CSD işletim sistemine ne oldu ?

Başlatan ByTEK, 27 Eylül 2015, 13:33:24

ByTEK

Belki bilginiz vardır umuduyla sormak istiyorum.

Kaan Aslan beyin başkanlığında devam eden bir proje vardı C ve sistem programcıları derneği tarafından yürütülen. fakat güncel kaynak veya gidişatı hakkında bilgi göremedim. acaba durumdan haberdar olan varmıdır ?

Tesla.25

Sanırım sadece derslerinde eğitim amaçlı kullanıyor.

ByTEK

Nette videoları ve röportajlari var fakat güncel bilgi yok.

t600

#3
İlkdefe duyuyorum , vidooyü izledim . Adam konuyu anlatmış , C ile işletim sistemi yapmaya çalışıyor , Bence izlediği yol yanlış gibi geldi , Mecburen ms dos üzerinde çalışıyor gibi geldi bana , aslında msdos u kendi oluşturması gerek gibi geliyor bana , bU arada win3.1  qbasiç  ile yapıldığını biliyorum  , sanırıom 95 te öyle , ms dosu assembley olması kaçınılmaz . Videoda 2-3 senede temel yapıyı yapacağından bahsediyor , abi  ne diyor , bu işin 2 yılda bitmesi lağzım .
Bence yannış yol izliyorlar , eğer böyle olursa iş olmaz

! No longer available

bocek

Sevgili @t600 yazdıklarını geri dönüp okuyor musun hiç?
1 ya da 0. işte 'bit'ün mesele..

t600

#5
hatalımıyım  düzeltmek isterim

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 08:54:17

ben bu işin olmasını çok istiyorum Bu iş bana verilsin yapmak için herşeyi yaparım Ve talibim .

MC_Skywalker

Windows 3.1 dahil tüm OS işletim sitemleri c/c++ ile yazılmıştır. Alt seviye donanım rutinlerinde ASM yazılmıştır ve C/c++ içinde inlineASM kullanılmıştır.

Okul zamanında x86 Asembly okurken tüm doanım erişimleri için ASM ile Lib yazımını görmüştük.

bocek

Alıntı yapılan: t600 - 28 Eylül 2015, 18:44:28
hatalımıyım  düzeltmek isterim
Çok kötü bir Türkçe ile yazıyorsun. En basitinden yazdıklarını MS Word içine yapıştırsan bile bir çok hatanı görüp düzeltebilirsin. Aslında şimdi dikkat ettim de forumun mesaj alanına yazarken bile altını çiziyor ve sağ tuşa tıklayınca doğrusunu gösteriyor.
Bir de ilk defa duyduğun bir iş ile ilgili de bu kadar yorum yapabilmene ayrıca şaşıyorum. "..gibi geliyor" "..bana öyle geldi" gibilerle yanlış sonuçlara varırsın.
1 ya da 0. işte 'bit'ün mesele..

t600

#8
Peki , Ben bu konuyu çok fazla düşündüm , yaklaşık 20 yıldır .Ne düşündüğümü anlatacağım :
1 . olarak işletim sistemi intel işlemci mimarisine göre yazılmalı, ARM  vb    hikaye .
Dolayısı ile 8086x ailesi çok iyi bilinmeli . Temel komut kümeleri , regesterler , multimedya komutları , Ama işin iyi yanı 486 ya göre yazarız çalışır , yeni pentiyum işlemcilerin datasehet i ni zor buluruz .Olsun , zamanla olur .
Bu noktada 8086 ailesi  DR. Nurettin topaloğlu ( seçkin yayınları ) ,  kitabını en az 10 kere okumuş olmak sarttır ve 8086 ailesi adına yazılmış tüm kitaplar önemli .Çünkü bu ailenin komut kümelerinden yeni nesil habersiz .
Evet bu noktada ms dos ve qbasic e sonuna kadar güvenmek zorundayız , çünkü bu yazılımlar içinde hiçbir turuva atı içermez , ve sadece kullanıcıya biat eder .
biri dosyalama diğeri ise işlemciyi doğrudan kullanmaya izin veren tek programlama dili .
İnsanlar işletim sistemi deyince internet , tarayıcı vb şeyler anlıyor . Bu yanlış . Çünkü işletim sistemi ms dos un  qbasic ile görsel hale getirildiği bir şeydir . Bu iş için en iyi örnek motorola 68000 için yazılmış Amiga workbenc tir .Gerçekten çok mükemmel ve güvenli bir işletim sistemidir .
Biz kendimize win3.1 i örnek almamız gerek .Unutulmamalı ki donanım üreten firmalar yazılımcılar ile büyüdü . Bizim yapacağımız işletim sistemi ile yutube de video izlemek için adobe ile kanka olmamız gerekir ki buna gerek yok , Çünkü bizim işletim sistemimiz artık ayrı temelde yürüyecek . Unutulmamalı ki bir işletim sistemi ancak ona uygulama yazacak insanlar ister . Biz kendi işletim sistemimize yazılım yapan öğrenciler bulmak zorundayız ki bu da ancak okullarda milli programlama dilimiz okutulmalı .
Unutmayın win3.1 QBASİC ile birlikte sürüldü , Bizde milli işletim sistemimizi Türkçe milli programlama dilimiz ile sürmeliyiz . Ve bu noktada devlet milli iştetim sistemini yavaş yavaş önemli noktalara kurmalı ki yazılımcılarımız onlar için yazılım yapsın .
Bir işletim sistemi programlama dili olmadan sunulursa bi halta yaramaz . ölmeye mahkum dur  DEVAM EDECEK ...

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 09:25:58

C bizim programlama dilimiz değildir , Siz hiç c ile açılan bir bilgisayar biliyormusunuz ?  comodor64  ne ile açıldı ?  amstrad , vbb  hepsi , Tüm bilgisayarların ataları basic ile gözünü açtı , Şimdi ise kimse farkında değil ama hala onlar var .Türkçe temel programlama dili   olmadan  bu iş mümkün değil .
Şimdi biz win3.1 kullanmayan varsa  bir makinasına kursun ve hızı görsün , Garibimi enson 20Mhz işlemci ile görmüştüm , 2.4 g ile ne yapar sizce ? .Win 3.1 benzeri bir işletim sistemi için  en fazla 1 yıl  vaktimiz var . Sonra ona genç bir arkadaşımız tarayıcı programı yazar Allahın izni ile .
Bu arada win3.1 i kullanmayan adam bu işi yapamaya bilir ,

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 09:33:25

Evet Diğer bir gidiş yolu olarak , sadece fet32 formatı üzerinden yürüyüp kendi ms dos umuzu yazabiliriz ama bu noktada at kasa bordların dizaynını çok iyi bilmek gerekir ki , bunun sebebi kendi bios yazılımımızı yazmak zorunda kalmamızdır . En sevdiğim şeyde bu olay , Bayılıyorum . Bios kesmeleri , bios hizmet programları . Bios yazılımlarının önemi çok büyüktür , Belki bu noktada 32mb intel işlemcili , üzerinde adc dac olan ve hd yerine flas bellek kullanan kendi milli bordumuz standart olabilir .
Bu ekip işi . Bir kurup donanım tasarlar , bir gurup bios , Bir gurupta işletimsistemi ve programlama dili .  devam edecek .

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 09:35:36

bil amaca  basic kullanıyordu , c nin esamesi yoktu ,  Ama sen neye inanmak istiyorsan ona inan

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 09:49:15

Hadi bizde yapabiliriz , biraz  kendimize güvenelim ,
Neyse bir fıkra anlatayim
Ama bu fıkra hayal  , kimse alınmasın .
Fıkra bu ya Çehennemde  kuyular varmış , her ülkenin adamları için ayrı kuyular , her kuyunun başında bir zebani var , kuyudan çıkmak isteyeni geri atıyorlar . Bir tanesinde zebani  yok  . Bizim  kuyuda , Diğerleri  demiş ki cehennemde torpil var , bizim kuyuların başında zebani var ,onların  yok , Zebani cevap vermiş , Biz oraya zebani koymaya gerek duymadık , Çünkü onlardan  her biri yükselmek istediğinde  diğeri paçasından  aşağı çekiyor  , dolayısı ile çıkamıyorlar ,
..   Yani :))))) . Ben bu arkadaşların paçasından çekmiyorum , oturup  sinir sıkışması olan elimle bir fikir yazmaya çalışıyorum , Lütfen  bu yüzden birşey yapamaz olduk ve fikirlerimiz ya ölüyor yada yurt dışına kaçıyor  . Bu konuda daha teşfikci olursak iyi olabilir .  okkk   mi ? Fikir üretelim . Birileride okuyup feyz alsın .

t600

#9
Evet , eğer standart bir 8086 tabanlı pc ye  yazılım yapacaksak , java , linüks bunlar hava civa , bizim zamanımızda java denince akla motorsiklet gelirdi . En önemli şey bios interup ları ( kesmeleri ) ve bios hizmet programının nasıl çalıştığını anlamaktır , Eğer bunu anlarsak ms dos benzeri fet32 dosyalama mantığını kullanan bir dosya yöneticisi yazılır ve onun üzerine bir progamlama dili yazıp işletim sistemini de bu dil ile yazabiliriz . Bu zor değil , Böyle birşey tasarlamıştım .Evet bu noktada cevre birimleri ne hakim olunur . cd sürücü , filopi disk , hd , ekran kartı adres aralıkları , ethernet kartı adrer aralığı , vbbb. Artık gerisi  görselliği artırmak .
Dediğim gibi  , bu köklü bir değişim . Bir aşamadan sonra büyüyecek , ona yazılım yapanlar ile . Bu noktada bu teşfik sağlanamaz ise  bu iş olmaz .
Bir işletim sistemi yazmak bir firmanın işi değil . Bu milli bir proje olur ve topyekün  desteklenir . Eğer 2018 li kuşaklar okulda bu işletim sistemi için yazılım yaparsa bu iş 10 yıl sonra hedefine ulaşır . Dolayısı ile  hızlı bir şekilde bir programlama dili ve işletim sistemi yapılması gerekiyor , bu iş 2 yılda bitmeli ve yaygınlaştırılarak version artışı yapılmalı . Bu işin olması için herkesin destek vermesi gerekiyor .Özellikle okullar .
Dolayısı ile biri bana c ile işletim sistemi yazacağım dediğinde , bildiğim şey onu kendisinden başka kimsenin kullanmayacağıdır . Bu sebepten bu işin nekadar önemli olduğu anlaması gerekenler tarafından anlaşılmalı ve ikna edilmeli .
Bu çok önemli bir proje . 

z

Win3.1'in QBasic ile yapıldığını nerden biliyorsun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

trgtylcnky

Ben bu konularda o kadar bilgili değilim ama bence bir işletim sisteminin en azından çekirdeği QBasic ya da herhangi bir basic ile yazılmış olamaz. Ki birkaç yerde (mesela burada: http://discuss.fogcreek.com/joelonsoftware/default.asp?cmd=show&ixPost=28914) Windows'un C, C++ ve C# ile yazıldığı yazıyor. BASIC türevi diller zaten bilgisayar kullanıcılarının programlama bilmesi gerektiği dönemlerde kullanıcıya bir araç olarak sunulmuş diller ve çoğu zaten derlenmiyor.

İşletim sistemini yazmak için temel şeyler: donanımla haberleşecek kısım, donanım haberleşmesini diğer programlara sağlayacak kısım, kullanıcıların bilgisayarla iletişimini sağlayacak kısım. Genelde donanımın sanal bir arayüzü oluşturuluyor ve bu arayüzden okuyup yazarak programlar donanıma erişebiliyor. ASM gerekli değil ama tabii işlemci komut setini bilmek gerekebilir. Fakat bu komut setlerinin bile standart C kütüphaneleri olabileceğini düşünüyorum.

Tesla.25

@t600;
Gerçekten yazdıklarını okumuyorsun, yazarken de düşünerek yazmıyorsun. (Aşağılamak için kesinlikle demiyorum.)
Yazdıkların baştan sona yanlış bilgi içeriyor. Yani 20 yılın boşa gitmiş. :)

Ya Allah aşkına şu milli işletim sistemi ve milli programlama dili saçmalıklarından ne zaman vaz geçeksiniz? Linux çekirdeği neyimize yetmiyor? 50-60 yıldır geliştirilen programlama dilleri neyimize yetmiyor da tekerleği yeniden icat ediyorsunuz?  C, C++, Java, Assembly hakkında milyar tane döküman var.
Türkçe programlama dili nedir zaten anlamıyorum. 'for' yerine 'döngü' yazması mı? Eğer böyleyse alın ben yaptım;
typedef for dongu


Linux, Windows hepsi C dili ile açılır. Tabi gerektiği yerde assembly kullanılıyor. Android, iOS hepsinin temelinde C/C++ var. Ne diyorsun Allah aşkına?
Bill Gates 'in favori dilleri arasındadır C dili. Yani Bill Amca 'da C 'yi severdi kullanırdı.

MS-DOS un ilk sürümleri assembly ile yazılmış. Nette kaynak kodları var hatta. Dolayısıyla %99 ihtimalle Win3.1 in de temelinde asm var.

Son olarak BASIC ve türevleriyle asla gerçek yazılım yapamazsınız ve gerçek yazılımcı olamazsınız.

engerex

 Daha Pardus'u doğru düzgün geliştiremedik, sıfırdan mı yazacağız? CSD ekibi elbette yazabilir. Ancak bir yere kadar. Zaten işletim sistemiyle bitmiyor. Güncelleriyle uyumlu ofis uygulaması gerekli. O gerekli bu gerekli... Pardus veya benzeri proje ile bir başarı sağlayalım, gerisi gelir.

tunayk

"Son olarak BASIC ve türevleriyle asla gerçek yazılım yapamazsınız ve gerçek yazılımcı olamazsınız."

Kusura bakma üstad lakin bu cümle biraz fazla iddialı olmuş.  Gerçek yazılımcıdan kasıt hardware'e doğrudan erişim sağlayan yazılımlar ise doğrudur BASIC vb. zaten bunun için yazılmamıştır.  Ancak yazılım dediğimiz şeyin bilgisayar denen cihaza istediğimiz işi yaptırmaktan ibaret olduğunu kabul ediyorsak, H/W erişimi olan yazılımcılar, toplam yazılımcılar kümesinin küçük bir kesimini oluşturacaktır ki büyük kümedekilerin çoğu asm nin a'sını dahi bilmezler.

Aslolan işini görmektir ister C++ ile ister VB.NET veya Java ile. Algoritma sakat ise C++ ne yapsın.

Selam ile