Ultracapacitor ler

Başlatan esensoy, 18 Kasım 2015, 13:31:51

Tevfik Tan

Ani şarj olmasının hiç bir projede dezavantaj olacağını sanmıyorum.Sonuçta yavaşta şarj olabiliyor.

Ve dediğim gibi rf modüllerin beslenmesinde kullanılacak yani ani boşalmada beklenmiyor.

Eğer ömrü 2 yıldan uzunsa maliyet çok önemli değil.Önemli olan verimin %90 altına 2 yıl boyunca düşmemesi.

Boyut önemli.yani eğer bataryayla kıyaslandığında aynı enerji için boyut %50 nin üzerine çıkıyorsa problem olabilir.Sonuçta bataryalı sistemler %90 elde taşınmak için tasarlanıyor.

Enerjinin ne kadar verimle ne kadar süre tutulduğu da önemli ama eğer 2-3 yıl verimden fazla fire vermeyecekse bu göz ardı edilebilir.

neccarzade

Başka bir başlık açmak yerine buradan sormak istedim.
Bu ultrakapasitörlerin başlangıçta bir LDO veya lineer Voltaj regülatörüyle şarj edilmesinde herhangi bir sorun olur mu acaba? İlk anda fazla akım çekmesi vs. gibi mesela. Elektrik kesildiğinde ultrakapasitörün devreye girmesi için başlangıçta şarj etmek istiyorum.

muhendisbey

@Tevfik Tan
Problem olabilir:
Eğer şarj için gereken akımı sağlayamayacak korumasız güç devresini yakabilir. Ultra kapasitör ya da süper kapasitör değimiz elemanın bataryadan farkı nedir? Yüksek şarj ve deşarj akımı sağalabilmesidir. Atıyorum böyle bir kapasitörü SMPS çıkışında kullandığımızı varsayalım. SMPS nasıl olsa korumalı deyip kısadevre ederseniz kablonun eridiğini görmeniz çok normal olur. Keza 1A'lik SMPS olsun, bu kapasitörlerden oluşan bir grubu şarj etmek isterseniz ve akım sınırlayıcı devreniz yoksa SMPS aşırı akım korumasına geçecektir. Bu koruma olmazsa SMPS yanabilir bile.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.