğe üniversitelerden ve çeşitli yarışmalardan projeler sergileniyor. Pek çok büyük firma yetkilisi ile tanışıp fikir alışverişi şansı var. Her yıl üniversitelere yazı gönderilip proje ve öğrencilerin katılımı için organizasyon yapılıyor. Muhtemeldir ki sizin üniversitenize yazı gelmez, ulaşmaz v.s v.s olursa organizasyonla iletişime geçip projenizin raporunu gönderip davet alabilirsiniz.

9.   Go Green in the City

Schneider elektrik firmasının düzenlediği uluslar arası bu yarışmada tema çevre ve yeşil enerji. İlk elemeden sonra yabancı bir mentör eşliğinde projenizi geliştiriyor ve final için yarışıyorsunuz. Yarışmanın finali her yıl farklı bir Avrupa başkentinde gerçekleşiyor. Farklı bir deneyim olduğunda  kesinlikle katılmak gerek.

10.   IBM Software Academy

Yazıyı yazarken 2015 yılında yapılmadığını gördüm. Bu etkinliği bir hackathon ile değiştirmişler sanırım. Araştırmakta fayda var. IBM Yazılım akademisi önemli bir etkinlikti.

11.   2242 Yazılım Projeleri Yarışmaları

http://www.tubitak.gov.tr/bideb/2242

12.   2238 Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması
http://www.tubitak.gov.tr/bideb/2238
13.   Tübitak 1512 Teknogirişim

Herhalde teknogirşimi duymayan kalmadı. Daha önce sanayi bakanlığının düzenlediği teknogirişim sonra benzer içerikli Tübitak 1512 kodlu program aynı içerikte olmakla birlikle üniversite mezunlarına 100.000 TL hibe veriyordu. Şu an program sadece Tübitak tarafında 1512 teknogirşim olarak yürütülmekte ve sanayi bakanlığı artık çarpıya çıkmayacak. Süreç oldukça basit. Fikrini yaz gönder eğer seni anlayan bir jüriye denk gelirsen 150.000 TL desteği al. Öyle sanıyorum ki Tübtiak k.d.v desteklemediğinden ve şahıs şirketi kabul etmediğinden desteği 150 bin TL ye çıkardılar. TÜBİTAK-TEYDEB destek sonunda işin tamamen ticarileşmesi içinde 550.000 TL ye kadar destek veriyor.

Ana başlıkları googllıyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Sorularınız olursa bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım. Öğrencilik yıllarında bu işlerle uğraşmak kendinizi geliştirmek, başkalarının neler yaptığını görmek, benzer ve ilgi alanımızda çalışan kişilerle tanışmak bilgi alışverişinde bulunmak, ekip arkadaşı bulmak, ödül kazanmak, ücretsiz seyahat etmek, gezmek gibi pek çok getirisi olan bir uğraş. Öz geçmişinize de yazacağınız pek çok şey olacaktır. Sizlerinde kendi bildiklerinizi paylaşırsanız umarım yararlı bir kaynak olur.

Pyrodigy

Girişimcilere duyurulur: Hackathon etkinliğine son başvuru tarihi 15 Şubat Çarşamba.
Alıntı YapHacker'lar, yazılım geliştiriciler, tasarımcılar ve dijital üreticiler, hemen başvurun! Türkiye'nin kültür ve sanat kurumlarının dijital dünyaya cesur adımlar atmasına yardım etmeye davetlisiniz.

British Council ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Tech4Culture etkinlikleri kapsamında 24 saat sürecek bir hackathon düzenliyor. Bu etkinlik, sanat, teknoloji ve yaratıcı endüstriler arasında yeni işbirliği fırsatları yaratacak ve yenilikçi dijital prototiplerin oluşturulmasını sağlayacak.
Kaynak: http://www.britishcouncil.org.tr/programmes/arts/Tech4Culture?WT.mc_id=Hackathon_FBAd

Hackathon Hakkında; https://tr.wikipedia.org/wiki/Hackathon
Persistance is the name of the game in this business....