Bilgisayarı hızlandırma

Başlatan unknownperson, 07 Şubat 2016, 12:49:38

muhendisbey

Tek tek cevap vereceğim
"Başlangıçta çalışan uygulamaları kapatmak başlangıç süresini kısaltır."

Niye başlangıçta çalışan uygulama RAM'de yer tutmaz mı? Açılıp kapanmak mıdır görevi? Bu yanlış, bu programlar genellikle fast run için program açılır ve arka planda bekletilir. Adobe Reader bunlardan birisidir.

"Bu bir PC nin performansına etki etmez hocam. Ancak arka planda çalışan programlar (ki hangileri gerekli bilemem) kapatılırsa nispeten PC de daha fazla kaynak kullanılabilir."

Arka planda fast run'ı kapatılmış bir programın açılışı ilk açılışta uzun sürer (örneğin adobe reader'ın fast run'ını kapatırsanız ilk pdf açışınız biraz uzun sürer, diğer pdf'ler daha hızlı açılır), ancak bu kapatıldığı için RAM'de boş alan oluşur ve virtual RAM yada swap alanı daha az kullanıldığı için bilgisayar hızlanır.

"Kaynak olarak belirttiğimiz şey RAM ise, bir PC de 2GB civarı RAM var ise bu PC render bile yapılsa 2GB RAM kullanımına ulaşamaz.
Bir sistemde çalıştırılan veya bekleyen programlar RAM lere adreslenerek bekler. Kullanıcının uygula komutu ile birlikte işlemciye komutlar gönderilir ve işlemci yapılması gerekenleri yapar."

Kaynak RAM, işlemci kullanımı yüzdesi, disk erişim hızı yüzdesi olarak genel bir bütündür. RAM hiçbir zaman yüzdeyüze ulaşmaz zaten. Ulaşırsa bilgisayar mavi ekran hatası verir. Ulaşmaması için swap alanı vardır diskte zaten. Windowsta pagefile iken linuxta swap size'dır.
Render nereden çıktı anlamadım render dediğin GPU'nun işi. GPU paylaşımlı RAM'e sahip değilse zaten RAM'i kullanmaz. Render yapılan program CPU'yu kullanır.

CPU sadece RAM'den çağırdığı verileri kullanabilir. CPU scheduler tarafından sırası gelen işlemleri kullanılan algoritmasına göre sıraya dizer.
3 durum vardır
Ready
Running
Waiting (blocked)

Bu durumlara göre veriyi alır, bir kısmını işlerse ready havuzuna atar, bitene kadar bu havuza atıp tekrar çeker. Bu olaya switch denir. Multitaskın yapısıdır.
Aldığı işlem biterse işlem sonlanmış olur/ terminate olur.
Bunları araştırabilirsiniz.

"Eklediğim resimde görülecektir ki bir sistemde bazı bellek kullanımları bulunmaktadır. İşlemcinin yük miktarı burada görülmektedir.
Aktif olarak açık olan firefox tarayıcısı 216MB civarı bellekte yer tutsa da işlemcinin yüküne baktığımızda hiçbir yük olmadığı görülecektir.
Halbuki ekran görüntüsü almak için çalıştırmış olduğum SİSTEM GÖZLEMCİSİ adlı program işlemcide bir miktar yük oluşturmaktadır.
Ancak bu işlem ani bir işlem yüküne sebebiyet verse de genel olarak işlem yapılır ve biter.
MGM sistem monitörü ile gözlemlediğimizde işlemci iş parçacıkları (çekirdekler) yükü %2-6 civarına yükselir ve düşer.
Sistemde firefox açıktır. Yanıt yazmaktayım ama herhangi bir işlemci yükü getirmemektedir. Bu mesajımı yazıp ta GÖNDER dediğim anda o iş için ilgili komutlar çalıştırılır, İşlemci bir miktar yüklenir ve iş bitince dururlar.
Örnek olarak sunduğum ekran alıntıları işletim sistemim olan UBUNTU ile yapılmış olsa da windows veya diğer işletim sistemlerinde de mantık genelde aynıdır."

web tarayıcıları sürekli olarak cpu kullanmazlar. Sadece bir sayfayı açacakları zaman, sekme değiştirileceği zaman gibi anlarda CPU kullanır. Web tarayıcıları genel olarak RAM tüketirler. Sekme sayınız 20 olduğu zaman muhtemelen 216MB'ı göremezsinz. Görürseniz de bu tarayıcı için RAM kullanımını sınırlandırdığınız anlamına gelir. Yani RAM kullanmak yerine bekleyen yada en son sayfayı diskte bekletir.

Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

erkan614

aslında eski pclere kurulacak en iyi sistem android dir
benimde depoda amd 2.5 işlemcili 400mhz ramli bi pc yatıyor
bu hafta içinde ona android kurmayı planlıyorum
kasasını elimdeki hurda akriliklerden tekrar yapıp evdeki hd televizyonu smart yapmayı planlıyorum
sadece power kısmında eski atx smps değilde hem 12 hem 5V veren yeni bir laptop adaptörüne benzer bir cihaz bulursam iyi olur :)

unknownperson

@muhendisbey
Hocam öncelikle şunu belirteyim ben öğrenciyim ve bu pc'yi toplamam için aciliyetim flen yok ki param da yok zaten. Mezun olunca kendi çabalarımla bir türlü toplarım. Bizim buradaki amacımız max 100 tl harcayarak PC'ye biraz da olsa hız kazandırmak o nedenle sizin attığınız link hakkında yorum yaptım. Benim görüşüm her zaman pc almak yerine toplamak çünkü gerçekten toplayınca daha ucuza çıkıyor. 2000TL çıkartacağınız çok iyi bir PC'yi adamlar 4000TL çıkartıyorlar.

PC için hizmetler kısmında size katılıyorum RAM değiştirmek için PC'yi götürdüğümde adam disket sürücüsü ve arkada gereksiz bir şeyler vardı onları çıkarttı yavaşlatır diye, aynı zamanda CD-ROM'u pasif hale getirdi. Tek düşündüğüm office,pdf reader olan ve internete girmek için kullanılan bir PC'de ne gibi hizmetler kapatılabilir, sonuçta XP'de güncelleştirme bile olmayacak o da kapalı olacak.

muhendisbey

#33
Gel hızlandıralım.

Önce sistemin arıza ile karşılaşması durumunda yeniden yükleme yapmamak için sistemin geri yükleme noktasını oluştur. Sonrasında:

windows tuşu + R yada başlat çalıştır kısmına gel
msconfig yaz enter'a bas

Başlatma sekmesinden 3rd parti (adobe, google, ...) uygulamaları kapat. Güncelleme gerekirse elle güncellersin. Zaten bu programlar güncel olmadığını bir şekilde size belirtir. Birçok uygulama XP için güncelleme yayınlamaz hale geldi. Burada ses kartı, ethernet, wifi gibi yazılımların da 3rd parti uygulama olduğunu unutmadan kapat. Kapatırsan internete giremeyebilir, ses kartını çalıştıramayabilirsin. Bilgisayar hiç açılmazsa XP CD'si ile geri yükleme noktasını çalıştır.

Sonra şu linkteki hizmetlerden gereksizleri kapat. En gereksizlerden birisi uzaktan erişim. Teamviewer bu işi rahatlıkla, daha iyi çözüyor zaten, gerekirse bunu kullanırsın.
http://www.evrencomert.com/sayfa/assets/Dosyalar/Depo/Cesitli/Xp_Servisleri.html

Son ekran görüntüsü herşeyi açıklıyor öyle değil mi :)

Bir de sistemine CCleaner'ı yüklersen, registry temizliği, temp ve prefetch klasörlerini temizler. Ara ara bu temizliği yapmak önemli. Ayrıca yukarıdaki msconfig'de yapabileceğin başlangıç uygulamalarını kapatmayı buradan daha sağlıklı yapabilirsin. Msconfig'de yaptığın değişiklik her açılışta seni rahatsız edebilir.
Web tarayıcılarındaki gereksiz toolbarları yine ccleaner ile kaldırabilirsin. Ciddi performans artışı sağlar.
Windows'un disk birleştirme aracını sevmiyorum. Yine piriform'un defraggler aracı ile diski ara ara birleştirirsen gözle görülür performans artışı yakalarsın.

Office olarak microsoft office biraz ağır bir program. Libre office yada open office daha hızlı çalışır. Boyutu da küçük.





mesaj birleştirme:: 08 Şubat 2016, 16:51:38

Bu arada ccleaner arka planda çalışan bir güncelleme ile geldi. Sistem gözetlemeyi ayarlar kısmından kapatabilirsin.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Mr_YAMYAM

@muhendisbey
Tam anlamıyla tanıyıp tanışmadığım kişilerle forumlarda fikir tartışmasına girdiğim zaman sonuç olumsuz olabiliyor.
Karşılıklı hakaret derecesine varan noktalara gelebiliyor.
Ben bunu istemiyorum. Bilimsel tartışmalara herzaman açığımdır. Ancak yazılanlar kişiler tarafından yanlış anlaşılabilmekte ve kişilerin birbirlerini aşağıladığı sanılabilmektedir.
Bilgili insanlarla yüzyüze gelip tartışmayı da çok severim. Böylece ben de birşeyler öğrenmekteyim.
Bu tartışmalarımızda iyi şeyler ortaya çıkmaktadır. Eminim izleyenler için faydalı olmuştur.

Önemli bulduğum bazı konulara değinip konu sahibi arkadaşımızın sorunu için devam edeceğim.
Alıntı YapKaynak RAM, işlemci kullanımı yüzdesi, disk erişim hızı yüzdesi olarak genel bir bütündür. RAM hiçbir zaman yüzdeyüze ulaşmaz zaten. Ulaşırsa bilgisayar mavi ekran hatası verir. Ulaşmaması için swap alanı vardır diskte zaten. Windowsta pagefile iken linuxta swap size'dır.
Bir sistemdeki bellek (RAM) kullanımı %100 olursa mavi ekran hatası oluşmaz. Sistem out of memory hatası verir ve program durur. Program durdurulmazsa PC kilitlenir.
Mavi ekran hatası donanım çakışmalarında (IRQ) meydana gelir. Bir donanım sürücüsü adreslenirken aynı adresleri kullanan başka bir donanım olursa sonuç mavi ekrandır. (windows tabanında)

Alıntı YapNiye başlangıçta çalışan uygulama RAM'de yer tutmaz mı? Açılıp kapanmak mıdır görevi? Bu yanlış, bu programlar genellikle fast run için program açılır ve arka planda bekletilir. Adobe Reader bunlardan birisidir.
Bir PC'nin performansını RAM kullanımı olarak algıladığını düşündüren bu ifadelerin  için ise;
Başlangıçta çalışan bir program var ise bunlar hem RAM'lerde hem de işlemcide yük oluşturmaktadırlar. Önemli olan ise başlangıçta çalıştırılan bir programın hala aktif olup olmadığıdır. Bir Wi-Fi modülü başlangıçta çalıştırılır. Bu çalışmanın öncelikli koşulu sürücülerin adreslenmesi ve program yönerge setleridir. Sürücüler çalışmıyorsa Wi-Fi modülü çalışmıyor demektir. Wi-Fi çalışıyor ama kullanıcı üzerinde herhangi bir uygulama yapmıyorsa, bu sadece sürücü ve çalışmasına elzem program adreslemesi için yer tutacaktır.
Fast run bir programın yönergeleri olup veri akışlarının önceden belirlenmiş olduğu bir uygulamadır. Bir programın başlangıçta veya sonradan çalışması önemli değildir. Önemli olan bir programın çalışıp çalışmadığıdır. Çalışan her program az ya da çok kaynak kullanacaktır.
Benim harddiskimde ve sistemimde install edilmiş adobe audition ve AVS video konvertör vardır ama ben RUN komutu vermezsem bu programlar HDD te beklerler.
Kısayola tıklayıp RUN komutu verdiğimde program önce HDD ten çağrılır ve ramlerde adreslenerek ilgili uygulamayı yapmak için beklerler. Bu bekleme süreci günümüz HDD ve veriyollarında oldukça yavaş sayılabilir. SSD lerin erişim süreleri ve yüklenme bir HDD ye oranla 20Kat ve yukarısı olduğu için bu komuta anında yanıt gelir. Aslında PC hızlanmaz. PC nin hızlanması demek işleçlerin (CPU dahil) işlerini ne kadar hızlı yaptıkları ile ifade edilmektedir.

Alıntı YapRender nereden çıktı anlamadım render dediğin GPU'nun işi. GPU paylaşımlı RAM'e sahip değilse zaten RAM'i kullanmaz. Render yapılan program CPU'yu kullanır.
Render işlemleri GPU'nun işi değildir. RENDER işlerini temel anlamda video kartları yapmaktadırlar. Bunlardan bildiklerim TARGA ve MATROX markalarıdır.
Ancak günümüzde gelişen CPU teknolojisi küçük çaptaki rander işlemleri için oldukça yeterli görülmektedir.
GPU sadece ekrana gönderilen görüntüleri yeniden ölçeklendirme yapabilir. Bu işleme UPSCALLING denilir.
Bir GPU'nun yeteneği sadece Pixel fillrate ve texture fillrate değerleri ile ölçülebilir. Bunların dışındaki memory bandwidth özelliği GPU'nun yeteneğine kıstas değildir.

Render konusunun anlaşılması için XP işletim sistemi ile bir iş yaptım ve ekran alıtısını sunuyorum.
Resimde dikkat edilirse 3GB sistem RAM CORE2 DUO E6550 işlemci ve ATI 65XX serisi uyduruk bir ekran kartı bulunmaktadır. Çoğu kişilere bu ekran kartı ve işlemci ile video render yapabilirmiyim diye sorsam eminim o sistemi çöpe at diyeceklerdir.


Buradaki örnek render işlemi, 420P lik bir AVI dosyasını 720P ye render etmek ve görüntü akışlarını (Bitstream) değiştirerek uygun bir formatta bana sunmaktır.

Son olarak ise daha önce sunmuş olduğum ekran alıntısında dikkat edersen page file linux tabanında da bulunmaktadır. Zaten takas alanı kullanan bir sistemde sayfalama dosyasına ne ihtiyaç vardır ben bilmiyorum :D

Bu tartışmalar bence oldukça geniş kapsamda olup gerekirse ayrı bir başlık altında tartışılabilir.
Şimdilik konumuz eski bir PC den alınabilecek performans ve yeterlilik sorunlarıdır.
Bu meseleyi halledebilmek için gerekli şartlar ve gerekli uygulamalar sunulursa arkadaşımıza yardımcı olabileceğiz. Elbette ki konu içerisindeki bazı fikirler daha yeni sistemi olan arkadaşlara bile ışık tutabilecektir.

muhendisbey

#35
kavga, hakaret bunlar benim de sevmediğim şeyler. İnsanız, koç değiliz ki boynuz tokuşturalım.

IRQ çakışma değildir, Türkçesi kesme isteğidir.
Kesme sadece çakışmalarda meydana gelmez. I/O lar kesme ile çalışırlar.
ram yüzde yüz dolmaz, ancak spesifik bir iş, yada deneme yapmak için doldurursan mavi ekran alırsın.
Neden?
Aslında anlatmışsın sebebi çakışma. Adresler bitmiş, diskten okunması geren veri var. elindeki veriyi sistem ready havuzuna atamıyor. Senaryoyu kurgula. Eskiden win98, 95 gibi sistemler olsa kitlenir ve öyle kalırdı. Şimdiki sistemlerde bu durum algılanabilir durumda. Bütün işletim mekanizmaları zaten bu durumun oluşmaması adına tasarlanmış. Garbage collector çalışıp kullanılmayan kümeleri temizler ve yer açar.



http://www.osinfoblog.com/contentsimages/A%20process%20can%20be%20in%20running,%20blocked,%20or%20ready%20state.%20Transitions%20between%20these%20states%20are%20as%20shown.JPG]http://www.osinfoblog.com/contentsimages/A%20process%20can%20be%20in%20running,%20blocked,%20or%20ready%20state.%20Transitions%20between%20these%20states%20are%20as%20shown.JPG

İşlemcinin temel çalışma prensibi. İşlemlerin yaşam döngüsü. Aslında olay bu.

CPU render yapamaz değil elbette, yapılması mantıklı değil. Kötü dediğiniz ekran kartı çok daha iyi render yapabilir.
GPU bir bilgisayar gibi tasarlanır ancak farkları var. GPU özellikle matrissel çözüm için daha iyi sonuç vermesi onu özel kılar. 80 civarı (eski bilgim, daha da zaman içerisinde artmış olabilir, ATI'de daha çoktu, Nvidia'da daha azdı ama daha hızlıydı gibi hatırlıyorum) çekirdek vardır. CUDA'nın bir çok yerde kullanılmasının sebebi de zaten budur. İşlemci hızı düşük olsa da paralel işlem yaptırılarak hız kazanımı sağlanması.

Render işi olunca i7 işlemcim mi? Yoksa Nvidia CUDA'lı bir ekran kartı mı? En kötüsü bile olsa CUDA diyebilirim. Ancak tek işlem çalışacaksa CUDA elbette mantıklı olmaz.
Convert yazılımı olarak freemake video converter kullanırım. CUDA destekli olduğu için çok hızlı çevirme imkanı sunuyor. Doğru işlemcimi kullanıyor, ancak işlemci ile 10dk sürecekse bir çevirme, CUDA ile 3dk.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Mr_YAMYAM

O halde beni aydınlat.
Bir video render işi yapıyoruz.
Amacımız düşük çözünürlükteki bir video dosyasını yüksek çözünürlüğe ölçeklendirerek video dosyasındaki resim karelerini işlemektir.
Bu işlemleri ekrana göndermeden arka planda yapamazmıyız ?

RENDER işlemi elbette sadece video demek değildir. Bir CAD işlemi, bir büyük resimdeki (4500X9800P lik resim veya harita) üzerinde çözünürlük değiştirme işlemleri de render demektir.
Render işlemi real time işleniyorsa (Büyük bir resim veya resim dizgisi ekrana aktarılıyorsa) ekran kartının bu dizgileri anında ekrana belli bir hızda aktarabimesi gereklidir. Eğer ekran kartı bu işleri yapamıyorsa sistem bekler.
CAD örneği vermiştim. Bir büyük elektronik devre çizimi (2 metre kare kart boyutu) yapıyoruz. Bu çizimi real time olarak ekranda izliyoruz. İncelemek için 100 kat büyütüp 200 kat küçültebiliyoruz. (Örnek uygulama PROTEUS, FOTO ŞOP)
Eğer ekran kartı bu işlerdeki gerekli texture hızlandırmasını ve çizimi (Pixel fillrate) yapamıyorsa resmin istenilen boyuta gelebilmesi için yine sistem beklemek zorunda kalacaktır.
Arada küçük bir nüans farkı vardır.
Bir render işleminde ekranda realtime izlenme sözkonusudur, diğer işlemde ise dosya veri akışları bir yerden alınarak değiştirilerek diğer yere  (hedef dosya) aktarılır. Ekran kartının yapmış olduğu render işlerini biz nereye kaydediyoruz acaba :)


muhendisbey

Render işini arkaplanda yapabilirsin. Bu konuda sıkıntı olmaz, neden olsun ki? Backgroundda çalışan bir hizmet olabilir en nihayetinde. Video çevirirken adım adım dönüştürmeyi izlemiyoruz.

Dediğin doğru eğer GPU yeterli hıza sahip değilse donmalar olur.
Ekran kartının yaptığı işlemi GPU'da grafik kartının RAM'ine alırsın, dosyaya yazılacaksa önce RAM'e oradan dosyaya.

Peki burada çevrilen dosyadan yazılan-okunan veri hızı nedir acaba? i7 bir bilgisayarda tek çekirdek GPU'dan okuma için yetersiz midir? Bir dosya kopyalarken işlemcinin yüzde 70'ini turbo boost ile kullanır mıyız? Hiç sanmıyorum.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

engerex

CAD dosyalarının render işlemlerinde kullanılan KeyShot gibi uygulamalar CPU kullanıyor. Yeni yeni GPU kullanmaya başladılar hatta en iyileri denebilecekler bir kaç sene önceye kadar GPU' kullanmıyordu. GPU renderda ne hikmetse görüntü bozan uygulamalar vardı.

Neyse konu farklı yerlere gidiyor. Böyle bir sisteme ilk yapacağım ve bariz fark yaşatacak şey SSD olurdu. RAM single/dual farkı acaba %5 kazanç sağlar mı? Eskiden dual ramler sadece dual ram olarak satılan kitlerden oluyordu. Onun dışında aynı marka model taksan dahi sistem dual olarak görmüyordu. Bu sorunu yaşayabilirsin. Buna dikkat.
Oyun performansı için öncelikle ekran kartına sonra CPU'ya bak derim.

unknownperson

Alıntı yapılan: engerex - 08 Şubat 2016, 21:24:54
CAD dosyalarının render işlemlerinde kullanılan KeyShot gibi uygulamalar CPU kullanıyor. Yeni yeni GPU kullanmaya başladılar hatta en iyileri denebilecekler bir kaç sene önceye kadar GPU' kullanmıyordu. GPU renderda ne hikmetse görüntü bozan uygulamalar vardı.

Neyse konu farklı yerlere gidiyor. Böyle bir sisteme ilk yapacağım ve bariz fark yaşatacak şey SSD olurdu. RAM single/dual farkı acaba %5 kazanç sağlar mı? Eskiden dual ramler sadece dual ram olarak satılan kitlerden oluyordu. Onun dışında aynı marka model taksan dahi sistem dual olarak görmüyordu. Bu sorunu yaşayabilirsin. Buna dikkat.
Oyun performansı için öncelikle ekran kartına sonra CPU'ya bak derim.
Şuan format atmadım fakat Ram konusunda Mr_Yamyam hocamın dediklerini yaptım, Ramleri yanlış bağlamışlar anakartın manuel'ini internetten indirdim ve orada söylediği gibi bağladım. Sonuç olarak 2GB Tek kanal DDR 127MHz idi şuanda 2GB İkili kanal DDR 159MHz durumunda gösteriyor program yani dual channel aktif olmuş durumda. Ev halkına test ettirdim gözle görülür bir gelişme oldu 20 sn'de açılan tarayıcı 10sn'de flen açılıyor tabiki tahmini söylüyorum, pcde yapılan işlemler daha hızlı gerçekleşiyor.

Şuanda format işine başlayacağım XP'ye geçince de performansın bir bunun kadar daha artacağını düşünüyorum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: unknownperson - 08 Şubat 2016, 21:42:18
Şuan format atmadım fakat Ram konusunda Mr_Yamyam hocamın dediklerini yaptım, Ramleri yanlış bağlamışlar anakartın manuel'ini internetten indirdim ve orada söylediği gibi bağladım. Sonuç olarak 2GB Tek kanal DDR 127MHz idi şuanda 2GB İkili kanal DDR 159MHz durumunda gösteriyor program yani dual channel aktif olmuş durumda. Ev halkına test ettirdim gözle görülür bir gelişme oldu 20 sn'de açılan tarayıcı 10sn'de flen açılıyor tabiki tahmini söylüyorum, pcde yapılan işlemler daha hızlı gerçekleşiyor.

Şuanda format işine başlayacağım XP'ye geçince de performansın bir bunun kadar daha artacağını düşünüyorum.
Bu basit bir RAM slotu değiştirme işlemiydi :)
Gerçek anlamda 200MHz veriyoluna erişebilirsen (işlemci ve diğer veriyolları işleçleri müsaitse) Bu kötü PC ile en azından internet işlemlerini rahat yapabileceğini düşünmekteyim :)
Anakart sürücülerinin doğru kurulması halinde bu hıza ulaşabileceğini umut etmekteyim.

unknownperson

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 08 Şubat 2016, 21:53:56
Bu basit bir RAM slotu değiştirme işlemiydi :)
Gerçek anlamda 200MHz veriyoluna erişebilirsen (işlemci ve diğer veriyolları işleçleri müsaitse) Bu kötü PC ile en azından internet işlemlerini rahat yapabileceğini düşünmekteyim :)
Anakart sürücülerinin doğru kurulması halinde bu hıza ulaşabileceğini umut etmekteyim.

Hayırlısı hocam :D

unknownperson

Konuyu hortlatıyorum ama bir proje için SSD disk alıp kutusunu bile açmadık boşa çıktı, bu konuda herkes 120 GB SSD uçurur kaçırır demiş. WD'nin 540Mb okuma 430Mb yazma hızı olan ssd'si var.
Bunu taksam windows'u yüklesem internet hızımda değişiklik olacak mı ?
Yorumlarda genelde olur demişsiniz ama çok mantıklı gelmedi. Olursa neden olacağını mantığını anlatabilir misiniz ?
Bilgisayar hızımda çok problem yok, internete bağlanmada sıkıntı var. Diğer bilgisayar gayet hızlı bağlanırken masaüstü çok yavaş.

MC_Skywalker

SSD internet hızını etkilemez. ISP nin ADSL olarak size verilen ve alt yapının müsade ettiği hızdan başka hız alamazsınız.


SSD SATA3 veri volu kullandığından okuma yazma işlemlerinde hız sağlar. Bu da İşletim sisteminşn ve programların hızlı yüklenmesini sağlar.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: unknownperson - 13 Temmuz 2017, 16:31:55
Konuyu hortlatıyorum ama bir proje için SSD disk alıp kutusunu bile açmadık boşa çıktı, bu konuda herkes 120 GB SSD uçurur kaçırır demiş. WD'nin 540Mb okuma 430Mb yazma hızı olan ssd'si var.
Bunu taksam windows'u yüklesem internet hızımda değişiklik olacak mı ?
Yorumlarda genelde olur demişsiniz ama çok mantıklı gelmedi. Olursa neden olacağını mantığını anlatabilir misiniz ?
Bilgisayar hızımda çok problem yok, internete bağlanmada sıkıntı var. Diğer bilgisayar gayet hızlı bağlanırken masaüstü çok yavaş.
Öncelikle şu testi yapmalısınız.
Görev yöneticisini açarak belli zaman periyodundaki işlemleri ve sistem yükünü gösterir bir ekran alıntısı almalısınız.
Ben linux tabanında yapmış olsam da windows tabanındaki mantık ta aynıdır.

Resimde örnek bir web sayfası açılmış ve giriş yapılmıştır.
Bu web sayfası JAVA tabanlı olduğu için ileriki aşamalar şimdilik uygulanmamıştır.
Sizin de windows tabanında görev yöneticisini açarak belli bir periyottaki işlemler grafiğini çıkartmanız durumunda SSD nin ne denli faydalı olabileceği, hatta sistemin yavaşlığının belli sebepleri varsa tespit edilip önlem alınması daha akla yatkın olacaktır.