Ynt: Elektronik kaynak makinesini MIG'e çevirme

Başlatan z, 27 Nisan 2016, 23:39:32

z

Elektronik kaynak makinemden memnunum. Fakat örtülü elektrodla kaynak yapmak ustalık istiyor. Youtube videolarında havya kullanır gibi basitçe MIG kaynak yapanları gördükçe imreniyorum.

Bugün izlediğim bir videodan sonra kaynak makinemi MIG'e çevirmeye karar verdim.

Elimde yüksek voltaj transformatörü var. Yaklaşık 3 cmden ark yapabiliyor. Kaynak makinesinden elektroda giden kablo hattı üzerine bir iki sarımlı seri hava göbekli ikinci bir trafo sararsam bu trafonun sekonderine yüksek voltaj atlatırsam 1 kaç sarımlı sekonderden de bir kaç bin volt alırım diye düşünüyorum.

Bu kısmı halledersem tel besleme ve gaz kısmını bir şekilde hallederim.

Benzer çalşma yapan varmı?




mesaj birleştirme:: 28 Nisan 2016, 01:16:35



Aklımda böyle bir bir yapı var.

Elektrod voltajını ölçüp ark söndü ise ve izin verdiysem ateşlemeyi yapacak devre çizimde yok.

Kaynak makinesi voltajı zaten hazırda bekletiyor. Elektrod hattında bağlı hava göbekli 1 yada iki turluk kalın sargılı bobin gene bir kaç sarımlı bobinle kuplaj halinde.

HV kaynağım (Yaklaşık 30kV) kırmızı ile gösterdiğim atlama yarığından atlarken sistem tesla trafosu gibi çalışacak. DC voltaja seri bir kaç bin voltluk ilave gerilim elektroddan atlama yapacak plazma oluştuğunda zaten kaynak makinesi kendiliğinden arkı besleyecek.

Kaynak makinesinin çıkışına bağlanacak kapasitör, varistör vs kaynak makinesini Mhz düzeyindeki sinyallerden ve olabilecek yüksek voltajlardan koruyacak.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#1
Gazsız mig nasıl oluyor?

mesaj birleştirme:: 28 Nisan 2016, 04:23:22

Teli özelmiş.

MIGler hep gazlı oluyor biliyordum. Gazsız MIG için tel herhalde sanayide satılıyordur. (Satılıyormu?)

İin içine gaz girmezse yapı da basit olacak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

FUNKY

hocam  arc starter yapmak daha mantıklı   gaz sorunu yok benim  trafolu ac kaynak makinem var   arc starter yapmayı düşünüyorum yukarıda çizdiğiniz resim gibi deün gece ben de baya dolaşmıştım neti  bu konuda..

Logan

Merhaba.

Gazsız MIG için özlü tel kullanmalısınız. Yoksa gazdan kurtulmanızın herhangi bir yolu yok. Ayrıca MIG makinesi için HF trafosu ve devresine ihtiyacınız da yok.

Birkaç detay verecek olursak MIG kaynağı akım değil voltaj geri besleme ile çalışır. Ancak tel direnci çok düşük olduğu için voltajı sabit tutmaya çalıştığınız an akım sonsuza gitmeye çalışır. Bu durumda akımı da kontrol etmelisiniz ki ilk erime anında makine patlamasın. Kullanacağınız tele göre çıkış voltajı ve hız seçmelisiniz. Her teli her voltta ve her hızda yakamazsınız. Bunu için bir çizelge var. Bu çizelge doğrultusunda akım ve voltajın min-max. sınırlarını belirliyorsunuz. Voltaj ve tel hızı, gazın tipine göre de (mix, argon, C2O) değişiklik gösteriyor.

Şunu da belirtmek isterim ki voltajı sabit tutmak, kaynağı düzgün ve sıçrantısız yapabileceğiniz anlamına da gelmiyor. Damla geçişine göre akım eğrisini kontrol etmeniz de gerekebilir.

Uzun ve zahmetli bir iş.
İmza.

z

Sıfırdan kaynak makinesi yapmayacağım. Elimdeki elektronik kaynak makinesini kullanacağım. Akım döngüsüne falan da hiç müdahale etmeyeceğim.

Akşam ben de internette bayağı bir bakındım klasik trafolu diyod doğrultuculu MIG ler zaten varmış. Onlar çalışıyorsa elektronik kaynak makinesi havada karada bu işi yapar.

10..20 metre gazsız MIG teli satın almak mümkünmü?  Yoksa makara mı almam lazım?  Bu telin fiyatı ne kadar bilen varmı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ahmet_zxc

abi ben sana yarım saat elektrot kaynağı eğitimi vereyim yeter ömür billah. mig tig gaz altı hepsi çok daha fazla ustalık ister.

z

Kendi çapımda kaynak yaparak en azından masalarımı vs kendim yapıyorum.

Youtube'da MIG kaynağı gözlerimle görüyorum. Curuf yok kabartı yok. Elektrod yapışması yok.

Babam kaynak ustasıydı. Daha doğrusu önceleri sanat okullarında Metal işleri bölümü öğretmeni sonra da teknik öğretmen okulunda öğretim görevlisi idi.

Çocukluğum babamla yaz tatillerinde sanat okulunun döner sermaye çalışmalarında geçti. Yaptığımız okul sıralarından binlerce öğrenci mezun olmuştur. Bu yüzden demir işlerine aşinayım.

Eğer örtülü elektrodla MIG kalitesinde sonuç alabileceğim kaynak tekniğini öğretirim dersen ne zaman istersen kursiyerin olurum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ahmet_zxc

yani çocukluktan beri bu işlerin içinde olan birine nekadar faydam olur açıkçası kestiremedim. ama ben özellikle düz zeminlerde %80-90 oranında mig e benzer kaynak yapabiliyorum. (gözle dıştan görünümden bahsediyorum, tahribatsız muayenede ne çıkar bilmiyorum)

kaynak düzgün çıkarsa zaten curuf üzerinden kendisi atlıyor kırmaya falan gerek kalmıyor.


z

#8
Yok ben usta değilim güzel kaynak da yapamıyorum.

MIG olsa daha iyi kaynak yapamazmısın? Videolardan gördüğüm kadarıyla MIG'de iş çok basitleşmiş. Yanılıyormuyum yoksa?

Aslında TIG'de iş daha basit gibi. Oksijen kaynağına bezetiyorum.

Tel besleme işini elimle yaparsam TIG daha basit olmazmı? Gazsız MIG kaynak telini TIG'de kullanabilirmiyim?

Benim kaynak yaptığım parçalar genellikle 1...3mm çaplı malzemeler üzerine oluyor. 1mm parçayı delmeden kaynatamıyorum.

10m kadar tel alınabilirmi soruma cevap gelmedi kimseden.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

engerex

En çok yetenek isteyenin TIG.
satıcılardan alamazsın. Kullananlardan rica etmen gerek.

z

Ne MIG ne de TIG kullandım. Biraz detaya giremezmisiniz? Ne gibi zorlukları var?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ahmet_zxc

abi kasmaya teoride boğulmaya gerek yok.

git sanayiye birine rica et isterse para da ver, kaynak daha mı kolay dahamı zor kendin dene gör. teli de iste.

sonra teli elinle besleyerek denemeni yap. bunların hepsi yarım saati geçmez.

monitör başında olmaz bu iş.

Logan

Merhaba.

Elektronik kaynak makinesi MIG kaynağını tabi ki yapar. Ancak trafolu makinelerde telin kısa devre anında makinenin patlaması gibi bir durumu olmaz. Elektronik inverter makineler için ise aynı durum söz konusu değil. Sebebini yukarıda açıkladım.

Tel meselesine gelince parça parça almanız pek mümkün değil. Sanayide bu teli kullananlardan rica ederseniz olabilir. Aksi halde 5-10 ve 15 kiloluk makara almak zorunda kalırsınız.

Gazsız MIG telini TIG kaynağında kullanamazsınız. Sebebi ise şudur, özlü MIG telleri adından da anlaşılacağı gibi telin içerisinde bir öz vardır. Elektrod kaynağında kullanılan elektrodun dışında yer alan yanar malzeme, özlü telde telin içinde yer alır. Elektrodun tam tersi gibi düşünebilirsiniz. TIG kaynağında ise genelde tel besleme kullanılmaz. Aynı türden iki metali eriterek birbirine kaynatırsınız. Boşluk olması durumunda ise yine aynı metalle besleme yaparsınız.

Yapacağınız kaynak, kullanacağınız yere, metale ve özellikle metalin kalınlığına göre farklılık gösterir. MIG ile çok ince metalleri kaynatamazsınız. Sebebi ise şudur; en ince MIG teli 0.8mm'dir ve bu telin düzgün erimesi için belli bir akım gerekir. Bu akım değerlerinde 1mm'lik bir levhaya kaynak yapmaya çalışırsanız parça delinir. Bu durumda TIG kaynağı kullanmanız gerekir. TIG kaynağı genelde ince işlerde kullanılır. Akım geri beslemeli çalıştığı için ve min 3 amperlere kadar düşebildiğiniz için 0.5mm parçaları dahi kaynatabilirsiniz.

Elektrod kaynağı kullanabilen amatör bir kaynakçı için TIG ve MIG kaynağı oldukça zor olacaktır. Alışması zaman alır. Benim tavsiyem eğer ince işler yapacaksanız TIG ile çalışmanızda yana olacaktır. Hem elinizdeki makineyi TIG kaynağına çevirmeye çalışmanız, MIG makinesine çevirmeye çalışmaktan daha kolaydır. İlk mesajınızda bahsettiğiniz HF devresini kurup bir de tetik devresi ile valf ilave ederseniz işiniz sadece torç satın almaya kalır.
İmza.

54_fatih_54

Arkadaşlar konu üzerinden baya geçmiş fakat okuyanlara bilgi olsun.

İnverter bir elektrot makinenin var ise musluklu torç ile lif tig yöntemi ile tig kaynağı yapıla bilir.

Elektrot ve tig kaynağında makinede akım ayarı yapılır.

Fakat mig kaynağında voltaj ve tel hızı kaynak akımını oluşturur.

Yani mig için makinenin akımı değil voltajına müdahale etmeniz gerekmekte.

Piyasada inverter monofaze mig elektrot ve liftig kaynağı yapan makineler bulunmakta.
Dalından Kopan Yaprağın Akibetini Rüzgar Belirler..

hako83

#14
MIG Kaynağı sanayideki diğer adı "Gaz Altı Kaynağı" klasik elektrotlu "MMA" makineden temelde çok farkları yoktur. İkisinide kullanan biri olarak gaz altı kaynak avantajı seri imalatta hızlı üretim içindir. Bisiklet, El arabası Merdiven Çamaşır kurutmalığı, İnşaat İskelelesi ve daha bir çok üründe kaynak birleşimleri girintili çıkıntılıdır, MMA ile yaparsanız bu bölgelere erişim elektrodun boyundan dolayı oldukça zor (30 cm bir kalemle kalemin en ucundan tutarak 30cm uzaktan resim yapmaya çalışmak gibi) elektrot eridikçe değişim de işçi sürekli zaman kaybeder ve en önemlisi culuf dediğimiz kaynak çöpünün olması. Amaç kaynak banyosunun oksijenden izole etmektir, MMA da bu işi elektrot dışındaki kimyasal kaplama yapar ve culufa neden olur. MIG de ise oksijeni karışım veya daha ucuz olan karbon gazı ile banyodan uzaklaştırır, gaz sız dediğiniz kaynak teli normal elektrottan farkı yoktur çünkü tel değil kılcal boru olarak üretilip borunun içersine eletrottaki kimyasalı koyarlar dolayısıyla yine culuf ve çapak oluşur.
MMA da kaynağın başlaması için elektrodu iş parçasına (-) değdirmeniz yeterlidir, MIG kaynağında ise teli iş parçasına değdirdiğinizde kaynağın başlaması için tetiğe basarsınız ki akım için kontaktör çeker, gaz için valf açar ve telin akması için tel sürme motoru çalışır bu üç şart beraber olmalıki kaynak banyosu oluşsun. MMA da elektrot eridikçe elinizle eletrodu itersiniz, MIG de ise teli tel sürme motoru iter ve bu moturun hızı ayarlanabilir. Teller 15kg lık makaralar halindedir, güncel fiyatı askaynak veya oerlikon 3.90 TL/kg. İşçinin tel değişimde kaybettiği zaman dan dolayı varil olarakda satılırlar, bir bağladınızmı iki vardiya bir hafta tel değişmeden kaynak yapar. (Elektrotdun zaman kaybını siz tahmin edin artık) Tasarım aşamasında MMA makine ye tel sürme tertibatı ve gaz valfi eklerseniz birde akımı kontrol ederseniz (kontrol derken sadece aç ve kapa, diğer PID veya PI elinizdeki makinede zaten var.) olur size MIG makine.
Z hocam tecrübe etmek isterseniz, fabrikada bu imkanı size sağlayabilirim. Hatta ölçüme ve değerlendirmek isterseniz makineyi söküp inceleyebilirsiniz.
Selametle